İçeriğe atla

Ramana Kalesi

Ramana Kalesi
Ramana, Bakü, Azerbaycan
Yapı bilgisi
Yapı sahibiŞirvanşahlar Devleti
Yapı tarihçesi
İnşaXIV yüzyıl
Kullanım tarihiMüze olarak faaliyet gösteriyor

Ramana Kalesi, Bakü şehrinin Sabuncu ilçesi Ramana kasabasında bulunan tarihi-mimari bir anıttır. Kale, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında öneme sahip bir anıt olarak tescil edilmiştir.[1] 2001 yılında Ramana kalesi, Hazar kıyısındaki diğer savunma yapılarıyla birlikte UNESCO Rezerv listesine dahil edildi.[2]

Kale 14. yüzyılda Şirvanşahların emriyle inşa edilmiştir. Bazı araştırmacılar kalenin yapımını 12. yüzyıla tarihlendiriyor. Kalenin iç avlusunun kenarları 28x10 metre ölçülerindedir. Kalenin dış surları, köşelerde ve sur boyunca yer alan yarım daire şeklindeki kör kulelerle güçlendirilmiştir. Ramana Kalesi'nin girişinin üzerinde bir savunma meydanı bulunmaktadır. Dairesel donjonların tipik üç katmanlı formunun aksine, Ramana Kalesi'nin kare şeklindeki donjonu dört katmana bölünmüştür.

Tarihi

Kale muhtemelen 14. yüzyılda Şirvanşahların emriyle[3] savunma amaçlı inşa edilmiştir.[4] Bazı araştırmacılar kalenin Nizami döneminde (XII. yüzyıl) inşa edildiğini ileri sürmektedir.[5]

Temel olarak 12. yüzyılda yapımına başlanan Abşeron kaleleri birbirleriyle temas halindeydi. Ayrıca kalelerin güneye göre yarımadanın kuzeydoğu kıyılarında, yani Bakü'nün kuzey ve kuzeydoğu köylerinde daha fazla inşa edilmiş olması, tehlikenin esas olarak bu yönden geldiğini gösteriyordu. Kıyıdaki yabancı gemileri gören ilk kale, geceleri ateş ışığıyla, gündüzleri dumanla diğer kaleye tehlike bilgisini diğer kaleye, o kale de başka bir kaleye ve dolayısıyla merkez - Bakü kalesi dahil tüm Abşeron'a iletmiştir. Bazı tarihçiler bir zamanlar tüm kalelerden diğer kalelere, genel olarak Kız Kulesi de dahil olmak üzere Bakü Kalesi'ne giden yer altı yollarının bulunduğunu iddia ediyor.[6]

Mimari özellikleri

Kalenin başkulesi
Başkalenin ikinci katındaki yaşam alanının planı
Kalenin genel planı

Kalenin iç avlusunun kenarları 28x10 metre ölçülerindedir.[7] Kalenin dış surları, köşelerde ve sur boyunca yer alan yarım daire şeklindeki kör kulelerle güçlendirilmiştir. Kuleler arasındaki mesafe 10-11 metreyi geçmemektedir, bu da 14. yüzyıla kadar savunma binalarının yapımında genel kabul gören mesafeden farklılık göstermektedir.[7] Muhtemelen kalenin dış surlarına yakın bölgeleri çapraz ateşle korumayı amaçlayan mimar, kuleler arasındaki mesafeyi azaltmaya karar vermiştir.[7]

XIII-XIV yüzyıl Abşeron bölgesinin savunma yapıları, her zaman duvar tabanının savunmasını sağlamak için tasarlanmamıştır. Bazı kuleler (küçük kuleler dahil) yer altına inşa edilmiştir,[7] bu nedenle duvar tabanının savunması yerine, döşeme altında bulunan genellikle kemerli tünellerle sağlanmıştır.[7]

Ramana Kalesi'nin girişi üzerinde bir savunma meydanı bulunur. L. Mamikonov'a göre, bu kemerli kapı sonradan eklenmiştir.[8]

Kare şekilli bir kule, tipik olarak üç katlı bir yapıya sahipken, Ramana Kalesi'nin dört katlı bir kulesi vardır.[8] Kule, 83 metrekarelik bir yaşam alanına sahiptir. Kuledeki katlar arasındaki sadece ilk ve son katlar kiremit çatı ile kaplıdır. Diğer katlar düz tavanlıdır ve ahşap şalbanlar üzerine inşa edilmiştir.[8]

