İçeriğe atla

Ram tankı

Mk II Kruvazör Tank, Ram

Çeşidi Kruvazör Tank
Uyruğu Kanada Kanada
Özellikler
Ağırlık 29,5 ton
Uzunluk 5,79 m
Genişlik 2,67 m
Yükseklik 2,9 m
Mürettebat 5 (komutan, silahçı, yükleyici, sürücü, yardımcı sürücü/gövde m.tüfekçisi)


Zırhı87 mm
Ana silahı Mk III QF 6 pdr 92 mermi
Diğer silahları 2x 0.30cal Makineli tüfek 4,440 mermi
Motor Wright Continental R-975 9-silindirli radyal benzinli
400/340 beygir (298/254 kW)
Süspansiyon donanımı dikey yaylı
Harekat menzili 232 km
Azami hızı 40 km/s (karayolu) 32 km/s (arazi)


Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

Üretimi

Birleşik Krallık tarafından savaşın başından itibaren Kanada'ya sağlanan tank üretimi bir türlü yeterli seviyeye ulaşamadı. Bunu üzerine bu tankların Kanada'da üretilmesine karar verildi. American Locomotive Company firmasının yan kuruluşu olan Montreal Locomotive Works, Canadian Tank Arsenal(Türkçesi Kanada Tank Tophanesi) adıyla üretime başladı. Halihazırda üretilmekte olan M3 modeli tank temel alındı ve üzerinde ufak değişiklikler ile üretilmesine karar verildi. Silah olarak büyük 75 mm.lik top düşünülmesine rağmen aracın üzerinde İngiliz kruvazör tank topu olan two pounder bulunmaktaydı. Tankın taretinin daha büyük bir topa müsaade etmesi sayesinde zaten cephedeki tecrübelerden sonra yetersiz görülen 2 pdr top değiştirildi.

İlk prototip Ram; Haziran 1941 tarihinde tamamlandı. Aynı yılın Kasım ayı içerisinde Ram I modelinin genel üretimine başlandı. Şubat 1942 tarihinde Ram II modeli üzerinde Ordnance QF 6 pounder top ile üretilmeye başlandı. Üretimi Temmuz 1943 tarihine kadar sürdü. Bu tarihte tüm İngiliz ve Kanada tanklarının Amerikan Sherman tankına adapte edilmesi kararı alındı. Bu karar ışığında 1.948 adet tank (buna 84 adet topçu ileri keşif araçları dahildir) üretildi.

Görev tarihi

Ram tankı, II. Dünya Savaşı sırasında cephede hiç kullanılmadı. Ama 1944 yılının ortalarına kadar İngilterede eğitim amaçlı kullanıldı. Keşif araçları ise Avrupa savaşında görev aldı. Bu araçlar cepheye yakın ordu levazım birliklerinde göreve hazır hale getirildi.

Modelleri

Ram Mk I
Ram Mk I Kruvazör Tank
Ordnance QF 2 pounder top (171 mermi).
Ram Mk II Kruvazör Tank
İlk üretimi: Mk III Ordnance QF 6 pounder top (92 mermi).
Daha sonraki üretimi: Mk V 6 pounder top. Yedek taret ve çıkış kapısı çıkartıldı. Browning marka 7.7 mm makineli tüfek takıldı.
Badger
Alev makinesi takılı modeli. İlk Badger modelleri Ram Kangaroos zırhlı araçlarına Wasp II model alev makinesi takılarak olarak üretildi. Later models were turret rams with the equipment in place of the main gun.
Ram Kangaroo
Zırhlı Personel Taşıyıcı araç. 2 kişilik mürettabat ve 11 adam taşıyordu. Bakınız : Kangaroo.
Ram OP/Komuta(84)
Ram Mk II şasesi üzerine yapılan bu araçlar Sexton kundağı motorlu obüs sınıfı için keşif yapıyordu. Sahte topları olan bu tankların iki adet telsizi bulunuyordu. Mürettebatı 6 kişiden oluşuyordu. 84 adet araç 1943 yılında üretildi.
Ram GPO
Diğer keşif araçları gibiydi. Ancak topçu birlik komutanı için özel malzeme konulmuştu.
Sexton
Taarruz topu olan aracın QF 25 pounder topu ve üstü açık tareti bulunuyordu.
Wallaby
Zırhlı mühimmat taşıyıcı araç Sexton araçları için 25 pdr mühimmat taşıyordu.
Ram ARV Mk I
Zırhlı kurtarma aracı. Ram Mk I tankına takılan vinçten oluşuyordu.
Ram ARV Mk II
Zırhlı kurtarma aracı. Taretsiz Ram Mk II tankına takılan vinçten oluşuyordu.
Ram Gun Tower
Zırhlı top traktörü. Ordnance QF 17 pounder tanksavar topunu çekiyordu.

