İçeriğe atla

Rainer Zitelmann

Rainer Zitelmann

Rainer Zitelmann (14 Haziran 1957'de Frankfurt am Main'de doğdu) bir Alman tarihçi, yazar ve girişimcidir.

Hayatı

Rainer Zitelmann 1957'de Frankfurt, Almanya'da yazar ve teolog Arnulf Zitelmann'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Okulda bir Maoistti.[1] 1978'den 1986'ya değin Darmstadt Teknik Üniversitesi'nde Tarih ve Siyaset Bilimi okudu (Burada 1983'de Birinci Devlet Sınavı'na girdi ve onur derecesiyle başarılı oldu). 1987'de Lisanüstü Öğretimde İkinci Devlet Sınavı'nı da onur derecesiyle geçti.1986'da Zitelmann Darmstadt Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu ve Profesör Karl Otmar von Aretin danışmanlığında Dr. phil. (summa cum laude) derecesi aldı. Tezi kitap olarak yayınlandı (Almanca: Hitler. Selbstverständnis eines Revolutionärs; İngilizce: Hitler’s National Socialism). 1987 ile 1992 arasında Zitelmann Free University of Berlin'de Yardımcı Doçent olarak çalıştı.

1992'den 1993'e kadar, o zaman Almanya'da üçüncü en büyük yayınevi olan Ullstein und Propyläen yayınevinde Yönetim Kurulu üyeliği ve edebi editörlük yaptı. Daha sonra Almanya'nın büyük günlük gazetesi Die Welt'e geçti. Burada gazetenin Gayrı Menkul bölümünün başına geçmeden önce birçok başka bölümü yönetti.

2000'de, Dr.ZitelmannPB.GmbH'ı kurdu ve Alman gayrimenkul sektörü için açık ara önde gelen konumlandırma ve iletişim danışmanlığını tesis etmeye devam etti. 2016 yılında şirketi bir yönetim satın alımıyla sattı.

Zitelmann başarılı bir gayrı menkul yatırımcısıydı. 1999'dan 2009'a kadar çok ucuza kiralık konut mülkleri satın aldı ve bunların çoğunu 2015'den itibaren sattı. Bu yatırımlarla zengin oldu.[1]

2016'da Potsdam Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nden Profesör Wolfgang Lauterbach'ın danışmanlığında Zitelmann süper zenginlerin psikolojisi üzerine olan teziyle ikinci doktorasını aldı ve Dr. rer. pol. (magna cum laude) derecesi ile ödüllendirildi. Çalışması 2018'de The Wealth Elite başlığıyla İngilizce olarak yayınlandı.

Zitelmann birçok önde gelen Avrupalı ve Amerikalı medya merkezi için yazmaktadır. Yazdığı gazeteler arasında Die Welt, FAZ, Focus (Almanya), Neue Zürcher Zeitung (İsviçre), City AM (İngiltere), Forbes, Washington Examiner, National Interest (ABD), Linkiesta (İtalya), Le Point (Fransa) bulunmaktadır. Katkılarının ana odağı kapitalizm savunusu ve zenginlik araştırma konularıdır.

Tarihi Yayınlar: Hitler’in Nasyonal Sosyalizmi

İlk tezinde[2]  Zitelmann Hitler'in kavramlarını ve amaçlarını, özellikle sosyal, ekonomik ve ulusal politikalarını yeniden inşa edebilmek için geniş bir kapsayıcı kaynaklar listesini analiz etti. Zitelmann'ın araştırmasının bir bulgusu Hitler'in sosyal ve ekonomik politika meseleleri üzerine kapsamlı düşündüğüydü. Çalışma aynı zamanda Hitler'in dünya görüşünde antikapitalist ve sosyal devrimci motiflerin daha önce varsayıldığından daha fazla rol oynadığını ve Hitler'in kendisini bir devrimci olarak gördüğünü ortaya koydu.

Kitabın birçok uluslararası dergide eleştirisi yayınlanmıştır.[3] Journal of Modern History’de Klemens von Klemperer şöyle yazmıştır: “Zitelmann ahlaki yargılardan kaçınmaya karar vermiştir; ama titiz ve sorumlu akademisyenliği daha yüksek sesle konuşuyor. Kitabı Adolf Hitler’i anlayışımızda bir kilometre taşı olmuştur.”[4]

Tezinin yayınlanmasını takiben, Zitelmann yirminci yüzyılda Almanya tarihi üzerine bir dizi kitap yayınlamakla devam etmiştir.

