İçeriğe atla

Rahibe pufları

Rahibe Pufları
Alternatif isimRüzgarlı çörek
Rüzgar çöreği
Rahibe osuruğu
Rahibe iç çekişi
Ülke(ler)Fransa
TürüTatlı
Ana malzemelerYağ, süt, şeker, un, yumurta ve bal (bazen)

Rahibe Pufları (Fransızca: pets de nonne) Fransız mutfağına ait hamurdan yapılan bir tatlı türüdür. Tatlının adı daha kaba bir tabirle "Rahibe'nin osuruğu" anlamına gelir. Kanada'nın Fransızca konuşan bölgeleri, ABD, İngiltere ve İspanya'da da yapılmaktadır. Tatlı aynı zamanda "Rüzgar çöreği", "Rüzgarlı çörek" ve "Rahibenin iç çekişi" ve "Rahibe huzuru" olarak da isimlendirilir.[1]

Tarif, 1856 tarihli bir yemek kitabında ve 1859 tarihli Oxford Üniversitesi Ev Ansiklopedisi'nde yer almıştır.[2][3] Tereyağı, süt, un, şeker, yumurta ve bazen bal kullanılarak yapılır.[4] Tariflerde hamur için tereyağı, süt ve unun bir tavada pişirilip, yumurtanın önce sarılarını sonra ise beyazlarının ekleyerek karıştırılması ardından şeker serpilerek fırınlanmasını önerilir. Hamur topları eritilmiş iç yağı olarak bilinen bir yağ türüyle tavada kızartılır ardından üzerlerine pudra şekeri dökülerek servis edilir.[5] Tatlıda kullanılan şu hamuru hem hamurun hazırlanması hem de çıtır bir hale gelmek için iki kere pişirilir. Şu hamuru toplarının içine krema dolgusu da eklenebilir.[6] Tatlı, Virginia'daki iki yemek kitabında "cennet gibi" olmak üzere "hafif, narin" ve "popover gibi pişirilen kremalı hamur" olarak tanımlanmıştır.[5][7]

Etimoloji

Tatlının adı Fransa ve Kanada'da bulunan "pets de sœurs" (Rahibe Osuruğu) isimli tatlı ile bazen karıştırılır fakat bu tatlıların ikisi birbirinden farklı tatlılardır.[7] Tatlının adına, derin yağda pirilmiş olan şu hamurlarının (beignet) hafifliğinin ilham verdiği söylenir. Tatlı aynı zamanda "Rahibe'nin huzuru" anlamına gelen paix-de-nonne olarak tanımlanır. Bu tanım tatlının yaygın ismi "pets de nonne" ile aynı telaffuza sahiptir.

Tereyağı, şeker, şarap ve muskat ile yapılan tereyağı karışımına da "rahibe tereyağı" adı verilir.[3] Tatlı, kiliseye atıfta bulunan birkaç yiyecekten biridir. Bu tatlılar; Monja (Rahibe'nin iç çekişi), Religieuse, La religieuse (föndü tenceresinin dibindeki peynir kabuğu), Cappuccino, melek keki, kardinal mus, keşiş yemeği, on ikinci gece keki, kutsal kitap keki, Noel keki, Quaker keki, Kudüs pudingi, Jésuite ve Şeytan keki'dir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Pet de nonne". Wikipédia en français. 10 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  2. ^ Household Encyclopaedia (İngilizce). 1859. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  3. ^ a b Widdifield, Hannah (1856). Widdifield's New Cook Book; Or, Practical Receipts for the Housewife ... (İngilizce). s. 140, 141. 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  4. ^ Better Homes and Gardens, Tricia Laning (2005). New Cook Book (İngilizce). Meredith Books. ISBN 978-0-696-22732-5. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  5. ^ a b Mary Stuart Smith (1912). Virginia Cookery-book (İngilizce). Harvard Üniversitesi. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  6. ^ Houston Civic Club Cook Book (İngilizce). Mrs. V.Z. Crawford. 1906. s. 85. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  7. ^ a b Harold McGee (20 Mart 2007). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen (İngilizce). s. 552. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  8. ^ History and the Texture of Modern Life (İngilizce). 23 Şubat 2001. s. 66. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

