İçeriğe atla

Raisuddin Ahmed

Raisuddin Ahmed (d. 1939 – ö. 20 Ocak 2021), Bangladeşli kriketçi, spor yöneticisi ve iş adamı.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Ahmed, 1939 yılında Dakka, Bangladeş'te doğdu. St Gregory Yüksek Okulu ve Dakka Notre Dame Koleji'nde başladığı eğitimini Dakka Üniversitesi'nde tamamladı. İlk profesyonel kriket maçına bacak döndürücü ve vurucu pozisyonlarında Quaid-e-Azam Kupası'nda 1957-58 sezonunda Dakka Üniversitesi kriket takımı ile çıktı.[2] Ahmed, bağımsız yeni kurulan Bangladeş'te kriket sporunu yeni şekillenmeye başladığı 1975 ile 1981 yılları arasında dönemde Bangladeş Kriket Kontrol Kurulunun genel sekreteri olarak görev almıştır. 1975 yılında Dakka Birinci Sınıf Kriket Ligi'nin düzenlenmesinde pay sahibi isimlerden olan Ahmed,[1] 1976-77 ve 1978-79 yılları arasında Marylebone Kriket Kulübü (MCC) ile Bangladeş Uluslararası Kriket Konferansı'nın yöneticiliğini üstlendi. Son olarak Bangladeş'in 1997 ICC Kupası'nı kazandığı ve 2000'de Test statüsü kazandığı 1991-2001 yılları arası dönemde Bangladeş Kriket Kurulunun başkan yardımcısı olarak hazır bulunmuştur.[2] Ayrıca Bangladeş'te kriket sporunun ilk büyük sponsoru olan Ulusal havayolu şirketi Biman Bangladeş Havayolları'nın (Biman) başkanıydı.[3]

Ölümü

Ahmed, 20 Ocak 2021'de Bangladeş'teki koronavirüs salgınında COVID-19 ile enfekte olarak doğum yeri Dakka, Bangladeş'te 82 yaşında ölmüştür.[2]

Kaynaklar

  1. ^ a b Alam, Ahmad Sazzadul. "Raisuddin Ahmed was one of a kind". New Age. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 
  2. ^ a b c Isam, Mohammad. "Raisuddin Ahmed, key administrator in Bangladesh's formative cricketing years, dies". Cricinfo. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 
  3. ^ "CONDOLENCE: Raisuddin Ahmed". Bangladesh Cricket Board. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Ilgaz</span> Türk politikacı ve spor adamı

Faruk Ilgaz Türk mühendis, politikacı, spor adamı. 24. Fenerbahçe SK başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Muciburrahman</span> Bangladeşin ilk cumhurbaşkanı

Bangabandhu Şeyh Muciburrahman, Bangladeş'in ilk cumhurbaşkanı ve 2. başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Hasina Vecid</span> 10. Bangladeş başbakanı

Şeyh Hasina Vecid, Bangladeşli siyasetçi. Vecid, Asya ülkesi Bangladeş'in kurucu cumhurbaşkanı olan Mucibur Rahman'ın kızı olarak iki farklı dönemde başbakanlık makamında bulunmuştur. 2006-2008 siyasi krizi sırasında Hasina gasp suçlamasıyla gözaltına alındı. Hapisten çıktıktan sonra 2008 seçimlerini kazanarak 6 Ocak 2009'da Bangladeş Başbakanı oldu. 2014'te Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) tarafından boykot edilen ve uluslararası gözlemciler tarafından eleştirilen bir seçimde üçüncü dönem için yeniden seçildi. 2017'de Myanmar'daki soykırımdan kaçarak ülkeye giren yaklaşık bir milyon Rohingyalı'nın ardından Hasina onlara sığınma ve yardım sağladığı için takdir ve övgü aldı. 2018 ve 2024 seçimlerinin ardından dördüncü ve beşinci dönemlerini kazandı; bu seçimler şiddete bulandı ve hileli olduğu yönünde yaygın bir şekilde eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Halide Ziya</span> 9. Bangladeş başbakanı

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Hüseyin</span>

Sedat Hüseyin, Bangladeşli bürokrat ve siyasetçi.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Hasna Begum</span> Bangladeşli filozof

Hasna Begum, Bangladeşli filozof ve kadın hakları savunucusu.

Allama Nur Hossain Kasemi, Bangladeşli İslam alimi, siyasetçi, eğitimci, din adamı ve ruhani figür.

<span class="mw-page-title-main">Şah Ahmed Şafi</span>

Şah Ahmed Şafi, Bangladeşli eğitimci, araştırmacı, yazar, vaiz, din adamı ve manevi figür.

Afaz Uddin Ahmed, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği üyesi olarak siyasete girerek Bangladeş Ulusal Meclisi'nde Kushtia-1 seçim bölgesini temsil etmiştir.

Emir Maqbul Ahmed, Bangladeşli din adamı, eğitimci ve siyasetçi.

Meraj Uddin Mollah, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği'nden Rajshahi-3 seçim bölgesi'nden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Ziauddin Ahmed Bablu</span>

Ziauddin Ahmed Bablu, Bangladeşli siyasetçi.

Şah Muazzam Hüseyin, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nur-i-Elam Sıddıkui</span>

Nur-i-Elam Sıddıkui, Bangladeşli siyasetçi.

Abdüs Settar Bhuiyan, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şahcihan Mia</span>

Şahcihan Mia, Bangladeşli hukukçu ve siyasetçi.