İçeriğe atla

Rahmet Yolları Kesti

Rahmet Yolları Kesti Kemal Tahir'in 4. romanıdır. 1957 yılında yayımlanmıştır.

Kemal Tahir'in eşkıyalık üzerine yazmış olduğu bir romanıdır. Yaşar Kemal'in İnce Memed adlı eserine karşılık olarak yazıldığı sanılmaktadır. Kemal Tahir bu eserinde eşkıyaları sefil, içkici, yalancı, dolandırıcı ve işe yaramaz olarak gösterir. Halkın fakirlikten ve korkudan eşkıyaları gözünde büyüttüğünü anlatır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halit Refiğ</span>

Halit Refik Refiğ, Türk sinema yönetmeni, senarist, yazar, öğretim görevlisi, onursal profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Baykurt</span> Toplumcu gerçekçi Türk yazar

Fakir Baykurt, Türk yazar ve sendikacı.

<i>İnce Memed I</i> Yaşar Kemalin romanı

İnce Memed I, Yaşar Kemal'in İnce Memed serisinin ilk kitabıdır. 1955 yılında yayımlandı. Yaşar Kemal’in baş yapıtı olarak değerlendirilen eser, Çukurova köylüsünün ağalığa karşı mücadelesini anlatır. Yazarın ilk romanıdır. 1953-1954’te Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilmiş; 1955’te Çağlayan Yayınları tarafından iki cilt olarak kitap halinde basılmıştır. Eser, Varlık dergisinin düzenlediği 1956 yılı Varlık Roman Armağanı ile ödüllendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

<i>Yorgun Savaşçı</i> Kemal Tahir tarafından yazılan roman

Yorgun Savaşçı, Kemal Tahir'in bir romanıdır.

Mike Hammer, Amerikalı yazar Frank Morrison Spillane’in yazdığı "Mike Hammer" serisinin Kemal Tahir tarafından çevrilen tercümeleridir.

<i>Devlet Ana</i> Kemal Tahirin, 1967 yılında yayımladığı Osmanlı Devletinin kuruluşunu anlatan tarihi romanı

Devlet Ana, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in, 1967 yılında yayımladığı en önemli eserlerinden olan, bir tarihi romandır. Ertuğrul Bey'den, Osman Bey'in batıya doğru beyliği genişletmesini ve Osmanlı Devleti'nin hangi amaçla ve nasıl kurulduğu ile ilgili süreçteki olayları konu edinir.

<i>Yediçınar Yaylası</i>

Yediçınar Yaylası, bir Kemal Tahir romanıdır. Bu kitap ile Köyün Kamburu ve Büyük Mal, Çorum bölgesi insanlarının belli dönemler içinde anlatıldığı bir üçlemeyi oluşturur. Yazarın bundan başka bir de Esir Şehir üçlemesi bulunmaktadır.

Yorgun Savaşçı şu anlamlara gelebilir:

<i>Kurt Kanunu</i> Kemal Tahirin yazdığı bir roman

Kurt Kanunu, ilk baskısı 1969 yılında yayımlanan Kemal Tahir romanı. 1926'da, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya yapılması planlanan suikast girişiminin arka planını konu alır. Yazar, eserde romanı eski iktidar partisi İttihat ve Terakki Fırkası üyelerinin gözüyle anlatırken İttihatçıların aralarında yaşanan çekişme ve hesaplaşmaları aktarır. Romanın adı, "Kurtlukta, düşeni yemek kanundur" sözünden gelir.

<i>Namusum İçin</i> (film) film

Namusum İçin, Kemal Tahir'in Halit Çapın'ın eserinden uyarlayarak senaryosunu yazdığı 1966 yapımı Türk filmidir. Yapımcısı ve yönetmeni Memduh Ün, bu filmle Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü kazanmıştır.

<i>Karılar Koğuşu</i> roman

Karılar Koğuşu, Kemal Tahir'in ölümünden sonra yayımlanan bir romanıdır. Anadolu hapishanelerinin kadın koğuşlarındaki hayatı anlatır ve otobiyografik bir romandır.

Yorgun Savaşçı 1979 yılında TRT için çekilmeye başlanmış tarihî Türk dizisidir. Halit Refiğ'in yönetmenliğini üstlendiği dizi, Kemal Tahir'in aynı adlı eserinden televizyona uyarlanmıştır. Çekimine 1978'de karar verilmiş.1979'da senaryosu kabul edilerek çekimlerine başlanmıştır. 1983'te 12 Eylül askerî cuntası tarafından yaktırıldığı açıklanmıştır. 40 milyon TL bütçeye sahiptir. Özel HBB TV kanalında çekilen başka bir versiyonun yayınlanacağı ilan edilince, yok edilmeyen bir video kopya 1993'te TRT'de yayınlanmıştır.

Körduman, bir Kemal Tahir romanıdır.

<i>İnce Memed</i> Yaşar Kemalin 1955 ile 1987 arasında yazdığı ve dört ciltten oluşan roman serisi

İnce Memed, Yaşar Kemal'in 1955 ile 1987 arasında yazdığı ve dört ciltten oluşan roman serisidir. Serinin konusu Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Çukurova'da geçmektedir. Seri, Anadolu halkının geri kalmışlığı, köy hayatının sefaleti ve ağaların tüm yöreye tamamen hakim olması üzerine bu duruma karşı bir isyan öyküsüdür. Yaşar Kemal, 1947'de serinin birinci romanını yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Seri son romanının yayımlanmasıyla otuz dokuz yılda tamamlanmıştır. İnce Memed serisi Yaşar Kemal tarafından "Anadolu'nun destanı" olması istenmiştir. Hürriyet Pazar tarafından oluşturulan yüz kişilik jüri tarafından belirlenen "Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı" listesinde bir numara seçilmiştir.

<i>Akrep Yuvası</i> 1977 yapımı Türk filmi

Akrep Yuvası yönetmeliğini Melih Gülgen'in üstlendiği, 1977 yapımı Türk sinema filmi.

Sağırdere, Kemal Tahir ilk romanı.

Namusçular Kemal Tahir'in 1974 yılında yayımlanan romanı.