İçeriğe atla

Raphael David Levine

Raphael David Levine
רפאל לוין
Raphael David Levine, 2002
Doğum29 Mart 1938 (86 yaşında)
İskenderiye, Mısır
Milliyetİsrailli
EğitimKudüs İbrani Üniversitesi(M.Sc.)
Nottingham Üniversitesi(Ph.D.)
Tanınma nedeniReaksiyon dinamiği
ÖdüllerWolf Kimya Ödülü
Yıllık Akademi Ödülü
İsrail Ödülü
Rothschild Ödülü
Max Planck Uluslararası İş Biriliği Ödülü
EMET Ödülü
Kariyeri
DalıKimya
Doktora
danışmanı
Charles Coulson

Raphael David Levine (רפאל לוין, İbranice) (29 Mart 1938), İsrailli kimyager. Kudüs İbrani Üniversitesi,[1] Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles Kimya ve Biyokimya Bölümü[2] ve UCLA David Geffen Tıp Fakültesi Crump Moleküler Görüntüleme Enstitüsü'nde profesördür.[3]

Gençliği ve akademik kariyeri

Raphael David Levine 29 Mart 1938'de İskenderiye, Mısır'da dünyaya geldi. Kudüs İbrani Üniversitesi'nde Max Born Doğa Felsefesi profesörüdür ve Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta seçkin bir profesördür.

Araştırma

Raphael D. Levine kimyasal aktif çarpışmaların ve unimoleküler reaksiyonların modern teorilerine yaptığı katkılarla tanınır. Kuantum mekaniğinin mikroskobik açıdan bir reaksiyondaki fiziksel değişimlerin açıklanması için kullanılmasında önemli rol oynamıştır. Bu alanda standart hale gelmiş pek çok yeni konsept ve terim yaratmıştır. Önemli çalışmaları arasında mutlak oranların kuantum teorisi, moleküler fotolizin kuantum incelemesi, reaktif moleküler çarpışmalarda rezonansın etkisinin tespit edilmesi, çarpışma ile başlayan çözünmelerin teorisi ve dinamik sterokimyanın temelleri yer alır.

Ödüller

Raphael David Levine pek çok ödül ve takdir kazanmıştır.

  • 1968'de Yıllık Akademi Ödülü'ne layık görüldü.
  • 1974'te kesin bilimde İsrail Ödülü'ne layık görüldü.[4]
  • 1988 yılında, Tel Aviv Üniversitesi'nden Joshua Jortner ile birlikte Wolf Kimya Ödülü'nü "moleküler sistemlerde enerji alımını ve bertarafını ve dinamik seçicilik ve özgüllük mekanizmalarını bertaraf etmeyi açıklayan kesin teorik çalışmaları" için aldı.[5]
  • 1992'de Rothschild Ödülü'nü aldı.
  • 1996 yılında Max Planck Uluslararası İşbirliği Ödülü'ne layık görüldü.
  • 2001 yılında EMET Ödülü'ne layık görüldü.

İsrail Bilimler ve Hümanite Akademisi, Max Planck Topluluğu, Avrupa Akademisi, Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu, Danimarka Kraliyet Bilim ve Edebiyat Akademisi ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.

Liege Üniversitesi (1991) ve Münih Teknik Üniversitesi'nden (1996) fahri doktorası vardır.

2005 yılında Cambridge University Press'ten çıkan "Moleküler Reaksiyon Dinamikleri" kitabı Choice tarafından "2006'nın Öne Çıkan Akademik Eseri" seçildi.

