İçeriğe atla

Rasmus Lerdorf

Rasmus Lerdorf
2014 Yeni Zelanda PHP Konferansı'nda Rasmus Lerdorf
Doğum22 Kasım 1968 (55 yaşında)
Grönland
MeslekYazılım Uzmanı

Rasmus Lerdorf (22 Kasım 1968 doğumlu) Danimarkalı-Kanadalı[1] bir programcıdır. PHP betik dilinin ortak yazarlığını yapmış ve ilham kaynağı olmuş, dilin ilk iki versiyonunu yazmış ve Jim Winstead (daha sonra blo.gs'yi yaratan), Stig Bakken, Shane Caraveo, Andi Gutmans ve Zeev Suraski gibi bir grup geliştiricinin önderlik ettiği sonraki versiyonların geliştirilmesine katılmıştır. Projeye katkıda bulunmaya devam etmektedir.

2003 yılında the MIT Technology Review TR100 tarafından 35 yaş altı dünyanın en önemli 100 geliştiricisinden biri olarak gösterilmiştir.

Erken yaşamı ve eğitimi

Lerdorf, Grönland'daki Disko adası'nda doğdu ve ilk yıllarında Danimarka'ya taşındı. Lerdorf'un ailesi 1980'de Danimarka'dan Kanada'ya taşındı ve daha sonra 1983'te King City, Ontario'ya taşındı.[2] 1988'de King City Ortaokulu'ndan mezun oldu ve 1993'te Waterloo Üniversitesi'nden Uygulamalı Bilimler Lisansı ile Sistem Tasarım Mühendisliği'nden mezun oldu. Apache HTTP Sunucusu'na katkıda bulundu ve mSQL DBMS'sine LIMIT maddesini ekledi. Bu LIMIT ifadesinin bir çeşidi, ana bilgisayar ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinde (eskiden Digital Equipment Corporation'dan olan VMS üzerinde çalışan Oracle Rdb gibi) on yıldır mevcuttu, ancak görünüşe göre henüz ortaya çıkan PC tabanlı veritabanları tarafından benimsenmemişti. Daha sonra birkaç SQL uyumlu DBMS tarafından uyarlandı.[3][4] PHP'nin ilk sürümünü 1995'te yayınladı.[5]

Kariyer

Lerdorf, Eylül 2002'den Kasım 2009'a kadar Yahoo! Inc.'da Altyapı Mimarisi Mühendisi olarak çalıştı. 2010 yılında, uygulama programlama arayüzlerini geliştirmek için WePay'e katıldı.[6] 2011 boyunca yeni kurulan şirketler için gezici bir danışmandı. 22 Şubat 2012'de Twitter'da Etsy'ye katıldığını duyurdu.[7] Temmuz 2013'te Lerdorf, yeni teknolojilerin yaratılmasında yardımcı olmak üzere Jelastic'e kıdemli danışman olarak katıldı.[8]

Lerdorf, dünyanın dört bir yanındaki Açık Kaynak konferanslarında sık sık konuşmacı olarak yer almaktadır. OSCMS 2007'deki açılış konuşmasında, o yıl konferansta temsil edilen projelerin her birinde bir güvenlik açığı sundu.[9]

Lerdorf ayrıca 2017 ve 2019 WeAreDevelopers Konferanslarında da yer aldı[10] ve PHP'nin tarihi, 2017'deki yeni PHP 7 sürümü ve PHP'nin 25 yılı hakkında bir konuşma yaptı.[11]

Ödül

2003 yılında Lerdorf, MIT Technology Review TR100 tarafından 35 yaş altı dünyanın en iyi 100 yenilikçisinden biri olarak gösterildi.[12]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ @rasmus (26 Kasım 2016). "I am a Danish citizen again after losing it becoming Canadian and DK now allowing dual
    Tak @dalgaard_dw for alt du gør for udenlandsdanskere"
    (X gönderisi) – X vasıtasıyla.
     
  2. ^ "Rasmus Lerdorf" (PDF). K.C.S.S. Alumni Association. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2013. 
  3. ^ "mod_info". Apache Reference. 22 Şubat 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  4. ^ Wendel, Ulf. "MaxDB & PHP - Ready for the Web!". 6 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  5. ^ "Announce: Personal Home Page Tools (PHP Tools)". Google Groups. 8 Temmuz 1995. 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2022. 
  6. ^ Kincaid, Jason (27 Nisan 2010). "PHP Founder Rasmus Lerdorf Joins Group Payments Startup WePay". TechCrunch. 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  7. ^ Lerdorf, Rasmus (22 Şubat 2012). "Excited to be joining..." Twitter. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2012. 
  8. ^ "The Creator Of PHP Shows Jelastic Support, As Advisor". Cloud Tweaks. 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2013. 
  9. ^ "Rasmus Lerdorf Presentation at the OSCMS Summit 2007". 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 
  10. ^ "WeAreDevelopers Conference 2019 program". 6 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2024. 
  11. ^ Archived at Ghostarchive and the Wayback Machine: "PHP in 2017 - Rasmus Lerdorf @ WeAreDevelopers Conference 2017". YouTube. 
  12. ^ "2003 Young Innovators Under 35". Technology Review. 2003. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MySQL</span>

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">Apache HTTP Sunucusu</span>

Apache, açık kaynak kodlu ve özgür bir Web sunucu programıdır. Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmektedir.

