İçeriğe atla

Rakkada

Koordinatlar: 35°35′46″K 10°3′25″D / 35.59611°K 10.05694°D / 35.59611; 10.05694
Rakkada
رقّادة
Rakkada
Rakkada'nın Tunus'taki konumu
Tunisia üzerinde Rakkada
Rakkada
Tunus haritasındaki konumu.
KonumKayrevan, Tunus
Koordinatlar35°35′46″K 10°3′25″D / 35.59611°K 10.05694°D / 35.59611; 10.05694
TürArkeolojik sit

Rakkada (Arapçaرقّادة), Tunus'un Kayrevan ilinde bulunan bir arkeolojik sittir. Kayrevan kentinin yaklaşık 10 km güneybatısında yer almakta olup 9. yüzyıldan kalma Ağlebî Hanedanı'nın ikinci başkentinin yeridir. Günümüzde Ulusal İslam Sanatları Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihçe

MS 876'da dokuzuncu Ağlebî emiri II. İbrahim bin Ahmed, şehir gürültüsünden uzakta sakin bir yer bulmak için El-Abbasiyye'den ikametgâhını değiştirme kararı alır. Yeni şehir birkaç saray ve bir cami ile kurulur. Ağlebîler, Bilgelik ve Bilim Evi'ni tedarik etmek için bir tekstil ve kâğıt fabrikası kurdu. Bir zamanlar Rakkada, Kayrevan'dan bile daha büyük hale geldi.[1]

MS 909 yılında Kayrevan'a taşınan Fâtımî hanedanının kurucusu Abdullah el-Mehdi Billah nihayet Rakkada'ya yerleşti. Başka bir başkent seçti ve Mehdiye kasabasını kurdu ve kendini imam ilan etti.[2]

7 Temmuz MS 969, dördüncü Fâtımî halifesi El-Müiz Lideenillah'ın birlikleri Mısır'da Fustat'a girdi. Halife, günümüzde başkent olacak yeni bir şehir olan Kahire'yi kurdu. Rakkada, Kahire'nin inşasından sonra yıkıldı.[3]

1960'tan sonra, bazı kalıntıları hala görülebilen yirmi dönümlük bir alana bir başkanlık sarayı inşa edildi ve 1986'dan beri Rakkada Ulusal İslam Sanatları Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.[4]

1960'ların başında eski sarayların bulunduğu alanda başlatılan kazı kampanyaları, çiçek ve bitki ve özenle dekore edilmiş kesiklerle metalik bir parlaklığa sahip kiremit ve kırıklar da dahil olmak üzere sırlanacak çok sayıda çanak çömlek parçası ortaya çıkardı.[5]

Ulusal İslam Eserleri Müzesi

Ağlebî dinarı (9. yüzyıl)

Müze, Orta Çağ İslam sanatında uzmanlaşmıştır ve Kayrevan ve Rakkada bölgelerinden ve Fâtımîler döneminde inşa edilmiş eski bir prens şehri olan Al-Mansuriye'den eserler içermektedir.[4] Kabul, Kayrevan Ulu Camii'ne aittir ve mihrabının bir reprodüksiyonunu ve anıtın bir modelini sunmaktadır.[6] Bir sonraki oda, Rakkada'nın işgal edildiği zamanlardan kalma seramik koleksiyonlarını içermektedir. Başka bir oda, İfrikiye'nin altı yüzyıldan fazla bir süredir ekonomik tarihini gösteren farklı dönemlere ait nümizmatik sikke koleksiyonlarını içerir.[7] En geniş koleksiyon, istisnai kaligrafiye sahip Kur'an'lardan ve orijinal olarak Kayrevan Ulu Camii kütüphanesine ait olan el yazmaları ve sayfalardan oluşan bir koleksiyondur. Bu koleksiyonun mücevherleri arasında 10. yüzyıldan kalma Mavi Kur'an'ın yaprakları da var.

Kaynakça

  1. ^ Musée national d'art islamique de Raqqâda 22 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. par Mohamed Rebai (Fransızca)
  2. ^ Charles Saint-Prot, Islam, l'avenir de la tradition : entre révolution et occidentalisation. Essai, éd. Le Rocher, Paris, 2008, p. 195 (Fransızca)
  3. ^ Janine et Dominique Sourdel (1 Ocak 2004). Dictionnaire historique de l'islam. Paris: French & European Pubns. s. 702. ISBN 978-0686564461. 
  4. ^ a b (Fransızca) Caroline Gaultier-Kurhan, Le patrimoine culturel africain, éd. Maisonneuve et Larose, Paris, 2001, p. 151 (Fransızca)
  5. ^ Éric Delpont, Les Andalousies de Damas à Cordoue : exposition présentée à l'Institut du monde arabe du 28 novembre 2000 au 15 avril 2001, éd. Hazan, Paris, 2000, p. 194 (Fransızca)
  6. ^ "Musée des arts islamiques de Kairouan (Musée sans frontières) (Fransızca)". 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 
  7. ^ "Musée national d'art islamique de Raqqâda (Patrimoine de Tunisie) (Fransızca)". 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahire</span> Mısırın başkenti

Kahire, Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil Irmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı alanda, aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı'nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimini yansıtır. Kentin adı Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin adı olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan</span> Tunus şehri

Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Fâtımîler</span> Şii mezhebine bağlı İslam devleti

Fâtımîler ya da Fâtımî Devleti, Tunus'ta kurulduktan sonra merkezi Kahire'ye taşıyan ve Fas, Cezayir, Libya, Malta, Sicilya, Sardinya, Korsika, Tunus, Mısır, Filistin, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de egemenliğini kuran Şii meşrebinin İsmailî mezhebine bağlı Arap devleti.

