İçeriğe atla

Rajani Palme Dutt

Rajani Palme Dutt
Doğum19 Haziran 1896
Cambridge, İngiltere
Ölüm20 Aralık 1974 (78 yaşında)
Londra, İngiltere
MeslekKomünist siyasetçi ve teorisyen
Tanınma nedeniBüyük Britanya Komünist Partisi genel sekreteri

Rajani Palme Dutt (19 Haziran 1896 - 20 Aralık 1974) gazeteci, Büyük Britanya Komünist Partisinin Genel Sekreterliğini yapmış olan komünist siyasetçi ve teorisyen.

Hayatı

Rajani Palme Dutt 1896 yılında İngiltere'de Cambridge yakınlarındaki Mill Road'da doğdu.[1] Babası Hint Dr. Upendra Dutt hekimdi, annesi ise İsveçli Anna Palme idi. Annesi ileride İsveç Başbakanı olacak olan Olof Palme'nin büyük teyzesiydi. Kız kardeşi Elna Palme Dutt ise tanınan bir istatistikçidir.

Dutt, Cambridge'deki Perse Okulu sonrasında ise Oxford'daki Balliol Kolejine devam eder. Üniversite döneminde I. Dünya Savaşı'na gönüllü katılıma dair muhalif tutumu nedeniyle kovuşturmaya uğrar. 1920 yılında İngiltere'ye Komintern temsilcisi olarak gelmiş olan Estonyalı yazar ve siyasetçi Salme Murrik ile tanışır ve 1922 yılında evlenir.

1920 yılında yeni kurulan Büyük Britanya Komünist Partisine katılır. 1921 yılında partinin aylık dergisi olan Labour Monthly dergisini kurar ve ölünceye kadar da genel yayın yönetmenliğini yürütür. Dutt, 1922 yılında başlatılan partinin haftalık yayın organı Workers' Weekly dergisinin yöneticiliğine getirilir. Dutt, partinin Merkez Komitesinde 1923-1965 arasında görev alır ve partinin önde gelen teorisyeni olarak öne çıkar.

1923 yılında ilk kez Sovyetler Birliği'ne giden Dutt, ertesi yıl Komintern Yürütme Komitesine seçilir. 1925 yılında geçirdiği rahatsızlıktan sonra Worker's Weekly dergisindeki görevlerini bırakmak zorunda kalır, bu dönemde Komintern temsilcisi olarak Belçika ve İsveç'te bulunur. Ayrıca Hindistan Komünist Partisine de danışmanlık yapar.

Palme Dutt, Sovyetler Birliği'ne ve geleneksel Leninizm ilkelerine bağlı bir komünistti. 1939 yılında partinin genel sekreteri Harry Pollitt, İngiltere'nin II. Dünya Savaşı'na girişini desteklemesi üzerine görevden alınması yönünde Komintern nezdinde girişimde bulunmuş, başarılı olmuş ve 1941 yılına kadar kendisi partinin başına geçmiştir. Ancak 1941 yılında Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırıp savaşın çehresi değişince Pollitt yeniden başa geçmiştir.

Dutt, ünlü eseri Faşizm ve Toplumsal Devrimde yaptığı önemli tahlillerle Almanya, İtalya ve diğer ülkelerde faşizmin yükseliş dinamiklerini ele almıştır.

Dutt, Stalin'in ölümünden sonra Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliğine gelen Nikita Kruşçev'in 20. Kongre'de getirdiği eleştirilere mesafeli yaklaşmış ve geleneksel hattından taviz vermemiştir. Buradan devamla 1968 yılında Varşova Paktı orduları tarafından Prag Baharı olarak da adlandırılan Çekoslovakya'ya askeri müdahaleyi savunmuştur. İlerleyen dönemde partisinin Avrokomünizme kayışını eleştirmiştir. 1974 yılında öldüğünde partinin yetiştirdiği en önemli teorisyen konumundaydı.