Kaynakça

  • Chris Ellis, Peter Chamberlain - AFV No. 13 - RAM AND SEXTON, Profile Publications, England
  • Roberts, Paul - The Ram - Developments and Variants, Vol. 1, Service Publications, Ottawa, Canada 2002
  • Roberts, Paul - The Ram - Developments and Variants, Vol. 2, Service Publications, Ottawa, Canada 2004
  • Law, Clive - Making Tracks - Tank Production in Canada, Service Publications, Ottawa, Canada 2001

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mk I kruvazör tankı</span> İngiliz Kruvazör tankı

Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Covenanter tankı</span> İngiliz kruvazör tankı

Mk V Kruvazör Tank, Covenanter , Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Adını 17. yüzyılda İskoçya'daki bir tarikattan almıştır. Covenanter kruvazör sınıfındaki bir tanka verilen ilk ad olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

Mk VII Kruvazör Tank Cavalier (A24), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ancak başarısız olan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Tasarım ve üretim aşamasındaki telaş yüzünden üretilen araçlar motor gücü bakımından çok zayıf kaldı ve etkili olamadı.

<span class="mw-page-title-main">Challenger Kruvazör Tank (A30)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Challenger Kruvazör Tank (A30), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Cromwell tank şasesi üzerine yerleştirilen 17 Pounder toptan oluşuyordu. Bu silahı sayesinde diğer kruvazör sınıfı tanklara tanksavar desteği sağlıyordu. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Comet (tank)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Comet I Kruvazör Tank (A34), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Ancak savaşın sonuna yetiştirilebilen bu tank İngilizlerin savaş sırasında sahip olduğu en iyi tanktı.

<span class="mw-page-title-main">Matilda II (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Alışılmışın dışında Mk I Piyade Tankı(A11) tasarımı ile Matilda adını ortak kullanmıştır. Bu isim Ordanat General Hugh Elles tarafından tankın denemelerini sırasında aracın ördek gibi sallanarak ve paytak paytak hareket ettiğini söylemesi üzerine ünlü bir çizgi film kahramanı olan ördek 'Matilda'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sexton (topçu)</span>

Sexton, Birleşik Krallık ve Kanada tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir savaş aracıydı. Tasarımında Amerikalı yapımı tank gövdesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Valentine tankı</span> İngiliz piyade ve kruvazör tankı

Valentine Piyade Tankı Mk III Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen ve kullanılan tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıdır. Maliyetinin çok düşük olması ve kullanımının kolay olmasından ötürü yüksek sayıda üretilen bir tank oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sentinel tankı</span> Avustralya üretimi kruvazör tankı

Sentinel tank, Avustralya tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa cephesinde kullanılan zırhlı savaş aracıydı. Bu tankın tasarlanmasının asıl amacı olası bir Japon işgalinde Avustralya topraklarını korumaktı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 18 pounder</span>

18-pounder Top Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı sırasında ordu tarafından en geniş şekilde kullanılan bir tür sahra topuydu. I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı döneminde serviste kalan top II. Dünya Savaşı sonrasında tamamen servisten çıkartıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kangaroo</span> 2.Dünya Savaşında kullanılan zırhlı personel taşıyıcı

Kangaroo, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ordular tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Yapımında tank şasesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Black Prince (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı prototipi

Tank, Infantry, Black Prince (A43), Churchill tankının daha büyük, daha geniş bir gövdeye ve QF 17-pounder 76 mm topa sahip deneysel bir gelişimidir. Adını ünlü bir 14. yüzyıl askeri lideri olan Kara Prens Edward'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">QF 17 libre top</span>

QF 17 libre top, orijinal adıyla Ordnance QF 17 pounder II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere tarafından geliştirilen 76,2 mm çapında toptur. Savaş sırasında çekili versiyonu tanksavar topu olarak kullanıldı, ayrıca bir dizi İngiliz tankında ana silah olarak yer aldı. APDS mermiyle kullanıldığında, en kalın zırhlı olanlar hariç tüm Alman tanklarını delebiliyordu. İngiliz hizmetine giren bazı yabancı yapım tankların orijinal toplarına kıyasla daha üstün toplara sahip olması için kullanıldı; özellikle ABD yapımı M4 Sherman tankının Sherman Firefly varyantını üretmek için kullanıldı. QF 17 libre, İngiliz tank birliklerinde modern Alman tanklarına karşı yeterli ateş gücü sağlamaktaydı. Savaştan sonra tanksavar rolünde yerini 120 mm BAT geri tepmesiz tüfek, tank silahı olarak ile 84 mm'lik QF 20 pounder aldı.