İçeriğe atla

Ramil Seferov

Ramil Seferov
Doğum25 Ağustos 1977 (47 yaşında)
Cebrayıl, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Bağlılığı Azerbaycan
Branşı Azerbaycan Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları1992-günümüz
RütbesiYarbay

Ramil Seferov (AzericeRamil Sahib oğlu Səfərov, 25 Ağustos 1977, Cebrayıl), NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı dahilinde kurs gördüğü Budapeşte'de Gurgen Markaryan adlı Ermeni subayı öldürmekten ömür boyu hapis cezasına mahkûm edilen Azerbaycanlı subaydır.[1] Karardan sekiz yıl sonra 31 Ağustos 2012 tarihinde Azerbaycan'a iade edilmiş ve aynı gün içerisinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından hakkında af kararı çıkartılmıştır.[2]

Yaşamı

İlk yılları

Ramil Sahib oğlu Seferov, 1977 yılında Azerbaycan SSC'nin Cebrayıl Rayonunda dünyaya gelmiştir. Ermenistan ile Azerbaycan arasında savaş çıktığında 12 yaşında olan Seferov bir orta okul öğrencisiydi ve babasının önerisi üzerine subay olmaya karar vermişti.[3] 1993 yılında Karabağ Savaşının sonlarına doğru Cebrayıl Ermeni güçlerince işgal edildi. Seferov'un yakın akrabaları yaşamını yitirmiş, kendileriyse göçmen durumuna düşmüşlerdi.[1][3]

Öğrenim yaşamı

14 yaşında yeni bir hayat kurmak için geldikleri Bakü'de, Cemşid Nahçıvanski Askeri Lisesine başlamış ve bir yıl sonra başarılarından ötürü Türkiye'ye gönderilerek İzmir'deki Maltepe Askeri Lisesinde dört yıl eğitim görmüştür. Daha sonra Ankara'da Kara Harp Okulu'ndaki eğitimini tamamlamasının ardından bir yıl İstanbul'da Türk Silahlı Kuvvetlerinde staj yapmıştır.[3] Ülkesine döndükten sonra bir yıl boyunca orduda görev yapan Seferov, Haydar Aliyev Azerbaycan Yüksek Askeri Okulu'ndaki süre boyunca üsteğmenliğe kadar yükselmiştir.[3]

Cinayet

2004 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı çerçevesinde Macaristan Milli Savunma Üniversitesi'ne üç aylık İngilizce kursu için gitmiştir.[3] Ülkesine dönüşüne yirmi gün kala Gurgen Markaryan adlı Ermeni subayını uykusunda balta ile başını keserek öldürmüştür.[1][4] İddialara göre Seferov polise ilk ifadesinde: "Ermeniler benim doğduğum toprakları işgal ettiler... O sırada yakın akrabalarımdan bazılarını kaybettim... Bizimle beraber eğitimde iki Ermeni'nin olduğunu da öğrendim... Yanımdan geçerken Ermenice bir şeyler mırıldanıyor ve yüzüme bakarak gülüyorlardı. Ben de onları öldürmeye, daha doğrusu kafalarını kesmeye karar verdim. Çünkü Ermeniler Azerileri aynı yöntemle öldürmüşlerdi."[5][6] demiştir. Seferov, mahkemede öldürme sebebi olarak, Markaryan'ın tahrik edici sözlerini ve Azerbaycan bayrağına karşı hakaret etmesini göstermiştir.[1] Ancak olayın önceden tasarlanarak gerçekleştirildiği, kurbana aşırı zulmedildiği hükmedilerek 13 Nisan 2006'da Seferov ömür boyu hapis cezasına mahkûm edildi.[1] Seferov hapiste kaldığı sürede Macar yazarlar Magda Szabó'nun Kapı ve Ferenc Molnár'in Pal Sokağı Çocukları romanlarını Azericeye çevirmiştir.[7][8]

