İçeriğe atla

Ram Adhar Mall

Ram Adhar Mall (d. 1937 Hindistan) bilhassa kültürlerarası konular üzerine çalışan Hint bilim insanı, filozof.

Çalışmaları

Mall'ın çalışmalarının tümünde, onun perennial felsefeye karşı olan inancını tespit etmek mümkündür. Ona göre perennial felsefe kimsenin malı değildir. Felsefe bölgesel geleneklere bağlı akımlardan elbette etkilenmektedir, ancak bu geleneklerden bağımsız da var olabilmektedir. Felsefe Mall'ın terminolojisinde hem bölgesel/yerel, hem de bu kavramlardan bağımsız var olmaktadır. 

Yayınları

Fenomenoloji ve empirizm

  • Hume's Concept of Man. An Essay in Philosophical Anthropology. Allied Publishers, Bombay u. a. 1967.
  • Experience and Reason. The Phenomenology of Husserl in its Relation to Hume's Philosophy. Nijhoff, The Hague 1973, ISBN 90-247-1494-X.
  • Naturalism and Criticism. Nijhoff, The Hague 1975, ISBN 90-247-1739-6.
  • Der operative Begriff des Geistes. Locke, Berkeley, Hume. Alber, Freiburg (Breisgau) u. a. 1984, ISBN 3-495-47562-1 (Zugleich: Trier, Universität, Habilitations-Schrift, 1981).

Karşılaştırmalı ve kültürlerarası felsefe

  • Studie zur indischen Philosophie und Soziologie. Zur vergleichenden Philosophie und Soziologie (= Monographien zur philosophischen Forschung. Bd. 120). Hain, Meisenheim am Glan 1974, ISBN 3-445-01141-9.
  • Heinz Hülsmann: Die drei Geburtsorte der Philosophie. China, Indien, Europa. Bouvier, Bonn 1989, ISBN 3-416-02195-9.
  • Philosophie im Vergleich der Kulturen. Interkulturelle Philosophie – eine neue Orientierung. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1995, ISBN 3-534-12684-X.
  • Intercultural Philosophy. Rowman & Littlefield, Lanham u. a. 2000, ISBN 0-8476-9278-7.
  • Indische Philosophie. Vom Denkweg zum Lebensweg. Eine interkulturelle Perspektive (= Welten der Philosophie. Bd. 4). Alber, Freiburg (Breisgau) u. a. 2012, ISBN 978-3-495-48368-8.

Din felsefesi ve karşılaştırmalı din bilim

  • Indische Schöpfungsmythen. Eine Einführung. Bouvier, Bonn 1982, ISBN 3-416-01701-3.
  • Die Herausforderung. Essays zu Mahatma Gandhi. (= Sachbuch aktuell. 01). Ed. Collage, Hildesheim 1989, ISBN 3-924479-25-9.
  • Buddhismus. Religion der Postmoderne? (= Sachbuch aktuell. 03). Ed. Collage, Hildesheim 1990, ISBN 3-924479-30-5.
  • Der Hinduismus. Seine Stellung in der Vielfalt der Religionen. Primus-Verlag, Darmstadt 1997, ISBN 3-89678-057-3.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Walter Benjamin</span> Alman filozof ve edebiyat eleştirmeni (1892-1940)

Walter Benedix Schönflies Benjamin,, Alman filozof, edebiyat eleştirmeni, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor W. Adorno</span> Alman filozof ve toplumbilimci (1903 – 1969)

Theodor W. Adorno, , Alman felsefeci, toplumbilimci, bestekâr ve müzikbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Husserl</span> fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozof

Edmund Gustav Albrecht Husserl, fenomenoloji okulunu kuran Yahudi kökenli Alman filozoftur. İlk çalışmalarında, mantıkta tarihselcilik ve psikolojizm hakkında yönelimsellik analizlerine dayanan eleştirel incelemelerde bulundu. Olgun dönem çalışmalarında ise, fenomenolojik indirgeme denilen sistematik bir temel bilim geliştirmeye teşebbüs etti. Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

Gert Hofmann Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Mainländer</span> Alman filozof ve şair (1841-1876)

Philipp Mainländer, asıl adı Philipp Batz olan Alman şair ve filozof.

Heinz Heimsoeth Alman felsefe tarihçisidir.

Hans Freyer muhafazakâr Alman sosyolog ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Aleida Assmann</span> Alman mısırbilimci.

Aleida Assmann kültürel alanda yaptığı çalışmalar ile tanınan Alman Mısırbilimci. Assman özellikle eşi Jan Assmann ile birlikte kültürel bellek konusu üzerine yaptığı yayınlar ile bilinmektedir.

Olumsallık, modal mantık ve ontolojide kullanılan felsefî bir terimdir.

Kültürlerarası felsefe, farklı felsefe kültürlerinden ve kültürlerarasılıktan beslenen ve bu özelliği ile kendine özgü bir alan oluşturan felsefenin alt dallarından biridir. Kültürlerarası felsefe geleneğinde, farklı kültürel arka plandan gelerek yeşeren düşünceler, felsefe tarihi içerisinde bir bütün olarak ele alınırken, farklı kıtalara ve kültür çevrelerine özgü felsefe gelenekleri arasındaki örtüşen noktalar üzerinde durulur. Bu yaklaşım felsefeye bir nevi "karşılaştırmalı felsefe" izlenimi vermektedir. Kültürlerarası felsefenin bir diğer önemli yaklaşımı, globalleşme ile içine girilen süreçte felsefenin de kültürlerarasılılığa bağlı olarak modern bir biçimde transforme edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Antependium</span>

Antependium ya da eski adıyla vestus altaris kilise altarı üzerine serilerek önü ve yanlarını kapatan zengin bir biçimde süslenmiş örtüye verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve şarabın dönüşümü</span> Ekmek ve şarabın İsanın kanı ve bedenine dönüştüğünü söyleyen öğreti

Ekmek ve şarabın dönüşümü ya da diğer dillerde bilinen Latince kökenli adıyla Transsubstantiation Hristiyan teolojisinde Efkaristiya ayinindeki ekmek ve şarabın İsa'nın kanına ve bedenine dönüşmesi inancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

Bidanalı Konon, Doğu Ortodoks Kilisesince aziz kabul edilen, Erken Hristiyanlık döneminde Isauria'da yaşamış bir hristiyan şehidi.

<span class="mw-page-title-main">Trallesli Asklepios</span> Bizanslı filozof

Trallesli Asclepius Ammonius Herimae'nin öğrencisi olan geç antik bir filozof. Neoplatonik öğretidendi. Doğum tarihi hâlâ belirsiz olmakla birlikte 5. yüzyılın sonlarında doğmuş ve 6. yüzyılda yaşamış olabilir. Batı Anadolu'daki Tralleis şehrinden geldi ve İskenderiye'de okudu.

Philonides Suriye Laodikeia'lı, Antiochos Epiphanes ve Demetrius I. Soter'in hükümdarlığı sırasında Seleukos sarayında yaşayan Epikürcü bir filozof ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

Rudolf Kautzsch Orta Çağ Alman mimarisi ve minyatür sanatı hakkında uzmanlaşmış Alman sanat tarihçisi. En önemli eseri sütun başlıklarını ele aldığı 1936 yılında yayınlanan Kapitellstudien adlı eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Fellmann</span>

Ferdinand Fellmann, Alman filozof. Ailesinin 1946'da Hirschberg'den sınır dışı edilmesinden sonra Hameln/Weser'de büyüdü.