İçeriğe atla

Ras Hafun

Koordinatlar: 10°25′0″K 51°16′0″D / 10.41667°K 51.26667°D / 10.41667; 51.26667
Ras Hafun
Ras Xaafuun

Arapçaرأس حافون
İtalyancaCapo Hafun
Cape Hafun
Hafun, Orta Bari bölgesi'nin doğusuna doğru çıkıntı yapar.
Hafun, Orta Bari bölgesi'nin doğusuna doğru çıkıntı yapar.
Ras Hafun
Ras Hafun
Ras Hafun
Ras Hafun
Koordinatlar: 10°25′0″K 51°16′0″D / 10.41667°K 51.26667°D / 10.41667; 51.26667
ÜlkeSomali
İlBari
Coğrafi yeriAfrika Boynuzu
OkyanusHint Okyanusu
Yüzölçümü
 • Toplam2.571 km2 (993 sq mi) km²
Boyutlar
 • Uzunluk1.100 m (3.600 ft) km

Ras Hafun (SomaliceRas Xaafuun, Arapçaرأس حافون, İtalyancaCapo Hafun), Hafun Burnu olarak da bilinir,Afrika Boynuzu'nda yer alır. Somali'nin kuzeydoğu Bari bölgesinde bir burun. Guardafui Kanalı'na doğru çıkıntı yaparak Afrika'daki en doğu noktasını oluşturur. Bölge Cape Guardafui burnunun yakınında yer alır. Anakaraya Foar kasabasında, bir kıyı oku ile bağlanır. 200 km (120 mi) uzunluğunda, 10-30 km (6,2-18,6 mi) genişliğinde ve 50 m (160 ft) yüksekliğindedir deniz seviyesi. Balıkçı kasabası Hafun, kum birikintisinin 20 km (12 mi) doğusundaki burun üzerinde yer almaktadır.

Ras Hafun ve enlem çizgisi, kuzeyindeki Guardafui Kanalı'nı güneyindeki Somali Denizi'nden ayırır.

Tarih

Antik Çağ ve Orta Çağ

Hafun'da 17. yüzyıldan kalma bir mescit.

Ras Hafun çok sayıda antik yapı ve kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Yarımadanın Opone'nin eski ticaret imparatorluğunun bulunduğu yer olduğuna inanılmaktadır. Opone'den M.Ö. birinci yüzyılda yazılmış olan anonim Periplus of the Erythraean Sea adlı eserde bahsedilmektedir. Burada Opone, Hint Okyanusu'nun kenarı boyunca uzanan ticaret yolu üzerinde stratejik bir konuma sahip yoğun bir liman kenti olarak tanımlanmaktadır. Yerleşimden Endonezya ve Malezya gibi uzak yerlerden tüccarlar geçiyordu. MS 50 gibi erken bir tarihte bölge, karanfil ve diğer baharat, fildişi, egzotik post ve tütsü takası ile birlikte tarçın ticaretinin merkezi olarak biliniyordu.

1970'lerde, Hafun'da ve kuzey Somali'nin diğer bölgelerinde Neville Chittick tarafından yönetilen bir Somali-İngiliz arkeolojik keşif gezisi, antik sikkeler, Roma dahil olmak üzere çanak çömlek, taş binalar, mağara, mescit, duvarla çevrili çitler, Menhir ve taş anıt platformları gibi çok sayıda tarihi eserler ve yapı örneği ortaya çıkardı. Buluntuların çoğu İslam öncesi kökenlidir ve antik belgelerde tanımlanan şehir devletleri ve ticaret merkezleriyle ilişkilidir. Özellikle Damo alanının, Chittick tarafından "Periplus" "Pazar ve Baharat Burnu" ile örtüştüğü öne sürülmüştür. Şirketin bulduğu bazı küçük eserler daha sonra British Museum'da muhafaza edilmek üzere depolanmıştır.[1]

Daha sonra Hafun'da Michigan Üniversitesi'nden bir arkeoloji ekibi tarafından gerçekleştirilen bir keşif gezisinde Eski Mısır, Roma ve Basra Körfezi çanak çömlekleri kazılmıştır. 1980'lerde Doğu Afrika'daki İngiliz Enstitüsü de yarımadadan MÖ birinci yüzyıl ve MS ikinci ila beşinci yüzyıllara tarihlenen İslam öncesi Partho-Sasani seramikleri çıkarmıştır.[2]

