İçeriğe atla

Ramazan Çavuş Camii

Koordinatlar: 42°40′16″K 21°09′42″D / 42.67111°K 21.16167°D / 42.67111; 21.16167
Ramazan Çavuş Camii
Ramazan Çavuş Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumPriştine, Kosova
Koordinatlar42°40′16″K 21°09′42″D / 42.67111°K 21.16167°D / 42.67111; 21.16167
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma1470 (553 yıl önce) (1470)
Özellikler
Minare sayısı1

Ramazan Çavuş Camii veya Lâb Camii (Arnavutça: Xhamia e Llapit), Kosova'nın başkenti Priştine şehrinin eski şehir merkezinin (Priştine Çarşısı) kuzeyindeki bir Osmanlı camisidir.

Mimari

Caminin olduğu alanda arkeolojik bir kazı yapılmadığı için bölgede daha önce başka bir yapı olup olmadığına dair bir bilgi edinilememiştir. 1999 yılında yanana ve terk edilene dek yapı cami olarak ibadet işleviyle kullanılmıştır.

Ramazan Çavuş Camii, bir minare, kuzey ve batıdaki duvarları ile çevrili avlusu ve avlu içindeki şadırvandan oluşan bir yapıdadır. Cami 11.5 x 11 metrelik bir dörtgen plan şemasına sahiptir. Duvarları 1.5 metre kalınlığında olup, yontma kumtaşından yapılmış ve harçla kaplanmıştır. Minaresi de aynı şekilde inşa edilmiştir. Sekizgen bir tabana oturan bir ana kubbesi bulunmaktadır ve kubbeye geçiş elemanı olarak pandantif kullanılmıştır. Caminin içi, kare planlı ibadet alanının üzerinde yer alan sekizgen kubbeyi desteklemek için zemin seviyesinden başlayan sütun kaideleri ile dikkat çekicidir. İç mekan, çiçek motiflerinin hakim olduğu renkli duvar resimleriyle süslenmiştir. Bu süslemeler, İslam sanatı uzmanları tarafından 16. yüzyılın nadir ve benzersiz eserleri olarak yüksek takdir görmektedir.[1]

Tarih

Ramazan Paşa tarafından inşa edildiği ve ondan sonra Lâb Ramazaniye Camii olarak adlandırıldığı düşünülmektedir.[2] Tarihsel olarak, aynı zamanda Ramazan Camii olarak da bilinmektedir ve Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.[3] Birçok belgede Lâb Camii'nin 1470 yılında inşa edildiği ifade edilmektedir,[4] ancak 1996 yılında avluda bulunan bir mermer kitabede başka bir inşa tarihi (Hicri 959, Miladi 1551) zikredilmektedir.

Cami 1980'lerde yenilenmiş, 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında yanmıştır. Tamamen yok olmamasına rağmen ahşap kapılar, pencereler ve iç detayları yangında zarar görmüştür. 1980'lerdeki yenileme sırasında minare kırmızı tuğla ile onarılmıştır. Daha sonra caddeye bakan cephe, caminin batı duvarı, beyaz silikat tuğlaları ile kaplanmıştır. Caminin avlu tarafındaki özgün girişi, komşu ticari alana giriş olarak hizmet vermesi için çatı ile örtülmüştür. Avlu genellikle özgün görünümünü kaybetmiş ve otopark olarak kullanılmıştır. Caminin içindeki mihrap, minber ve mahfil tamamen yanarak yok olmuştur. Mihrap renkli geometrik süslemelerle dekore edilmiştir. Taş minberi daha sonra kontrplak ile kaplanmıştır ve mahfili ahşaptır.

2009 yılında caminin koruma/restorasyon çalışmaları yapılmıştır.[5] Tüm iç mekan enkaz ve isten temizlenmiştir. Ahşap iç elemanlar, kapılar ve pencereler özgün haline göre yeniden inşa edilmiştir. Zemin yeniden yapılmıştır. Duvar resimleri, alanında uzman kişiler tarafından çağdaş malzemeler ve en iyi uygulamalar kullanılarak restore edilmiş ve korunmuştur. Dışarıda, çatı olarak eklenen silikat tuğlaları ve ek yapı kaldırılmış ve hasarlı harç geleneksel kireç kaplaması ile onarılmıştır. Kaplama altındaki demir tabaka, geleneksel sır tabakası ile değiştirilmiştir. Cami günümüzde dini amaçlarla yeniden hizmet vermektedir.[1]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Xhamia e Llapit – SIT" (İngilizce). 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Historia e Xhamisë së Llapit". Lajmet e fundit - Zëri. 15 Haziran 2018. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Historia e xhamisë Ramadanie apo e njohur si Xhamia e Llapit (VIDEO)". 15 Haziran 2018. 27 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Travellingfoot". www.travellingfoot.com. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  5. ^ "U përurua restaurimi i Xhamisë "Ramadanije"". 31 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii</span>