Kaynakça

  1. ^ "Raphael David Levine at Hebrew University of Jerusalem". 4 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Raphy Levine". www.chem.ucla.edu. 12 Haziran 1997 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018. 
  3. ^ "UCLA Crump Institute for Molecular Imaging | Faculty Editor". faculty.crump.ucla.edu (İngilizce). 29 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018. 
  4. ^ "İsrail Ödülü Resmî Sitesi - 1974 Kazananları (İbranice)". 29 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 
  5. ^ "The Wolf Prize in Chemistry". 17 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Werner Heisenberg</span> Alman teorik fizikçi (1901–1976)

Karl Werner Heisenberg, Alman teorik fizikçi. Kendi ismiyle anılan Belirsizlik İlkesi'ni buldu. Atom yapısı bilgisine katkılarından dolayı 1932 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Klaus von Klitzing</span>

Klaus von Klitzing Alman fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Roy Glauber</span> Amerikalı teorik fizikçi (1925 – 2018)

Roy Jay Glauber, Amerikalı kuramsal fizikçi. Kendisi Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörü ve Arizona Üniversitesi optik bilimleri öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Fizik dalında 2005 Nobel Ödülü kazanmış bu ödülü John L. Hall ve Theodor W. Hansch ile birlikte paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Ruelle</span> Belçikalı-Fransız matematiksel fizikçi

David Ruelle, Belçikalı, 1984 yılında ise Fransız vatandaşlığı kazanan matematiksel fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">David Thouless</span> İngiliz fizikçi (1934 – 2019)

David J. Thouless tam adı ile David James Thouless, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Yakir Aharonov</span>

Yakir Aharonov Kuantum Fiziği üzerine uzman bir fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Jortner</span>

Joshua Jortner, İsrailli fiziksel kimyager. Tel Aviv, İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi Sackler Kesin Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü'nde Emeritus Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Pines</span> araştırmacı

Alexander Pines, Amerikalı kimyager. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Glenn T. Seaborg Emeritus Profesörü, Şansölye Emeritus Profesörü ve Yüksek Lisans profesörü, Kaliforniya Kantitatif Biyobilimler Enstitüsü (QB3) ve Biyomühendislik Bölümü üyesidir. 1945'te doğdu, Bulawayo, Güney Rodezya büyüdü ve İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde lisans düzeyinde matematik ve kimya okudu. 1968'de Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Pines doktorasını kimyasal fizik alanında 1972'de MIT'den aldı. Aynı yıl UC Berkeley'in fakültesine girdi.

Stuart Alan Rice, Amerikalı teorik kimyager ve fiziksel kimyagerdir. Chicago Üniversitesi'nde Profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Markoviç Polyakov</span> Amerikalı fizikçi

Aleksandr Markoviç Polyakov, Rus teorik fizikçidir. Daha önce Moskova'daki Landau Enstitüsünde çalışmış Polyakov, 1990'dan beri ise Princeton Üniversitesinde fizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin List</span> Alman kimyager

Benjamin List Alman organik kimyager ve bilim insanı. Köln Üniversitesi'nde profesör olarak ders veren List, İskoç kimyager David MacMillan ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ikilinin ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dalibard</span> Fransız fizikçi (d. 1958)

Jean Dalibard, kuantum mekaniği alanında çalışmalar yürüten Fransız fizikçidir. École Polytechnique'de profesör ünvanıyla görev yapmaktadır. École Normale Supérieure'de araştırma görevlisi olmakla birlikte, Fransız Bilimler Akademisi üyesi ve Collège de France'da profesör olarak çalışmalar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Sklar</span> Amerikalı filozof

Lawrence Sklar, Amerikalı bir filozoftur. Michigan Üniversitesinde Carl G. Hempel ve William K. Frankena Seçkin Üniversite Fahri Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Krausz</span> Macar-Avusturyalı fizikçi, Nobel Ödülü sahibi

Ferenc Krausz attosaniye bilimi alanında çalışan Macar fizikçidir. Almanya'da Max Planck Kuantum Optiği Enstitüsü'nde direktör ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde deneysel fizik profesörüdür. Araştırma ekibi, ilk attosaniye ışık pulsunu üretmiş ve ölçmüş ve bunu atomlar içindeki elektronların hareketini yakalamak için kullanarak attophysics'in doğuşunu işaretlemiştir. 2023 yılında Pierre Agostini ve Anne L'Huillier ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.