İçeriğe atla

Rango (film, 2011)

Rango
Rango
Film Afişi
YönetmenGore Verbinski
YapımcıGore Verbinski
Graham King
John B. Carls
SenaristJohn Logan
Hikâye (eser)Gore Verbinski
John Logan
James Ward Byrkit
UyarlamaCraig Wood
Oyuncular(Seslendirme)
Johnny Depp
Isla Fisher
Abigail Breslin
Alfred Molina
Bill Nighy
Harry Dean Stanton
Ray Winstone
Timothy Olyphant
Ned Beatty
MüzikHans Zimmer
StüdyoNickelodeon Movies
Blind Wink
GK Films
Industrial Light and Magic
DağıtıcıParamount Pictures
Yapım yılı2011
Çıkış tarih(ler)i4 Mart 2011 (ilk gösterim)
Süre107 dk.
111 dk. (Genişletilmiş Versiyonu)
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$135,000,000[1]
Hasılat$245,375,374[1]

Rango, 2011 yapımlı Gore Verbinski'nin yönetmenliğini yaptığı ve Graham King'in yapımcılığını üstlendiği bilgisayar animasyonlu bir amerikan aile filmi. Rango, büyük bir ticari başarı elde etmesinin yanında, 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi Akademi Ödülü'nü kazanmıştır.

Filmde, kişilik problemleri yaşayan bir bukalemun'un, korkularına yenik düşmüş ve suyu uzun zamanlardır olmayan bir kasabaya düşünce, kendisini silahşor Rango olarak tanıtmasıyla oluşan maceralar anlatılmaktadır. Rango karakterini Johnny Depp seslendirmektedir.

Türkçe Seslendirme

Seslendiren Karakter
Yekta KopanRango
Didem Atlıhan Kuru
Cansın Açar Priscilla
Payidar TüfekçioğluRoadkill
Hakan VanlıÇıngırak Jake
Aydoğan TemelWaffles
Mazlum KiperBelediye Başkanı [2]

Kaynakça

  1. ^ a b www.boxofficemojo.com 18 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (26 Haziran 2012'de erişildi)
  2. ^ Türkçe Dublaj

Dış bağlantılar

Film Traileri26 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Nicholson</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

John Joseph Nicholson, kariyeri 50 yıldan fazla süren Amerikalı bir aktör ve film yapımcısıdır. Romantik başroller, anti-kahramanlar, kötü adamlar ve çizgi roman karakterleri de dahil olmak üzere çok çeşitli başrol ve yardımcı roller oynamıştır. Bununla birlikte toplumsal yapıya isyan eden "dışlanmış, alaycı serseri" rolleri ile hatırlanır. Üç Akademi Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödülün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo DiCaprio</span> Amerikalı film yapımcısı ve sinema oyuncusu

Leonardo Wilhelm DiCaprio, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısı. Biyografik ve dönem filmlerindeki çalışmalarıyla tanınan oyuncu, bir Akademi Ödülü, bir Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve üç Altın Küre Ödülü de dâhil olmak üzere çok sayıda ödülün sahibidir. 2019 itibarıyla, filmleri dünya çapında 7,2 milyar doların üzerinde hasılat elde etti ve dünyanın en çok kazanan aktörlerinin yıllık sıralamasında sekiz kez yer aldı.

<i>Trafik</i> (film, 2000)

Trafik, yönetmeni Steven Soderbergh olan 2000 yapımı suç filmi. Film çıktığında ilgi görmüş ve Akademi Ödülleri almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anne Hathaway</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Anne Jacqueline Hathaway, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. Brooklyn, New York'ta doğan ve Millburn, New Jersey'de büyüyen Hathaway oyunculuğa annesi tarafından heveslendirildi. Lise öğrencisiyken Once Upon a Mattress adlı tiyatro oyunundaki oyunculuğuyla Liseli Bir Kadın Oyuncu Tarafından Sergilenen En İyi Oyunculuk için Paper Mill Playhouse Yükselen Yıldız adaylığı elde etti. 1999 yılında Get Real dizisinde oynayarak oyunculuk hayatına başlamış oldu. Dizideki oyunculuğuyla Gençlerin Seçimi Ödülleri'nde televizyon için En İyi Kadın Oyuncu adaylığı elde etti. Sinema hayatına 2001 yılında Acemi Prenses adlı komedi filminde oynayarak başladı. Filmdeki oyunculuğuyla Gençlerin Seçimi Ödülleri'nde Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu adaylığı elde etti. Hathaway bir süre Nicholas Nickleby, Ella: Sihirli Yolculuk, Acemi Prenses: Kraliyet Nişanı gibi genellikle çocuklara yönelik olan komedi aile filmlerinde oynadı. Ayrıca Kırmızı Başlıklı Kız filminde seslendirme yaptı.