Kavut, kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununun şeker ya da tatlı yemişle karışımı şeklinde yapılan helva benzeri tatlı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle Van'da. ve Iğdır'da. yaygın olarak yapılır. Doğu Karadeniz'de orta Trabzon'dan itibaren sahil kesiminde ve yüksek kesimde, aynı zamanda Doğu Karadeniz bölgesi dağlarının güney eteklerindeki şehirlerde ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde yöresel tatlılardan biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pişi</span>

Pişi diğer adlarıyla bişi, bavırsak, bavursak, tuzlu lokma, halka, mayalı hamurun kızgın yağda pişirilmesi ile yapılan bir yiyecektir. Orta Asya, Idel-Ural, Moğolistan ve Orta Doğu mutfaklarında bulunur. Anadolu'da genellikte arife günü yapılarak komşulara dağıtılır. Üçgen veya bazen küre şeklinde şekil verilerek servis yapılır. Hamuru için un, maya, süt, yumurta, margarin, tuz, şeker ve yağdan kullanılır. Tacik bavursağı genellikle kızartmadan önce küçük bir süzgecin alt kısmına basılarak çapraz bir desenle süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Poğaça</span> Balkanlar ve Orta Avrupanın her yerinde benzer isimlerle bilinen çörek

Poğaça, bir çörek türüdür. Balkan, Levant ve Macaristan mutfaklarında bulunur, mayalı veya mayasız yapılabilir. Genellikle buğday unundan yapılır, ancak arpa ve bazen çavdar eklenebilir. Poğaçanın içi haşlanmış patates, pişmiş kıyma, zeytin veya peynirle doldurulabilir. Poğaça hamurunda susam, siyah çörek otu veya kurutulmuş dereotu gibi tahıllar ve otlar bulunabilir veya üstüne serpilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Etimek</span>

Etimek, (rusk) kıtır ekmek, Zwieback ; yumurta ile yapılan ve iki kez pişmiş, şekerli ekmek türüdür. Sert, kuru bisküvi veya iki fırında pişmiş ekmekdir. Bazen bebek dişleri yiyecek olarak kullanılır. Bazı kültürlerde, rusk ekmek yerine pastadan yapılır: buna bazen pasta rusk denir. Birleşik Krallık'ta, isim aynı zamanda buğday bazlı bir gıda katkı maddesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kalburabastı</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Kalburabastı, adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Hamur için malzeme olarak margarin, un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi kullanılır. Şerbeti için toz şeker, su, limon suyu kullanılır. Yunanistan'da yapılan melomakarono tatlısı kalburabastının ballı ve karanfilli çeşididir. Abhaz mutfağında benzer tatlı hurmitadır.

<span class="mw-page-title-main">Muzlu ekmek</span>

Muzlu ekmek (ingilizce:Banana bread) veya "muzlu kek"; asıl maddesi olgun muz olan tatlı. ABD ve Avustralya'da popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Melek Kek</span>

Melek Kek (ingilizce:Angel Cake) tereyağı olmadan dövülmüş yumurta akı ile yapılan pandİspanya'nın bir türüdür. Melek gıda kek Amerika Birleşik Devletleri kökenli olup 19. yüzyılın sonlarında popüler oldu.Hafif ve kabarık dokusuna göre "Melek Kek" ismini almış ve bu ad ile birlikte eşsiz bir ün kazanmıştır.Melek kek sadece kaskatı çırpılmış yumurta akı ile yapılan beyaz sünger keki olup,yağ kullanılmıyor. Beyaz bir sünger kek için ilk tarif 1839 yılında Marul Bryan'ın Kentucky Housewife yemek kitabında yer almıştır.Isabella Stewart tarafından 1878 yılında "The Home Messenger Book of Tested Recipes", kekin ilk tarifi içeriyordu.Stewart'ın detaylı tarifi on bir yumurta akı, şeker, un, vanilya özü ve tartar kreminden oluşurdu.

