İçeriğe atla

Rahmi Saltuk

Rahmi Saltuk (d. 1945, Tunceli),[1][2] Türk halk müziği sanatçısı, besteci, sinema oyuncusu, tiyatro oyuncusu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Uzun yıllardır halk müziğiyle uğraşan sanatçı, türkülere özgün yorumlar getirmesiyle ve Ruhi Su'ninkine benzer tok sesiyle tanınır.

1979'da yapılan Almanya Acı Vatan adlı filmin müzikleri Rahmi Saltuk'a aittir. Aynı filmde yer alan Mahmut adlı karakteri de o canlandırmıştır. Oyuncu olarak rol aldığı diğer bir film ise 1973 tarihli Bebek adlı filmdir.

Rahmi Saltuk, 1968-1970 yılları arasında sahnelenen Pir Sultan Abdal adlı tiyatro oyununda anlatıcı ozan rolünü üstlenmişti. Söz konusu oyun, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 900 kez sahnelenerek, Türkiye tiyatro tarihinde bir rekor kırmıştı. Rahmi Saltuk, bu oyunda pek çoğu Pir Sultan Abdal'ın şiirlerinden oluşan 15 kadar türküyü yorumlamıştır.

Rahmi Saltuk, Kalan Müzik adlı şirketin sahibi Hasan Saltuk'un amcasının oğludur.[]

Diskografisi

  • Yenice Yolları
  • Terk etmedi Sevdan Beni
  • Dosttan Dosta (1, 2 ve 3)
  • Açılın Kapılar Şaha Gidelim
  • Acıyı Bal Eyledik
  • Dostlara Çağrı
  • Hoy Nare
  • Hani Kurşun Sıksan Geçmez Geceden
  • Elde Hüzün Kaldı

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Su</span> Türk saz ve ses sanatçısı

Mehmet Ruhi Su, Türk halk müziği ve opera sanatçısı, bağlama virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Hasret Gültekin</span> Türk halk müziği sanatçısı

Hasret Şükrü Gültekin, Alevi Kürt kökenli Türk, halk ozanı, halk şairi, Türk halk müziği ses sanatçısı, müzisyen, bestekar, söz yazarı ve bağlama virtüözüydü.

<span class="mw-page-title-main">Pîr Sultan Abdal</span> Türk halk şairi, ozan

Pîr Sultan Abdal, 16. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı varsayılan Alevi-Bektaşi Türk/Türkmen âşık, sözlü Türkçe ve âşık halk edebiyatının, Alevi inancının en önemli temsilcilerinden Yedi Ulu Ozan'dan biri, zakir ve dede.

Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Türk mimar, müzisyen ve oyuncudur.

Kızılırmak, Tuncay Akdoğan, İsmail İlknur ve İlkay Akkaya tarafından 10 Ocak 1990'da kurulmuş bir müzik grubudur. Grubun solistliğini 1989 yılında Grup Yorum'dan ayrılan İlkay Akkaya yapmaktadır. Grup üyelerinden Akdoğan, Kasım 2004'te evinde çıkan yangın sonucu ölmüştür.

Dilek Türker, Türk tiyatro sanatçısı.

Dolunay Soysert, Türk oyuncu.

İlkay Yıldırım Açıkgöz, Türk müzisyen, Grup Kızılırmak'ın solisti.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

9. Afife Tiyatro Ödülleri ya da 9. Afife Jale Ödülleri, 2005 yılında, 14 dalda verilmiş olan tiyatro ödülleridir. Ödüller adlarını, ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale'den almaktadır.

<i>Salla Gitsin Dertlerini</i>

Salla Gitsin Dertlerini, Yıldız Tilbe'nin dördüncü albümüdür. Albümün dağıtıcısı ve üreticisi, İbrahim Tatlıses'in müzik şirketi olan İdo Bay'dır. Yıldız Tilbe, ilk defa bu albümle İdo Bay ile çalışmaya başlamıştır. 100.000 satmıştır. Bu albümde dört şarkının söz ve bestesi Yıldız Tilbe'ye aittir. Ayrıca Sorma adlı parçanın söz yazarı da Yıldız Tilbe'dir. Albümde, bir İsmail Türüt ve Naci Marzioğlu eseri olan hareketli türkü Gel Ha Böyle ve Burası Muştur adlı türkü de yer alıyor. Albümde toplam 12 parça bulunmaktadır. Albüm 1998 yılında piyasaya sürülmüştür.

