İçeriğe atla

Ragbi Dünya Kupası

Ragbi Dünya Kupası, Uluslararası Ragbi Federasyonu (IRB) tarafından 4 yılda bir düzenlenen ragbi organizasyonudur.

Sonuçlar

Yıl Ev sahibi Final Üçüncülük maçı
Şampiyon Skor İkinci Üçüncü Skor Dördüncü
1987
Ayrıntılar
 Avustralya &
 Yeni Zelanda
 Yeni Zelanda29-9 Fransa Galler22-21 Avustralya
1991
Ayrıntılar
 İngiltere,
 Fransa,
İrlanda,
 İskoçya &
 Galler
 Avustralya12-6 İngiltere Yeni Zelanda13-6 İskoçya
1995
Ayrıntılar
 Güney Afrika Güney Afrika15-12
(uz.)
 Yeni Zelanda Fransa19-9 İngiltere
1999
Ayrıntılar
 Galler Avustralya35-12 Fransa Güney Afrika22-18 Yeni Zelanda
2003
Ayrıntılar
 Avustralya İngiltere20-17
(uz.)
 Avustralya Yeni Zelanda40-13 Fransa
2007
Ayrıntılar
 Fransa Güney Afrika15-6 İngiltere Arjantin34-10 Fransa
2011
Ayrıntılar
 Yeni Zelanda Yeni Zelanda8-7 Fransa Avustralya21-18 Galler
2015
Ayrıntılar
 İngiltere Yeni Zelanda34-17 Avustralya Güney Afrika24-13 Arjantin
2019
Ayrıntılar
 Japonya Güney Afrika32-12 İngiltere Yeni Zelanda40-17 Galler
2023
Ayrıntılar
 Fransa

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ragbi</span>

Ragbi, iki takım arasında, oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan takım oyunu. Ragbi birliği ve ragbi ligi olmak üzere farklı kurallara ve oyuncu sayısına sahip iki türü vardır. Anavatanı İngiltere olan ragbi, sonradan İngiliz sömürgelerine yayılmıştır. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Galler, İrlanda, İskoçya ve Fiji'de çok popüler olan bu oyun diğer eski İngiliz sömürgelerinde ve Dünya'nın genelinde yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Ragbi birliği</span>

Ragbi birliği, 19. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'de kurulan birebir temasa dayalı bir ragbi çeşididir. Günümüzde bu birliğin kuralları ile oynanan oyunun adı hâline geldiği için çoğunlukla ragbi birliği şeklinde küçük harflerle yazılır.

Ragbi ligi, açık alanda, oval bir topla oynanan ragbi oyununun on üçer kişilik takımlarla oynanan uyarlaması.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ragbi Federasyonu</span>

Türkiye Ragbi Federasyonu, Türkiye Beyzbol Federasyonunun ardılı olarak 2011 yılında kurulan ve Türkiye'deki beyzbol, softbol ve ragbi organizasyonlarını düzenleyen kurum.

<span class="mw-page-title-main">Belediye Stadyumu (Toulouse)</span>

Belediye Stadyumu, Fransa'daki en büyük sekizinci futbol stadyumu. Stadyumu Toulouse futbol kulübü ve Stade Toulousain ragbi kulübü kullanmaktadır. Ağırlıklı olarak futbol maçları için kullanılır. Aynı zamanda, Fransa Milli Ragbi Takımı'da içsahadaki maçlarını bu stadyumda yapmaktadır.

Uzatma süresi, bazı sporlarda skordaki eşitliği bozma amacıyla, oyunun normal süresine ek olarak oynanan kısım. Futbol, Amerikan futbolu, Kanada futbolu, basketbol, buz hokeyi, hentbol, beyzbol, softbol, ragbi ligi, ragbi birliği, Avustralya futbolu, Gal futbolu, su topu, körling, kriket, netbol gibi sporlarda görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda yedili ragbi</span>

2016 Yaz Olimpiyatları'nda yedili ragbi müsabakaları, 6-11 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlendi. Maçlar Deodoro Stadyumu'nda oynandı. 12 erkek ve 12 kadın yedili ragbi millî takımının katıldığı turnuvayla, yedili ragbi Olimpiyat Oyunları'nda ilk kez yer buldu.

<span class="mw-page-title-main">Dış saha forması</span> deplasman forması

Dış saha forması veya deplasman forması, takım sporunda iki takımın renklerinin ayırt edilebilmesi için kullanılan forma çeşididir. Ev sahibi takımın formasıyla benzerlik taşımaz. Bu formalar oyuncuların, yöneticilerin ve seyircilerin karışıklık yaşamaması için kullanılır.

Türkiye kadın millî ragbi birliği takımı, Türkiye'yi ragbi birliğinde temsil edecek; ancak henüz kabul edilmiş uluslararası maç oynamamış milli ragbi takımıdır.

Büyük Britanya kadın milli ragbi birliği takımı, Büyük Britanya'yı kadınlar ragbi birliğinde temsil eden ulusal spor takımıydı. Takım, 1983-1994 yılları arasında İngiltere'deki kadın ragbisinden sorumlu olan Kadınlar Ragbi Futbol Birliği tarafından organize edildi, ancak 1987 ile 1990 arasında yerini İngiltere, İskoçya ve Galler'i temsil eden ayrı takımlar aldı.

Amerika Birleşik Devletleri kadın millî ragbi birliği takımı, ragbi birliğinde Amerika Birleşik Devletleri'ni temsil eden millî takımdır. Resmî olarak 1987 yılında kurulmuş olup "Eagles" takma adını taşımaktadır.

İskoçya kadın millî ragbi birliği takımı beş kez Kadınlar ragbi dünya kupasına katılmıştır ve rugby dünya şampiyonasında önemli bir role sahiptir. İskoçya'da kadın ragbi birliğinin yönetimini İskoç ragbi yapmaktadır. Clare Cribbes Dünya Kupası'nda İskoçya formasıyla oynayan en genç oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika kadın millî ragbi birliği takımı</span>

Güney Afrika kadın millî ragbi birliği takımı, ragbi birliğinde Güney Afrika'yı temsil eden millî takımdır. İlk kez 2004 yılında oynamıştır.

Belçika kadın millî ragbi birliği takımı, ragbi birliğinde Belçika'yı temsil eden millî takımdır. İlk kez 1986 yılında oynamıştır.

Kırgızistan kadın millî ragbi birliği takımı, Kırgızistan'ı Ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Faaliyetlerine 2008'de başlamıştır.

Tayland kadın millî ragbi birliği takımı, Tayland'ı Ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır.

Norveç kadın millî ragbi birliği takımı, Norveç'i Ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. İlk maçını 2003'te oynamıştır.

Avusturya kadın millî ragbi birliği takımı, Avusturya'yı ragbi birliğinde temsil eden ulusal bir spor takımıdır. Takım ilk olarak 2004'te oynadı.

Volata ("akış"), 1920'lerin sonlarında ve 1930'ların başlarında, futbol ve ragbi gibi İtalyan kökenli olmayan sporların yerini almak amacıyla kısa bir süre için İtalyan faşistler tarafından geliştirilen ve desteklenen bir futbol türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tekerlekli sandalye ragbi ligi</span>

Tekerlekli sandalye ragbi ligi, ragbi ligi futbolunun tekerlekli sandalye ile oynanan bir versiyonudur. Fransız ragbi ligi oyuncusu ve antrenörü Wally Salvan tarafından 2004 yılında geliştirilmiştir. Diğer tekerlekli sandalye sporlarından aksine engelli olmayan kişilerin üst düzey yarışmalara katılmasına izin verilmektedir.