İçeriğe atla

Rastus

1901-1925 yılları arasında Cream of Wheat için bir reklamda görünen "Rastus"

Rastus, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Afrikalı Amerikalılar ile ilişkilendirilen geleneksel olarak aşağılayıcı ve saldırgan olarak kabul edilen bir terimdir.[1]

"Rastus", Joel Chandler Harris'in ilk Uncle Remus kitabında siyah diyakoz ismi olan "Brer Rastus"u kullanmasından itibaren, siyahi erkekler için 1880'den beridir, çoğunlukla aşağılayıcı anlamla kullanılan genel bir isimdir. Ancak, Rastus (Erastus'un kısaltması, Yunanca adı, bilhassa, Erastus of Corinth) özellikle bir siyahi ismi kadar hiç popüler olamadı. Örneğin, 1870 sayımlarında Birleşik Devletler'de sadece 42 Rastus isimli bireyin olduğu rapor edilmiştir, bunlardan sadece dördü Siyah veya mulatto'idi.[2]

Rastus — sıradan bir kişi olarak değil, basmakalıp mutlu bir siyah adam olarak — minstrel shows'larında tanıdık bir karakter haline geldi. Bunlar Every Time I Turn Around: Rite, Reversal, and the End of Blackface Minstrelsy by Jim Comer,[3] kurgu olarak, Adventures of Rufus Rastus Brown in Darktown (1906) ve Rastus Comes to the Point: A Negro Farce'da, popüler şarkı olarak Rastus, Take Me Back (1909) ve (Rufus Rastus Johnson Brown) What You Going to Do When the Rent Comes 'Round (1905), radyo ve film olarak ise en önemlilerden sayılan Rastus series of short films, bu başlık altında How Rastus Got His Chicken ve Rastus Runs Amuck ile belgelenmiştir.

Rastus aynı zamanda Cream of Wheat tahılının 1893'teki ilk paketlerinde yüzü olan ve 1920'li yıllara kadar markanın imajını şef ceketi ve pantolonu giymiş Chicagolu şef Frank L. White resmi ile değiştirmeden önceki imajı olan Afroamerikalı bir karakterin adıdır. Yüzü, bugüne kadar sadece küçük değişiklikler ile halen daha kutuda yer almakta.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ FAST-US-1 (TRENPK2) Introduction to American English. "Cursing: Obscenities, Expletives and 'Forbidden' Words 15 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." FAST-US-1 Intro to American English Reference File, 04-16-2007. Retrieved on 11-08-2007.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  3. ^ "Every Time I Turn Around". www.angelfire.com. 1 Ağustos 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Andy Warhol</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1928 – 1987)

Andy Warhol, Amerikalı ressam, film yapımcısı ve yayıncı. Pop art akımının en önemli temsilcilerinden kabul edilir. Seri üretimin, seri üretim nesnelerinin sıkça kullanıldığı bir sanat türünü kullanır. Sanatçı, resimlerini afiş tekniği ile çoğaltmıştır. Bu radikallik aslında bir tepkidir ve çağın toplumsal olaylarıyla bir bütünlük içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kabala</span>

Kabala veya Kabbalah, Yahudi mistisizminde ezoterik bir disiplin, düşünce okulu veya kurallar bütünüdür. Yahudilik'te üyelerine מְקוּבָּל [Kabaliste Mequbbāl] denir. Kabala'nın tanımı, onu takip edenlerin geleneğine ve amaçlarına göre değişiklik gösterir. Kabala, Yahudiliğin ilk yıllarına kadar uzanır; öyle ki, Hristiyanlığı kuran ilk Yahudilerden, Hristiyanlığa da geçmiştir. Yahudilik içindeki mistik dinî yorumların temelini oluşturur. Yahudi Kabalalar, değişmeyen, sonsuz ve ebedi Tanrı'ları Yehova'nın gizemi Ein Sof'u ve ölümlü, sonu olan Evren'in arasındaki ilişkiyi felsefî bir şekilde araştıran bir dizi ezoterik Yahudi öğretileridir.