İadesi ve affı

Macaristan mahkemesinin hakkında verdiği ömür boyu hapis cezasının infazının Azerbaycan'da gerçekleştirilmesi için Macaristan, Ramil Seferov'u 31 Ağustos 2012 tarihinde Azerbaycan'a iade etmiş, ardından aynı gün içerisinde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından hakkında af kararı çıkartılmıştır.[9][10]

Macaristan'ın Seferov'u iade etmesinin, doğalgaz boru hattı rekabeti sonucu yapılan 3 milyar Euroluk bir tahvil satışı ile gerçekleştiği iddia edildi. İade, Macaristan'da da protesto edildi.[11] Markaryan'ın ailesi 2013 yılında Azerbaycan aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açtı. Davayı Mayıs 2020’de karara bağlayan yüksek mahkeme, Seferov’un iade edildikten sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından affedilmesini ve terfi ettirilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. ve 14. maddelerini ihlal ettiğine ve Azerbaycan’ın “ayrımcılık yaparak” insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Karara göre Azerbaycan'ın, başvuru sahiplerine yaklaşık 15 bin İngiliz sterlini ödemesine karar verildi. AİHM, iade kararını veren Macaristan hükûmetine yönelik şikayeti ise reddetti.[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Hungary jails Azerbaijani killer" (İngilizce). BBC. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Azerbaijan Pardons, Frees Convicted Killer" (İngilizce). ABC. 4 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2012. 
  3. ^ a b c d e "Katil mi, kahraman mı?". ntvmsnbc. 22 Şubat 2004. 24 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2011. 
  4. ^ "Armenian Officer Axe Murdered By Azeri Colleague in Hungary" (İngilizce). Asbarez.com. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2004. 
  5. ^ "Владимир Полупанов: Об убийцах с топором и национальных героях" (Rusça). aif.ru. 6 Eylül 2012. 31 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  6. ^ "Сколько стоит честь ЕС?" (Rusça). mk.ru. 3 Eylül 2012. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  7. ^ "Рамиль Сафаров перевел роман венгерской писательницы на азербайджанский язык" (Rusça). trend.az. 8 Şubat 2011. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  8. ^ "Рамиль Сафаров перевел еще одно произведение венгерского автора на азербайджанский язык" (Rusça). trend.az. 14 Eylül 2011. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  9. ^ "Ռամիլ Սաֆարովին տեղափոխել են Ադրբեջան եւ ներում շնորհել" (Ermenice). news.am. 31 Ağustos 2012. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  10. ^ "Prezident Ramil Səfərovu əfv etdi" (Azerice). azadliq.org. 31 Ağustos 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  11. ^ "3 milyar avroluk cinayet". www.agos.com.tr. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2017. 
  12. ^ Gündüz, Rahmi (26 Mayıs 2020). "Ermeni askeri baltayla öldüren Azeri subay davasında AİHM Bakü'yü suçlu buldu". Euronews. 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Azerbaycan Partisi</span> Azerbaycanda bir siyasi parti

Yeni Azerbaycan Partisi, Azerbaycan'da 91'lerin talebiyle 21 Kasım 1992 tarihinde Haydar Aliyev'in liderliği ile 550 kişilik kurucu üyenin katılımıyla gerçekleşen Kuruluş Kurultayı ile kurulan, 18 Aralık 1992 tarihinde Adalet Bakanlığınca resmi kayda alınan siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Jirinovski</span> Rus politikacı (1946–2022)

Vladimir Jirinovski, Yahudi asıllı Rus politikacı, Türkolog, sosyolog ve avukattır. LDPR'nin kurucusu ve lideri, Duma Meclisi eski Başkan yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu üyeliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramil Guliyev</span> Türk atlet

