İçeriğe atla

Ras Laffan

Ras Laffan
راس لفان
Endüstri bölgesi
Katar üzerinde Ras Laffan
Ras Laffan
Ras Laffan
Ras Laffan'ın Katar'daki konumu.
ÜlkeKatar Katar
BelediyeEl Haur
Zaman dilimiUTC+03.00 (AST)

Ras Laffan (Arapçaراس لفان‎), Katar'ın El Haur belediyesinde bulunan bir endüstri bölgesidir. Başkent Doha'nın 50 km kuzeyinde yer almaktadır.

Ras Laffan, Katar'ın ana sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıvı gaz üretim merkezidir. ORYX GTL, Pearl GTL, Qatargas ve Rasgas LNG tesisleri, Dolphin gaz işleme tesisi, Laffan Rafinerisi ve Ras Laffan A, B ve C entegre su ve enerji santrallerine ev sahipliği yapmaktadır. Ras Laffan Limanı, yaklaşık 4.500 hektarlık bir kapalı su alanı ile dünyanın en büyük yapay limanı ve en büyük LNG ihracat tesisidir.

Ras Laffan'ın kıyılarında bir resif bulunmakla[1] birlikte Fuveyrit ile birlikte ülkedeki tüm deniz kaplumbağası yuvalarının yaklaşık %30'unu oluşturmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ The Persian Gulf pilot: comprising the Persian Gulf, Gulf of Omán; and Makran coast. Birleşik Krallık: Hydrographic Dept. 1890. s. 126. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2016. 
  2. ^ "Nature's gift to Fuwairit, turtles". JustHere Qatar. 25 Mayıs 2014. 4 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri</span> Orta Doğuda bir ülke

Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan ülke. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt</span> Arap Yarımadasının kuzeydoğusundaki bir ülke

Kuveyt, resmî adıyla Kuveyt Devleti, Arap Yarımadası'nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alan ülkedir. Kuzeyde Irak ve güneyde Suudi Arabistan ile komşudur. Ülkenin ismi, Arapçada "su kenarındaki kale" anlamına gelen akwat kelimesinden gelmektedir. Yüzölçümü 17.818 km² olan ülkenin nüfusu 2020 tahminiyle yaklaşık 2,9 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Katar</span> Arap Yarımadasının doğusunda bir ülke

Katar, resmî adıyla Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfezi ülkesidir. Tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan olup, diğer tarafları Basra Körfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Doha</span> Katarın başkenti

Doha, Katar'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, ülkenin doğusunda Basra Körfezi kıyısında yer almaktadır. Doha'nın nüfusu 2015 yılı itibarı ile 956,460 olup ülke nüfusunun %40'ı şehir ve banliyölerinde yaşamaktadır ve aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezidir. Doha, Katar'ın yedi belediyesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dimyat</span>

Dimyat veya Dimyad, Mısır'da bir Akdeniz limanı, Dimyat ilinin başkenti. Nil deltasında Kahire'nin 300 km kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Buşehr (eyalet)</span>

Buşehr Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sıvılaştırılmış doğalgaz</span>

(Liquefied natural gas) sıvılaştırılmış doğalgaz veya LNG, doğalgazın saflaştırılması ve atmosferik basınçta yaklaşık olarak -163 °C'de yoğunlaştırılmasıyla elde edilen sıvıdır.

<span class="mw-page-title-main">Havr</span>

Havr, Katar'da bir şehir ve belediyedir. Arapçada dere anlamına gelmektedir. Belediye, kuzeyde Eş-Şemal Belediyesi, güneybatıda Er-Reyyan, güneyde Ümmü Salâl ve güneydoğuda Ed-Daayin belediyeleri ile komşudur. Başkent Doha'ya yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.638,2 km² olan belediyenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 213.628'dir.

<span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

Tuz Gölü Doğalgaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposudur.

Katar Gaz, Katar merkezli bir doğalgaz şirketidir. Şirket 1984 yılında kurulmuş olup dünyanın en büyük LNG şirketidir. Şirketin merkezi Doha'da yer almaktadır.

RasGas, Katar merkezli bir LNG şirketidir. Şirket 2001 yılında kurulmuş olup Qatargas'dan sonra ülkenin ikinci büyük LNG üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden gazlaştırma</span>

Yeniden gazlaştırma, -162 °C (-260 °F) sıcaklıkta sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), atmosferik sıcaklıkta doğalgaza dönüştürülmesi işlemidir. LNG gazlaştırma tesisleri, karada ve yüzen mavnalarda bulunabilir. Yüzen mavnaya monte edilen tesisler, iş ortamındaki değişikliklere yanıt olarak, daha iyi kullanım için, yeni açık deniz yerlerine taşınabilme avantajına sahiptir. Geleneksel bir yeniden gazlaştırma tesisindeRU LNG, doğalgaz/metan gazına dönüştürülmek amacıyla deniz suyu ile ısıtılır.

Kömür gazlaştırma, kömür ve su, hava ve/veya oksijenden, esas olarak karbonmonoksit (CO), hidrojen (H2), karbondioksit (CO2), doğalgaz (CH4) ve su buharından (H2O) oluşan bir karışım olan sentez gazı üretme işlemidir.

Skikda kuzeydoğu Cezayir'de bir şehir ve Akdeniz'in Stora Körfezi üzerinde bir limandır. Skikda ilinin ve Skikda ilçesinin başkentidir. Eski adı Philippeville'dir.

Katar-Türkiye Doğalgaz boru hattı, Katar'daki doğalgazın Avrupa'ya taşınması amacıyla yapılması planlanan doğal gaz boru hattıdır. Boru hattı kaynak ülke olan Katar'ın Ras Laffan bölgesinden başlayarak önce Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'den geçerek Ankara'ya ulaşacaktı. Ankara'ya ulaştıktan sonra Nabucco hattı ile birleşerek Avrupa'ya ulaşacak ve böylece Nabucco projesi daha etkin bir şekilde faaliyet gösterecek ve Avrupa'nın doğalgaz güvenliği artmış olacaktı. Suriye 2009 yılında Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olan müttefiki Rusya'nın çıkarlarını korumak için boru hattının kendi topraklarından geçmesine izin vermedi. Proje için planlanan ikinci güzergâh ise doğalgazın Bahreyn, Suudi Arabistan, Tarafsız Bölge'den geçerek Kuveyt sularını kullanarak Irak üzerinden Ankara'ya ulaştırılmasına dayanıyordu. Projenin gerçekleşmesi 2011 yılında Suriye'de iç savaşın başlaması nedeniyle engellendi.

<span class="mw-page-title-main">Marmaraereğlisi LNG Terminali</span> Tekirdağda bir LNG terminali

Marmaraereğlisi LNG Terminali, Tekirdağ iline bağlı Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) depolama, işleme ve sevk tesisidir.

<span class="mw-page-title-main">Lahsa Seferi (1871)</span> Osmanlı İmparatorluğunun Nejd Emirliğine karşı harekatı

Lahsa Seferi ya da Ahsa Seferi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1551-1670 arasında egemenliği altında bulunan Doğu Arabistan'ın El-Ahsa bölgesini yeniden ele geçirmek amacıyla icra ettiği askerî harekât.