İçeriğe atla

Ramón Fonseca Mora

Ramón Fonseca Mora
Mossack Fonseca Hukuk Bürosu kurucu ortağı
Kişisel bilgiler
Doğum Ramón Fonseca Mora
14 Temmuz 1952(1952-07-14)
Panama Şehri, Panama
Ölüm 8 Mayıs 2024 (71 yaşında)
Panama Şehri, Panama
Ölüm nedeni Kalp krizi
Milliyeti Panamalı  Panama
Partisi Panama Partisi
Evlilik(ler) Elizabeth Ward Neiman
Çocuk(lar) 6
Bitirdiği okul Panama Üniversitesi
Londra Ekonomi Okulu
Mesleği Hukukçu, siyasetçi ve yazar

Ramón Fonseca Mora (14 Temmuz 1952 - 8 Mayıs 2024), Panamalı hukukçu, siyasetçi ve yazar.

Hayatı

Mora, 14 Temmuz 1952'de Panama Şehri, Panama'da doğdu. Panama Üniversitesi ve Londra Ekonomi Okulu'nda eğitim gördü. Panama merkezli ve Dünya çapında 40'tan fazla ofisi bulunan eski bir hukuk firması olan Mossack Fonseca Hukuk Bürosu'nun kurucu ortağıydı.

Eski Panama Devlet Başkanı Juan Carlos Varela'nın danışmanı ve Brezilya'daki Araba Yıkama Operasyonu nedeniyle Mart 2016'da azledilene kadar Panama Partisi'nin başkanıydı.[1]

Ardından 2016'da sahibi olduğu hukuk bürosu kara para aklama, rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla polis tarafından basıldı.[2] Fonseca ve ortağı Jürgen Mossack Şubat 2017'de tutuklanarak cezaevine gönderildi.[3]

Firmasıyla birlikte adı 2016'da Panama Belgeleri olarak adlandırılan ve offshore finans sektörünün faaliyetlerini ortaya çıkaran olayın merkezinde bulduğunda Dünya çapında tanındı. Mossack Fonseca Hukuk Bürosu'nun Dünya genelinde 214.000'den fazla paravan firma kurarak dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı dahil olmak üzere yasa dışı amaçlarla kullanıldığı tespit edildi.[4]

2019 Netflix yapımı Panama Belgeleri'nin konu alındığı The Laundromat adlı filmde Mora'yı ünlü oyuncu Antonio Banderas canlandırdı.

Köln, Almanya'daki yarı makamları 20 Ekim 2020'de Mora ve Almanya doğumlu hukukçu ortağı Jürgen Mossack hakkında farlı suçlardan yakalama emri çıkarmıştır.[5]

Özel yaşamı ve ölümü

Elizabeth Ward Neiman ile evli altı çocuk sahibi olan[6][7] Mora, 8 Mayıs 2024'te memleketi Panama Şehri, Panama'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle 71 yaşında öldü.[8]

Kaynakça

  1. ^ (İspanyolca) Ministro consejero Fonseca Mora se va de licencia 2 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sur panamaamerica.com, 11 March 2016
  2. ^ Garside, Juliette (11 Şubat 2017). "Mossack Fonseca: Panama Papers law firm bosses refused bail". 9 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2019 – www.theguardian.com vasıtasıyla. 
  3. ^ "Founders of Panama Papers Law Firm Arrested on Money Laundering Charges". icij.org. 11 Şubat 2017. 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2019. 
  4. ^ "The Panama Papers: Exposing the Rogue Offshore Finance Industry". ICIJ (İngilizce). 3 Nisan 2016. 3 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  5. ^ "German arrest order for Panama Papers lawyers faces hurdle". apnews.com. 22 Ekim 2020. 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Santa Clara Athletics – Men's Rowing". santaclarabroncos.com (İngilizce). 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  7. ^ "Preguntas Frecuentes – Ramón Fonseca Mora" (İngilizce). 27 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2019. 
  8. ^ Fallece el abogado Ramón Fonseca Mora a los 71 años 9 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Panama</span> Orta Amerikada bir ülke

Panama veya resmî adıyla Panama Cumhuriyeti, Orta Amerika'da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan bir ülkedir. Başkenti, ülke ile aynı adı taşıyan Panama şehridir (Panamá). Panama, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiş olup 1821'e kadar bir İspanyol kolonisi olarak kalmıştır. 1821'de ise Kolombiya ile birleşmiş ancak 1903 yılında Kolombiya'dan ayrılarak ABD’nin desteği ile bağımsızlığını ilan etmiştir.

Şirket, Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

Banu Güven, Türk muhabir, haber sunucusu ve köşe yazarı.