Ramil Guliyev, Azerbaycan kökenli Türk sprint atleti. 2011 yılında Türk vatandaşı olmuştur. Türk vatandaşlığına geçişi, Azerbaycan Atletizm Federasyonu tarafından öfkeyle karşılandı. 2012 yılında Londra'da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edebilmesi Azerbaycan Atletizm Federasyonu'nun iznine bağlıydı ve yetkili kurumdan izin çıkmadı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına kadar ulaştırılsa da Azerbaycan Atletizm Federasyonu kararından dönmeyeceğini kesin olarak bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">İbad Hüseynov</span> Azerbaycan Ulusal Kahramanı

İbad Hüseynov, Birinci Karabağ Savaşı'nda görev alan Azerbaycanlı askerdir. Ermeni komutan Monte Melkonyan'ı savaş esnasında karşılıklı dövüşte yenerek öldürdüğü iddiaları nedeniyle Azerbaycan'da ün kazanmıştır. Azerbaycanın Millî Kahramanı.

Ermenistan'ın, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımı konusunda şüpheler bulunmaktaydı. Çünkü ev sahibi ülke Azerbaycan ile uzun süredir devam eden bir savaş hali bulunmaktadır ve Ermenistan, güvenlik konusunda teminat bekliyordu. 17 Ocak günü Ermenistan'ın yarışmaya katılacağı bildirildi. Temsilci seçiminin, devlet kanalı ARMTV tarafından belirleneceği açıklandı. Ancak 7 Mart 2012 tarihinde Ermenistan yarışmadan çekildiğini duyurdu. Sebep olarak ise Ermeni bir askerin Azerbaycanlı keskin nişancı tarafından öldürülmesi gösterildi. Ancak ölen askerin başka bir Ermeni asker tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Buna rağmen Ermeni şarkıcılar tarafından boykot kararının söz konusu olduğu belirtilerek karardan dönülmedi. Daha sonra ise Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in "Bizim baş düşmanımız tüm dünyadaki Ermenilerdir" şeklindeki açıklaması belirtilerek "düşman olarak karşılanacağımız bir ülkeye temsilci yollamanın herhangi bir mantığı olmadığını belirtmek gerekiyor" denildi. Yeni Azerbaycan Partisi Başkan Yardımcısı Ali Ahmedov, Ermenistan'nın kararına yönelik tepkisini: "Ermenistan'ın çekilmek için hiçbir geçerli sebebi yok. Bu karar Ermenistan'ın zaten kötü olan imajını daha da bozacak" diyerek dile getirdi. Eurovision Şarkı Yarışması'nın başkanı Jon Ola Sand ise Ermenistan'ın yarışmadan çekilme kararından büyük üzüntü duyduklarını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Gurgen Markaryan</span>

Gurgen Markaryan, 19 Şubat 2004 tarihinde NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı kapsamında İngilizce kursu için bulunduğu Budapeşte'de Azerbaycanlı subay Ramil Seferov tarafından öldürülen Ermeni subaydır.

Ramil Teymuroviç Şeydayev, forvet pozisyonunda görev yapan Azerbaycanlı futbolcudur. Neftçi Bakü forması giymektedir ve kulübün kaptanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adil Aliyev</span>

Adil Aliyev, mevcut Azerbaycan Kickboks Federasyonu başkanı ve Azerbaycan Millî Meclisinin başkan yardımcısıdır.

Alekber Aliyev - Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Guliyev</span> Azerbaycanın Ulusal Kahramanı

Vahid Guliyev, "Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı".

Korkmaz Eyvazov - Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın uyarlanmasından sonra (1995), Azerbaycan'da yasal reformlar kapsamında demokratik ilkelere ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uygun olarak yeni yasal düzenlemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Genel olarak, Azerbaycan Anayasasında temel insan ve sivil hakları ve özgürlükleri ile ilgili 48 madde bulunmaktadır. Anayasanın 3. bölümü özellikle Azerbaycan vatandaşlarının insan hakları, mülkiyet hakları, eşitlik hakları, fikrî mülkiyet hakları, medeni haklar, sanıkların hakları, grev hakkı, sosyal güvenlik hakkı, oy kullanma hakkı ve ifade, vicdan ve düşünce özgürlüğü haklarını kapsamaktadır. 28 Aralık 2001 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Millet Meclisi, Azerbaycan Cumhuriyeti İnsan Hakları Komisyonu adında bir kurumun kurulması için anayasa kanununu kabul etti ve 5 Mart 2002'de cumhurbaşkanı bunun uygulanması, yasal çerçevesinin oluşturulması ve işleyişi hakkında bir kararname imzaladı.

