İçeriğe atla

Rahile Davut

Rahile Davut
Rahile Davut, 2006
Doğum20 Mayıs 1966 (58 yaşında)
Urumçi, Sincan, Çin[1]

Rahile Davut (Uygurcaراھىلە داۋۇت; Uygur Latin yazısı: Rahile Dawut; Çince: 热依拉·达吾提; pinyin: Rèyīlā Dáwútí; d. 1966), Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Sincan Üniversitesi'nin bir profesörüdür; Uygur folkloru ve geleneklerinde bir uzman olarak uluslararası alanda tanınmaktadır. Çin'in Kültür Bakanlığı'ndan ödüller ve burslar kazanmıştır ve bir folklor enstitüsü kurmuştur.[2] 2017 yılından beri görülmemiştir; Çin Hükûmeti'nin işlediği zorla kaybolmanın [en] bir kurbanı olduğu ve devlet yetkilileri tarafından gizli bir yerde gözaltında tutulduğu düşünülmektedir.

Eylül 2023'te Davut'un sözde "bölücülük suçu" nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı.[3]

İlk yılları ve kariyeri

Otuz seneden fazladır Çin Komünist Partisi üyesidir.[4] Gözaltına alınmadan önce Sincan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyordu. Burada iken 2007 yılında Azınlık Folklorü Araştırma Merkezi'ni kurdu ve bunun direktörü olarak çalıştı.[5] Davut'un çok sayıda makalesi ve kitabı yayımlanmıştır; Davut ayrıca Harvard Üniversitesi ile Cambridge Üniversitesi dahil olmak üzere Dünya çapında birçok farklı üniversitede ders vermiştir.[6][7]

Kaybolması

Bildirildiğine göre, Aralık 2017'de Profesör Davut, Urumçi'den Pekin'e yola çıkacağını bir akrabasına bildirmiştir, fakat bu zamandan beri ailesiyle arkadaşları onunla iletişimi kaybetmişlerdir. Profesör Davut'un ailesiyle arkadaşları Ağustos 2018'de Davut'un kaybolduğunu duyurdular.[2] Bu zamandan beri Davut'un Çin devlet yetkilileri tarafından gözaltında tutulduğu bildirilmiştir.[8]

Bu devlet yetkilileri, Profesör Davut'un konumu, sağlığı, hukuk müşavirliğine erişimi olup olmaması veya kendisine yönelik olası suçlamalar hakkında hiçbir bilgiyi kamuyla paylaşmamıştır. Profesör Davut'un ailesi ve insan hakları örgütleri, kitlesel sayıda yetkililer tarafından gözaltına alınmış ve sözde "yeniden eğitim kamplarında" tutulan Uygurlardan biri olduğu kanaatında idiler.[2]

Eylül 2023'te siyasî mahkumların savunuculuğuyla uğraşan "Dui Hua Foundation" örgütü, Davut'un 2018 yılında yer almış bir mahkeme duruşmasında "bölücülük suçu" (Çince: 分裂国家罪; pinyin: fēnliè guójiā zuì) ile suçlanıp ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış olduğunu paylaştı.[3]

Profesör Davut'un dışında çok sayıda diğer Uygur entelektüel de Çin Hükûmeti tarafından hedef alınmıştır; The New York Times'da yazan Austin Ramzy, bunu, Çin Hükûmeti'nin Uygur etnik kimliğini yok etme teşebbüsünün bir parçası olarak nitelendirdi.[9]

Mahkeme duruşması

Davut'un gizli mahkeme duruşması, Aralık 2018'de Sincan'da bir mahkemede başladı. Bu duruşmada ilk olarak "devlet güvenliğini tehlikeye atmak" ile suçlandı.[10] Eylül 2023'te bu suçlamalara karşı temyiz davasını kaybettiğinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.[10] Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, dava ile ilgili "hiç bir bilgiye" sahip olmadığını açıkladı.[7][11]

Ödüller

2020 yılında Davut, "Scholars at Risk [en]" örgütünün "Courage to Think" ("Düşünme Cesareti") Ödülü'ne layık görüldü. Davut'un kızı Akida Pulat, annesi adına ödülü aldı.[4]

Çalışmaları

Rahile Davut'un bazı çalışmaları şunlardır:[a]

  • Davut, Rahile (2001). 维吾尔族麻扎文化研究 [Uygur Mezar Kültürü Araştırmaları] (Çince). Sincan Üniversitesi Yayınevi (新疆大学出版社). 
  • Davut, Rahile (2016). Jun Sugawara (Ed.). Mazar: Studies on Islamic Sacred Sites in Central Eurasia (İngilizce). Tokyo Yabancı Çalışmalar Üniversitesi Yayınevi (東京外国語大学出版会). 