Sosyolojik Yayınlar: The Wealth Elite süper zenginlerin psikolojisini analiz eder

2017'de Zitelmann'ın onlarca ve yüzlerce milyon varlığa sahip ultra yüksek net değerli bireyler üzerine yaptığı çalışması Zenginlik Eliti: Süper Zenginlerin Psikolojisi Üzerine Çığır Açıcı Bir Çalışma (The Wealth Elite: A Groundbreaking Study of the Psychology of the Super-Rich) başlığıyla yayınlandı. Kitap 45 zengin bireyle yapılan derinlemesine mülakata dayanıyordu. Çalışma, süper zenginlerin sayısal bir çalışmasını yapacak genişlikte temsili bir grup olmaması nedeniyle niteliksel sosyal bilim çalışması biçimini aldı. Mülakat yapılanların çoğu kendi kendini var etmiş mültimilyonerlerdi. Çalışma göstermektedir ki süper zenginlerin yüksek bir oranı girişimci aktivitelere okul ve/veya üniversite yılları kadar erken bir dönemde başlamışlardır. Eğitsel başarıları elde ettikleri zenginlik düzeyinde belirleyici bir rol oynamamıştır: Mülakat yapılanların üst çeyreği, alt çeyreğinden daha fazla üniversite derecesi olmayan üye barındırmaktadır. Karar yapımlarında, Zitelmann'ın ultra zengin görüşülenleri analiz tarafından yönlendirilmek yerine sezgisel olarak hareket etme eğilimindeydiler. Çalışma, örtülü –sıklıkla informel- öğrenme tecrübeleri sonucunda elde edilen örtülü bilginin akademik eğitimden çok daha önemli rol oynadığını ortaya koydu. Tüm görüşülenler Büyük Beş kişilik testini tamamladılar. Bu vicdanlılığın özellikle güçlü bir özellik ve nevrotikliğin özellikle zayıf bir özellik olduğunu ortaya çıkardı. Dışadönüklük ve yeni deneyimlere açıklık da belirgin özelliklerdi. Bu önceki araştırmaların bulgularıyla da uyumludur. Buna karşılık, araştırmalar şimdiye kadar süper zenginlerin finansal başarısında satış becerilerinin rolünü hafife aldı. Görüşülenlerin kendileri satış becerilerinin önemini oldukça yüksek olarak derecelendirdi. Zengin görüşülenlerin çoğu servetlerini oluştururken ciddi gerileme ve krizleri yenmişlerdi- ve görüşmelerden ortaya çıktı ki yenilgi ve gerilemelerle mücadele ediş biçimlerinde birçok benzerlik bulunmaktadır. Çalışmanın temel bulgularından birisi birçok kendi kendini var etmiş kişinin hakim fikrin akıntısına karşı tekrar tekrar yüzmüş nonkomformistler oldukları ve servetlerini muhalifler olarak elde etmiş olduklarıdır. Çalışma tüm dünya üzerinde büyük ilgi çekmiş ve birçok dilde yayınlanmıştır. Financial Times şöyle yazmıştır: “Rainer Zitelmann’ın süper zenginlerin psikolojisi çalışması iddialı bir proje. Bunun için çok az kimse Dr. Zitelman’dan daha uygun olabilir- bir tarihçi, sosyolog, gazeteci, iş adamı ve yatırımcı. Benzer bir çalışma yapılmadı ve zengin girişimcilerin motivasyonlarını ve karakteristiklerini anlamak ihtiyacında olan herkes için ikna edici bir okuma. Bu insanlar ekonomik büyümeyi yönlendiriyor, inovasyonu destekliyor, iş yaratıyor ve yardımseverlik projelerini finanse ediyorlar. Neden böyle bir çalışma daha önce yapılmadı? Bu insanlara ulaşmak ve anlamlı cevaplar yaratacak anketler kurgulamak zordur.”[5]

Sosyolojik Yayınlar: Sterotipler ve zenginlere karşı önyargı

2020 Zitelmann'ın Kamuoyunda Zenginler başlıklı eserinin yayınlanmasına şahit olmuştur. Bu eserde Zitelmann akademik önyargı araştırmalarının bugüne değin belli bir azınlık gruba karşı önyargıyı araştırmayı ihmal etmesi gerçeğini eleştirmektedir. Bu azınlık grup zenginlerdir.[6] Kitap, Allensbach Institute ve Ipsos Mori tarafından Almanya, Birleşik Devletler, Büyük Britanya ve Fransa'da gerçekleştirilen uluslararası bir araştırma üzerine temellenmiştir. Araştırma temelinde, katılımcılar üç gruptan birine atandılar: “sosyal kıskançlar,” “kıskanmayanlar” ve “kararsızlar.” Zitelmann herhangi bir ülkede sosyal kıskançların kıskanmayanlara oranını veren bir Sosyal Kıskanma Katsayısı (Coefficient) hesaplar. 1.0 değeri sosyal kıskançların sayısı ile kıskanmayanların sayısının eşit olduğunu gösterir. 1.0'dan düşük olan bir değer kıskanmayanların sayısının sosyal kıskançlardan fazla olduğunu gösterir. Buna göre, sosyal kıskanma 1.26 ile Fransa'da en yüksektir; Almanya 0.97 ile takip eder. Sosyal kıskanma Birleşik Devletler (0.42) ve Büyük Britanya (0.37)’da ciddi anlamda daha düşüktür. Bu üç grubu ayırt etmenin doğruluğu, her şeyden önce, sosyal kıskançlar ve kıskanmayanlar tarafından anketin düzinelerce diğer maddesine verilen açıkça farklı yanıtlarda görülebilir.

