İçeriğe atla

Ramazan Solmaz

Ramazan Solmaz (d. 1 Ocak 1979, Genç, Bingöl), Türk profesör. Bingöl Üniversitesi rektör yardımcısı.

Hayatı ve kariyeri

Ramazan Solmaz 1979 yılında Genç, Bingöl'de doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Bingöl'de lise eğitimini Adana'da tamamladı. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden 2002 yılında mezun oldu. 2002 ve 2009 yılları arasında araştırma görevlisi olarak Çukurova Üniversitesi'nde görev yaptı aynı üniversitede 2004 yılında Yüksek Lisans eğitimini, 2009 yılında ise doktora derecesini almıştır. Aynı yıl Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'ne, yardımcı doçent olarak görev almıştır. Solmaz, 2013 yılında Brown Üniversitesi'nde nano malzemeler üzerine çalışmalar yapmıştır. 2017 yılında profesör unvanını almıştır.[1] European Federation of Corrosion, tarafından 3 yılda bir 35 yaşın altındaki bilim insanlarına verilen Kurt Schwabe ödülünü kazanan dünyada 5'nci, Türkiye'de ise ilk bilim insanı olmuştur.[2] 2013 yılında TÜBİTAK tarafından yılın Genç Bilim İnsanı ödülü'nü almıştır. Kurt Schwabe, Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects Top Cited Author, Electrochimica Acta Top Cited Article gibi uluslararası ödüllere layık görülen ve enerji alanında dünyanın en iyi dergilerinden International Journal of Hydrogen Energy dergisinde Assistant Editor, International Journal of Energy Research dergisinde Associate Editor ve International Journal of Corrosion dergisinde editör olarak görev almaktadır. Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Türkiye'den "Dünya'nın En Etkili Bilim İnsanları" listesine girmiş 196 akademisyenden biridir.[3][4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  2. ^ Bü Öğretim Üyesi Solmaz'a "Kurt Schwabe" Ödülü
  3. ^ Yılın Bilim İnsanı ödülü Bingöl Üniversitesi'ne
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Max Perutz</span> Avusturyalı-İngiliz biyolog (1914-2002)

Max Ferdinand Perutz, Avusturyalı-Büyük Britanyalı moleküler biyolog. John Kendrew'la birlikte 1962'nin Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacobus Henricus van 't Hoff</span>

Jacobus Henricus van 't Hoff, Nobel Kimya Ödülü sahibi Hollandalı kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas A. Steitz</span> Amerikalı biyokimyager (1940 – 2018)

Thomas Arthur Steitz, Amerikalı biyokimyacı ve moleküler biyofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ciechanover</span>

Aaron Ciechanover, İsrailli biyolog, kimyager ve 2004 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Henry Taube</span>

Henry Taube, FRSC Kanada asıllı Amerikalı kimyager. 1983 yılında, "özellikle metal komplekslerindeki, elektron transfer reaksiyonlarının mekanizmaları üzerine çalışmaları için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Zewail</span>

Ahmed Hassan Zewail Mısırlı-Amerikalı bilim insanı. 1999 yılında femtokimya üzerine çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik ve kimya profesörüdür.

Prof. Dr. Tekin Dereli,, Türk teorik fizikçi, uygulamalı matematikçi ve akademisyen. Halen Koç Üniversitesi Fizik Bŏlũmünde Profesör ve Bilimsel Diploma Üstü Eğitim başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ryōji Noyori</span> Japon kimyager

Ryōji Noyori, Japon kimyager. İlk chiral katalizörün geliştirilmesine yönelik çalışmaları neticesinde 2001 yılında Nobel Kimya Ödülünü K. Barry Sharpless ve William S. Knowles ile paylaşmıştır.

Tuncay Taymaz, Türk bilim insanı, akademisyen ve jeofizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Shirakawa</span> Japon bilim insanı

Hideki Shirakawa Japon kimyagerdir. Pensilvanya Üniversitesi'nde çalıştığı esnada Alan G. MacDiarmid ve Alan J. Heeger'la birlikte yaptığı iletken polimerler çalışmasıyla 2000 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi; Hacettepe Üniversitesi'nin Sıhhiye Kampüsü'nde bulunan bir eczacılık fakültesidir. Klinik eczacılık, radyofarmasi ve farmasötik biyoteknoloji anabilim dalları ile farmakokinetik ve biyofarmasötik bilim dallarında lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir. Beş yıllık lisans programı sonrasında mezun olan öğrenciler "araştırmacı eczacı" sıfatı kazanırlar. 2015 yılından beri, ülkede gerçekleştirilen üniversiteye giriş sınavlarında en yüksek puanla öğrenci kabul eden eczacılık fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

Scott A. McLuckey, Amerikalı kimyager, Purdue Üniversitesi John A. Leighty Üstün Başarılı Kimya Profesörü. Büyük biyomoleküllerin iyonize versiyonlarının formasyonları, bu iyonların kütle spektrometrisi ve iyon-iyon tepkimeler üstüne araştırma yapar.

Peter B. Armentrout, Amerikalı bilim insanı. Termokimya, kinetik ve basit ve karmaşık kimyasal reaksiyonların dinamiği üzerine bir araştırmacıdır. Utah Üniversitesi Kimya Profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Matthias Mann</span>

Matthias Mann, kütle spektrometrisi ve proteomik alanlarında çalışan bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Ulubelen</span> Türk kimyager

Ayhan Ulubelen, analitik kimyager ve akademisyen

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

New Journal of Chemistry, kimyanın tüm yönleriyle ilgili araştırma ve inceleme makaleleri yayınlayan, aylık hakemli bilimsel bir dergidir. Royal Society of Chemistry (RSC) tarafından Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) adına yayınlanmaktadır. 1977'de Nouveau Journal de Chimie adıyla kurulmuş, 1999'da bugünkü adını almıştır. Baş editörler Denise Parent (CNRS) ve Sarah Ruthven'dir (RSC). Journal Citation Reports'a göre derginin 2019 etki faktörü 3.288'dir.

Kimya felsefesi, kimya biliminin temelindeki varsayımları ve metodolojiyi inceler. Kimya felsefesi, filozoflar, kimyagerler ve filozof kimyacılar tarafından araştırılmıştır. Tarihin büyük bölümünde bilim felsefesi büyük oranda fizik felsefesinden oluşmaktaydı fakat kimya kaynaklı felsefi sorular 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren artan düzeyde ilgi görmüştür.