İçeriğe atla

Ramiva

Ramiva, Litvan halkının Kuzey Haçlı Seferleri öncesinde iman ettiği geleneksel etnik dininin çağdaş bir devamıdır, amacı Hristiyanlıktan önceki Litvanların dini pratiklerini yeniden canlandırmaktadır. Ramiva öncelikle Litvanya'da yaygındır fakat Avustralya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri[1] ve Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı topraklarında ikamet eden Litvanlar tarafından da inanılır.[2][3][4]

Romuva Bayrağı
Ramiva amblemi (Dünya Ağacı)
Asılı olan bir Romuva bayrağı

Dipnotlar

  1. ^ Dundzila and Strmiska (2005), p. 278.
  2. ^ "Saulėgrįža Londono Romuvoje". 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2014. 
  3. ^ "Londono Romuva kviečia". 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2014. 
  4. ^ "Rasos šventė Londone". 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri</span> Kuzey Amerikada bulunan ülke

Amerika Birleşik Devletleri, yaygın olarak Birleşik Devletler veya Amerika olarak bilinir. Kuzey Amerika kıtasında, Kanada ve Meksika arasında bulunan, elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasal cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir. Dünya'nın, 9,8 milyon km2 yüz ölçümü ile karasal alan bakımından dördüncü, toplam alan bakımındansa üçüncü en büyük ülkesi ve 334 milyonu aşan nüfusu ile de en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda federal bölgesi olan Washington, DC'dir. En kalabalık şehri ise New York'tur.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanlar</span> Baltık kökenli bir etnik grup

Litvanlar, Litvanya'nın yerlisi olan Baltık kökenli bir etnik gruptur. Litvanların, Litvanya'daki nüfusu üç milyonu aşmaktadır. Bir milyonu da Litvanya'nın dışında yaşamaktadır. Litvanların anayurtları dışında yaşadıkları yerlerin başında ABD, Brezilya, Kanada, Rusya, Birleşik Krallık ve İrlanda gelmektedir. Litvanca, Hint-Avrupa dil grubuna bağlı olup Baltık dilleri alt sınıfına dahil olan iki dilden biridir. Litvanların çoğu Hristiyanlık dininin Katolik mezhebine bağlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya</span>

Litvanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Litvanya, 1994 yılında Estonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

Litvanya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Litvanya'nın şarkısı Litvanya kanalı Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından düzenlenen "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka adlı yarışmada seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Dominyonu</span> 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallıka bağlı bir dominyon olmuş bölge

Newfoundland Dominyonu 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallık'a bağlı bir dominyon olmuş bölge. Daha önceleri Birleşik Krallık kolonisi olan Newfoundland 1855 yılından beri kendi kendini yönetmekteydi. Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusunda Atlantik kıyısındaki Newfoundland Adası ile kıtadaki Labrador'u kapsayan dominyon 11 Aralık 1931 günü imzalanan Westminster'in Statüsü yasası ile İngiliz Milletler Topluluğu içinde bağımsızlık kazanmış olsa da 1933'te neredeyse iflas aşamasına gelinmesiyle 16 Şubat 1934'te Newfoundland Parlamentosunun toplanmasıyla özyönetiminden vazgeçti. Newfoundland'dan sorumlu hükûmet Londra'nın direkt sorumluluğu altına girdi ve bu şekilde kendi özyönetim haklarından gönüllü olarak vazgeçen az ülkeden biri oldu. 1934 ile 1949 arası Newfoundland, Londra'daki Dominyon Ofisi'ne bağlı 6 üyeli Hükümet Komisyonu ve bir valinin yönetiminde kaldı. Newfoundland 1949'da Kanada'ya bağlanıp ülkenin 10. eyaleti olana kadar de jure olarak dominyon olarak kaldı.

