İçeriğe atla

Rahmi Oruç Güvenç

Kontrol Edilmiş
Oruç Güvenç Ney Üflerken..
Oruç Güvenç Ney Üflüyor

Rahmi Oruç Güvenç (1948 - 5 Temmuz 2017), Türk Sufi üstadı, müzisyen, müzik terapisti, etnomüzikolog ve şairdir. Türk müziğinin en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilen Güvenç, pek çok klasik Türk ve tasavvuf eserine imza attı.[1]

Biyografi

Güvenç, 1948'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu. Ahmet Kamil Güvenç ve Urkiye Güvenç'in ikinci çocuğuydu. İlkokul ve ortaokulu İstiklal İlkokulu ve Tavşanlı Ortaokulu'nda tamamladı. Kütahya Lisesi'nde lise eğitimini tamamladı. Babası Ahmet Kamil Güvenç'in çıkardığı Tavşanlı Postası Gazetesinde makaleler yazdı. Halit Kakınç'ın Dönüşüm topluluğunda müzisyen olarak çalıştı. Daha sonra felsefe okudu ve İstanbul Üniversitesi'nden mezun oldu. Klinik psikolojide doktora derecesini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Ayhan Songar'ın yanında tamamlayarak müzik terapisi konusunda uzmanlaştı. Daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni kurdu. Güvenç, ortaokuldayken Fethi Bey'den keman dersleri alarak müzik hayatına başladı. Üniversite yıllarında ud, rebab, ney ve davul çalmayı öğrendi. 1975 yılında Türk Müziği'ni incelemek ve tanıtmak amacıyla TÜMATA adlı bir organizasyon kurdu. İstanbul Üniversitesi'nde ders verdi ve 1991'den 1996'ya kadar üniversitenin Müzik Etnolojisi, Araştırma ve Müzik Terapi bölümünün başkanlığını yaptı. 1992 yılında Fergana Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı verildi. Aynı yıl, Arjantin Ulusal Akademisi tarafından onurlandırıldı. Oruç Güvenç, 5 Temmuz 2017'de İstanbul'da hayatını kaybetti. Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Oruç Güvenç Hakkında daha geniş Bilgi sahibi olmak isteyenler Aziz Serhat Kural'ın yazdığı "Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç[3]" kitabını inceleyebilir.

Çalışmalar

Oruç Güvenç Giderken..
Oruç Güvenç Ayrılıyor!!

Oruç Güvenç'in iki kitabı ve çok sayıda bestesi bulunmaktadır.

Albümler

  • Hatıralar Okyanusu (1995)
  • Ocean of Remembrance (1995)
  • O'nun Nehirleri (1997)
  • Rivers of One (1997)

Kitapları

  • Musik Terapi: Hüseyini Makamı
  • Allah'ın Sevdikleri - Hazret-i Mevlana

Kaynaklar

  1. ^ "Honoring Oruç Güvenç's contributions to Turkish classical music". DailySabah (İngilizce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2019. 
  2. ^ "Rahmi Oruç Güvenç son yolculuğuna uğurlandı". GZT. 5 Temmuz 2017. 11 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 
  3. ^ Kural (2020). Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç. Tilki Kitap. 3 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sefil Selimi, Asıl adı Ahmet Günbulut, yazar, türkü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur Sarıgül</span> Türk besteci

Yağmur Sarıgül Türk besteci ve maNga grubunun elektro gitaristidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği</span>

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR-Der), merkezi Ankara'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

Oktay Aslanapa, Türk akademisyendir.

Hikmet Koçak, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Uluçay</span> Türk sinemacı

Ahmet Uluçay, Türk yazar ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir Töre</span> Türk besteci

Seyyid Abdülkadir Töre

Ahmet Çalışır, Türk, Klasik Türk Musikisi bestekârı, ses sanatçısı, hâfız, Tasavvuf Mûsikisi topluluğu idarecisi ve yazardır.

Oğlanlar Şeyhi İbrahim Efendi, Osmanlı döneminde yaşamış Ekberi meşrepli, Bıçakçı Ömer Dede (Şeyh Emir Sıkkinî)’ye atfedilen (Melâmetîyye/Melâmîyye-î Bayramîyye Tarikâtı) tasavvuf okuluna mensup bir sufi ve tasavvuf önderi. Olanlar, Oğlanlar, Oğlan Şeyh veya Aksarayi lakaplarıyla da bilinir.

Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yer alan 2 yıllık önlisans programları yürüten yüksekokuldur. Okul Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ömer Tuğrul İnançer,, Türk avukat, sofî-meşrep, kudümzen, musikişinas ve Halvetiyye'nin Cerrâhiyye şubesinin 21'inci postnişîni. Kültür Bakanlığı'na bağlı İstanbul Tarihî Türk Müziği Topluluğu'nun kurucu genel müdürlüğü görevinden emekli oldu.

Gönül Çolak, Türk yazardır.

<i>Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç</i> Hüseyin Rahmi Gürpınar romanı

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından kaleme alınan, 1912 yılında basılan roman. Romanda 1910 yılının İstanbul'unda Halley Kuyruklu Yıldızı'nın 5 Mayıs 1910 tarihinde dünyaya çarpacağı söylentisi üzerine, bu durumla eğlenmek üzere konferanslar yapan İrfan Galip ile mektuplaştığı esrarengiz bir kadının evliliğe doğru giden serüveni anlatılmaktadır.

Erkan Göksu, Türk Orta Çağ tarihçisi ve yazar. 2011 Türk Tarih Kurumu 80. Yıl Bilim ve Teşvik Ödülü ve 2012 Türk Ocağı 100. Yıl Ziya Gökalp İlim Teşvik Armağanı sahibidir. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Su</span> Türk tarihçi ve devlet adamı

Kâmil Su, Türk tarihçi ve devlet adamı. Romancı Mükerrem Kâmil Su’nun eşidir. Ailesi ile Şumnu'dan Manisa'ya göç etmiştir. Kâmil Su, Manisa Alaybey Mahallesi'nde yaşarken Manisa Yangını'nı yaşamış ve ailesi ile Spil Dağı'na sığınmıştır. Sonraları bu olayı "Manisa ve Yöresinde İşgal Acıları", adlı kitabında anlatmıştır.

Metin Aksoy, Türk akademisyen.

Aykut Özdarendeli veteriner hekim. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) müdürü ve tıp fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji anabilim dalı öğretim üyesidir.

Yırçı Kazak, Kumuk kökenli Dağıstanlı ozan, yazar ve devrimciydi.