Dört taraftan yarı dairesel kulelerin eklenmesi, bir yandan kaleye daha fazla dayanıklılık sağlamış ve böylece yapının yüksekliğini artırmış, diğer yandan ise kule duvarlarının daha etkili bir savunmasını sağlamıştır.[9]

Film çekimlerinde Ramana Kalesi

Ramana Kalesi, Köroğlu, Nesimi ve Babek filmlerinin çekimlerinde kullanılmıştır. Son kez 1956 yılında bu filmlerden Köroğlu filminin çekimleri sırasında restore edilmiştir. O dönemde kalede karışıklık vardı. Tarihçiler, Ramana Kalesi'nden Kız Kulesi'ne ve Bakıhanov kasabasına kadar bir zamanlar yer altı yolunun bulunduğunu kaydetti.

Kalenin surlarının dışında, sağ tarafta, kayaya benzer büyük bir taş parçası ilk bakışta pek dikkat çekmese de, deyim yerindeyse başlı başına hoş bir olaydır aslında: Bülbül bu taşın hemen yanında Köroğlu'nun aryasını seslendirdi. Köylüler bu büyük taşı, köyü ziyaret eden ve tarihî eserleri inceleyen herkese bu şekilde sunarlar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Dünya əhəmiyyətli daşınmaz tarix və mədəniyyət abidələrinin siyahısı" (PDF). Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. 2 Ağustos 2001. 7 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020. 
  2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "The Caspian Shore Defensive Constructions". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). unesco.org. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2022. 
  3. ^ "Ramana Tower in Azerbaijan - Baku" (İngilizce). castellinelmondo.altervista.org. 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2018. 
  4. ^ Бретаницкий, Усейнов, Саламзаде 1963.
  5. ^ Azəri, Lalə (4 Eylül 2013). "Abşeronun daş yaddaşının üç səhifəsi". Mədəniyyət qəzeti: 12-13. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  6. ^ Hacıyev, Bəxtiyar (26 Mart 2017). "Əzəmətli Ramana qalası - etibarlı müdafiə və biganəlik". trend.az. TREND News Agency. 28 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  7. ^ a b c d e Мамиконов 1950, ss. 52.
  8. ^ a b c Мамиконов 1950, ss. 53.
  9. ^ Мамиконов 1950, ss. 54.

Kaynak

  • Ашурбейли, С. Б. (1992). История города Баку. Период средневековья. Баку: Азернешр. s. 408. ISBN 5-552-00479-5. 
  • Бретаницкий, Л. С. (1970). Баку. Ленинград-Москва: Искусство. s. 245. 
  • Мамед-заде, К. М. (1983). Строительное искусство Азербайджана (с древнейших времён до XIX века) / Научный редактор aкадемик АН Азерб. ССР А. В. Саламзаде. Баку: Элм. 
  • Щеблыкин, И. П. (1943). Памятники азербайджанского зодчества эпохи Низами (материалы) / Под ред. И. Джафарзаде. Баку: Издательство АзФАН. 
  • Мамиконов, Л. Г. (1946). К изучению средневековых оборонительных сооружений Апшерона. Москва-Баку: Государственное Архитектурное Издательство. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Urartular</span> Van Gölü civarında kurulmuş Demir Çağ krallığı

Urartular, başkenti Tuşpa (Van) olan tarihi krallık. Urartu Devleti en güçlü döneminde, günümüzdeki Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi'ne egemendi.

<span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Kalesi</span>

Bakü Kalesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir kale. Kale duvarı ikikatlıdır. Birinci duvar Şirvanşah III Menuçehr, ikinci duvar ise Şirvanşah I Ahsitan'ın zamanında inşa edilmiştir. Fakat ikinci surlar Azerbaycan'da Rus Çarlığı iktidarı döneminde yıkıldı. Birinci duvar ise hâlen durmaktadır. Bakü kalesinin iki kapısı vardır. Onlardan biri Hazar Denizi'ne, diğeri ise karaya açılır.

Bayıl Kalesi, Bakü'nün Bayıl Burnu yakınında, Karvansaray adasında bulunan ve şu anda deniz sularının altında kalmış tarihi bir mimari eserdir. Şirvan-Abşeron mimarlık ekolünün en güzel eserlerinden biri olan ve 13. yüzyılda inşa edilen Bayıl Kalesi, Hazar Denizi'nin suyunun yükselip alçalmasıyla zamanla bazen denizin yüzeyine çıkar, bazen de sular altında görünmez hale gelir.