Arap Camii, Türkiye'nin İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer alan cami. Önceleri Aziz Paolo (San Paolo) veya Aziz Domeniko Kilisesi (San Domenico) olarak bilinen ibadethane, 1453 yılında şehrin Osmanlı egemenliğine girmesinin ardından camiye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ulu Camii</span> Bursada bir cami

Bursa Ulu Cami, Bursa'da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış ulu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutpaşa Camii</span>

Mahmutpaşa Camii, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde; Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırıldı (1464). Bu külliyeden bugün yalnız cami ve türbe kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (Tokat)</span> Tokatta cami, imaret ve medreseden oluşan Osmanlı dönemi külliyesi

Hatuniye Camii, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in Tokat'ta annesi Gülbahar Hatun adına yaptırmış olduğu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ahmed Paşa Camii</span> İstanbulda 1558 tarihli cami

Gazi Ahmed Paşa Camii ya da Kara Ahmed Paşa Camii, İstanbul'un Topkapı semtinde Fatma Sultan mahallesinde 1558 yılında tamamlanmış bir camidir. Caminin banisi Kara Ahmed Paşa, Yavuz Selim'in damadıdır. Caminin yapımı 1555 yılında Edirnekapı civarında başlanmıştır. 1555'te muhtemelen Rüstem Paşa ile husumeti yüzünden idam edilmiş; ölümünen az önce yapımı başlayan caminin tamamlandığını görmemiştir. İnşaat Mihrimah Sultan'ın isteği üzerine durdurulmuştur ve bölgede Mihrimah Sultan Camii'nin inşaatına başlanmıştır. Bunun üzerine cami ve türbenin inşaatı Topkapı'daki yeni bir vakıf arazisinde yapılmuştır. Kara Ahmed'in türbesi caminin 50 metre batısında müstakil bir yapıdır. Cami, medrese, türbe ve sıbyan mektebinden oluşan bir külliye şeklinde yapılmıştır.

Bali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Bali Paşa caddesi Hoca Efendi sokağındadır. Kesmetaştandır ve minaresi klasik olarak sağındadır. II. Bayezid'in veziri Malkoçoğlu Balı Paşa'nın başlattığı ve bitiremediği camiyi karısı Hüma Sultan 1504'te tamamlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Efendi Camii</span>

Ramazan Efendi Camii İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir. Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir. Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahfil</span>

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

Kırmızı Minare Camii ya da Kiremitçi Ahmet Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan Osmanlı döneminden kalma, tarihî bir ibadethanedir. Hasköy semtinde, Yün-İplik Fabrikası'nın yanında; Rahmi M. Koç Müzesi'nin arkasında bulunur. 1591 yılında, camiye adını veren Kiremitçi Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami içindeki mimber ise sarayda görev yapan kapıcıbaşı Esedullah Ağa ve eşi tarafından eklenmiştir. Cami, 1889 yılında, III. Ahmet döneminde kapsamlı bir onarım geçirmiştir. Son onarım çalışması ise, 1994 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Laleli Camii (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşa, Kuzey Kıbrısta bulunan cami

Laleli Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, Abdi Çavuş mahallesinde yer alan bir camidir. Ali Ruhi Sokak'ta yer alır. "Laleli Camii" adının, orijinal minaresini süsleyen lale motiflerinden türemiş olduğu düşünülmektedir. Aslen küçük bir Orta Çağ kilisesi olan yapı 19. yüzyılda büyütülmüş ve camiye çevrilmiştir.

Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır. Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır. Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa'nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir. Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²'dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958'de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir. Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cami (İlkadım)</span>

Samsun Büyük Camii, Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Camii (Prizren)</span>

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

İştimye Camii, Kosova'nın güneyindeki İştimye kentinde bulunan bir tarihi cami ve kültür anıtıdır.