Bu sayfa güncel olarak operasyonel olan denizüstü rüzgâr tarlalarını deklare edilen kapasitesine göre listeler. Ocak 2020 itibarıyla, Birleşik Krallık'taki Hornsea 1, 1,218 MW kapasitesiyle dünyadaki en büyük denizüstü rüzgâr tarlasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Klopp</span> Alman teknik direktör ve eski futbolcu

Jürgen Norbert Klopp, Alman eski futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Çalık (iş insanı)</span> Türk iş insanı

Ahmet Çalık, Türk iş insanı ve Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı.

Yalçın Tosun, Türk hukukçu, akademisyen, şair ve öykü yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal hukuk sistemleri listesi</span>

Modern hukuk sistemleri dünyada genel olarak üç temel sistem veya bu sistemlerin kombinasyonları üzerine oturmaktadır: Anglo-Sakson Hukuku, Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve dinsel hukuk. Bununla birlikte her ülkenin hukuk sistemi kendi tarihi ile şekillendiğinden kendisine özgü farklılıklar içermektedir.

Panama Belgeleri, Panama menşeli Mossack Fonseca adlı kurum tarafından 214 binden çok off-shore kurum için düzenlenmiş olan 11.5 milyon gizli belgeyi tanımlar. Belgelerde bu kurumların ortakları ve yöneticilerinin de isimleri geçmektedir. Adı geçen isimler arasında çok sayıda ülkenin varlıklı kişilerinin, siyasetçilerinin adı yer almaktadır. 1970'li yıllardan bu yana tutulan kayıtlar 2.6 Terabayt büyüklüğündedir. Belge Almanya'nın Süddeutsche Zeitung gazetesine ve ABD merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na iletilmiştir. Belgelere dair ilk haberler 3 Nisan 2016 tarihinde yayınlanmıştır.

Sosyalist hukuk, komünizmin hakim olduğu eski SSCB ve Doğu Avrupa ülkelerinde ve günümüzde Küba, Kuzey Kore ve yumuşatılmış şekilde Çin'de uygulanan Marksist-Leninist ideolojiye dayalı hukuk sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Paradise Papers</span> Sızıntı belgeler

Paradise Belgeleri veya Cennet Belgeleri, Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung'a sızdırılan offshore yatırımlarla ilgili yaklaşık 13,4 milyon gizli elektronik belgeler bütünüdür. Gazete, belgeleri Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaştı ve bazı ayrıntılar 5 Kasım 2017'de kamuoyuna açıklandı. Offshore hukuk firması Appleby, kurumsal hizmet sağlayıcıları Estera ile Asiaciti Trust ve 19 vergi bölgesindeki işletme kayıtlarından kaynaklanan belgelerde Kraliçe II. Elizabeth, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Wilbur Ross dahil 120.000'den fazla kişi ve şirketin adı geçiyor. Boston Consulting Group'a göre, belgelerde yaklaşık 10 trilyon dolardan söz ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Offshore yatırım</span>

Offshore yatırım, yatırımcının ikamet ettiği ülkenin dışında bir yerde yaptığı yatırımdır. Bu tür yatırımlar özellikle olumlu vergi muamelesi yapan bölgelerde kaydedilir. Panama, Lüksemburg, Cayman Adaları, British Virgin Adaları ve Bahamalar gibi vergi cenneti sayılan ülkelerin genellikle bu tür faaliyetleri teşvik eden düşük vergi oranları ve daha serbest mali yönetmelikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu</span>

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, Washington, DC merkezli, bağımsız bir uluslararası ağdır. 1997'de Center for Public Integrity tarafından başlatılan ve Şubat 2017'de tamamen bağımsız bir kuruluş haline getirilen ICIJ, "sınır ötesi suç, yolsuzluk ve gücün hesap verebilirliği" gibi konularda birlikte çalışan 70'ten fazla ülkede 200'ün üzerinde araştırmacı gazeteciden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Altman</span>

Robert Alan Altman, Amerikalı iş insanı, yönetici ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Pandora Belgeleri</span> finansal skandal

Pandora Belgeleri, 3 Ekim 2021'de Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından yayımlanan 11,9 milyon sızdırılmış belgedir. ICIJ'nin haber kuruluşları, belge sızıntısını Panama, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki 14 finansal hizmet şirketinden belgeler, resimler, e-postalar ve elektronik tablolar içeren ve önceki sızıntıları geride bırakan, şimdiye kadarki en kapsamlı finansal gizlilik ifşası olarak nitelendirdi. Belgelerin yayınlandığı tarihte, ICIJ, belgelerin kaynağını tanımlamadığını söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pelin Ünker</span>

Pelin Ünker, Türk gazeteci ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) üyesidir. 2010'ların sonunda Paradise Papers skandalının Türkiye boyutunu araştırmıştır.