<span class="mw-page-title-main">Başkule</span>

Başkule Avrupa'da Orta Çağ şatolarında soyluları tarafından inşa edilen büyük, müstahkem kulelerdir. Büyük kule, ayrık kule, donjon erk ve bâlâhisar aynı yapıyı ifade eden diğer kelimelerdir.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabüyük Hanım sarayı</span>

Karabüyük Hanım sarayı veya Karabüyük Hanım kulesi, Şuşa şehrinin tarihi merkezinde bulunan tarihi bir saraydır. Kaynaklar, Şuşa Kalesinin topraklarında birkaç sarayın varlığı hakkında bilgi verse de, bunlardan sadece ikisi, Karabüyük Hanım sarayı ve Penah Ali Han sarayı günümüze kadar gelebilmiştir. Karabüyük Hanım sarayı'nın giriş kapısındaki kitabeden, hicrî takvimle 1182 (1768) yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağa Mikail Hamamı</span>

Ağa Mikail hamamı, İçerişehir'de bulunan ve 18. yüzyıla ait tarihi-mimari bir anıttır. Hamam, İçerişeher'in güneybatısında, ana caddelerden biri olan Küçük Kale Caddesi'nde, Şamahı sakinlerinden Hacı Ağa Mikail tarafından yaptırılmıştır. Hamamın bulunduğu bölge halk arasında hala Hamamcılar mahallesi olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasımbey Hamamı</span>

Kasımbey Hamamı, İçerişehir'de bulunan ve 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyılın başlarına ait tarihi-mimari bir anıttır. Kasımbey hamamı, yarı yeraltı hamamları grubuna aittir. Bakü kalesinin Salyan kapısı yakınında bulunan Kasımbey hamamı halk arasında "Şirin hamamı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimhalil Han Sarayı</span>

İbrahimhalil Han Sarayı veya İbrahimhalil Han Şatosu, Şuşa şehrinin güneydoğu kesiminde, Taşaltı köyü yakınlarında bulunan tarihi bir saraydır. Bazı kaynaklarda sarayın, İbrahimhalil Han döneminde Han'ın ikametgâhı olmasıyla ilgili olarak Karabağ Han Sarayı olarak da anılıyor.

Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli mimari anıtların listesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 sayılı kararıyla onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünya çapında öneme sahip mimari anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kafkas Albanyası dönemine ait Kah ilçesi topraklarındaki Lekit tapınağı ve Şabran ilçesi topraklarındaki Çırakkale'dir. Listelenen eserlerin on ikisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, on altısı ise rezerv (aday) listesinde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dokuzu kültürel, mimari ve tarihi rezervlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dörtgen Mardakan Kalesi</span>

Dörtgen Mardakan Kalesi veya Büyük Mardakan Kalesi, Bakü şehrinin Hazar rayonunda yer alan tarihi bir mimari eserdir. Kale, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünya çapında önemli bir eser olarak kaydedilmiştir. 2001 yılında, Nardaran kalesi ve diğer Hazar savunma yapıları ile birlikte UNESCO'nun Koruma Listesi'ne dahil edilmiştir.

Ordubad medresesi, Ordubad şehrinin tarihi merkezinde yer alan 18. yüzyıldan kalma medresedir. Azerbaycan topraklarında erken dönem mimarisinin özelliklerini koruyan ve günümüze kadar ayakta kalan az sayıdaki binadan biri olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Şağan Kalesi</span>

Şağan Kalesi, Şağan kasabasında bulunan 12.-13. yüzyıla ait Abşeron kalelerinden biridir. 1841 yılında yaşanan şiddetli deprem sonucu kalenin büyük bir kısmı yıkılmıştır. Şu anda kalenin yalnızca bir burçu ayakta kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Han Sarayı</span>

Bakü Han Sarayı veya Bakü hanlarının evi, İçerişehir'de yer alan XVII-XVIII yüzyıllara ait saray tipli konut yapıları kompleksidir. Kompleksin inşasına 1754 yılında Abdülrehim Bey ve Mehdikulu Bey'in siparişiyle başlanmıştır. Kompleksin ilk yapıları Büyük Kale Caddesi boyunca inşa edilmiş, sonraki yüzyıl boyunca, yani XIX yüzyılın sonlarına kadar avlu yönünde de yapıların sayısı artırılmıştır.