WAMP, Windows işletim sistemi üzerinde Apache HTTP Sunucusu, MySQL ve PHP kurulumunu bir arada sunan bir tümleşik sistem yazılımıdır. Kurulumları otomatik yaptığı gibi açık kaynak olarak geliştirilen bu sistemin düzenlenmesi de mümkündür. WAMP ismi; Windows, Apache, MySQL, PHP platformlarının baş harflerinden gelmektedir. Linux'ta kullanılabilen LAMP'in Windows alternatifi olarak da adlandırılabilir.

phpMyAdmin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Zend Technologies</span>

Zend Technologies Ltd., merkezi Kaliforniya'da bulunan uluslararası bir yazılım firmasıdır. Kurucuları İsrail asıllı Andi Gutmans ve Zeev Suraski dir. PHP script dilinin geliştirilmesinde özellikle 3. versiyon ve sonrasında büyük katkıları olmuştur. Zend firmasının "PHP Sertifikasyon Sınavı" bulunmakta ve sınavdan başarıyla geçenleri Zend Sertifikalı Mühendisler olarak kendi web sayfasında duyurmaktadır.
Firmanın diğer ofisleri İsrail, Fransa, İtalya ve Almanya'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zend Studio</span>

Zend Studio. PHP'nin geliştiricisi Zend firması tarafından geliştirilen bir editördür. PHP'yi en verimli şekilde kodlamayı amaç edinmiştir. Otomatik kod tamamlama ve hata bulma gibi özellikleri mevcuttur. Proje de kullanmış olduğunuz değişkenleri, fonksiyonları, sınıfları hatırlatıp işin karmaşıklığından sizi kurtarır.

TorrentFlux Web servisleri kullanan bir BitTorrent arabirimidir. Linux ve MacOSX desteklidir. Windows versiyonu biraz farklıdır. Apache ve LightTPD web servisleri ile çalışmaktadır. TorrentFlux'un çalışması için sistemde kurulu olması gereken yazılımlar aşağıdaki tablodadır.

<span class="mw-page-title-main">Andi Gutmans</span>

Andi Gutmans İsviçre asıllı İsrailli programcı, PHP geliştiricisi ve Zend Technologies'in kurucularından biri. Hayfa kentinde yer alan Technion'dan mezun olduktan sonra Zeev Suraski'yle birlikte PHP 3'ü geliştiren Gutmans 1999 yılında Zend Engine'in üretilmesine öncülük etmiştir. İkili, aynı yıl Zend Technologies adlı bir şirket de kurmuştur. Zend adı Zeev ve Andi sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">CMS Made Simple</span>

CMS Made Simple (CMSMS) açık kaynak (GPL) lisansıyla yayınlanan bir içerik yönetim sistemidir (CMSMS) web geliştiricileri ve site sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Bilişim kitapları alanında dünyanın en saygın yayın evlerinden Packt Publishing tarafından 2010 yılı içerisinde yapılan ankette PHP ile geliştirilmiş en iyi açık kaynak içerik yönetim sistemi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Dorsey</span> Amerikalı yazılımcı ve iş insanı

Jack Patrick Dorsey, Amerikalı yazılım mimarı ve iş insanı. Birçok kişi tarafından Twitter ve bir mobil ödeme şirketi olan Square'un kurucusu kimliği ile tanınır. 2008'de MIT Technology Review tarafından "35 yaşın altındaki en yenilikçi 35 kişi"den biri seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Novoselov</span>

Konstantin Sergeevich "Kostya" Novoselov, daha çok grafenler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Rus-İngiliz fizikçi. Andre Geim ile birlikte 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü aldı. Novoselov şu anda Royal Society üyesi olarak Manchester Üniversitesi'nde mezoskopik fizik alanındaki araştırma grubunun bir üyesidir. Aynı zamanda European Research Council ERC Starting Grant 'ın da katılımcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">SQL enjeksiyonu</span>

SQL enjeksiyonu, veri tabanına dayalı uygulamalara saldırmak için kullanılan bir atak tekniğidir; burada saldırgan SQL dili özelliklerinden faydalanarak standart uygulama ekranındaki ilgili alana yeni SQL ifadelerini ekler.. SQL enjeksiyonu, uygulamaların yazılımları içindeki bir güvenlik açığından faydalanır, örneğin, uygulamanın kullanıcı giriş bilgileri beklediği kısma SQL ifadeleri gömülür, eğer gelen verinin içeriği uygulama içerisinde filtrelenmiyorsa veya hatalı şekilde filtreleniyorsa, uygulamanın, içine gömülmüş olan kodla beraber hiçbir hata vermeden çalıştığı görülür. SQL enjeksiyonu, çoğunlukla web siteleri için kullanılan bir saldırı türü olarak bilinse de SQL veri tabanına dayalı tüm uygulamalarda gerçeklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Android Studio</span> Android geliştirme için tasarlanan tümleşik geliştirme ortamı

Android Studio, Android için resmi tümleşik geliştirme ortamı. 16 Mayıs 2013 tarihinde Google I/O etkinliğinde tanıtılmıştır. Android Studio, IntelliJ IDEA'ya dayalı olup Android geliştirme için özel olarak tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

Naşide Gözde Durmuş, bilim insanı ve genetikçi.

<span class="mw-page-title-main">RocksDB</span>

RocksDB, anahtar / değer verileri için yüksek performanslı yerleşik bir veritabanıdır. Çoklu merkezi işlem birimi (CPU) çekirdeğinden yararlanmak ve giriş / çıkış bağlı iş yükleri için katı hal sürücüleri (SSD) gibi hızlı depolamayı verimli bir şekilde kullanmak üzere optimize edilmiş, Google tarafından geliştirilen LevelDB'nin bir çatalıdır. Günlük yapılı birleştirme ağacı veri yapısına dayanır.

Glass OS, Google'ın Android işletim sisteminin Google Glass için tasarlanmış bir sürümüdür. "glass-omap" Etiketi, Kernel Repository'de bulunabilen değiştirilmiş Android koduna atıfta bulunmak için kullanılır.