İçeriğe atla

Ratip Berker

Ratip Berker
Doğum5 Haziran 1909
İstanbul
Ölüm28 Ekim 1997 (88 yaşında)[1]
İstanbul
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği, İstanbul
MilliyetTürkiye Türk
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti
Ödüller
Kariyeri
DalıUygulamalı bilimler, Makine Mühendisliği
Çalıştığı kurumlarİstanbul Teknik Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Joseph Kampé de Fériet[2]
Doktora öğrencileriEmin Halid Onat[3]
EtkiledikleriNihat Berker

Ratip Berker (d. 5 Haziran 1909, İstanbul - ö. 28 Ekim 1997),[1] akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

Akademik hayâtı

1909'da İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kadıköy Saint Joseph Lisesi'nde 1926 yılında tamamladı. Yüksek öğrenimini Fransa'nın Nancy ve Lille üniversitelerinde yaptı. 1933 üniversite reformundan sonra Riyâzî Mihanik Doçenti olarak İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne atandı. Daha sonra Maarif Vekâleti Ratip Berker'e profesörlük unvanı verilmesini uygun gördü ve kendisini 20 Kasım 1943 tarihli bir kararla fen fakültesi matematik enstitüsü profesörlüğüne atadı. 1946 yılında çıkarılan bir yasayla profesörlerin ikinci bir üniversitede çalışması yasaklandı. Bunun üzerine Hem İstanbul Üniversitesi hem de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde çalışmakta olan Ratip Berker, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki görevini yeğleyerek İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki görevinden ayrıldı.[4]

Ordinaryüs Profesörlüğü

1979 yılına dek Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans düzeyinde Adi Diferansiyel Denklemler ve Kismi Difransiyel Denklemler; yüksek lisans düzeyinde de Matematiksel fizikte özel fonksiyonlar, İleri Adi Diferansiyel Denklemler ve İleri Kismi Difransiyel Denklemler derslerini vermeye devam eden Ratip Berker Yetmiş yaşı itibarıyla buradaki görevini de Matematik Bölüm Başkanlığı'nı Fikret Kortel'e devretmek suretiyle sona erdirdi. Kasım 1997'de İstanbul'da öldü.

Ödülleri

1968 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü'ne ve 1991 yılı TÜBİTAK Hizmet Ödülü'ne layık görülen Ratip Berker, 1975 yılında Hacettepe Üniversitesi ve 1980 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanı ile ödüllendirildi. Ayrıca, 1983 yılında Légion d'honneur subayı seçilmiştir.[1]

Anısı

Adı İTÜ Gümüşsuyu yerleşkesindeki kütüphaneye verilmiştir. Ratip Berker'in daha sonra Sabancı Üniversitesi rektörü de olan oğlu Nihat Berker de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde uzun yıllar İstatistiksel mekanik profesörü olarak hizmet vermiştir. Nihat Berker'in oğlu olan torunu Selim Berker Harvard Üniversitesi'nin felsefe bölümünde etik ve epistemoloji profesörü olmuştur.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h "R. Berker'in biyografisi, Tübitak" (PDF). 22 Eylül 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2017. 
  2. ^ Mathematics Genealogy Project - Joseph Kampé de Fériet 9 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Mathematics Genealogy Project - Ratip Berker 9 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2008. 
  5. ^ Selim Berker 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. etik 24 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve epistemoloji 24 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. profesörü.
  6. ^ Selim Berker 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Felsefe Bölümü 19 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Harvard Üniversitesi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel denklem</span>

Matematikte, diferansiyel denklem, bir ya da birden fazla fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Fizik, kimya, mühendislik, biyoloji ve ekonomi alanlarında matematiksel modeller genellikle diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilirler. Bu denklemlerde, fonksiyonlar genellikle fiziksel ya da finansal değerlere, fonksiyon türevleriyse değerlerin değişim hızlarına denk gelir.

Ayşe Soysal Türk matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Okan Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul'un Tuzla Akfırat'ta bulunan bir vakıf üniversitesidir. 1999 yılında Bekir Okan tarafından kurulmuştur ve 2003-2004 akademik yılında eğitim-öğretime başlamıştır.

Ahmed Yüksel Özemre, ilk Türk atom mühendisi ve yazar.

İTÜ Makina Fakültesi bugünkü adını 1944 yılında almıştır. Gümüşsuyu yerleşkesinde yer alır. Bünyesinde makina mühendisliği lisans programını, ısı akışkan, katı cisim mekaniği, Konstrüksiyon, makine dinamiği, titreşim ve akustik, malzeme ve imalat, otomotiv ve sistem dinamiği ve kontrol yüksek lisans programlarını bulundurur.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsünde bulunmaktadır. Çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği ve harita mühendisliği olmak üzere üç bölümden oluşur. Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dur.

Ahmet Özel, Türk Yüksek Mühendis ve siyasetçi.

Selahattin İnal, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

Can Fuat Delale,, fizikçi, bilim insanı, akademisyen, mühendistir.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

Metin Gürses, Türk fizikçi.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Selma Soysal, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerinden.

Frederick Joseph Ernst, Einstein alan denklemlerinin analitik çözümlerini kendi adıyla anılan Ernst denklemi aracılığı ile bulan görelilik kuramı fizikçisi.

Yavuz Nutku, İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.

Tevfik Okyay Kabakçıoğlu, Türk astronom, matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Leonard Lindelöf</span>

Ernst Leonard Lindelöf gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno, Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.