Bunların dışında Uygurca olarak yayımlanmış birçok çalışması vardır.[b]

Ayrıca bakınız

Dipnot

  1. ^ freemymom.org sitesinden Davut'un tam bibliyografyasına erişilebilir; bakınız: "Cite Rahile" [Rahile'nin kaynaklarını kullanınız]. Free Rahile Davut (İngilizce). 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 
  2. ^ Bakınız: "热依拉·达吾提" (Çince). 中国民俗学网 (Çin Folklor Çalışmaları Ağı). 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2018. 

Kaynakça

  1. ^ "热依拉·达吾提" (Chinese). 中国民俗学网. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b c "Rahile Dawut, China. Case Information" (İngilizce). Scholars at Risk. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2021. 
  3. ^ a b Ingram, Ruth (28 Eylül 2023). "Outrage at China's life sentence for Uyghur folklore scholar Rahile Dawut" (İngilizce). The China Project. 1 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2023. 
  4. ^ a b Ingram, Ruth. "Where Is Uyghur Folklore Expert Rahile Dawut?" [Uygur Folklor Uzmanı Rahile Davut Nerede?]. thediplomat.com (İngilizce). The Diplomat. 23 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  5. ^ "Prof. Rahile Dawut Xinjiang University, China: "Mapping the Sacred Landscape: Uighur Mazars in Xinjiang"". iaas.fas.harvard.edu (İngilizce). Harvard Üniversitesi. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  6. ^ "Uyghur Scholar Rahile Dawut Named Honorary Professor in the Humanities by the Open Society University Network". Bard College. 8 Aralık 2020. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2021. 
  7. ^ a b "China sentences Uyghur scholar to life in jail". BBC News (İngilizce). 23 Eylül 2023. 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  8. ^ Buckley, Chris; Ramzy, Austin. "Star Scholar Disappears as Crackdown Engulfs Western China". www.nytimes.com (İngilizce). The New York Times. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  9. ^ Ramzy, Austin (5 Ocak 2019). "China Targets Prominent Uighur Intellectuals to Erase an Ethnic Identity". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2020. 
  10. ^ a b Richardson, Sophie (22 Eylül 2023). "Chinese Court Imposes Life Sentence on Uyghur Scholar". Human Rights Watch (İngilizce). 24 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2023. 
  11. ^ Kang, Dake (23 Eylül 2023). "A court in China sentences a famed Uyghur scholar to life in prison, foundation says". AP News (İngilizce). 23 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

  • Davut'un kızı Akida Pulat'ın annesinin özgürlüğünü talep etmek üzere başlattığı kampanya sitesi FreeMyMom.org 18 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uygurlar</span> Doğu Türkistanda yaşayan Türk soylu halk ve bu halktan olan kimse

Uygurlar veya Uygur Türkleri, Orta ile Doğu Asya'dan kaynaklanan ve kültürel olarak bu bölgelerle bağlı bir Türk azınlık etnik grubudur. Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır. Bununla birlikte, Çin Hükûmeti, Uygurları yalnızca çok kültürlü bir ulusa ait olan bölgesel bir azınlık olarak tanır ve Uygurların yerli bir halk olduğu yönündeki kavramı reddetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kumul (şehir)</span>

Kumul (şehir) Çin Halk Cumhuriyetinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güneyinde İpek Yolu'nun Taklamakan kuzeydoğu güzergâhı üzerinde yer alan tarihi bir vaha şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tekes İlçesi</span>

Tekes İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak özerk iline bağlı bir İlçedir. Bu bölgede Tekes He Nehri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Künes İlçesi</span>

Künes İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında, İli Kazak Özerk İline bağlı bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuztara İlçesi</span>

Dokuztara İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Ara Türük İlçesi</span>

Ara Türük İlçesi,, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin doğusunda, Kumul İli'ne bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Gulca İlçesi</span>

Gulca İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde İli Kazak Özerk İli toprakları içinde bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolküre İlçesi</span>

Moğolküre İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeybatısında İli Kazak Özerk İli toprakları içinde bir İlçedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşut İlçesi</span>

Hoşut İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde, Bayangolin Moğol Özerk İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Çakılık İlçesi</span>

