
Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

Basketbol ya da Sepettopu, elle idare edilen bir topla oynanan popüler bir takım oyunu ve spor dalı. Profesyonel basketbolda beşer kişilik iki takım, yerden yüksekliği Avrupa standartlarına göre 3,05 metre olan ve pota adı verilen, yere paralel konumdaki bir çemberden topu geçirerek, rakibinden daha fazla sayı yapmak suretiyle, on ikişer, onar veya sekizer dakikalık dört periyottan oluşan maçı kazanmaya çalışır.

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi otuz dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür. Saha hentbolu, plaj hentbolu ve tekerlekli sandalye hentbolu türleri bulunur.

Tenis, raket ve topla iki kişi arasında ya da ikişer kişilik iki takım arasında oynanan olimpik bir spor. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik bir tenis topunu ağ (file) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar. Kort toprak kort, çim kort ve sert kort türlerinde olur. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.

Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbola benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Beşe beş futbol, halı saha futbolu ve mini futbol ile benzerlikleri var.

Penaltı vuruşu, bir oyuncunun yalnızca rakip takımın kalecisi tarafından savunulan kaleye tek bir atış yapmasına izin verilen, federasyon futbolunda oyunu yeniden başlatma yöntemidir. Bir oyuncunun kendi ceza sahasında direkt serbest vuruşla cezalandırılabilecek bir faul yapması veya topa el ile dokunması durumunda hakem tarafından verilir. Şut, kale çizgisine 11 m uzaklıkta olan ve taç çizgileri arasında ortalanmış olan penaltı noktasından yapılır.

1982 FIFA Dünya Futbol Şampiyonası, 13 Haziran-11 Temmuz 1982 tarihleri arasında İspanya'da düzenlenen futbol organizasyonudur. 11 Temmuz 1982 günü Santiago Bernabéu Stadyumu'nda oynanan final maçında Batı Almanya'yı 3-1'lik skorla mağlup eden İtalya şampiyon olarak 3. kez bu zafere ulaşmış ve bu zaferle kupayı o zamana dek 3 defayla en çok kazanan Brezilya'yı yakalamıştır. İtalya, ilk turdaki grup maçlarının hepsini berabere bitirmiş ve atılmış olan fazladan 1 gol ile üst tura çıkabilmiştir. Turnuvanın gol kralı olan Paolo Rossi ise, ilk turdaki 3 maçta ve ikinci turdaki ilk maçında gol atamamıştır. Turnuvada takım sayısı 24'e çıkarken dörder takım 6 grupta mücadele etti. Gruplardan çıkacak ilk iki takım, daha sonra üç takımın yer aldığı dört grupta lig usulü oynadı ve liderler ise yarı finale kaldı.

Amerikan futbolu ; on birer oyuncudan oluşan iki takımın arasında, mekik biçimli bir topla, kendisine özgü bölünmüş oyun alanı bulunan dikdörtgen şeklindeki bir sahada oynanan bir Kuzey Amerika futbolu çeşididir. Oyundaki temel amaç; belirli kurallar ve mekanikler çerçevesinde daha fazla sayı yapan taraf olmaktır. Bu amaca hücum takımının, topu pas ya da koşu ile ilerletmesi yoluyla ulaşılır. Topun ilerletilmesinde hücum takımının on yardlık mesafeyi geçmek için dört hücum hakkı bulunur ve eğer bu dört hücum hakkı içerisinde on yardlık mesafe geçilirse, hücum takımı yeni dört hücum hakkı kazanır. Savunma takımının amacı ise, hücum takımının ilerlemesine engel olmaktır. Skor kazanmanın temel yolları ise; topun saha sonuna ulaştırılması, yani touchdown ya da topun belirli bir noktadan vurularak sayı direkleri arasından geçirilmesi yani field goal'dır. Bir touchdownun değeri 6 sayıyken, bir field goalın değeri 3 sayıdır.