Batı Hafun bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda Nil Vadisi, Yakın Doğu, İran ve Mezopotamya'daki antik krallıklara ait seramikleri ile Hint alt kıtası'ndan gelmesi muhtemel bazı parçalar bulunmuştur. Bu mallar arasında bir geç Ptolemaic kandil parçası, Part kökenli sırlı parçalar ve Helenistik "lagynos" malları bulunmaktadır. Smith ve Wright buluntuları MÖ 1. yüzyıl ile MS 1. yüzyılın başları arasına tarihlendirmiştir.[3] Ayrıca, bölgede Umman kıyılarındaki Sohar'dan yeşil sırlı mallara bağlı bazı seramikler de bulunmuştur. Bu parçalar MÖ 1. yüzyıl ile MÖ 5. yüzyıl arasına tarihlendirilmiştir.[4]

Hafun aynı zamanda antik bir nekropol'e de ev sahipliği yapmaktadır. Benzer tarihi yapılar ülkenin diğer bölgelerinde de bulunmaktadır.[5]

Erken modern ve günümüz

Hafun'daki Majerteen Sultanlığı (Migiurtinia) kalelerinden biri.

Bağımsızlık öncesi dönemde Hafun, Majeerteen Sultanlığı (Migiurtinia) tarafından yönetiliyordu ve yönetimin başkenti Alula'nın merkeziydi. Daha sonra bölge Dante olarak bilindiğinde İtalyan Somaliland'ın bir parçasını oluşturdu.

Aralık 2004'te Hafun, 2004 Hint Okyanusu depremi'nin neden olduğu bir tsunami tarafından vuruldu. Kıtadaki en çok etkilenen bölge ve dalgaların içeri girmeden önce kıyıdan uzaklaştığı Hint alt kıtasının batısındaki tek yerdi.

Ayrıca bakınız

  • Hafun Bölgesi
  • Hafun Tuz Fabrikası
  • Puntland
  • Ras Bar Balla
  • Ras Feeluk
  • SS Jeddah, 1880 yılında Ras Hafun açıklarında mürettebatı tarafından terk edilen bir yolcu buharlı gemisi
  • Tombolo

Kaynakça

  1. ^ Chittick, Neville (1975). An Archaeological Reconnaissance of the Horn: The British-Somali Expedition. ss. 117-133. 
  2. ^ Paul J. J. Sinclair, "Archaeology in Eastern Africa: An Overview of Current Chronological Issues", Journal of African History 30 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 32 (1991), s. 181
  3. ^ Julian Reade (ed.) (2013). Indian Ocean In Antiquity |url= değerini kontrol edin (yardım). Routledge. s. 449. ISBN 978-1136155314. 31 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014. 
  4. ^ Bassey Andah, Alex Okpoko, Thurstan Shaw, Paul Sinclair (ed.) (2014). The Archaeology of Africa: Food, Metals and Towns. Routledge. s. 419. ISBN 978-1134679423. 18 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014. 
  5. ^ National Review (1965). Somalia Calling the World. s. 25. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lidya</span> Anadoluda Tunç Çağının sonlarından başlayarak MÖ VI. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge

Lidya, Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir. Lidya medeniyetinin tarih sahnesinden çekilmesinden sonra da Roma İmparatorluğu dönemine kadar bu isimle anılmıştır. Kuzeyinde Misya, güneyinde Karya, doğusunda Frigya, batısında ise İyonya bölgeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Somali</span> Doğu Afrikada bir ülke

Somali, resmî olarak Somali Federal Cumhuriyeti ve komünist yönetimde önceki bilinen adıyla Somali Demokratik Cumhuriyeti olarak anılan, Doğu Afrika'da Afrika Boynuzu denilen coğrafî bölgede bulunan bir ülkedir. 1991’de Somali İç Savaşı'nın başlamasından beri devletin çoğu bölgesinde merkezî bir hükûmet kontrolü yoktur. Uluslararası olarak tanınmış Federal Geçiş Hükûmeti, ülkenin sadece küçük bir parçasını yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tlos</span>