Eserleri

1920: The Sabotage of Europe

1921: Back to Plotinus, Review of Shaw's Back to Methusela: A Metaphysical Pentateuch

1921: Psycho-Analysing the Bolshevik, Review of Kolnai's Psycho-analysis and Sociology

1922: The End of Gandhi

1923: The British Empire

1923: The Issue in Europe

1925: Empire Socialism (broşür)

1926: The Meaning of the General Strike (broşür)

1926: Trotsky and His English Critics

1928: Indian Awakening

1931: India

1931: Capitalism or Socialism in Britain? (broşür)]

1933: Democracy and Fascism (broşür)

1933: A Note on the Falsification of Engels' Preface to “Marx’s ‘Class Struggles in France”

1934: Fascism and Social Revolution

1935: The Question of Fascism and Capitalist Decay

1935: British Policy and Nazi Germany

1935: The British-German Alliance in the Open

1935: For a united Communist Party: an appeal to I.L.P'ers and to all revolutionary workers

1936: In Memory of Shapurji Saklatvala

1936: Anti-Imperialist People's Front in India, Ben Bradley ile beraber yazmıştır

1936: Left Nationalism in India

1938: On the Eve of the Indian National Congress, Harry Pollitt ve Ben Bradley ile beraber yazmıştır

1938: The Philosophy of a Natural Scientist

1938: The Philosophy of a Natural Scientist, a Rejoinder to Levy

1938: Review of Marx & Engels on the U.S. Civil War

1939: Why this War? (broşür)

1940: Twentieth Anniversary of the Communist Party of Great Britain

1940: India Today

1947: Declaration on Palestine

1949: Introductory Report on Election Programme

1953: Stalin and the Future

1953: The crisis of Britain and the British Empire

1963: Problems of Contemporary History

1967: Whither China?

Kaynakça

  1. ^ Spartacus sitesindeki özgeçmişi 30 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 8 Şubat 2021 tarihinde erişilmiştir

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Georgi Dimitrov</span> Bulgar siyasetçi (1882-1949)

Georgi Dimitrov Mihaylov veya bilinen adıyla Georgi Mihayloviç Dimitrov, Bulgaristan'da sosyalist yönetimin kurucusu ve ilk başbakanı olan Bulgar siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Hindistanı</span> Büyük Britanyanın Hindistan kolonisi (1858-1947)

Sömürge Hindistanı, Britanya Hindistanı, Britanya Rajı ya da Hindistan İmparatorluğu 1858'den 1947'ye kadar Birleşik Krallık'ın Hindistan kolonisinin adıdır. Bu dönem ayrıca dominyon periyodu olarak da adlandırılmıştır. İngiltere kontrolündeki bölge güncel kullanımda Hindistan (India) adıyla bugünkü Hindistan, Pakistan Bangladeş ve Myanmar ülkelerini kapsıyordu. Yöneticisi İngiliz Kraliyet ailesi idi. Başkenti Kalküta (1858-1912) ve Yeni Delhi (1912-1947) olmuştu. Hindistan olarak,1945’te San Fransisco’da II. Dünya Savaşı’nın ardından oluşturulan Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist revizyonizm</span> Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin genellikle burjuvazi sınıfı ile birlik olma benzeri değişiklikler içeren bir revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Britanya Komünist Partisi</span>

Büyük Britanya Komünist Partisi,, Birleşik Krallık'ta 1920-1991 yılları arasında faaliyetlerini sürdüren komünist bir siyasi partidir. Fransa ve İtalya'daki gibi bir kitle partisi olamadı.

Türkiye Komünist Fırkası, Kurtuluş Savaşı döneminde, 18 Ekim 1920’de Atatürk'ün emriyle kurulmuş siyasi parti. "Resmî komünist partisi" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Vietnam Komünist Partisi</span> Vietnam siyasi partisi

Vietnam Komünist Partisi (VKP) Vietnam'da iktidarda olan ve ülkede yasal tek parti olan siyasi partidir. Marksizm-Leninizmi benimser. Çoğunluk basında ve halk arasında Đảng (parti) veya Đảng ta (partimiz) olarak anılır.

Edwin James Lawrence, İngiliz tarihçi.

