İçeriğe atla

Ramazanoğlu Konağı

Koordinatlar: 36°59′05″K 35°19′54″D / 36.98472°K 35.33167°D / 36.98472; 35.33167
Ramazanoğlu Konağı
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
Mimari tarzMemlûk
KonumAdana, Türkiye
Koordinatlar36°59′05″K 35°19′54″D / 36.98472°K 35.33167°D / 36.98472; 35.33167
Tamamlanma1495
Yenileme1983
SahipÇukurova Üniversitesi
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı3
Zemin alanı168 km2

Ramazanoğlu Konağı, Türkiye'nin Adana kentinde bulunan bir konaktır. Ramazanoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş olup halen bir kültür merkezi olarak kullanılmaktadır ve Türkiye'deki en eski konak örneklerinden biridir. Ulu Camii'nin güneydoğusunda, Ramazanoğulları'nın Harem'i olarak kullanılmakta olup beyliğinn mütevazı bir ifadesinin yanı sıra Mısır'ın Memlûk konaklarına benzeyen önemli bir eserdir.

Tarihçe

Ramazanoğlu Konağı'nın iç kısmı

Güney kapısındaki yazıta göre Haremlik, Hicrî takvimin 900. yılın Şaban ayında (Nisan 1495) Halil Bey tarafından tamamlandı. Bununla birlikte, bu tarih tüm binanın bitiş tarihini göstermemektedir. 1495 yılında tamamlanan bölüm, daha önce inşa edilmiş kuzey tarafında başka bir yapıya eklenmiştir. Harem'in yanında, devlet dairelerinin bulunduğu Selamlık'ta dururdu. Selamlık uzun yıllar bakımsızlıktan eskidi ve günümüzdeki tek kalan kalıntısı kubbe ve hamam olduğu düşünülen kısımdır.

Osmanlı döneminde konak, Kanuni Sultan Süleyman ve I. Selim de dahil olmak üzere, Adana'yı ziyaret eden sultanların ikametgâhı olarak hizmet vermiştir.

Konak, 1983 yılında kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir. 1998 Adana-Ceyhan depreminde bina hasar görmüş ve bundan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Konağın işletmesi daha sonra Çukurova Üniversitesi'ne kültürel merkeze dönüştürülmek üzere verildi ve 3 Haziran 2009'da konak halka açıldı. Konak, günümüzde konferanslara, toplantılara ve konserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Mimari

Ramazanoğlu Konağı'nın iç kısmı

Ramazanoğlu Konağı, alt kesimde kesme taştan, üstte tuğladan yapılmış mimari ile mütevazı bir görünüme sahiptir. Zemin kat, asma kat ve üst kattan oluşan, dikdörtgen şeklinde (16x10.5m) 3 katlı bir yapıdır. Binada ayrıca L şeklindeki zemin kat planının doğu ucuna yerleştirilmiş bir avlu bulunmaktadır. Zemin katın güney kesiminde taşlık mekanın iki yanında yer alan iki odadan merdivenlere çıkan taşlık bölüm bulunmaktadır. Koridorun ortasında ve kuzey kesiminde kasık tonoz odası ve beşik tonoz koridoruna açılan bir kapı bulunmaktadır. Bu kuzey kısım, büyük olasılıkla sarmal merdivenlerin çıkacağı konağın Selamlık'ı idi.

Asma kat, bir mutfaktan, iki odadan ve aradan koridordan oluşur. Üst katta, inişin batısındaki banyo kabini ve güney ucunda büyük bir yatak odası bulunmaktadır. Konakta, batıdaki büyük odanın batı duvarında mihraplarda sıklıkla görülen bir Kur'an ayeti olan "Küllema dahele aleyha Zekerriyya'l-mihrabe" dışında hiçbir süs bulunmamaktadır. Son restorasyonda kaldırılan hat, bu odanın salonun mescidi olarak kullanıldığını göstermektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Ramazanoğlu Konağı". adanadan.biz. 5 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

Edirne, Osmanlı Devleti'nin ikinci başkenti olarak çok kısa sürede görev üstlenmişse de İstanbul'un alınışından sonra bile padişahlar burayı terk etmemişler ve mesire yeri olarak değerlendirmişlerdir. Devletin üst düzey yöneticileri ve onların yakın çevresindeki varlıklı kişilerin evleri ise özenli bir ortamın yaratılmasına neden olmuştur. Evler, arazi içindeki yerleşimlerden, mekânların biçimlenişine kadar rahat ve zengin yaşama olanakları sunabilen niteliklerle donatılmıştır. Edirne, uzun yıllar dinlenme, eğlenme ve sakin çalışma ortamı olarak hizmet vermiştir.

Havza Atatürk Evi, Samsun'un Havza ilçesinde bulunan ve müze olarak kullanılmakta olan tarihi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Ulu Camii</span> Adanada 16.yüzyılda inşa edilen cami

Ramazanoğulları Camii veya Adana Ulu Cami, Adana'da bulunan 16. yy.'dan kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Atatürk Evi Müzesi</span> Atatürkün Adanada Konakladığı Ev

Adana Atatürk Evi Müzesi, 15 Mart 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Adana'yı ziyareti sırasında konakladığı, 1981'de müzeye çevrilmiş müze-ev.

<span class="mw-page-title-main">Başdurak Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Başdurak Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, Kemeraltı Çarşısı'nın ana güzergâhlarından olan Anafartalar Caddesi üzerindeki cami.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

Saçaklı Ev, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde yer alan bir konak. 2 katlı yapı, Selimiye Camii'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Adını, sokağa çıkıntılı köşk odasını destekleyen geniş saçaklarından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Paşa Konağı</span> Lefkoşada konak ve müze

Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa'nın Arabahmet Mahallesi'ndeki tarihi bir konak ve etnografya müzesidir. Günümüzde Kuzey Lefkoşa'da yer alan konak, Beliğ Paşa Caddesi üzerinde bulunmaktadır ve iki katlıdır. Kıbrıs'taki Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Gurcaani Kvelatsminda Kilisesi</span>

Gurcaani Kvelatsminda Meryem'in ölümü Kilisesi 8. veya 9. yüzyılda, Orta Çağ Gürcü mimarisinde "geçiş dönemi" sırasında yapılmış bir Gürcü Ortodoks Kilisesidir. Gürcistan'ın en doğusundaki Kaheti bölgesinin Gurcaani köyünde konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Paşa Konağı</span> Diyarbakırda bir yapı

Cemil Paşa Konağı veya Diyarbakır Kent Müzesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir konaktır. Günümüzde yapılan restorasyon sonucu kent müzesi olarak kullanılmaktadır.

Erdebil Köşkü ya da diğer adıyla Ber Der-i Pir, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir köşktür. Gazi Köşkü ile aynı tepe üzerindedir ve Kırklar Dağı, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri'ne hâkim bir manzarası bulunmaktadır. Yeniden restore edilen yapı 09.11.1994 gün, 1506 sayılı karar gereği Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Melek Ahmed Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Melek Ahmed Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Plan ve mimarisinde Mimar Sinan'ın etkisi görülen cami, 16. yüzyılda Melek Ahmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

Tokat Mevlevihanesi, Tokat'ta 18. yüzyılda kurulan Mevlevi tekkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yakupoğlu Memiş Ağa Konağı</span>

Yakupoğlu Memiş Ağa Konağı, 1856 yılında Hacı Yakupoğlu Memiş Ağa tarafından inşa edilmiş olan bir konaktır. Trabzon ilinin Sürmene ilçesinde bulunmaktadır.