<span class="mw-page-title-main">Huckleberry Finn</span>

Huckleberry Finn Mark Twain'in Huckleberry Finn'in Maceraları (1884) adlı romanında başkahraman.

<span class="mw-page-title-main">Chuck Jones</span> Amerikalı animatör, senarist, film yapımcısı ve film yönetmeni (1912–2002)

Charles Martin "Chuck" Jones , Amerikalı animatör, senarist, film yapımcısı ve film yönetmeni. Herkesçe bilinen Bugs Bunny, Daffy Duck, Sevimli Kahramanlar, Coyote ve Road Runner gibi çizgi animasyonların yönetmenliğini yapmıştır. 1996'da Akademi Onursal Ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Hurt</span>

Sir John Vincent Hurt, İngiliz film-dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı. Midnight Express, Alien, The Elephant Man, Nineteen Eighty-Four, Rob Roy, Harry Potter and the Philosopher's Stone, Spaceballs, V for Vendetta, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ve Hellboy gibi filmlerde rol almıştır. Geceyarısı Ekspresi filmindeki rolü ile Akademi Ödülü adayı olmuştur. Fil Adam filminde ağır makyaj altında oynamıştır. Merlin adlı dizide seslendirdiği Ejderha ile dizinin oyuncu kadrosu arasında ilk sırayı almayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Burton</span>

Richard Burton, Galli oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Henry Cavill</span> İngiliz oyuncu

Henry Cavill tam adı ile Henry William Dalgliesh Cavill, İngiliz oyuncudur. Monte Kristo Kontu, Yıldız Tozu filmlerinde rol alan Cavill; 2007'den 2010' a kadar 1.Suffolk Dükü Charles Brandon'ı bir Showtime dizisi olan The Tudors'da canlandırmıştır. 2012 yapımı Zack Snyder'in yönettiği Man of Steel ve Batman v Superman filmlerinde Superman karakterini canlandırdı. 2015 yapımı Guy Ritchie yönetmen koltuğunda oturduğu Kod adı: U.N.C.L.E filminde Napoleon Solo karakterini canlandırdı.The Witcher adlı dizide Riviyalı Geralt rolünü canlandırmaktadır ayrıca Enola Holmes adlı filmde Sherlock Holmes rolünü canlandırmıştır.

71. Akademi Ödülleri töreni 21 Mart 1999 yılında Los Angeles'ta yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Douglas Osheroff</span> Amerikalı fizikçi

Douglas D. Osheroff "Helium-3 süperakışkanlık buluşları için" Robert C. Richardson ve David Morries Lee ile Fizik 1996 Nobel Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">John E. Sulston</span>

Sir John Edward Sulston, İngiliz biyolog. 2002 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">2010 Cannes Film Festivali</span>

63. Cannes Film Festivali, 12 - 23 Mayıs 2010 tarihleri arasında Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen film festivalidir. Dünya çapında en tanınmış ve prestijli film festivallerinden biri olarak nitelendirilen Cannes Film Festivali, 1946 yılında kurulmuştur. Festivalin en prestijli ödülü olan Altın Palmiye ödülünü 2010 yılında Apichatpong Weerasethakul'un yönettiği Tayland filmi olan Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives kazanmıştır. Uluslararası yarışmanın jüri başkanlığını Amerikan yönetmen Tim Burton yapmıştır. Diğer bazı önemli jüri üyeleri ise Kate Beckinsale, Emmanuel Carrère, Benicio del Toro ve Alexandre Desplat olmuştur.

<i>Tsotsi</i> film Afrika

Tsotsi, Gavin Hood tarafından yönetilen 2005 Güney Afrika yapımı film. Film, Athol Fugard tarafından yazılan aynı isimli romandan uyarlanmıştır.

<i>Tom Amcanın Kulübesi</i> Harriet Beecher Stoweun 1852 tarihli romanı

Tom Amca'nın Kulübesi, Amerikalı yazar Harriet Beecher Stowe'un kaleme aldığı kölelik karşıtı roman. 1852'de yayımlanan kitap, Will Kaufman'a göre "İç Savaş'ın temellerinin atılmasına katkı yapmıştı".

