İçeriğe atla

Ranunculales

Ranunculales
 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Üst takım:Ranunculanae
Takım:Ranunculales
Juss. ex Bercht. & J.Presl[1][2]
Familyalar
Metne bakınız.

Ranunculales, çeşitli çiçekli bitkileri içine alan bitki takımı.

Ranunculales parafiletik taksonomi grubundan bazal ödikotlara sahiptir.

Evrimsel Kapalı Tohumlu Gelişimi Topluluğu'nun (Angiosperm Phylogeny Group, APG)'nin oluştuduğu APG III sisteminde Ranunculales'in 7 familyadan oluştuğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte bu sitemden önceki APG II sisteminde ise 3 familya yer alırdı.

APG III sistemine göre familyalar aşağıdadır.

Not: "+ ..." = tanınanlar ayrı bir familya olarak bazı bilim adamlarınca görülmektedir, opsiyonel olarak tanımlanabilmektedir. (önceki familyadan ayrılarak alt bir familya şeklinde tanımlanabilir).

Bazı tanımlamalar altında iyi bilinen Ranunculales takımı üyeleri düğünçiçeği, yaban asması (clematis), hasekiküpesi, hezaren ve gelinciklerdir.

The Cronquist sistemi (1981) bu takımı kabul eder ancak Magnoliopsida [= dicotyledons] sınıfında Magnoliidae alt familya içinde gösterir. Takımı bu familyalar sınıflandırır:

Cronquist sisteminde, Papaveraceae ve Fumariaceae (ayrı bir familya olarak bazı bilim adamlarınca gösterilen Pteridophyllaceae) Papaverales adı altında ayrı bir takımda gösterilir, Magnoliidae alt sınıfı içine konur.

Yine Cronquist Sistemde 1981 sonrasında ise değişimler olmuştur ki Ranunculales takımı şimdi polifiletik olarak bilinir. Günümüz Cronquist sisteminde Sabiaceae'nin bir dalı basal ödikotları ile Ranunculales'den ayrılır ve Coriariaceae familyası Cucurbitales takımında gösterilir.

Ranunculales filojeni 2009 yılında moleküler biolojik analizlerle tanımlanmış ve buna göre alt familya v.s APG III sisteminde revize edilmiştir.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ APG 2009.
  2. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2016). "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV" (PDF). Botanical Journal of the Linnean Society. 181 (1): 1–20. doi:10.1111/boj.12385. ISSN 0024-4074. 
  3. ^ Wei Wang, An-Ming Lu, Yi Ren, Mary E. Endress, and Zhi-Duan Chen (2009). "Phylogeny and Classification of Ranunculales: Evidence from four molecular loci and morphological data". Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics. 11 (2). s. 81–110. doi:10.1016/j.ppees.2009.01.001. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Cronquist sistemi, bitkiler (Plantae) âlemine ait olan ve kara bitkileri içindeki en önemli topluluğu oluşturan kapalı tohumlular (Angiospermae) bölümü için kullanılan bir sınıflandırma cetvelidir.

<span class="mw-page-title-main">Buğdaygiller</span> bitki familyası

Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişik, sapları boğumlu ve ekseriya içi boş, başakçıklar, başak vaziyetinde toplanmış halde, 4000 kadar türe sahip, Poales takımına bağlı bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Achatocarpaceae</span> Bitki familyası

Achatocarpaceae Caryophyllales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Papaveraceae</span> çiçek açan bitkiler ailesi

Papaveraceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ericales</span> Bir bitki takımı

Ericales, çay, Trabzon hurması, yaban mersini, Brezilya fındığı gibi türleri içine alan bir bitki takımı. Bu takım klorofil yoksunu Sarcodes sanguinea ve Sarracenia cinsi etçil bitkileri de içine alır. Bu takımdaki pek çok tür çoğunlukla bir arada büyüyen 5 taç yaprakları ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Berberidaceae</span>

Berberidaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Kadıntuzluğugiller ailesi 15 cinsten oluşur ve genelde sarıçalı ailesi olarak da bilinir. Ranunculales takımına ait bir ailedir. Bu ailenin içinde yaklaşık 570 tür vardır ve bunun 450 tane gibi çoğunluğu,sarıçalı cinsi olarak da bilinen Berberis cinsine aittir. Bu türler arasında ağaçlar, çalı formunda ve çeşitli çok yıllık otsu bitkilerde bulunmaktadır.