Avustralya futbolu, aynı zamanda genellikle futbol ya da Aussie kuralları, günlük konuşma dilinde footy ve tarih bilimi dilinde Avustralasya futbolu ya da Viktorya futbolu olarak geçer, 2 takım ve 18 sporcu arasında açık havada geniş oval şekilli bir çim sahada oynanan bir futbol sporu.
2000 UEFA Süper Kupası, 1999-2000 UEFA Şampiyonlar Ligi kazananı Real Madrid ile 1999-2000 UEFA Kupası kazananı Galatasaray arasında oynanan UEFA Süper Kupası'nın 25. final maçıdır. Maç, 25 Ağustos 2000 tarihinde Monako'daki II. Louis Stadyumu'nda oynanmıştır. Maçı uzatmalarda Mário Jardel'in attığı (altın) gol ile 2-1 kazanan Galatasaray, kupayı kazanan ilk Türk futbol takımı olma başarısını göstermiştir.

Gal futbolu, Hurling'le beraber İrlanda'nın millî sporlarından biridir.Hem erkekler hem de kadınlar tarafından oynanan, sertlik ve hız açısından futbol ile ragbi arası bir oyundur. On beşer oyuncudan oluşan 2 takımdan oluşur. Takımların 15 kişiye kadar yedek oyuncu bulundurma hakları vardır. Fakat maç esnasında sadece 5 oyuncu değiştirebilirler. Gal futbolunun kökleri çok eskilere gider. Ama ilk kez bir sisteme oturtulması 1885 yılına denk gelir. Kısmen, İrlanda'nın "İngiliz" oyunları olan futbol ve ragbiyi reddetmesinden doğmuştur. Erkeklerin şehir takımlarının final karşılaşmaları televizyon'dan canlı verilir ve 80.000'e kadar izleyici çeker. Gal Atletik Birliği (GAA), 1884'te kurulmuştur. Temel işi Gal futbolu ve Hurling'tir. Oyunda kullanılan top görüntü olarak voleybol topuna benzese de yapılış tarzı ve bazı kullanılan maddeler farklıdır.

Kaleci, futbolda yer alan bir pozisyondur. Spordaki en özelleştirilmiş mevkiidir. Kalecinin asıl görevi rakip takımın gol atmasını engellemektir. Bu, kalecinin topu yakalamak veya kale çizgisinden daha uzağa yönlendirmek için topun yörüngesine doğru hareket etmesiyle gerçekleştirilir. Ceza sahası içinde kalecilerin ellerini kullanmalarına izin verilir, bu da onlara sahada topu elle kontrol etme hakkını verir. Kaleci, takım arkadaşlarından ve rakipten farklı renkte bir forma giymektedir.
Kendi kalesine gol, gol atılarak skor kazanılan sporlarda kaleyi savunan takımın oyuncusundan seken topun, pozisyon sonucunda istenmeyen şekilde savunan oyuncunun kalesine girmesidir.
Faul, futbol maçlarında oyuncular tarafından yapılan ve hakem tarafından kurallara aykırı olarak tanımlanan hareketler. Futbol kurallarının 12. maddesinde "fauller ve fena hareketler" başlığıyla ele alınmış, yapılan hareketin faul olarak tanımlanması için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:
- Futbol kurallarının 12. maddesinde yer alan ihlallerden birisinin gerçekleşmesi
- Sahada olan oyunculardan biri tarafından gerçekleştirilmesi
- Oyun alanında gerçekleşmesi
- Rakip oyuncuya yapılması
- Topun oyunda olduğu sırada gerçekleşmesi

Topun oyunda ve oyun dışı olması, futbolda, topun hangi durumlarda oyunda hangi durumlarda oyun dışında olduğunu belirten futbol kurallarının dokuzuncu kuraldır.
Seri penaltı vuruşları, genelde eliminasyon sisteminde oynanan futbol maçlarında normal süre ve uzatmaların beraberlikle sonuçlanması durumunda maçın galibini belirlemek için iki takımın sırayla beşer penaltı kullanmaları, sonucun tayin edilememesi halinde ise penaltı vuruşlarına eşitliğin bozuluncaya kadar seri bir şekilde devam edildiği futbol kuralı. Penaltı vuruşlarında, penaltıyı kullanacak ilk beş oyuncu liste ile belirlenir. Bu oyuncuların kullandıkları vuruşlardan sonra eşitlik bozulmazsa penaltı vuruşları takımdaki diğer oyuncuların vuruşlarıyla devam eder. Maç içerisinde kırmızı kart gören ve oyundan alınan oyuncular penaltı vuruşu kullanamazlar. Eğer tüm oyuncular penaltı kullanmış ve eşitlik yine bozulmamışsa, vuruşlar tekrar en baştan sırayla başlar. Seri penaltı vuruşlarında atıcının yalnızca bir vuruş hakkı vardır. Vuruşunu yaptıktan sonra atıcı topa ikinci defa vuruş yapamaz. Top ilk vuruşun aksiyonu ile kale çizgisini geçerse gol kararı uygulanır.

