İçeriğe atla

Raisa Gorbaçova

Raisa Gorbaçov

Raisa Maksimovna Gorbaçiyova (Rusça: Раи́са Макси́мовна Горбачёва, d. 5 Ocak 1932, Rubtsovsk - Sibirya – ö. 20 Eylül 1999, Münster - Almanya), Mihail Gorbaçov'un eşi.

Ukraynalı demiryolu mühendisi olan babası Maxim Andreyeviç Titarenko'nun üç çocuğundan en büyük olanıdır. Çocukluğu Ural dağları bölgesinde geçti ve eşi Mikhail Gorbaçov ile, Moskova Devlet Üniversitesi'nde sosyoloji okuduğu sırada tanıştı. 1953 yılının Eylül ayında evlenen çift, Mikhail'in Stavropol'daki evlerine taşındı. Raisa, burada Marksist-Leninist teori üzerine dersler verdi. Tek kız çocukları, İrina Mihailovna Virganskaya (Ири́на Миха́йловна Вирга́нская) 1957'de doğdu.

Kocası, Komünist Parti üyesi olarak Moskova'ya dönünce, Raisa Gorbaçiyova da Moskova Devlet Üniversitesi'nde dersler vermeye başladı. Gorbaçov 1985'te Sovyetler Birliği lideri olduğunda o da öğretim üyeliği görevini bıraktı.

Raisa Gorbaçiyova lösemi'ye yakalandı ve Almanya'daki Münster Üniversitesi hastanesinde 20 Eylül 1999'da (67 yaşında) öldü. Cenazesi Moskova'daki Novodeviçi mezarlığına gömüldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

1999 yılı 90'lar, 20. yüzyıl ve 2. binyılın sonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Gorbaçov</span> 1985ten 1991e kadarki Sovyetler Birliği lideri

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, 1985'ten 1991'de ülkenin dağılmasına kadar Sovyetler Birliği'nin son lideri olarak görev yapan Rus siyasetçidir. 1985'ten itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri ve ayrıca 1988'den itibaren devlet başkanı, 1988'den 1989'a kadar Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı, 1989'dan 1990'a kadar Yüksek Sovyet Başkanı ve 1990'dan 1991'e kadar Sovyetler Birliği'nin tek devlet başkanı olarak görev yaptı. İdeolojik olarak Gorbaçov, başlangıçta Marksizm-Leninizm'e bağlıydı ancak 1990'ların başında sosyal demokrasiye yöneldi.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yeltsin</span> Rusyanın ilk devlet başkanı (1991–1999)

Boris Nikolayeviç Yeltsin, Rusya'nın ilk başbakanı ve devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Smolensk</span> Rusyada şehir

Smolensk, Rusya'nın batısında Dinyeper Nehri civarında yer alan aynı adlı yönetim biriminin (oblast) merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Münster</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Münster, Almanya'nın batısında Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi</span> Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grup tarafından yapılan başarısız darbe girişimi

1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi, Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grubun ülkede denetimi Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov'dan alma teşebbüsüdür. Darbeciler Sovyetler Birliği Komünist Partisinin sol kanadında yer almakta ve Gorbaçov'un reform programının çok ileri gittiğini düşünerek yeni imzalanacak olan birlik antlaşmasının ülkenin sonunu getirdiğine kanaat getirmişlerdi. Darbe sadece 3 gün sürdükten sonra Gorbaçov tekrar iktidara dönse de olay Sovyetler Birliği'ndeki dengeleri altüst edecek ve hem ülkenin hem de SBKP'nin sonunu getirecektir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyalist Birlik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1946–1989)