Çalışmasının yayınlanmasını müteakip, Zitelmann diğer ülkelerde daha fazla araştırma sipariş etti ve sonuçları Economic Affairs için kaleme aldığı “Yedi ülkede zenginliğe yönelik tutumlar: Sosyal Kıskançlık Katsayısı ve Zengin Duygu Endeksi”[7] başlıklı makalede 2021'de yayınladı.

Zitelmann'ın detaylı biyografisini içeren Websitesi:

https://www.rainer-zitelmann.com/

Yayınlar

Zitelmann toplamda 26 kitap yazdı ve yayınladı.

Aşağıdaki kitaplar İngilizce olarak mevcuttur:

  • The Nazi Elite, New York Univ Pr, New York 1993, ISBN 978-0-81477-950-7.
  • Hitler: The Policies of Seduction, Allison & Busby, London 2000, ISBN 978-1-90280-903-8.
    • New edition: Hitler's National Socialism. Management Books 2000, Oxford 2022, ISBN 978-1-852-52790-7. Updated version with a preface: On the Recent Historiography of Hitler and National Socialism (1996-2020).
  • Dare to be Different and Grow Rich, Indus Source Books, Mumbai 2012, ISBN 978-8-18856-937-3.
  • The Wealth Elite: A groundbreaking study of the psychology of the super rich, Lid Publishing, London and New York 2018, ISBN 978-1-91149-868-1.
  • The Power of Capitalism: A Journey Through Recent History Across Five Continents, Lid Publishing, London and New York 2018, ISBN 978-1-91255-500-0.
  • Dare to be Different and Grow Rich: The Secrets of Self-Made People, Lid Publishing, London and New York 2019, ISBN 978-1-91255-567-3.
  • The Art of a Successful Life: The Wisdom of the Ages from Confucius to Steve Jobs., Lid Publishing, London and New York 2020, ISBN 978-1-91255-567-3.
  • The Rich in Public Opinion: What We Think When We Think about Wealth, Cato Institute, Washington 2020, ISBN 978-1-94864-767-0.
  • How People Become Famous: Geniuses of Self-Marketing from Albert Einstein to Kim Kardashian. Management Books 2000. Gloucestershire 2021, ISBN 978-1-85252-789-1.
  • In Defense of Capitalism, Republic Book Publishers 2023, ISBN 978-1-64572-073-7
    • Anti-Kapitalist Safsatalar: Kapitalizm Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar, SERBEST KİTAPLAR 2023, ISBN 978-6-05738-975-6.

Kaynakça

  1. ^ a b Zitelmann, Rainer (2017). Wenn Du nicht mehr brennst, starte neu! mein Leben als Historiker, Journalist und Investor. 1. Auflage. FinanzBuch Verlag. München. ISBN 978-3-95972-031-1. OCLC 964671738. 
  2. ^ Zitelmann, Rainer (2022). Hitler's national socialism. Helmut Bogler, Sebastian Taylor. Oxford. ISBN 1-85252-790-0. OCLC 1294456671. 
  3. ^ "Historiker | Rainer Zitelmann, Hitler. Selbstverständnis eines Revolutionärs" (Almanca). 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  4. ^ "Hitler, Selbstverständnis eines Revolutionärs" (PDF). 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "Book Review: The Wealth Elite". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Rich in Public Opinion". libertarianbookreviews.com. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  7. ^ Zitelmann, Rainer (Haziran 2021). "Attitudes to wealth in seven countries: The Social Envy Coefficient and the Rich Sentiment Index". Economic Affairs (İngilizce). 41 (2): 211-224. doi:10.1111/ecaf.12468. ISSN 0265-0665. 17 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Max Weber</span> Alman sosyolog

Max Weber, Alman düşünür, sosyolog ve ekonomi politik uzmanı. Modern antipozitivistik toplumbilimi incelemesinin öncüsü olduğu düşünülür. Sosyolojiyi yöntem bilimsel olgunluğa eriştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Himmler</span> Alman Nazi politikacı, Schutzstaffel lideri ve Yahudi soykırımının ana mimarı (1900-1945)

Heinrich Luitpold Himmler, Alman politikacı ve askerdi. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin (NSDAP) liderlerindendi ve 1929-1945 yılları arasında Schutzstaffel'in (SS) başkomutanlığını yapmıştı. Nazi Almanyası'ndaki en güçlü devlet adamlarından ve Holokost'un baş mimarlarından biriydi.

