Batı Şeria (Cisürdün) (Arapça: الضفة الغربية,, İbranice: הגדה המערבית,, Orta Doğu'da batı, kuzey ve güneyinde İsrail, doğusunda ise, Şeria nehri ve Lût Gölü ile çevrili bölgedir.
Filistin Ulusal Yönetimi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni yöneten bir idari örgüt ve devlet yapılanmasıdır.
Nablus Batı Şeria Filistin Otoritesinin idaresinde olan büyük bir şehir.
Filistin, Doğu Akdeniz'de ve Orta Doğu'da, İsrail topraklarının tamamı ile Gazze Şeridi ve Batı Şeria gibi Filistin Devleti topraklarını kapsayan coğrafi bölgedir. Bölgenin sınırları oldukça tartışmalıdır ve bazı kaynaklar Ürdün'ü de dahil ederler. Filistin, Kutsal Topraklar olarak bilinir ve Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsaldır. 20. yüzyıldan beri bölgede Arap ve Yahudi millî unsurlarının mücadelesi devam etmekte, zaman zaman uzun süreli şiddete ve hatta savaşa dönüşmektedir.
Filistin, sıklıkla şu tanımları ifade eder:
- Filistin Devleti: Orta Doğu'da bir ülke.
- Filistin (bölge): Orta Doğu'da coğrafi ve tarihi bir bölge.
Filistin, resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Devletin başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin toprakları 1948'den 1967'ye kadar Mısır ve Ürdün tarafından ele geçirilmişken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.
Halid Meşal, 2004'ten beri İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) siyasi lideri olan Filistinli siyasetçi.
Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.
Filistin Otoritesi pasaportu 1993 Oslo Anlaşması kapsamında Filistin Yönetimi'nin 2 Nisan 1995 yılından bu yana uluslararası seyahat amacı ile Filistin topraklarında yaşayan Filistin vatandaşları için Filistin Otoritesi tarafından verilen seyahat belgesidir. Sadece Batı Şeria'daki Filistin vatandaşlarına verilir. Filistin Otoritesi pasaportu, Filistin'de doğduğunu gösteren bir doğum belgesi ibraz eden herkes tarafından kullanılabilir. Kudüs'te yaşayan Filistinliler ancak Ürdün'den alınan geçici pasaport ve İsrail'den geçici alınma seyahat belgesi taşıyabilmektedirler. Filistin dışında doğan Filistinliler için pasaportun geçerli olup olmadığı hâlen net değildir. Bununla birlikte, pasaport verilmesi İsrail hükûmeti tarafından getirilen ek kısıtlamalara tabidir. İsrail, Geçici Anlaşma uyarınca güvenlik ihtiyaçları için gerekli olduğunu kabul etmektedir.
Beytunya veya Bitunya, Batı Şeria'da bir kasabadır. Ramallah'ın 3 km batısında, Kudüs'ün ise 14 km kuzeyinde yer alır. Kasaba Filistin Ulusal Yönetimi'nin Ramallah ve el Bireh valiliğinde yer alır. Filstin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre kasabanın nüfusu 2007 yılı itibarı ile 19.761'dir, bu da onu El Bireh ve Ramallah'ın ardından valilikteki en büyük üçüncü yerleşim yapmaktadır.
Cenin, Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki üçüncü en büyük şehirdir. Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunur ve o yörenin en büyük şehir olma özelliğini taşır. Filistin Ulusal Yönetimi'nin Cenin valiliğinin merkezidir. Nablus'un 43 km kuzeyindeki şehir sebzesi ve meyvesi ile ünlüdür.
Mervan el-Bergusi, Filistinli siyasetçi ve askeri lider. 1. ve 2. İntifadanın lideri olarak kabul edilir.
El Bireh, Batı Şeria'da bir şehirdir. Ramallah'a bitişiktir, Kudüs'ün ise 15 km kuzeyindedir. Kasaba Filistin Ulusal Yönetimi'nin Ramallah ve el Bireh valiliğinde yer alır. Filstin Merkezi İstatistik Bürosu'na göre kasabanın nüfusu 2007 yılı itibarı ile 38,202'dir, bu da onu Ramallah'ın ardından valilikteki en büyük üçüncü yerleşim yapmaktadır.
Salfit, Batı Şeria'nın merkezinde yer alan ve Salfit valiliğinin merkezi olan bir Filistin şehri.
Tulkarim, Filistin'in Batı Şeria bölgesinin kuzey batısında bulunan bir şehir.
Beytüllahim Valiliği, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün yetkisi altındaki Filistin Yönetimi'nin valiliklerinden biridir. Kudüs Valiliği'nin güneyinde Batı Şeria üzerinde yer alır. Merkezi şehirdir Bethlehem. Filistin Merkez İstatistik Bürosu'na göre, valiliğin nüfusu 2017'de 217.400 idi. Valilik 660 km² alana sahiptir.
Ramallah ve el Bireh valiliği, Filistin Devleti idaresindeki 16 valilikten biridir. Batı Şeria'nın orta kısmında yer alır. Valiliğin toplam alanı 344 km² dir. Valiliğin merkezi El Bireh şehridir. Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun 2007 rakamlarına göre nüfusu 279,730'dur.
Filistin, Joe Sacco tarafından yazılan ve çizilen çizgi roman kitabıdır. Malta kökenli Amerikalı bir gazeteci olan Joe Sacco, 1991 Aralık - 1992 Ocak aylarında gittiği Filistin'in Batı Şeria ve Gazze şehirlerindeki tecrübe ve röportajlarını bu kitapla aktarmıştır. Joe Sacco, Filistin meselesini birçok yönüyle ele almış; bir gazeteci olarak edindiği bilgileri okuyucuya çizgi roman olarak sunmuştur.
Filistin'de turizm Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki turizmi ifade eder. 2010 yılında, 2009'daki 2.6 milyona kıyasla 4.6 milyon kişi Filistin topraklarını ziyaret etti. Bu rakamdan 2.2 milyonu yabancı turist, 2.7 milyonu yerli idi. 2012'nin son çeyreğinde, Batı Şeria otellerinde 150.000'den fazla turist konakladı; % 40'ı Avrupa, % 9'u ABD ve Kanada'dan geliyordu. Büyük seyahat rehberleri "Batı Şeria seyahat etmek için en kolay yer değil ama yapılan gayretler zengin bir şekilde ödüllendirilir" şeklinde yazmıştır.
Filistin-Türkiye ilişkileri, Filistin ile Türkiye'nin sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.