Litvanya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Litvanya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından düzenlenen ""Eurovizijos" dainu konkurso nacionaline atranka" isimli ulusal final doğrultusunda Monika Linkytė & Vaidas Baumila ikilisi Litvanya'yı "This Time" adlı şarkı ile temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Monika Linkytė</span>

Monika Linkytė, Litvan şarkıcı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya'yı Vaidas Baumila ile beraber "This Time" şarkısıyla temsil etmiş, yarışmada 18. olmuştur. Ayrıca New Wave 2014 yarışmasında Litvanya'yı temsil etti ve Lietuvos Balsas'ın ikinci sezonunda finalist oldu. 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya'yı yeniden "Stay" adlı şarkısıyla temsil edecek.

<span class="mw-page-title-main">Gatwick Havalimanı</span> İngiltere Batı Sussexte uluslararası bir havalimanı

Gatwick Havalimanı, Londra'nın ve Birleşik Krallık'ın en işlek ikinci uluslararası havalimanı. West Sussex'in Crawley şehrinin 5 km kuzeyinde, Londra şehir merkezine 47.5 km güneyinde yer alan Gatwick Havalimanı, Avrupa'nın en çok noktadan noktaya uçuş gerçekleştirilen havalimanlarının başında gelmektedir.

Laura and The Lovers Litvan müzik grubu, 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya'yı temsil etmiştir.

Litvanya, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Litvanya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından düzenlenen "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka adlı Ulusal final doğrultusunda Stockholm'da Litvanya'yı temsil eden kişi belirlenmiştir. Litvanya'yı "I've Been Waiting for This Night" adlı şarkısıyla Donny Montell temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mansfield, Ohio</span>

Mansfield, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletinde yer alan ve Richland ilçesinde yer alan bir şehirdir. Colombus ile Cleveland şehirleri arasında ve Kuzey Ohio eyaletleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Guberniyası</span>

Kaunas Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın kuzeyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Kaunas idi.

Zerrin Ersoy Bilir; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen. 1956 yılında Nevşehir'de doğan sanatçı; sanat eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde almıştır. Yine aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2009 yılına kadar Seramik Bölümü'nde akademisyenlik yapmış, sonrasında ise profesör unvanıyla emekli olmuştur. Sanat hayatı boyunca açtığı kişisel sergilerin yanı sıra onlarca ulusal ve uluslararası sergiye, bienallere, trienallere, sempozyum ve çalıştaylara katılmıştır. Bilir'in eserleri başta Türkiye olmak üzere Çekya, Estonya, Yunanistan, Japonya, Letonya, Kuzey Makedonya, Mısır, Almanya, Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkede sergilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">THE ROOP</span> Litvan müzik grubu

THE ROOP, 2014'te Vilnius'ta kurulmuş Litvan müzik grubu. Grup üyeleri Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas ve Mantas Banišauskas'tan oluşmaktadır. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya'yı "On Fire" adlı şarkıyla temsil edeceği planlanmıştı fakat yarışma iptal edildi. 2021 yılında The Roop, Pabandom iš naujo! yarışmasını kazanarak ülkesini Rotterdam'da yapılacak 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Discoteque" adlı şarkı ile temsil etmeye hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Space Man</span>

"Space Man", İngiliz şarkıcı Sam Ryder tarafından seslendirilen şarkı. İtalya'nın Torino şehrinde düzenlenen 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil etmiştir.

Litvanya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Monika Linkytė'nin seslendirdiği "Stay" adlı şarkısıyla katılmıştır. Litvan yayıncı Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Litvanya'yı temsil eden katılımcı Pabandom iš naujo! 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Baltık neopaganizmi Baltlar arasındaki etnik neopaganizm hareketidir. Bu hareketlerin kökenleri 19. yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. Sovyetler birliğinin dağılışından sonra Baltık halklarının hem kendi topraklarında hem de yurt dışında yaşayan Baltık toplulukları arasında ulusal ve kültürel kimliklerinin yeniden uyanışıyla birlikte harekete ilgi arttı. Yeniden canlandırmanın ilk ideologlarından biri Prusyalı Litvanyalı şair ve filozof Vydūnas'tı.