Sosyalizm, sosyal ve ekonomik olarak toplumsal refahın, katılımcı bir demokrasiyle gerçekleşeceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin topluma ait olduğunu savunan, işçi sınıfının yönetime katılmalarına ağırlık veren, özel üretim yerine kamu bazlı üretimi destekleyen, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi bir teoridir. Siyasi yelpazede ve dünyanın çoğu ülkesinde sosyalizm, standart sol ideoloji olarak kabul edilir. Sosyalizm türleri, kaynak tahsisinde piyasaların ve planlamanın rolüne ve kuruluşlardaki yönetim yapısına göre değişir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Ribbentrop</span> Alman politikacı

Joachim von Ribbentrop, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Napoleon Hill</span> Amerikalı yazar (1883 – 1970)

Napoleon Hill, Amerikalı yazar ve modern kişisel-başarı yayın türünün ilk yazarlarındandır. En ünlü eseri Think and Grow Rich tüm zamanların en çok satan kitaplarından biridir.

Sosyobiyoloji, davranışların sahip olmuş olabileceği evrimsel avantajları göz önüne alarak türlerin sosyal davranışlarını açıklamaya çalışan bilimsel disiplinlerin neo-Darwinci bir sentezidir. Başka bir ifadeyle, sosyal davranışın biyoloji, daha spesifik olarak evrimsel biyoloji temelli olarak ele alındığı disiplinlerarası bir çalışmadır. Sosyobiyolojinin konuları etoloji, antropoloji, evrim, zooloji, arkeoloji, popülasyon genetiği, davranışsal ekoloji, evrimsel psikoloji, felsefe gibi birçok disiplinin konuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Reichsführer-SS</span> Nazi Almanyasında Schutzstaffel (SS) Başkomutanı rütbesi

Reichsführer-SS, 1925-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nda hem bir rütbe hem de bir unvandı. Reichsführer unvanı öncelikle Joseph Berchtold tarafından 1926 yılında oluşturuldu. Reichsführer-SS 1925'ten 1933'e ve 1934 sonrası Alman SS'in en yüksek dereceli rütbesi olup aynı zamanda Alman Ordusu'nda Mareşal rütbesiyle eşdeğer bir rütbeydi. 1929'da Heinrich Himmler bu mevkiye sahip oldu. Bu rütbenin anlamı Schutzstaffel (SS) komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schaub</span>

Julius Schaub 30 Nisan 1945'te diktatörün intiharına kadar Adolf Hitler'in başyardımcısı ve emir subayı idi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in cinselliği</span>

Adolf Hitler'in cinselliği uzun süredir tarihsel ve bilimsel tartışmaların yanı sıra spekülasyon ve söylenti meselesidir. Yaşamı boyunca bir dizi kadınla ilişkisi olduğuna dair kanıtlar bulunmakla birlikte, eşcinselliğe karşı olan antipatisinin kanıtı ve eşcinsel davranışlarda bulunduğuna dair bir kanıt yoktur. Hitler'in adı, ikisi intihar eden bir dizi olası kadın sevgiliyle bağlantılıdır. Üçünden biri intihar girişiminden sekiz yıl sonra komplikasyonlardan öldü ve dördüncüsü de intihar girişiminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler bibliyografyası</span> Vikimedya liste maddesi

Adolf Hitler'in bu bibliyografyası, yalnızca İngilizce ve kurgusal olmayan bir bibliyografyadır. Hitler hakkında yazılmış binlerce kitap var; bu nedenle, bu her şeyi kapsayan bir liste değildir. Listeyi daha kolay yönetilebilir hale getirmek için liste gruplara ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Zenginleri yiyin</span>

"Zenginleri yiyin" Batı dünyasında antikapitalizm ve sol politikalar ile ilişkilendirilen bir politik slogandır. Sınıf çatışması için bir metafor ya da zenginliğin yeniden bölüşümü talebi gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bu ifade genellikle siyaset felsefecisi Jean-Jacques Rousseau'ya atfedilir ve bunun kaynağı ilk kez Fransız Devrimi sırasında popüler hale gelen şu sözdür: "Halkın yiyecek hiçbir şeyi kalmazsa, zenginleri yer."