İçeriğe atla

Ragtime

Ragtime
Müzikal kökenleriCakewalk, Halk müziği, Marş, Klasik müzik
Kültürel kökenleri19. yüzyılın sonları, Ortabatı Amerika Birleşik Devletleri
Önemli çalgılarÇoğunlukla piyano, bazen banço orkestrası, bando
TürevlerStride, novelty piano, honky tonky
Karışım tarzları
Caz, boogie woogie, bluegrass

Ragtime – ayrıca rag-time,ya da rag time olarak da yazılır[1] –,1895 ve 1918 yılları arasında popüler olmuş piyano ağırlıklı müzik türü. Bu müzik türünün kökeni St. Louis gibi Afro-Amerikan toplulukların yıllar önce piyano için yayınladığı popüler müzik notalarıdır.[2][3] Ernest Hogan (1865-1909), Ragtime piyanistidir ve ilk Ragtime müzik bestesini o oluşturmuştur. Hogan'ın oluşturduğu beste "LA Pas Ma LA" adıyla çağrılıyordu ve 1985 yılında yayınlanmıştır. Ragtime müzisyeni Ben Harney'in ilk Ragtime bestesi olan "You've been a good old wagon but you done broke", Ragtime müzik türünün popülerleşmesinde önemli katkıları olmuş bir bestedir. Harney bestesini 1885 yılında çıkarmıştır fakat 1886'da yayınlanmıştır. Ragtime bestecisi Scott Joplin (1868–1917), ''Maple Leaf Rag'' (1889) ve ''The Entertainer'' (1902) bestelerini yayınlayarak büyük popülerlik kazanmıştır. Ragtime müzik türü 1918 yılından sonra gözden düşmeye başlamıştır.

Ragtime ilk olarak 1890'larda görülen, piyano için yazılmış müziklere verilen isimdir ve ortaya çıkan ilk caz parçalarına Ragtime deniliyordu. Bazı Caz tarihçilerine göre Ragtime, Caz müziğin başlangıcı olarak sayılır. Ragtime terimi sadece piyano için yazılan bir müzik olmanın dışında müziğe giriş devrini tanımlamakta da kullanılır.

Maple Leaf Rag'ın ikinci kapağı

Ragtime'ın en önemli bestecileri Jelly Roll Morton, Ernest Hogan ve Scott Joplin’dir. Scott Joplin kariyeri boyunca 600'den fazla Ragtime bestelemiştir. En önemli besteleri arasında "The Entertainer" ve "Maple Leaf" yer almaktadır.[4]

Ragtime; Erik Satie, Claude Debussy ve Igor Stravinsky gibi tanınmış Klasik müzik bestecilerini etkilemiştir.[5]

Tarihçe

Ragtime müzik türü 19. yüzyılın sonlarında Afro-Amerikan toplulukların çeşitli törenlerde, mekanlarda ve yürüyüşlerde söyledikleri eski şarkılardı ve ''Jig piano'' ya da ''Piano thumping'' isimleriyle anılırdı.[6][7] 20. yüzyılın başlangıcıyla Ragtime, Kuzey Amerika boyunca popüler bir müzik türü haline geldi ve eğlence mekanlarında çalınıyordu. Ragtime Avrupa'dan “Marş” – Özellikle Joh Philip Sousa tarafından yazılmış marşlar– formunu ve tonal armoniyi almıştır. Afrika'dan ise ritmik yapısını ve ruhunu almıştır.

Ragtime 19. yüzyılın sonlarında Afroamerikan'ların çeşitli törenlerde ve yürüyüşlerde söyledikleri eski şarkılardı ve "Jig piano" ya da "Piano thumping" isimleriyle anılırdı. 20. yüzyılın başlangıcıyla Ragtime, Kuzey Amerika'da popüler bir müzik haline geldi.

1899 yılında Scott Joplin tarafından yayınlanan ''The Maple Meaf Rag'' büyük bir popülerlik kazandı ve diğer Ragtime eserlerinden daha kapsamlı ve derin bir eser olmuştur.

Müziksel yapısı

Ragtime, ağırlıkla besteye dayanan bir müzik türüdür ve doğaçlamadan yoksundur. Öncelikle piyano ile icra edilir.

Ragtime tarzları

Amerikan ragtime bestecileri

En önde gelen Ragtime bestecileri Scott Joplin, Jelly Roll Morton, Ernest Hogan gibi isimlerdir. Diğer besteciler: Joseph Lamb, Eubie Blake, Charles L. Johnson, Tom Turpin, May Aufderheide, Mike Bernard, George Botsford, Zez Confrey, Ben Harney, Luckey Roberts, James P. Johnson, Paul Sarebresole, Joe jordan, Fred S. Stone ve Wilbur Sweatman.

