İçeriğe atla

Rana Azadiver

Rana Azadiver
Doğum04 Nisan 1983 (41 yaşında)
Tahran, İran
MeslekOyuncu
Etkin yıllar2003-günümüz
EvlilikMehdi Pakdil (e. 2020)

Rana Azadiver (Farsçaرعنا آزادی‌ور, d. 4 Nisan 1983), İranlı oyuncu.[1] En çok Kertenkele (2004) filmindeki Faize rolüyle tanınır.[2][3][4] Elly Hakkında (2009), Muhammed: Allah'ın Elçisi (2015) gibi birçok meşhur filmde oynadı.[5]

Filmografi

Ödülleri ve adaylıkları

Yıl Ödül Kategori Aday Çalışma Sonuç Ref.
2005 Hafız Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu – Sinema Filmi KertenkeleAdaylık
2021 En İyi Kadın Oyuncu – Televizyon Dizisi Draması Mortal Wound Kazandı [6]
2010 İran Sinema Töreni Yardımcı Rolde En İyi Kadın Oyuncu Elly HakkındaAdaylık

Kaynakça

  1. ^ "Iranian Movie DataBase رعنا آزادي ور - سوره". 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2020. 
  2. ^ "بیوگرافی کامل و عکس های "رعنا آزادی ور"". نمناک (Farsça). 26 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2021. 
  3. ^ "بیوگرافی رعنا آزادی ور و همسرش مهدی پاکدل با ناگفته ها" (Farsça). 14 Ağustos 2021. 26 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2021. 
  4. ^ "بیوگرافی رعنا آزادی ور و همسرش+گفتگو و عکسها". آریا پیکس (Farsça). 28 Ağustos 2021. 26 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2021. 
  5. ^ "Rana Azadiver - Oyuncu Profili - Yenikaynak.com". 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  6. ^ "نامزدهای بخش تلویزیون بیست و یکمین جشن حافظ چه کسانی هستند؟". خبرگزاری برنا (Farsça). 14 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müslüman</span> İslam dinine mensup kimse

Müslüman, İslam dinine mensup kişi demektir. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kişilere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

Peygamber veya yalvaç, Tanrı aracılığıyla bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide âyet, işaret veya mûcize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır. İbrahimî dinlerin inananları, peygamberlerin Tanrı'dan aldıkları “vahiy” adlı mesajları diğer insanlara ulaştırdıklarına inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kelime-i şehâdet</span> İslam dinine girişin (mümin olmak) dinen beyanı, başka bir ifadeyle imanın dil ile ikrarı

Kelime-i şehâdet, İslâm inancında Allah'tan başka ilâh olmadığı, Muhammed'in de onun kulu ve elçisi olduğunu beyan eden ibaredir.

Berzâh, Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir. Kur'an'da üç yerde geçen berzah kelimesi engel, iki şey arasındaki perde anlamlarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carey Mulligan</span>

Carey Hannah Mulligan, İngiliz oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Mecid Mecidi</span> İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı

Mecid Mecidi, İranlı film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. Mecidi, yaptığı filmlerle birçok tema ve türler üzerinde durarak birçok uluslararası ödül kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Salavat</span> İslamî bir dua

Salavat, İslam peygamberi Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir. Kur'an’da Ahzab Suresi’nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Muhammed’e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir. Müslümanlarda namaz içinde tahiyyata oturunca, namazdan sonraki dualarda, çeşitli dualarda (Mevlid) ve Muhammed’in adını söyleyince ya da yazınca ona salavat okurlar.

<span class="mw-page-title-main">Gülşifte Ferahani</span> İranlı sinema oyuncusu, aktivist ve şarkıcı

Rehaverd Ferahani, profesyonel olarak bilinen adıyla Gülşifte Ferahani, İranlı ve Fransız bir oyuncudur. "Anne Gibi" (2006), "Yalanlar Üstüne" (2008), "Elly Hakkında" (2009), "Sabır Taşı" (2012), "Paterson" (2016), "Les filles du soleil" (2018), "Extraction" (2020) ve devam filmi "Extraction 2" (2023), ayrıca "Invasion" (2021-günümüz) yapımlarındaki performanslarıyla tanınır. 2014 César Ödülleri'nde "Sabır Taşı" filmi ile En Çok Gelecek Vadeden Kadın Oyuncu César Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peyman Muadi</span> İranlı-Amerikalı sinema oyuncusu

Peyman Muadi İranlı oyuncu, senarist ve yönetmen. Daha çok Asgar Ferhadi'nin yönettiği Darbareye Elly ve Jodaeiye Nader az Simin filmlerindeki oyunculuğuyla bilinir.