<span class="mw-page-title-main">Tamal</span>

Tamal veya çoğul kullanımıyla tamales, Amerika kıtasında yaygın olarak tüketilen, içinde çeşitli malzemeler olan hamurun, mısır veya muz yaprağına sarılarak pişirilmesiyle hazırlanan yiyecek. Yenilmeden önce bu sarılan yaprak, esas yemekten ayrılmaktadır. Mezoamerika kökenli bir yiyecek olup, geçmişi MÖ 8000 ile 5000 yıl öncesine kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rikwato</span> tatlı türü, çörek

Rikwato, genellikle pişmiş bir tatlı yiyecek ve kek türüdür. En eski formlarında, rikwatolar çörek ve ekmeklerin modifikasyonuydu. Ancak basit veya ayrıntılı hamur işleri, turnover, bundt kek, beze, koyu krema, tart ve turtalar gibi tatlılarla özellikleri paylaşan çok çeşitli preparatları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şambaba tatlısı</span>

Şambaba tatlısı veya baba tatlısı, Türk mutfağından şerbetli bir hamur tatlısıdır. Yaş maya, toz şeker, su, un, tereyağı ve yumurta ile hazırlanan hamurlar küçük kek kalıplarına dökülerek pişirilir. Fırından çıkarılınca soğuyup sertleşen hamurlar, toz şeker ve su ile hazırlanan sıcak şerbete batırılır. Şerbeti içine çeken hamurlar servis tabağına konur. Tatlının üzeri kaymak ile süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Galette</span>

Galette kırılgan ve kolay ufalanan bir hamur işidir. Pişmiş hamurun kırılgan dokusu soğuk tereyağı parçaları ile hazırlanan hamurundan geliyor. Bu hamur işi birçok mutfakta bulunur. Fransız yemek kitabı Larouse Gastronomique galette hamur işlerinin en eskisi olduğunu iddia ediyor. Neolitik cağında bal ile tatlandırılmış küçük yuvarlak kekler yapılırmış.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Popover</span>

Popover, bir Amerikan yemeğidir. Yorkshire pudingine benzer bir yumurta hamurundan yapılmış hafif bir rulodur. Genellikle kek kalıbı ya da özel popover tavasında pişirilir. Hamuru kalın ve düz tabandır.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

Çırıhta, Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir hamur işi tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Badem yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, birincil bileşen olarak badem kullanan ve içinde badem bulunduran yiyeceklerin ve yemeklerin bir listesidir. Badem, Orta Doğu ve Güney Asya'ya özgü bir ağaç türüdür. “Badem" aynı zamanda bu ağacın yenilebilir ve yaygın olarak yetiştirilen tohumunun adıdır. Prunus cinsi içinde, tohumu çevreleyen oluklu kabuk ile diğer alt cinslerden ayrılan Amygdalus alt cinsindeki şeftali ile sınıflandırılır. Bademin meyvesi, bir dış kabuk ve içinde tohum bulunan sert bir kabuktan oluşan bir sert çekirdekli meyvedir.

<span class="mw-page-title-main">Tart hamuru</span>

Tart hamuru, tart, kiş, turta yapımında kullanılan bir hamur türüdür. Un, tereyağı, su ve yumurta kullanılarak yapılır. Tart hamuru, pürüzsüz ve esnek bir kıvama gelene kadar yoğrulur ardından merdane kullanılarak belirli bir kalınlığa gelene kadar açılır. Hamurun fırında pişerken şişmesini engellemek için çatal veya kürdanla üzerinde delik açılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Religieuse</span>

Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Biri büyük biri küçük iki adet şu hamurunun vanilyalı pastacı kremasıyla doldurulması ve üst üste dizilmesiyle yapılır. Profiterol toplarının ikisi de çikolata ganaja batırılır ardından küçük parça büyük olanın üzerine konur. Ardından pastanın birleşme kısımlarına krema sıkılarak tatlı süslenir. Bazı tariflerde birleştirme aşamasında buzlanma adı verilen yöntem kullanılır.