Çakılık İlçesi, Çin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güneydoğusunda, Bayangolin Moğol Özerk İliinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Avat İlçesi</span>

Avat İlçesi, Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin kuzeyinde, Aksu İli'inde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">İlham Tohti</span>

İlham Tohti Çin'de, bölücülük suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmış Uygur ekonomist ve aktivist. Uygur-Han ilişkileri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınmaktadır. Bunun yanı sıra, Çin'de bölgesel özerklik konusunda yasal düzenlemelerin tam olarak uygulanması için mücadele etmektedir. Ayrıca Uygurlarla ilgili konuların tartışıldığı Uyghur Online adlı internet sitesinin sahibidir. 2009'da Urumçi'deki ayaklanmadan kısa bir süre sonra, Çin hükûmetinin, Sincan'da Uygurlara karşı yürüttüğü politikalara getirdiği eleştiriler gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştır. Sonrasında serbest bırakılmış, ancak Ocak 2014'te tekrar hapsedilmiştir. Çalışmaları ve çektiği sıkıntılar sebebiyle Barbara Goldsmith ödülüne layık görülmüştür (2014). İlham Tohti, Uygurların haklarını savunan çalışmalarıyla 2019 yılında Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kökdala</span>

Kökdala, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir coğrafi olarak İli Kazak Özerk İli'nde yer almakta olup doğrudan Sincan Uygur Özerk Bölgesi yönetimi altındadır. Yüzölçümü 980 km² olan şehrin nüfusu 80,000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nalati Havalimanı</span>

Nalati Havalimanı, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Nalati manzara alanına hizmet veren bir havalimanıdır. Havalimanı, Nalati'den 58 km uzakta ve Künes'ten 12 km kuzeyinde yer almaktadır. Havalimanı 2005 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Tatarları</span>

Çin Tatarları, günümüz Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) topraklarında yaşayan Tatarlardır. ÇHC'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Çin Tatarlarının %90'ından fazlası Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uygur Soykırımı</span> Xi Jinping yönetimi altında kuzeybatı Çinde etnik ve dini azınlıklara yönelik devam eden zulüm

Uygur Soykırımı, Çin Hükûmeti tarafından Uygurlar'a karşı uygulanan şiddet ve İnsan hakları ihlallerine verilen genel isimdir. Bu politika çoğunluğu Uygur olan bir milyondan fazla Türk Müslümanın herhangi bir yasal işlem olmaksızın, gizli gözaltı kamplarında tutulmasına yol açtı. Söz konusu politikayı eleştirenler genel olarak bunu Çin hükûmetinin Sincan'ı Çinlileştirme çabasının bir sonucu olarak tanımladılar ve bunu bir Kültürel soykırım olarak nitelendirdiler. Bu politikalar, Sincan yerel Komünist Parti sekreteri Chen Quanguo tarafından uygulanmıştır. Birçok aktivist, bağımsız STK, insan hakları uzmanı, hükûmet yetkilileri ve Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti bu olayları bir Soykırım olarak adlandırdı. Uygurlulara karşı uygulanan şiddet, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana etnik ve dini kimlikleri nedeniyle en fazla kişinin tutuklandığı, şiddet gördüğü ve öldürüldüğü olay oldu.

Taşpolat Teyip, Uygur asıllı Çin vatandaşı coğrafyacı. 2010 ile 2017 yılları arasında Sincan Üniversitesi başkanıydı. Gizli bir duruşmada idam cezasına çarptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tömür Davamet</span>

Tömür Davamet, 1985-1993 yılları arasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi valisi ve Çin Komünist Partisi Sincan Komitesi sekreter yardımcısı ile 1993-2003 yılları arasında Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi başkan yardımcısı olan Uygur asıllı Çinli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Gülçehre Hoca</span>

Gülçehre Hoca, 2001'den beri Özgür Asya Radyosu'nda çalışan Uygur-Amerikalı gazeteci. Kasım 2019'da Hoca, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde devam eden insan hakları krizine ilişkin haberciliği nedeniyle Magnitski İnsan Hakları Ödülü'nü aldı ve 2020'de Uluslararası Kadın Medya Vakfı'nın Gazetecilikte Cesaret Ödülü'nü aldı. ve vakfın En Etkili 500 Müslüman listesi arasında yer aldı.

Yürçi Beldesi Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Aksu İli Kelpin ilçesine bağlı bir beldedir. Toplam Nüfus: 11,085