<i>Kod Adı: U.N.C.L.E.</i> 2015 yapımı Guy Ritchie filmi

Kod Adı: U.N.C.L.E., İngilizce özgün adıyla aynı adı taşıyan Sam Rolfe'un yazdığı 1964 yapımı MGM televizyon dizisinden uyarlanan 2015 İngiliz-Amerikan yapımlı aksiyon, komedi casusluk filmi. Yönetmenliğini Guy Ritchie'nin, senaristliğini Lionel Wigram'ın Ritchie ile beraber üstlendiği filmin oyuncu kadrosu Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki ve Hugh Grant'tan oluşmaktadır. Film, 14 Ağustos 2015 tarihinde vizyona girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Viking Çağı</span>

Viking Çağı, Avrupa tarihinde sekizinci yüzyılın sonlarından 11. yüzyıl ortalarına kadar özellikle de Cermen Demir Çağı'nı takiben Kuzey Avrupa ve İskandinav tarihini kapsayan dönemdir. Bu dönemde Vikingler ticaret, baskın, kolonileştirme ve fetih için Avrupa'yı denizler ve nehirler aracılığı ile keşfetmiştir. Vikingler, Grönland, Newfoundland, Faroe Adaları, İzlanda, Norveç, İsveç, İskoçya, İngiltere, İrlanda, Hollanda, Almanya, Ukrayna, Rusya ve Türkiye'ye yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Aunt Jemima</span>

Aunt Jemima PepsiCo'nun bir yan kuruluşu olan Chicago merkezli Quaker Oats Company'nin sahip olduğu bir krep karışımı, şurup ve diğer kahvaltı yiyecekleri markasıdır. Marka, 1889'da Jemima gözleme karışımının 1889 yılında piyasaya sürülmesine rağmen, 1893 yılına dayanıyor. Quaker Oats Company ilk olarak 1937 Nisan'ında Aunt Jemima ticari markasını kaydetti. Aunt Jemima aslen bir minstrel gösterisinden, stereotipik Siyah karakterlerden oluşan bir panteondan geldi. Karakter, bu oyuncuya bir Amerika Birleşik Devletleri'nin yeniden yapılanma dönemi eki olarak görünüyor.

<span class="mw-page-title-main">Cream of Wheat</span> yiyecek markası

Cream of Wheat, buğday irmikinden elde edilen bir çeşit kahvaltı yulaf lapası karışımı mısır farina markasıdır. Gritse benziyor, fakat öğütülmüş mısır yerine öğütülmüş buğday taneleri ile yapıldığı için dokuda daha pürüzsüzdür. Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez 1893 yılında Grand Forks, Kuzey Dakota'daki buğday değirmenleri tarafından üretildi. Ürün, 1893’te Chicago, Illinois’deki Kolomb Dünya Fuarı’nda tanıtıldı. Ocak 2007'den önce, Cream of Wheat Kraft Foods tarafından üretilen Nabisco markasıydı. Ocak 2007'de B&G Foods, markayı ve mısır gevreğini pazarlamak için tüm haklarını devraldı. "Cream of Wheat" tescilli bir markadır.

<i>Baba</i> (film, 2020)

Baba, Florian Zeller'in ilk yönetmenlik denemesinde ortak yazıp yönettiği 2020 yapımı bir drama filmidir; Zeller'in 2012 oyunu Le Père'ye dayanan oyun yazarı Christopher Hampton ile birlikte yazdı. Bir Fransız-İngiliz ortak yapımı olan filmde, Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell ve Olivia Williams yer alıyor ve ilerleyen demans hastalığı ile uğraşması gereken yaşlanan bir adamı konu ediyor. Film, 2015 yapımı Floride filminden sonra oyunun ikinci uyarlaması.

<span class="mw-page-title-main">Pen-ek Ratanaruang</span>

Pen-ek Ratanaruang, Taylandlı film yönetmeni ve senaristtir. Tom takma adını kullanır ve bazen Tom Pannet adıyla tanınır.