Saha sonu, Amerikan futbolu sahasında kullanılan ve sayı bölgesine verilen isimdir. Bölge sayı çizgisinden saha sonu çizgisine kadar uzanır ve saha kenarı çizgileri ile sınırlanır. Sahada mücadele eden her iki takım için birer adet olmak üzere toplamda 2 saha sonu bulunur. Bölgenin 4 köşesinde görüşe yardımcı olması için 4 direk bulunur. Bunun yanında bölgenin 4 kenarı da beyaz bir çizgi yardımıyla işaretlenmiş, sayı çizgisi ve saha sonu çizgisine ek turuncu çizgiler eklenmiştir. Futbol ve buz hokeyinden farklı olarak Amerikan futbolunda sayı yapabilmek için, topun pas ya da koşu yardımıyla tamamının sayı çizgisine sokulması gerekir.

Gürcistan millî ragbi takımı, Gürcistan Ragbi Birliği tarafından yönetilen, lelos lakaplı erkeklerden oluşan bir takım. Takım, Uluslararası Ragbi Birliği'nde Gürcistan'ı temsil etmektedir. Takım, her yıl Ragbi Avrupa Şampiyonası'na ve her dört yılda bir düzenlenen Ragbi Dünya Kupası'na katılmaktadır.
{{Futbol ligi sezonu bilgi kutusu | lig = Bölgesel Amatör Lig | logo = BAL Logo.jpg | pixels = | takımsayısı = 260 | sezon = 2021-22 | şampiyon = {{kayma|1. Bölge:[[Muşspor (2015)|Muş 1984 Muşspor}}}}
2. Bölge:Eynesil Belediyespor
3. Bölge:Arguvan Belediyespor
4. Bölge:Kepez Belediyespor
5. Bölge:Amasyaspor 1968
6. Bölge:Sapanca Gençlikspor
7. Bölge:Bulvarspor
8. Bölge:Ayvalıkgücü Belediyespor
9. Bölge:Efeler 09 | ligdendüşenler = | yükselenler = {{kayma|1. Bölge:[[Muşspor (2015)|Muş 1984 Muşspor}}}}
2. Bölge:Eynesil Belediyespor
3. Bölge:Arguvan Belediyespor
4. Bölge:Kepez Belediyespor
5. Bölge:Amasyaspor 1968
6. Bölge:Sapanca Gençlikspor
7. Bölge:Bulvarspor
8. Bölge:Ayvalıkgücü Belediyespor
9. Bölge:Efeler 09 | toplammaç = | toplamgol = | öncekisezon = 2020-21 | sonrakisezon = 2022-23 }} 2021-22 Bölgesel Amatör Lig, Bölgesel Amatör Lig'in 12. sezonudur. Bu sezon 81 ilden 260 takım mücadele etmiştir. 2 kademeli olarak oynanacak olan BAL, 9 bölgeye ayrılmıştır. Her bölgede 3 grup olmak üzere toplam 27 grup yer alacaktır. Grup birincilerinin tarafsız bir merkezde tek devreli lig sistemi ile oynayacakları play-off maçlarından sonra şampiyon olacak 9 takım 2022-23 3. Lige yükseldi.

The Rugby Championship, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda arasında düzenlenen bir yıllık uluslararası ragbi birliği şampiyonasıdır. 1996 yılında kurulmuş olup bu dört ülkenin ragbi birliği federasyonları birliği olan SANZAAR tarafından düzenlenmektedir.