Almanya Sosyalist Birlik Partisi, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulduğu 7 Ekim 1949 tarihinden Mart 1990 seçimlerine kadar iktidarda bulunan partidir. SED, geleneksel Marksist-Leninist ideolojiyi benimseyen bir komünist partiydi. 1980'lerde SED, Sovyetler Birliği'nde gerçekleşmekte olan perestroyka ve glasnost açılımlarına cephe almıştır. Sovyetler Birliği ve ABD arasında Alman Demokratik Cumhuriyeti yönetiminin dahil edilmediği Moskova görüşmeleri sonucu Almanya Federal Cumhuriyeti ile Alman Demokratik Cumhuriyeti fiilen birleşince parti iktidardan düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">IV. Leon</span> Bizans imparatoru

IV. Leon Hazar (eski Yunanca: Λέων Δ΄, Latince Leōn IV) 775 ile 780 yılları arasında hüküm süren Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin dağılması</span> Sovyetler Birliğinin dağılması

Sovyetler Birliği'nin dağılması, 25 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un istifa etmesinin ardından Sovyetler Birliği'ni teşkil eden cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmalarıyla 26 Aralık 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağıldığı olaydır.

Ali Ülkü Azrak Türk hukukçu, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Smirnov</span>

Mikhail Smirnov Rus Pop şarkıcı. Mikhail Bulgaristan'ın Sofya kentinde yapılacak 2015 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı "Mechta" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Çernyayev</span>

Anatoliy Sergeyeviç Çernyayev ,Rus tarihçi, siyasetçi ve yazardır. Sovyetler Birliği'nin son günlerinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov'un başlıca dış politika danışmanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vyaçeslav Nikonov</span>

Vyaçeslav Alekseyevicç Nikonov, Rus siyaset bilimci ve politikacı. Jozef Stalin döneminde Sovyetler Birliği'nde dışişleri bakanlığı yapan Vyaçeslav Molotov'un torunu olan Nikonov, Rusya Devlet Duması'sında Birleşik Rusya partisinden milletvekilidir. Amerika Birleşik Devletleri tarihi ile ilgili çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Konseyi</span>

Sovyetler Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Devlet Konseyi veya kısaltmayla SSCB Devlet Konseyi (Rusça: Государственный Совет СССР veya Devlet Sovyeti, Sovyetler Birliği'nde Ağustos 1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi sonrası 5 Eylül 1991'de kurulan devlet sovyeti. Konseyin üyeleri Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile birlikte tüm Sovyet cumhuriyetlerinin en üst düzey yetkilileri idi. Darbe girişimi sonrasında o dönemki yasalara göre devlet başkanı Gorbaçov'un yerini alacak Başkan Yardımlığı kurumu lağvedildi. Konsey Halk Komiserleri Konseyi Başkanı'nı seçme yetkisine sahipti.

Alfred Heilbronn, Alman-Türk botanikçi. Türkiye’de modern botaniğin kurucusudur. Nazi Almanyası'ndan kaçarak Türkiye'ye sığındı. İstanbul Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalıştı. Asuman Baytop onun üniversitedeki asistanıydı. Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi de Türkiye'deki faaliyetlerinin önemli bir parçasıydı. Türkçeye çevrilen başlıca eserleri Nebat Biyolojisi (1940), Botanik ve Genetiğe Giriş (1943), Kalıtım Biliminin Temel Anlamları ve Temel Vakıaları'dır (1947).

Valentin Alexandrovich Serov Rus ressam ve döneminin önde gelen portre sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nina Ananiaşvili</span> Gürcü balerin

Nina veya Nino Ananiaşvili, Gürcü balerin. Gürcistan Devlet Balesi'nin sanat yönetmenidir. Daily Telegraph tarafından tüm zamanların en büyük on iki balerininden biri olarak tanımlandı ve 2002'de US Dance Magazine tarafından Yılın En İyi Balerini seçildi. Ananiaşvili; Sovyet, Rus ve Gürcü bale sahnesinde önemli bir yer edindi.

<span class="mw-page-title-main">Valentin Yudaşkin</span>

Valentin Abramoviç Yudaşkin, Sovyet-Rus moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Behnke</span>

Heinrich Adolph Louis Behnke Alman matematikçi ve Münster Üniversitesi'nin geçmiş rektörü.