APG sistemi, 1983 yılındaki Cronquist sistemine karşı Evrimsel Kapalı Tohumlu Gelişimi Topluluğu tarafından oluşturulan kapalı tohumlu bitkileri sınıflandıran bir bitki sınıflandırmasıdır, moleküler filogenetiki baz alarak hazırlanan bu ilk sınıflandırma 1998 yılında APG I sistemi ile başlamış sonrasında 2003 yılında yapılan revizyon ile APG II Sistemi bunun ardından en son 2009 yılında APG III sistemi yayınlanmıştır. Orijinal APG sistemi alışılmadık bir temel kullanır kladistik 3 genin, 2 kloroplast geni ve ribozomlara ait çözülmüş bir genin DNA dizilimi esas alınarak sıralama yapılmıştır. Moleküler biyoloji her ne kadar temel alınsa da bu sistemi kuran gruplar diğer delillerle bu sistemi desteklemişlerdir örneğin polen mofolojisi ödikotlar ile diğer bilinen dikletonlar arasındaki ayrımı desteklemektedir.

APG II sistemi, uzun adıyla "bitkilerde " bu topluluğun APG Sistemi sonrası bulunan yenilikler neticesi 2003'te ortaya çıkardığı bu sistemin modifiye edilmiş ikinci bir versiyonudur. Bu sistem bu sefer modern teknik ve çoğunlukla moleküler filogenetik moleküler biyoloji den yararlanılarak ortaya çıkarılmış bir sınıflandırmadır. Nisan 2003'te toplulukça yayınlanmış ve APG Sistemi'nin yerini almıştır. Ancak revizyonlar bununla da bitmemiştir. Topluluk bunun ardından 2009 yılında bu taksonomisinin de yerini alacak APG III sistemi'ni çıkaracaktır.

<span class="mw-page-title-main">APG III sistemi</span>

APG III sistemi, uzun adıyla "bitkilerde " bu topluluğun APG II sistemi sonrası bulunan yenilikler neticesi 2009'da ortaya çıkardığı, bu sistemin modifiye edilmiş üçüncü ve halen günümüz için geçerli bir versiyonudur. Bu sistem bu sefer modern teknik ve çoğunlukla moleküler filogenetik moleküler biyolojiden yararlanılarak ortaya çıkarılmış bir sınıflandırmadır. APG II siteminden 6,5 ve hepsinin atası APG Sistemi'nden 11 yıl sonra yapılan güncellemelerle sistem bugün geçerli 3. halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Poales</span> bitki takımı

Poales, Liliopsida bölümüne bağlı bir bitki takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asterales</span>

Asterales, kompozit çiçekler olarak da bilinen Asteraceae ve 10 familyayı içeren çiçekli bitkilerden birisidir. Ağaçları az sayıda olsa da ve çalıları da vardır, ancak bitkiler çöl ve soğuk bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde bulunan bir kozmopolit ve çoğunlukla otsu türler içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fabales</span>

Fabales, Rosanae üsttakımına bağlı bir bitki takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oxalidales</span>

Oxalidales, Rosanae üsttakımına bağlı bir bitki takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Angiosperm Phylogeny Group</span>

Angiosperm Phylogeny Group filogenetik araştırmalarla keşfedilen bitki ilişkileri hakkında yeni bilgileri yansıtan, çiçekli bitkilerin (anjiyospermler) taksonomisi üzerinde bir fikir birliği oluşturmak için işbirliği yapan, gayri resmi bir uluslararası sistematik botanikçiler grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Cucurbitales</span>

Cucurbitales, Rosanae üsttakımına bağlı bir bitki takımıdır.

APG IV çiçekli bitki sınıflandırma sistemi; Angiosperm Phylogeny Group (APG) tarafından geliştirilen, çiçekli bitkiler için modern, çoğunlukla moleküler tabanlı bir bitki taksonomisi sisteminin dördüncü versiyonudur. 2016 yılında, selefi APG III sisteminin 2009'da yayınlanmasından 7 yıl sonra ve 1998'de ilk APG sisteminin yayınlanmasından 18 yıl sonra yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Menispermaceae</span>

Menispermaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Xyridaceae</span> Çiçekli bitkiler ailesi

Xyridaceae, çiçekli bitkilerin bir ailesidir. Bu aile birçok taksonomist tarafından tanınmıştır ve sarı gözlü çimen ailesi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Proteales</span>

Proteales, üç aileden oluşan bir çiçekli bitki takımıdır. Proteales neredeyse tüm taksonomistler tarafından kabul edilmiştir.