İçeriğe atla

Ramazan (anlam ayrımı)

Ramazan genelde şu anlamlara gelir:

  • Ramazan, Müslümanların 30 gün boyunca oruç tuttuğu İslam'daki kutsal ay
  • Ramazan Bayramı, Ramazan ayının ardından 3 gün kutlanan dinî bayram

Ramazan aynı zamanda şu anlamlara gelebilir:

Yerler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">İslami bayram</span>

İslam dininde Ramazan bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına göre değişik şekillerde kutlanır. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlenir. İslami takvimde 12 ay ve 354–355 gün vardır. Sünni ve Şia ay takvimleri her zaman örtüşmez. Bazen hem Şiilerin hem de Sünnilerin kutladığı bir bayram farklı günlere denk gelebilir. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlendiğinden 1-2 günlük farklılıklar olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Türkeli aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Çetinsu, Eleşkirt</span>

Çetinsu, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenoluğu, Eleşkirt</span>

Değirmenoluğu, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dolutaş, Eleşkirt</span>

Dolutaş, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ergözü, Eleşkirt</span>

Ergözü, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gözaydın, Eleşkirt</span>

Gözaydın, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hasanpınarı, Eleşkirt</span>

Hasanpınarı, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kanatgeren, Eleşkirt</span> Ağrı köyü

Kanatgeren, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Palakçayırı, Eleşkirt</span>

Palakçayırı, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan, Eleşkirt</span>

Ramazan, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sadaklı, Eleşkirt</span>

Sadaklı, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

Arife ya da ön gün, herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan, Perşembe</span>

Ramazan, Ordu ilinin Perşembe ilçesine bağlı bir mahalledir.

Alevîler'in dinî i'tikadı Siyâseten İslâmiyet’in “İmamiye-i İsnâ‘aşer’îyye / Onikicilik” fıkhî mezhebinden olan Alevîler, i’tikaden Horasan Melametîliği’nden köken alan Hoca Ahmed Yesevî’in kurduğu “Sünnîliğin Tasavvufî–Yesev’îyye Tarikâtı” ile Fâtımîler Halifeliği devrinde Orta Asya ve Türkistan’da çok önemli fa’aliyetlerde bulunan Muin’ed-Dîn Nâsır-ı Hüsrev’in kurucusu olduğu Pamir Alevîliği’nin de altyapısını oluşturan “Şiîliğin Bâtınî–İsmâilîyye” fıkhî mezhebinin şiddetli etkisi altında gelişimini tamamlayarak ortaya çıkan “Tasavvufî-Bâtın’îyye” i’tikadî mezhebi mensûplarıdır. Alevîlik içerisinde Kızılbaş, Dazalak, Kalender’îyye, Bedr’îyye, Bektâş’îyye, Câm’îyye, Şems’îyye, Edhem’îyye gibi farklı birçok bâtınî tarîkat (yol) yer almaktadır. 13. asırda Babâîlik’ten ve 14. asrın sonlarından itibaren de yoğun olarak Hurûfîlik’ten etkilenen Anadolu kaynaklı Bektaşilik Tarikatı bunların içlerinde en meşhur olanıdır. 14. ve 15. asırlarda “Fadl’Allah Ester-Âbâdî” tarafından Şiîlikten ayrılarak zuhur eden “Hurûfîlik” mezhebinin tesirleri altında kendisini yeniden yapılandırmış olan Bektâşîlik, Alevîliğin içinde yer aldığı varsayılan bir tarîkat (yol) olması itibarıyla Anadolu Alevîliği’nin tamamını tanımlamamaktadır.

Alevilik'te mübârek günler aşağıda listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan</span> Hicrî takvimin 9. ayı, Müslümanların oruç tuttuğu ay

Ramazan, hicrî takvime göre 9. ay ve İslam inancına göre Muhammed'e Kur'an ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve terâvih namazının kılınmaya başlandığı aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ramazan, Ay'ın hilâl görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca sürmektedir.

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk'taki tatil günleri sabit bir tarihe sahip olan günler ve değişken tarihli tatiller olarak iki gruba ayrılır. Ülkedeki tatil günlerinin bir bölümünü oluşturan dini bayramlar ve günler, ülkedeki dini inançların çeşitliliği sebebiyle hem İslam hem de Hristiyanlık inancına ait kutlamalar içerir.