İçeriğe atla

Ragnarök (anlam ayrımı)

Ragnarök, İskandinav mitolojisinde kıyamettir. Ragnarok veya Ragnarök şu manalara da gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Freyr</span>

Freyr, İskandinav mitolojisi ve İskandinav paganizmindeki en önemli tanrılardan birisidir. Güney Cermenlerindeki adı Froh'tur. Fallik bereket tanrısı olarak tapılan Freyr'in fanilere barış ve zevk bahşettiğine inanılmaktaydı. Yağmuru, güneşin parlayışı ve tarım ürünlerini yönetirdi. Odin'le aynı ünvanlara sahip olduğundan onun başka bir formu olduğu da öne sürülür.

Jörmungand, İskandinav mitolojisinde Loki'nin karısı olan dişi dev Angrboda'dan olan çocuklarından biri olup Ragnarok sırasında Thor tarafından öldürülen ve zehri sayesinde Thor'u öldüren yılandır. Jormungadr'ın anlamı "dünya / midgard yılanı" demektir. Kendi dünyanın etrafına dolanmıştır ve Ragnarok'a kadar uyku halinde büyümüştür

<span class="mw-page-title-main">Valhalla</span> İskandinav mitolojisinde yer alan bir yer

Valhalla, Odin tarafından yönetilen Asgard'da bulunan görkemli, büyük odadır. 540 kapısı bulunur ve Ragnarok zamanında her kapısından 800 einherjar dışarıya, dokuz diyar'a çıkacaktır. Savaşırken ölenlerin yarısı buraya, kalan yarısı da Frejya'nın hüküm sürdüğü Folkvangr'a gider.

<span class="mw-page-title-main">Loki</span> İskandinav mitolojisinde kurnazlık tanrısı

Loki, İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı. Kimi tasvirlerde boynuzludur. Ayrıca şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. Loki'nin Angrboda ile evliliğinden Jörmungandr, Fenrir ve Hel adında çocukları vardır. Sigyn ile olan evliliğinden ise Narfi ve Vali adlı iki çocuğu bulunmaktadır. Loki aynı zamanda cinsiyet değiştirebilen bir tanrıdır. Bir aygırı baştan çıkartması gerektiği zaman, bir kısrağa dönüşmüş ve dönüşümden Sleipnir doğmuştur. Sekiz bacaklı bu atı Loki, Odin'e hediye etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Surtr</span>

Surtr, İskandinav mitolojisinde, güneydeki ateş devlerinin başı, ateşler ülkesi Muspelheim'ın hükümdarıdır. Adı kara ya da esmer anlamına gelir. İnanca göre dünyanın sonu geldiğinde, Ragnarok'da, onun orduları kuzey tanrılarına saldıracak ve onları alt etmeye çalışacaktır. Surtr'un kılıcı alevdendir ve dünyanın sonu geldiğinde ortaya çıkacak olan Surtr her şeyi bu kılıçla yakacak ve en önemli tanrılardan biri olan Freyr'i öldürecektir. Ama kendi de yarattığı alevlerden ölecektir.

İskandinav mitolojisinde yer alan Ásgard, savaş tanrıları Aesir'ın mekanı, dokuz diyarlardan biri olarak bilinir. Evrende en yüksek seviyede bulunduğu, sıkıca yerleştirilmiş taş bloklardan örülü yüksek bir duvarla çevrili olduğu belirtilir. Bu seviyede Alfheim, Vanaheim ve Valhalla bulunur. Asgard savaş tanrılarının kralı olarak bilinen Odin tarafından yönetilir. Oğlu Thor dünyayı yönetmek için görevlendirilen şimşek tanrısı olarak da anılan bir karakterdir. Loki ise Odin'in kan kardeşi, kötülük ve hilebazlık tanrısı olan bir buz devidir. Heimdall ise Asgard'ın bekçisi ve koruyucusudur. Anlatılana göre 9 diyarın tamamını görebilecek gözlere, kulaklarının bir çimin büyüdüğünü duyabilecek kadar hassas olduğu söylenir. Bu efsanede yer alan bilinen nesneler vardır. Örneğin Thor'un çekici olan Mjöllnir, kemeri olan Megingjord. Nesnelerin dışında alemlerin sonu olarak bilinen Ragnarok ismi dikkat çekmektedir. Ragnarok geldiğinde, Loki, Heimdall ile dövüşecek ve her ikisi de savaşta ölecektir. Ragnarok'un ardından yeni yaşam başlayacaktır.