<i>Dolandırıcılar</i>

Dolandırıcılar 1990 yapımlı 4 Akademi Ödülüne aday gösterilmiş neo-noir filmidir. Yönetmenliğini Stephen Frears üstlenirken, filmin başrollerinde oyunculuğuyla En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilen Anjelica Huston, oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülüne aday gösterilen Annette Bening ve filmin kitabını 1985 senesinde okuyup filme kendisi adapte etmek istediği aktör John Cusack oynamaktadır. Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo dallarında da Oscar ödülüne aday gösterilirken, bayan oyuncular da başta BAFTA olmakla birkaç önemli sinema ödülüne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kathryn Bigelow</span> Amerikalı film yönetmeni

Kathryn Bigelow, bilimkurgu, aksiyon ve korku türlerinde çalışan Amerikalı film yönetmenidir. En bilinen çalışmaları 1987 yapımı korku filmi Karanlık Bastığında ve 2009 yapımı savaş filmi Ölümcül Tuzak'tır. Ölümcül Tuzak filmi ile Amerikan Yönetmenler Birliği'nin En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanarak bu ödülü alan ilk kadın yönetmen oldu. Ayrıca aynı film ile 2009'da Altın Küre ve Oscar'a da aday oldu ve Oscar'da birçok ödül kazandı. 2010'da En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilerek Lina Wertmüller, Jane Campion ve Sofia Coppola'nın ardından bu kategoride aday gösterilen dördüncü kadın ve Oscar tarihinde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın oldu. 2012 yılında Zero Dark Thirty adlı ve ABD'nin Afganistan'a saldırısını konu eden filmi yönetti.

<span class="mw-page-title-main">John Logan (yazar)</span> Amerikalı film yapımcısı ve senarist

John David Logan, Amerikalı oyun yazarı, senarist ve film yapımcısı. Kırmızı oyunuyla Tony Ödülü kazanan Logan, Gladyatör ve Göklerin Hakimi filmleriyle de En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne iki defa aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Asgar Ferhadi</span> İranlı senarist ve film yönetmeni

Asgar Ferhadi, Oscar ve Altın Küre'yi kazanan İranlı senarist ve film yönetmeni.

<i>Piyano</i> (film) Amerikan dram filmi

The Piano 1993 yapımı Amerikan dram filmi. Film dilsiz bir piyanist ve onun kızını hikâye edinir. Zaman 19. yüzyılın sonlarına doğrudur ve yer bol yağışlı ve çamurlu olan Yeni Zelanda'danın batı kıyılarıdır. Film Jane Campion tarafından yazılıp yönetilmiştir. Oyuncu kadrosunda Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ve Anna Paquin yer alır. Filmin müzikleri Michael Nyman tarafından bestelenmiştir ve filmin soundtrack albümü çok satanlar listesine girmiştir. Ayrıca Hunter film için kendi piyano parçasını çalmıştır ve Paquin'e çekilmesi gereken üç sahne için işaret dili öğretmenliği yapmıştır. Filmi Avustralyalı Jan Chapman ve fransız yapım şirketi Ciby 2000 birlikte prodükte etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Malle</span> Fransız film direktörü, senarist, yapımcı

Louis Malle birçok ödül almış Fransız film yönetmeni, senarist ve yapımcısı. 1956 yılında Le Monde du silence filmi ile Altın Palmiye ve En İyi Belgesel Film Akademi Ödülünü kazandı. Ayrıca Malle kariyerinde birçok kez Akademi Ödülüne aday gösterilmiştir. Maille kariyeri boyunca hem Fransa'da hem Hollywood'da, Fransızca ve İngilizce dilinde filmler çekmiştir.

<i>Aşk</i> (film, 2012)

Aşk, 2012 yılı yapımı drama filmi. Yönetmenliğini Michael Haneke'nin üstlendiği filmin başrollerinde Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva ve Isabelle Huppert bulunuyor. Film 85. Akademi Ödülleri ve 70. Altın Küre Ödülleri'nde "En İyi Yabancı Film" ödülünü kazandı.

76. Akademi Ödülleri töreni (Oscar), 2003 yılının en iyi filmlerini ödüllendiren törendir. 1 Mart 2004 tarihinde UTC 1:30'da başlamıştır. Tören Kaliforniya'daki Hollywood Kodak Tiyatrosu'nda yapılmış ve ABC televizyonundan canlı yayınlanmıştır. Gösteri Joe Roth tarafından düzenlenmiş ve komedyen Billy Crystal tarafından sekizinci kez sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Hazanavicius</span>

Michel Hazanavicius en çok 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazanan 2011 tarihli The Artist ile tanınan Fransız yönetmen, yapımcı ve senarist. Ayrıca En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü de kazandı. Aynı zamanda casus filmi parodisi OSS 117: Cairo, Nest of Spies ve OSS 117: Lost in Rio filmlerini de yönetti.

7. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 1934 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Adaylıklar 5 Şubat 1935'te açıklanırken, ödül töreni 27 Şubat 1935 Çarşamba günü Los Angeles'taki Biltmore Hotel'de düzenlendi. Tören Irvin S. Cobb tarafından sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

73. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından 2000 yılının en iyi filmlerine verilen ödüllerdir. Ödül töreni 25 Mart 2001'de Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da yapıldı. Tören Louis J. Horvitz'ın yönetmenliğinde, Gil Cates'in yapımcılığında ABC tarafından yayınlanmıştır. Aktör Steve Martin töreni ilk defa sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin'in En İyi Uluslararası Film Akademi Ödülü başvuruları</span> Vikimedya liste maddesi

Arjantin, 1961'den beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu ve İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

<i>The Fallen Idol</i> (film)

The Fallen Idol Carol Reed tarafından yönetilen ve Ralph Richardson, Bobby Henrey, Michèle Morgan ve Denis O'Dea'nın oynadığı 1948 Birleşik Krallık yapımı gizem ve gerilim filmidir. Filmin konusu, Londra'daki bir diplomatın küçük oğlunun, idolü olarak gördüğü ailesinin uşağının bir cinayet işlediğinden şüphelenmeye başlaması üzerinedir. Graham Greene'in 1936 tarihli "The Basement Room" adlı kısa öyküsüne dayanmaktadır.