Buhara Komünist Partisi, 1918 yılında Rus İmparatorluğu'na bağlı olan Buhara şehrinde kurulan siyasi parti. Cedidizm (terakkiperver) hareketinden yola çıkarak, N. Husainovym, A. Aliyev, N. Kurbanovym, A. Turaevym ve arkadaşlarının öncülüğünde kurulmuştur. Başlangıçta bolşeviklere karşı bir hareket iken, bir süre sonra Sovyet sistemine dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Komünist Partisi</span>

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Komünist Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde cumhuriyet seviyesindeki kolu. RSFSC Komünist Partisi 1990 yılında kuruldu. Bu noktada, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin toplam üyesinin yaklaşık % 58'ine RSFSC Komünist Partisi sahipti.. Parti halk arasında 'Rus Komünist Partisi' olarak biliniyordu. Parti, siyasi olarak, Gorbaçov iktidarına muhaliflerin merkezi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 27. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 27. Kongresi Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin 25 Şubat ile 6 Mart 1986 tarihleri arasında Moskova'da gerçekleşen kongresidir. Mihail Gorbaçov'un Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak başkanlık ettiği ilk kongredir. 20 yıl önce Leonid Brejnev'in oluşturduğu görüntüye uyumlu olarak, bir önceki SBKP Kongresinden beş yıl sonra toplanmıştır. Bu geçen beş yılda çok şey değişmişti. Sovyet politikasının anahtar isimleri Mihail Suslov, Leonid Brejnev, Yuri Andropov, Dmitri Ustinov ile Konstantin Çernenko ölmüş ve Mihail Gorbaçov Parti'nin Genel Sekreteri olmuştu. Bu nedenle Gorbaçov'un yeni politikalarını ve istikametini görmek için Kongre hem içte hem de dışarıda geniş bir merakla bekleniyordu. Kongreye 4,993 delege katıldı. 27. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi seçildi. Bu kongre, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Tarihinde sondan bir önceki olma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yelena Stasova</span> Rus Marksist-Leninist devrimci ve gazeteci

Yelena Dmitrievna Stasova, Sovyet Rus Marksist-Leninist devrimci, gazeteci, Komintern temsilcisi. 1921'de Almanya'da Komintern temsilciliği yaptı. 1927-1938 yılları arasında Enternasyonal Kızıl Yardım başkanlığı yaptı. 1938'den 1946'ya kadar Internatsionalnaya Literatura dergisinin editörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Sendika Enternasyonali</span>

Kızıl Sendika Enternasyonali ya da Profintern, Komünist Enternasyonal'ın ana öğesi olarak sendikaların faaliyetlerini uluslararası düzeyde komünist faaliyetlere paralel olarak kontrol etmek üzere kurulan kuruluş. Resmen 1921 yılında kurulan örgüt; sosyal demokrat görüşleriyle bilinen ve "Amsterdam Enternasyonali" olarak da isimlendirilen, sınıf mücadelesi tezine karşı sınıf işbirliğini savunan ve bu yolla Marksist görüşü reddeden Uluslararası Sendikalar Federasyonu'na karşıt faaliyetler yürüttü. Uluslararası Sendikalar Federasyonu, bu anlamıyla Komintern'in çalışmalarına ve onun devrim hedefine engel teşkil ettiği için Profintern'in kıyasıya eleştirilerine maruz kaldı. 1937 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Vasil Kolarov</span> 33. Bulgaristan başbakanı (1877-1950)

Vasil Petrov Kolarov, Bulgar bir komünist siyasi liderdi. Komünist Enternasyonal'de (Komintern) liderlik yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Komünist Partisi</span> Polonyada siyasi parti

Polonya Komünist Partisi, 1918 yılında Polonya Sosyalist Partisi - Sol ve Polonya Krallığı ve Litvanya Sosyal Demokrasisi'nin birleşmesiyle Polonya'da kurulan komünist parti. Troçkist görüşlere kayması sebebiyle Büyük Temizlik sonrası 16 Ağustos 1938 tarihinde kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markisi</span>

Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markizi, Britanyalı devlet adamıdır.

Sosyal faşizm, Komintern tarafından 1930'ların başında öne sürülmüş bir kavramdır. Buna göre sosyal demokrasi, faşizmin bir türüdür çünkü o, bir çeşit korporatist ekonomi modeline sahip olmasının yanında proletarya diktatörlüğüne engel olarak görülüyordu.

II.Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında çeşitli grupların ve bireyler birçok ideolojik fikre kapıldılar bunlardan bazıları ölümcül seviyelere dahi ulaşabildi.