Tlos bugün Muğla'nın Seydikemer ilçesi yakınlarında yer alan kadim bir Likya kentiydi. Likya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Fethiye İlçesi’nin yaklaşık 42 km doğusundaki Yaka Köyü sınırları içerisinde kalmaktadır. Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar'ın (Kragos) sarp batı yamaçlarında başlayan antik yerleşim, Eşen Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşır. Ayrıca güneydeki Saklıkent Kanyonu ile kuzey yönde bulunan Kemer Beldesi antik kentin egemenlik sınırlarını çizer.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas</span> Antik Karya kenti, Türkiyede günümüz Bodrum

Halikarnas, Günümüzde Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Arikanda</span> Finike ilçesi yakınlarındaki antik kent

Arikanda, Antalya il sınırları Finike ilçesi yakınlarındaki Likya antik kent.Elmalı - Finike kara yolunun tam yarısında bulunan Arifköyünün Aykırıçay mahallesine yakın bir ören yeridir. Tarihi Bakır Çağı'na kadar geri gitmektedir ve şehrin adı yerli Anadolu dillerinden olan Luvice'de “yüksek kayaların yakınındaki yer” anlamına gelir.

Demir Çağı, demirin çeşitli alet ve silah yapımında esas malzeme olarak kullanıldığı bir arkeolojik devirdir.

<span class="mw-page-title-main">Lebedos</span> Antik Yunan kenti

Lebedos, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki antik kent. Antik çağda İyon birliğini oluşturan on iki Yunan şehir devleti (polis) arasında en az bilinenlerden birisidir.

Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan, Antik Dünya'da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. Dönem, Klasik Grek Dönemini izlemiştir ve Helenistik Dönem'in ardından, Klasik Grek egemenliğindeki bölge Roma Cumhuriyeti hakimiyetine geçmiştir. Bu dönemde dahi Klasik Grek kültürü hâlen Roma hakimiyetine sızmıştır. Öyle ki Latincenin yanı sıra Grekçe konuşulmaya ve yazılmaya devam edildi. Helenistik Dönem bazen, Klasik Grek Uygarlığı'nın gerileme ve çöküş dönemi olarak görülmektedir. Bir başka açıdan da Klasik Grek Uygarlığı ile Roma Uygarlığı arasında bir geçiş dönemi olarak görülür. Dönemin başlangıcı çoğu kez Büyük İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 olarak alınır. Dönemin sonu ise Yunanistan Yarımadası'nın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 146 olarak kabul edilir. Bazı tarihçiler ise Büyük İskender'in imparatorluğu'ndan kalan son devlet olan Ptolemaios Hanedanlığı'nın Aktium Savaşı'nda yenilgiye uğrayıp yıkıldığı tarih olan MÖ 31-30 tarihini Dönem'in sonu olarak kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Antioheia (Pisidya)</span>

Antakya, Pisidya, Türkiye'nin Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktadaki Göller Yöresi'nde, tarihi Pisidya ve Frigya'nın sınırında bulunan antik kenttir. Pisidya Antakyası olarak da bilinir. Isparta ilinin modern ilçesi Yalvaç'ın kuzey şeridinde 1 km'lik bir alanı kapsar. Kent, kuzeyindeki 1236 metrelik en yüksek noktası ile bir vadi görünümündedir.

Klazomenai, İzmir Körfezi'nin güney sahil şeridi üzerinde, İzmir'in 38 km batısında, Urla belediyesi sınırları içinde bulunan tarihi İyonya kenti. On iki İyonya kenti arasında anılır. Urla'nın doğusunda uzanan sahil şeridi için kullanılan Kilizman ismi, bu antik kentten kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yason Burnu</span>

Yason Burnu Yarımadası, doğal görünüme sahip bir yarımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore çömlek ve porseleni</span>

Kore seramik tarihi, yaklaşık MÖ 8000 yıllarından itibaren en eski çömlek ile başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kizikos</span> Türkiyenin Balıkesir ili sınırları içinde, Kapıdağ Yarımadasının güneyinde yer alan Mysia antik kenti