Sköll, İskandinav mitolojisinde Ragnarök'te güneşi yutacak olan kurttur. Sköll'ün Hati adında bir kardeşi de vardır. Hati, Máni adı verilen Ayı kovalamaktadır. Ragnarök'e vardıklarında hem Sköll hem de Hati amaçlarına ulaşacakladır.

<span class="mw-page-title-main">Thor (Marvel Comics)</span> İskandinav mitolojisindeki Thorun Marvel Comicsteki süper kahraman versiyonu.

Thor/Donar, İskandinav mitolojisindeki şimşek tanrısı Thor'un Marvel Comics'teki süper kahraman versiyonu. İlk olarak farklı bir tasarımla, 1950'de Venüs çizgi romanının 11. sayısında bir yan karakter olarak görünüştür. Daha sonra 1962'de Journey into Mystery serisinin 83. sayısında nihai tasarımıyla ana karakter olarak yer almıştır. Asgard'ın prensidir. Odin'in oğludur. Silahı sihirli çekici Mjöllnir'dir. Çizgi romanının anlatımına göre Ragnarök defalarca gerçekleşmiş ve tanrılar en baştan yeniden doğmuştur. Thor En sonunda bu döngüyü kırar ve Asgard'ı ve soydaşlarını dünyaya taşır. Pek çok süper kahraman ve farklı Pantheonlardan tanrılar'la dost ve müttefiktir.

<i>Thor: Ragnarok</i>

Thor: Ragnarok, Marvel Sinematik Evreni'nin Thor'a ve Thor çizgi romanına dayalı üçüncü filmi olup on yedinci Marvel Sinematik Evreni filmi. Taika Waititi'nin yönetmenliğini üstlendiği, Craig Kyle ve Christopher Yost ikilisinin senaryosunu kaleme aldığı, filmin başrollerinde Chris Hemsworth ve Tom Hiddleston yer almaktadır.

Fenrir, Hróðvitnir ya da Fenrisúlfr, İskandinav mitolojisinde Loki ve dişi dev Angrboda'nın oğlu olan canavar, kıyamet getiren, dev kurt. Tanrılar onu zaptetmek için cüce demirciler Brokk ve Eitri'ye Gleipnir adlı sihirli zinciri yaptırırlar. Tanrı Tyr onu zincirlemeye çalışırken kurt bir elini ısırıp koparmıştır. Fenrir, Ragnarok geldiğinde zincirini koparacak ve Ragnarök'ü başlatacaktır. Bu savaşta Odin'i yutarak öldürecek, ama kendi de Odin'in oğlu Vidar tarafından öldürülecektir.

İskandinav mitolojisinde Váli, tanrı Odin ve dev Rindr'in oğludur. Váli'nin Baldr ve Thor da dahil olmak üzere birden çok kardeşi vardır. Üvey kardeşi Baldr'ı yanlışlıkla öldüren Höðr'u öldürüp intikam alması için doğurulmuştur. Doğumundan bir gün sonra yetişkinliğe ulaşmış ve Höðr 'u katletmiştir. Váli'nin kaderinde Ragnarök'den sağ kurtulmak vardır.

<span class="mw-page-title-main">Víðarr</span> İntikam tanrısı, Odinin oğlu

İskandinav mitolojisinde Víðarr Æsir arasında intikam ile ilişkilendirilen tanrı.