<span class="mw-page-title-main">Timbuktu</span> Mali İmparatorluğunun başkenti

Timbuktu Batı Afrika ülkesi Mali'nin şehri. Mali'nin 8 idari bölgesinden biri olan Timbuktu Bölgesi'nin de başkentidir. Timbuktu, dünyanın yeni yedi harikasına aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mahfil</span>

Mahfil veya maksure, bir camide mihrabın veya kıble duvarının ortasına yakın bir yerde konumlandırılan genellikle bir hükümdar ve maiyeti için ayrılmış alandır. Mahfil, ilk etapta devlet adamlarını namaz sırasında muhtemel suikastçılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mahfil içinde görev yapan imam genellikle hükümdarla aynı mezhebe sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Orangerie Müzesi</span> Pariste sanat müzesi

Orangerie Müzesi, Paris'te bulunan bir sanat müzesidir. Müzede izlenimcilik, ard izlenimcilik ve Paris Okulu akımlarına ait tablolar sergilenir. Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Chaim Soutine, Alfred Sisley ve Maurice Utrillo gibi ressamların eserleri müzede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ağlebîler</span>

Aglebîler, Fâtımîlerden önce Kuzey Afrika'nın bir bölümünde 800-909 yılları arasında hüküm süren emirlik.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Müzesi</span> Pariste müze

Lüksemburg Müzesi, Paris, Fransa'da bulunan sanat müzesi. Lüksemburg Sarayı'nın yan tarafında yer almaktadır. Müzede uzun yıllar boyunca on dokuzuncu yüzyıl tablo ve heykellerinin sergilendi. 1986 yılında, Orsay Müzesi'nin açılmasıyla koleksiyonunun büyük bir kısmı oraya taşındı. Fransız Kültür Bakanlığı ve Fransız Senatosu'nun mekanda geçici sergiler düzenlemeye devam etmektedir. Şu anda kuruluş, Fransız Senatosu tarafından yönetilmektedir.

Gustave Caillebotte, Fransız ressam. İzlenimcilik akımının hem üyesi hem de koruyucularından biridir. Gruptaki diğer sanatçılara göre gerçekçilik akımına daha yakın durmuştur. Caillebotte fotoğrafçılığa olan ilgisi ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehdî (Fâtımî halifesi)</span>

Ubeydullâh el-Mehdî veya sadece Mehdî, Fâtımîler Devleti'nin kurucusu ve ilk İsmâilî imamı.

Tâi veya Abdulkerim et-Tai Billah veya Ebû Bekir Abdulkerîm "et-Tâʾi Billâh" bin Fadıl Muti Abbâsî Hâlifelerinin yirmidördüncüsüdür.

Darülhikme. Fatimiler'in Kahire'de Abbasiler'e karşı propaganda amacıyla kurulmuş kütüphane ve kültür merkezi. Halife Hakim tarafından 1004 yılında Abbasilerin Beytülhikmesiyle rekabet etmek için kurulmuştur. Bazı kaynaklarda adı Darülilim'dir. Bir rivayete göre 1.600.000 kitap sayısına ulaşmıştır.

Musée de l'Armée, Paris'in 7. bölgesindeki Les Invalides'te bulunan ulusal, askeri bir müzedir. Paris Metro istasyonları Invalides, Varenne ve La Tour-Maubourg tarafından ulaşım sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Huneys</span>

Huneys, Tunus'un Münestir ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, il merkezi Münestir'in hemen güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 18,17 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 12.824'tür.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan Ulu Camii</span>

Kayrevan Ulu Camii veya Ukbe Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 670 yılında Ukbe bin Nafi tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır. Cami özellikle Kuzey Afrika'daki en etkileyici ve en büyük İslami yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Üç Kapılı Camii</span>

Üç Kapılı Camii veya Muhammed bin Hayrun Camii, Tunus'un Kayrevan kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 866 yılında Ağlebîler döneminde Muhammed bin Hayrun tarafından inşa edilmiş olup şehir merkezinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mehdiye Ulu Camii</span> Tunusta Bir Cami

Mehdiye Ulu Camii, Tunus'un Mehdiye kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 916 yılında Fâtımî halifesi Ubeydullâh el-Mehdî tarafından inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Mevcut cami, korunmuş giriş cephesi dışında, 1960'larda arkeologlar tarafından büyük ölçüde yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Susa Ulu Camii</span>

Susa Ulu Camii, Tunus'un Susa kentinde bulunan bir camidir. Cami, MS 851 yılında I. Muhammed bin el-Ağleb tarafından Ağlebî döneminde inşa edilmiş olup tarihi kent merkezinde yer almaktadır. Erken İslam döneminde Ağlebîler mimarisinin önemli bir anıtıdır. Cami yenilenmiş ve ibadethanesi sonraki yüzyıllarda birçok kez genişletilmiştir.