Kizikos, günümüz Erdek ilçesi yakınlarında, Marmara Denizi kıyısındaki Misya antik kentidir. Aslen Marmara Denizi'nde bir ada olduğu söylenen ve eskiden anakaraya ya yapay yollarla bağlanan klasik dönemde Arctonnesus adıyla anılan bugünkü Kapıdağ Yarımadası'nın güney kıyı tarafında bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gryneion</span>

Gryneion, Gryneia, Türkiye'nin İzmir ilinin Aliağa ilçesi sınırları içinde bulunan Yenişakran beldesi yakınlarındaki bir antik kenttir. Çandarlı Körfezi kenarındadır. 12 büyük Aiol kentinden biri sayılır. Kentin, denize bir dil gibi uzanan yarımadası üzerinde tanrı Apollon'un tapınağı vardı. Gryneion önemli bir kehanet merkeziydi.

<span class="mw-page-title-main">Ugarit</span> Kuzey Suriyedeki antik liman kenti

Ugarit ya da Ras Şamra(ʼUgrt; Arapça: ْأُوغَارِيت) Suriye'de Lazkiye yakınlarında Akdeniz'e kıyısı bulunan antik bir liman şehridir. MÖ 1450 - 1195 yılları arasında bir ticaret kenti olarak hareketliydi ancak MÖ 1196 - 1179 arasında Deniz Kavimleri'nin ani bir baskınıyla yakılıp yıkılmıştır. 1929 yılından itibaren harabelerinde yapılan kazılar, tarih açısından önemli tabletler ortaya çıkardı. Bu kazılarda, büyük bir kısmı saray ve çevresinde çoğunluğu Akadca, Ugaritçe olmak üzere Sümerce, Hurrice dillerinde çivi yazılı tabletlerle Antik Mısır dilinde hiyeroglif birkaç bin kil tablet bulunmuştur. Söz konusu belgeler “Rap’anu Arşivi” olarak bilinmektedir. Halkı Ugaritçe denilen bir Sami dili konuşmaktaydı. Ugarit eski çağların en önemli ticaret merkezlerindendir. Ugarit'te yapılan kazılar sonucunda bu bölgedeki yerleşmelerin Neolitik Çağ'a kadar dayandığını göstermiştir. Ayrıca Ugarit kazılarında Akadlar dönemine ait mühür bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vazo</span>

Vazo, genellikle çiçek koymak için kullanılan, cam, porselen, toprak gibi farklı malzemelerden, türlü boyut ve şekillerde yapılabilen açık bir kaptır. Sözcük Türkçeye, İtalyanca vaso kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kidonya</span> Girit adasında yer alan antik kent

Kidonya, Girit adasının kuzeybatısında antik bir şehir devletidir. Bugün Hanya şehrinin yakınlarında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika imparatorlukları listesi</span>

Bu liste maddesinde, bilinen Afrika imparatorlukları ve bunların başkentleri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malao</span>

Malao günümüz Somaliland'ında bulunan eski bir Ön Somali limanıydı. Kasaba, günümüzde Berbera şehrinin bulunduğu yerde idi. Malao, milattan sonraki ilk yüzyıllarda Kızıldeniz-Hint Okyanusu ticareti için önemli bir limandı. Kasaba ayrıca, Roma İmparatorluğu'nun para birimlerinde mal alışverişi yapan tüccarlar için önemli bir para piyasasına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Japon çömlekçiliği ve porselenleri</span> Japonyada çömlekçilik ve porselen sanatı

Çömlek ve porselen , Neolitik döneme kadar uzanan en eski Japon zanaatı ve sanat formundan biridir ve Japonya son derece uzun ve başarılı bir seramik üretim geçmişine sahiptir. Fırınlarda toprak, çömlek, taş, sırlı çömlek, sırlı taş, mavi ve beyaz porselen üretilmiştir. Toprak kaplar Jōmon dönemi kadar erken bir dönemde yapılmış ve Japonya'ya dünyanın en eski seramik geleneklerinden birini kazandırmıştır. Japonya, "çay seremonisi"nin süregelen popülaritesi sayesinde, sanat geleneği içinde seramiğin sahip olduğu olağandışı saygınlıkla da öne çıkmaktadır.