<span class="mw-page-title-main">Asgard boyutu</span>

Cermen mitolojisindeki Ásgard'ın Marvel Comics'deki versiyonu. Kendi adıyla da anılan Cermen mitolojisi evreninde, kozmik ağaç Yggdrasill'in zirvesinde yer almaktadır. Aesir tanrılarının şefi Odin tarafından yönetilmekteydi.Daha sonra liderliği oğlu Thor'a bırakmıştır.İlk başta savaş içinde oldukları tanrı kuzenleri Vanirler'le daha sonra barış yapıp kaynaşmış ve iki halk birden Asgardlılar olarak anılmaya başlanmıştır. Asgardlılar Heimdall'ın bekçiliğini yaptığı Bifröst köprüsü sayesinde Dokuz Diyar'da istedikleri her yere seyahat edebilmektedirler. İlk kez 1962 yılında Journey into Mystery'nin 85. sayısında görünmüştür. Thor'un anavatanıdır. Sihirli güçlere sahip olan Asgardlılar, antik çağlarda Cermenler ve Vikingler tarafından tanrılar olarak kabul edilmişlerdir. Odin'in, Ragnarok'ta savaşması için seçtiği öimüş savaşçıları ağırladığı Valhalla da burada bulunmaktadır.

Ragnarok, Lee Myung-jin tarafından yazılan bir manhwa serisidir. Seri, 1995-2001 yılları arasında Daiwon C.I.'nin Comic Champ dergisinde yayınlandı. Esas olarak İskandinav mitolojisine dayansa da diğer kültürlerden de etkilenmektedir.

Fimbulwinter (Fimbulvetr), İskandinav mitolojisi'nde Ragnarök, her şeyin yıkımı ve yeniden doğuşu, gerçekleşmeden önce onun geleceğini haberdar eden uzun ve çetin kıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hati Hróðvitnisson</span>

Hati Hróðvitnisson İskandinav mitolojisinnde ayı yutan kurt olarak betimlenen karakterdir. Hati'nin Sköll adında bir kardeşi vardır. Sköll güneşi yutacak olan kurttur. Ragnarök'te ikisi de amaçlarına ulaşacaktır.

İskandinav mitolojisinde Gnipahellir efsanevi bir mağaradır. Gnipahellir, ölülerin İskandinav bölgesi Hel'in kapılarını koruyan cehennem olan Garmr'ın evi. Garmr sık sık Ragnarök'ün başlangıcına kadar burada zincirlenir, bu sırada bağları kopar ve serbest kalır.

<i>God of War: Ragnarök</i> 2022 video oyunu

God of War: Ragnarök, Santa Monica Studio tarafından geliştirilen bir aksiyon macera oyunudur. Oyun, Sony Interactive Entertainment (SIE) tarafından yayımlandı. Oyunun PlayStation 5 ve PlayStation 4 platformları için olan sürümleri 9 Kasım 2022 tarihinde piyasaya sürülmüştür. God of War serisinin dokuzuncu, kronolojik olarak da dokuzuncu olan oyun 2018 yapımı God of War 4: 2018 oyununun devamı niteliğindedir.

İskandinav mitolojisinde, Gimlé ,Ölenlerin gittiği ve Ragnarök'te hayatta kalan değerli kişilerin yaşayacaklarının önceden söylendiği bir yerdir.Nesir Edda'da ve Manzum Edda şiiri "Völuspá" da bahsedilir ve Asgard'ın güneşten daha güzel en güzel yeri olarak tanımlanır.Tanrıların krallığı Asgard'da Gimlé, doğru insanların öldüklerinde gittikleri altın çatılı bir binadır.Düzyazı Edda'da, Snorri Sturluson onu şu anda yalnızca ışık elflerinin yaşadığı üçüncü cennet olarak tanımladığı Víðbláinn'e yerleştirir.Gimlé ile ilgili açıklamalarından birinde alıntıladığı "Völuspá"da salon, Gimlé olarak adlandırılmak yerine, muhtemelen bir dağ olan Gimlé'dedir.

İskandinav mitolojisinde,Víðbláinn,Snorri'nin Gylfaginning'inin kozmolojisinde Andlang ve Asgard'ın üzerinde bulunan üçüncü cennettir. Helgafjell ve Gimle'yle birlikte,yatağında ölen iyi insanların gideceği yerlerden biridir.Ragnarök'ün yıkımı sırasında ve sonrasında ölülerin ruhları için bir sığınak ve mesken görevi görecektir.