Avrupalı bestecilerin üzerindeki etkileri

Yeniden canlandırma

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  2. ^ The Globalization of Music in History by Richard Wetzel, Routledge, 2013, page 58.
  3. ^ Jazz: A Regional Exploration by Scott Yanow, Greenwood Publishing Group, 2005, page 2
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  5. ^ Scott Joplin: Black-American Classicist, p. xiii.
  6. ^ van der Merwe, Peter (1989). Origins of the Popular Style: The Antecedents of nineteenth-Century Popular Music. Oxford: Clarendon Press. ISBN 0-19-316121-4, p.63
  7. ^ From Piano Thumping to the Concert Stage: The Rise of Ragtime". Music Educators Journal 59 (8): 53. April 1973.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barok müzik</span> Avrupada 1580-1760 arasında biçimi ve müzik dilini etklemiş sanat anlayışı

Barok müzik, Batı Avrupa kökenli yaklaşık 1600 ile 1750 yılları arasında Batı klasik müziği'nin bir dönemi veya tarzıdır. Bu dönemi Rönesans müzik dönemi izledi, ardından Klasik dönem takip etti ve galant stili Barok ve Klasik dönemler arasındaki geçişi sağladı. Barok dönemi üç ana aşamaya ayrılmıştır: erken, orta ve geç. Zamanla örtüşecek şekilde bu üç dönem, geleneksel olarak 1580'den 1650'ye, 1630'dan 1700'e ve 1680'den 1750'ye dek olan süreçleri kapsar. Barok müzik, "klasik müzik" kanonu'nun önemli bir bölümünü oluşturur ve şu anda yaygın olarak çalışılmakta, çalınmakta ve dinlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Copland</span>

Aaron Copland,, Amerikan klasik müziğinin öncüsü kabul edilen bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Duke Ellington</span> Amerikalı besteci ve caz sanatçısı (1899 – 1974)

Edward Kennedy "Duke" Ellington "Duke" olarak bilinen Amerikalı caz bestecisi, piyanist ve caz orkestrası şefi. 1923 yılından ölümüne kadar 50 yıldan fazla bir süreliğine bir caz orkestrasını yönetmiştir. Yaptığı müziğin tarzını cazdan çok "Amerikan Müziği" olarak adlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Igor Stravinsky</span> Fransız besteci (1882-1971)

Igor Fyodorovich Stravinsky, Rus kökenli ABD ve Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi. 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">George Crumb</span> Amerikalı besteci (1929 – 2022)

George Henry Crumb, 20. yüzyıl klasik müzik bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Isaac Albéniz</span>

Isaac Albéniz,, İspanyol besteci ve piyanisttir.

<span class="mw-page-title-main">Obua</span>

Obua, nefesli çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. 1170 yılından önce "hautbois" denilen obuanın sözcük kökeni Fransızcadan İngilizceye geçen HAUT ("yüksek") ve BOIS bileşik kelimesinden türetilmiştir. Obua, ağız ve hava basıncıyla çalınır.

<span class="mw-page-title-main">Scott Joplin</span>

Scott Joplin, Amerikalı besteci ve piyanist. Teksas'ta doğmuştur. Joplin kesik tempolu caz müziği besteleriyle tanındı sonrasında bu alanın en önde gelen besteci ve piyanisti olarak anılmaya başlandı. Kariyeri boyunca 44 adet beste yaptı. sanatçının bestelerinin 30'dan fazlası "ragtime" kategorisindedir. en ünlü parçaları Maple Leaf Rag ve The Entertainer'dır. The Entertainer Scott Joplin'in öllümünden 56 yıl sonra 1973 yılında The Sting filminde kullanılmıştır. 1917'de frengi hastalığı sonucu öldü. Joplin'e ölümünden sonra Pulitzer ödülü verildi. Hayatı 1977'te çıkan bir filme konu olmuştur.

Marasy, Japon piyanist ve bestecidir. Niconico ya da Youtube gibi video barındırma sitelerine koyduğu, anime ya da VOCALOID bestelerini icra ettiği performansları aracılığıyla tanınmıştır. İnternette marasy8 olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Jelly Roll Morton</span>

Ferdinand Joseph LaMothe, Jelly Roll Morton takma adını kullanan, kariyerine Louisiana, New Orleans'te başlamış Amerikan besteci, grup lideri, arjantör,caz ve Ragtime piyanisti.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Hogan</span>

Ernest Hogan, Amerikalı vodvil şovmeni, şarkıcı, besteci ve şarkı söz yazarı. İlk Ragtime bestesini Hogan oluşturmuştur ve bu müzik türünün gelişmesinde önemli katkıları vardır. Zamanının en ünlü Afro-Amerikan şovmenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ben Harney</span>

Benjamin Robertson "Ben" Harney,, Amerikalı şarkı yazarı, şovmen ve Ragtime piyanisti.

Bu maddede ragtime bestecileri listelenmiştir.

Bu listede Ragtime müzisyenleri listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Caz Çağı</span>

Caz Çağı, 1920'lerde ve 1930'larda caz müziğinin ve dans tarzlarının ülke çapında hızla popülerlik elde ettiği dönemdir. Caz Çağı'nın kültürel yansımaları öncelikle cazın doğduğu yer olan Amerika Birleşik Devletleri'nde hissedildi. New Orleans’ta Afrika ve Avrupalı müziğin bir karışımı olarak ortaya çıkan caz, bu dönemde daha geniş kültürel değişimlerde önemli rol oynadı ve pop kültürüne olan etkisi uzun süre devam etti. Caz Çağı'na genellikle Kükreyen Yirmiler ile bağlantılı olarak atıf yapılır. Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald, ilk olarak 1922'deki kısa öykü koleksiyonu Caz Çağı Öyküleri'nin adında bu terimi ilk defa kullanarak terimle genel olarak ilişkilendirilmektedir.

Zhanna Vasil'yevna Pliyeva, Oset bir besteci ve piyanist.

Frank J. Gillis Amerikalı caz piyanisti, etnomüzikolog ve kaynakçıdır.