<i>Elly Hakkında</i>

Elly Hakkında, İranlı bağımsız film yapımcısı Asghar Farhadi'nin 2009 yapımı filmdir. Film Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı Ödülü verildi.

<i>Muhammed: Allahın Elçisi</i> 2015 yılında gösterime giren İran filmi

Muhammed: Allah'ın Elçisi, 2015 yılında gösterime giren, yönetmenliğini ve senaristliğini Mecid Mecidi'nin yaptığı dram, dinî ve biyografi türündeki İran filmidir. Film, 6. yüzyılda Arap Yarımadası'nın Mekke şehrinde İslam peygamberi Muhammed'in çocukluk döneminde gelişen olayları konu edinmektedir. Film, ilk olarak 12 Şubat 2015'te İran'da gösterime girdi. 27 Ağustos'ta Montreal Dünya Film Festivali'nde dünya galasını yaptı ve 88. Akademi Ödülleri'nde En İyi Uluslararası Film Ödülü için İran'ın aday adayı oldu. İran sinemasının bugüne kadarki en yüksek bütçeli yapımı olan bu film, 28 Ekim 2016 tarihinde Türkiye'de 350 salonda gösterime girdi. Filmi, Türkiye'de vizyona girmesinin hemen ardından ilk üç günde 183.524 kişi izledi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tusi</span>

Muhammed b. Hasan Tusi ; meşhur adıyla "Şeyh Tusi" hicri 385 / 460 yılında Tus şehrinde dünyaya gelmiştir. Hicri kameri dördüncü ve beşinci asırlarda yaşayan Şeyh Tusi, İranlı şii alim ve büyük fakihlerinden sayılmaktadır. 51 kadar eserinin olduğu belirtilmiştir. Şeyh Tusi, şiilerin büyüğü olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Takavi</span>

Muhammed Takavi, defans pozisyonunda görev yapmış İranlı millî futbolcu ve teknik direktördür.

Rastak Müzik Grubu, 1997 yılında deneysel bir müzik grubu olarak kurulmuş İranlı bir çağdaş halk müziği topluluğudur. Rastak toplamayı, kaydetmeyi ve yorumlamayı amaçlar İran'da yaşayan milletlerin dillerinde ve lehçelerinde müzik yapmaktadırlar.

<i>Kertenkele</i> (film) 2004 yapımı İran filmi

Kertenkele, yönetmenliğini Kemal Tebrizi'nin yaptığı, senaryosu Peyman Kasımhani tarafından yazılan, başrolünde Perviz Perestuyi'nin küçük çaplı bir hırsızı oynadığı 2004 yıllı İran komedi-dram filmidir. Mollalar üzerinden espri yapılan ilk filmdir. Filmin hikâyesi, We're No Angels ve The Pilgrim filmlerinin uyarlamasıdır.

Muhammed'in devlet başkanlarına yazdığı mektuplar, İslam peygamberi Muhammed'in dünyanın siyasi liderlerine gönderdiği ve onları İslam'a davet ettiği bildirilen diplomatik mektuplardır. İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios'a, Pers Kralı II. Hüsrev'e, Etiyopya kralı Necaşi'ye, Mısır valisi Mukavkıs'a, Bizans Suriye'sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan'ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Abdullah Fatıminiya</span>

Seyyid Abdullah Fateminia İranlı Şii din adamı, islam ahlakı profesörü, hatip, İslam tarihçisi ve arşivci. Arap şiirleri, hadis, ahlak ve mistisizm üzerine araştırmalar yaptı. İran televizyonlarında sıkça yayınlanan dini vaazları nedeniyle ülkesinde tanınan bir dini şahsiyetti.

<span class="mw-page-title-main">Hadi Hicazifer</span>

Hadi Hicazifer İranlı bir aktör, yönetmen ve senaristtir. Standing in the Dust (2016), Midday Adventures (2017), Lottery (2018) ve Without Everything (2021) filmlerindeki performanslarıyla dikkat çekti ve büyük beğeni topladı. Kristal Simorgh, Hafız Ödülü, Urban Uluslararası Film Festivali Ödülü ve iki İran Film Eleştirmenleri ve Yazarlar Derneği Ödülü dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ashame</span> Eski Aksum kralı

Ashame veya Armah ya da tam adıyla Ashame bin Ebcer, Adil ve merhametli kişiliğine vurgu yapılan, İslam tarihinde ve Arap tarihinde önemli bir yere sahip olan Habeş necaşisi.