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı kronolojisi, öncelikle savaşan tarafların resmî açıklamalarına dayanmaktadır. Çatışmalar siper savaşları, ağır silahlar, çok namlulu roketatarlar, zırhlı savaşlar, roketler, balistik füze saldırıları ve başta Türk yapımı Baykar Bayraktar TB2 ve İsrail yapımı Harop dronları olmak üzere insansız hava aracı saldırıları ile karakterize edildi. Ayrıca Ermenistan veya Azerbaycan dışında uluslararası toplumun çoğu tarafından yasaklanmış olan misket bombalarının da saldırılar sırasında kullanıldığı tespit edilmiştir. Ermenistan ordusu tarafından Azerbaycan'ın Gence kentine düzenlenen bir dizi balistik füze saldırısı sivillerin kitlesel ölümüne neden olurken Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto başkenti Hankendi ve bölgenin başka yerlerindeki sivil altyapı tesisleri hedef alınarak büyük hasara ve can kayıplarına yol açtı. Tartışmalı toprak miktarı sınırlı olsa da çatışma seviyesi ve uluslararası sınırlara konumlanan mühimmatlar nedeniyle çatışma Dağlık Karabağ sınırlarının ötesine genişledi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne mermi ve roketler düştü, ancak herhangi bir hasar görülmedi ve İran, kendi toprakları üzerinde birkaç insansız hava aracının (İHA) düştüğünü veya düşürüldüğünü belirtti. Gürcistan ise Kaheti bölgesinde iki insansız hava aracının çarpıştığını bildirdi. Hocavend'e düzenlenen saldırılar sonrası Dağlık Karabağ yetkilileri sivilleri silah altına almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ çevresinde Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan toprakları</span> Eskiden işgal edilmiş Azerbaycan toprakları

Dağlık Karabağ çevresinde Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan toprakları, de jure Azerbaycan'a ait olan ve Dağlık Karabağ Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte Ermenistan ve uluslararası alanda tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin askerî kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, eski Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın dışında yer alan topraklardır. Günümüzde eski Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın bir bölümünü içeren Kelbecer rayonu dışında tüm rayonlar, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin eski rayonlarıyla aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Mercanlı</span>

Çocuk Mercanlı, Azerbaycan'ın Cebrayıl rayonunda bulunan bir köydür. Köy, rayonun güneydoğu ucunda İran sınırında Aras Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vatandaş ve İnkişaf Partisi</span>

Vatandaş ve İnkişaf Partisi veya kısaca VİP, Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi'nden ayrılan eski genel başkan Ali Aliyev tarafından kurulan siyasi parti. Kuruluş Kurultayı 28 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleşen parti 14 Haziran 2008 tarihinde resmi devlet kaydına alındı.

<span class="mw-page-title-main">Halide Seferova</span> Azeri ressam

Halide Elekber kızı Seferova, Azeri kökenli Sovyet ressam. Seferova 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Adil İsmailov</span> Azeri avukat ve hukukçu

Adil İsmailov, Azeri avukat ve hukukçu. Azerbaycan Barosunun bir üyesi olan İsmailov, 1990'lar ve 2000'lerde Azerbaycan'da önemli davalara katıldı.

Ramil İdris oğlu Usubov - Azerbaycanlı politikacı ve polis, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Konseyi Sekreteri. Daha önce Azerbaycan 7. İçişleri Bakanı (1994-2019) ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.