<i>Yıldızdan Türküler</i> Yıldız Tilbenin 2004 tarihli, sekizinci albümü

Yıldız'dan Türküler, Yıldız Tilbe'nin sekizinci albümüdür ve tamamen türkülerden oluşmaktadır. Albümde toplam 20 türkü yer almaktadır. Bu türkü albümü, yaklaşık iki ayda tamamlanmıştır. 650.000 satmıştır. Albümün dağıtımını OZAN VİDEO Film İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. üstlenmiştir. Yapım ise Avrupa Müzik olmuştur. Albüm fotoğraflarında sanatçı Yıldız Tilbe, yöre kıyafetleriyle çekilmiştir. Albüm 2004 yılında piyasaya sürülmüştür. Albümdeki 20 numaralı türkü olan Yarda Nem Kaldının müziği Yıldız Tilbe'ye aittir. Bu albümle sanatçı, 2004 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür. Sanatçı, ödülü alırken, kendisinnin bir Türk Halk Müziği sanatçısı olmadığını fakat kendisini bu ödüle layık görenlere teşekkür ettiğini belirtmiştir. Albümde Sunam, Karpuz Getir Yiyeyim, Yar Ali Senden Medet ve son olarak Ay Işığında türkülerine klip çekilmiştir.

Sümeyra Çakır, Türk halk müziği ses sanatçısı.

Tuncay Akdoğan, Türk müzisyen, prodüktör. Grup Yorum ve Grup Kızılırmak'ın kurucu üyelerindendir.

<i>Dost Garip</i> Güler Duman albümü.

Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Ya Dost</i>

Ya Dost, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 7 Aralık 1988 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. 1988 yılında yılının yaz aylarının sonlarına doğru kayıtlarına başlamıştır. Albümün kayıtları yayınlanmadan bir ay önce tamamlanmıştır. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları Ağustos-Ekim 1988 tarihleri arasında yapıldı. Albümde Aşık Haşimi, İbrahim Engin, Pir Sultan Abdal, Hatice Derebent, Yüksel Yıldız, Ali Baştuğ ve Ali Atıcı gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkülerle Gömün Beni</span>

"Türkülerle Gömün Beni", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on ikinci stüdyo albümü Güler Duman '94'ten (1994) bir şarkı. Derdiyoklar ikilisinden Ali Ekber Aydoğan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Derdiyoklar ikilisi daha önce Türkülerle... / Çobanın Mektubu (1992) albümlerinde parçayı kendileri seslendirdi. Parçanın klibinde geçmişten o güne kadar ki Türk halk müziği sanatçılarının görsellerine yer verildi. Albümün ilk klibidir. Güler Duman'ın ise kariyerinde yayınladığı ikinci video kliptir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı, Güler Duman '94 albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlendi ve listelerde bir numaraya kadar yükselerek halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Serpil Özcan</span> Türk oyuncu

Serpil Özcan, Türk sinema ve tiyatro oyuncusudur.

<i>Muhlis Akarsu 2</i> Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsunun 20 Ağustos 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür

Muhlis Akarsu 2, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 20 Ağustos 1974 tarihinde çıkardığı üçüncü albümüdür. Albüm Türküola Müzik etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 16 parça bulunmaktadır. Albümden "Zam Üstüne Zam Geliyor", "Bu Yarayı Dosttan Aldım", "Yarama Baksana Tabip" ve "Yükledim Göçümü" gibi parçalar albümün ön plana çıkan eserleri olmuştur. Albümde sözleri Pir Sultan Abdal'a ait olan "Açılın Kapılar" adlı parça hariç diğer tüm eserlerin söz ve müziği Muhlis Akarsu'ya aittir. Önceki albümlerinde yer alan parçalara bu albümünde de yer vermiştir. Albümde yer alan parçaları birçok sanatçı seslendirmiştir. Muhlis Akarsu, bu albümle birlikte dönemin politik olaylarına da gönderme yapmıştır. Albümde ön plana çıkan "Bu Yarayı Dosttan Aldım" adlı parçayı Sabahat Akkiraz, 2004 yılında yayınlanan Muhabbet Türküleri 1 adlı proje albümünde seslendirmiştir.