İçeriğe atla

Ragıp Hulûsi Özdem

Ragıp Hulûsi Özdem (1920'ler)

Ragıp Hulûsi Özdem (1893, Selanik - 1943), Türk dilbilimci ve politikacı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve daha sonra Türkoloji tahsiline Fransa ve Macaristan'da devam ederek doktorasını tamamladı. Kemalist modernleşmenin üyelerinden olan Özdem Yeni Türk alfabesinin tanıtılmasından sorumlu olan komisyonun üyesiydi. Türk Tarih Kurumu üyeliği de bulunmaktaydı. Arapça, Farsça, Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca, Rusça, Macarca, Romence ve Esperantoya vakıf olan Özdem, Bulgarca, Yunanca, Fince, Eski Yunanca ve Latinceye de aşinaydı. 1928'de Herbert Adams Gibbons'un Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu adlı eseri haricinde Wilhelm Barthold'un Ortaasya Türk Tarihi hakkında dersler (1927) ve Frederick William Hasluck'ın Bektaşilik tetkikleri (1928) adlı eserlerini Türkçeye çevirmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Koşay, H. "Ragıp Hulûsi Özdem (1893- 1943)". Belleten. s. 149-151. 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

23 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 143. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 222 gün vardır.

22 Ekim, Miladi takvime göre yılın 295. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 70 gün vardır.

Tabiat; Suphi Ethem Bey'in kurduğu aylık bilim ve felsefe dergisidir. Ragıp Hulusi ve Mustafa Nermi Beyler de "Tabiat" dergisi kadrosunda yer almışlardır.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Kentmen</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı ve asker (1911–1993)

Hulusi Kentmen, Türk asker, sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı.

Dilbilgisi ya da gramer, bir dilin ses, biçim ve cümle yapısını inceleyip, kurallarını saptayan bilim dalı. Bir dili seslerinden cümlelere kadar, içerdiği bütün dil birliklerini, geniş bir şekilde anlam ve görevlerini kapsayacak şekilde inceler ve sözcüklerden anlam üretmeyi sağlar. Dilbilgisi kuralları, bir grup tarafından hazırlanmayıp, o dili kullanan insanların zaman içinde gerekli kuralları yaratmaları veya var olan kuralları dilin gelişimine göre değiştirmeleri sonucu oluşur. Bir dili veya bir dilin değişkesini akıcı olarak konuşanlar bu kuralları içselleştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Rıza Zobu</span> Türk oyuncu (1902-1992)

Vasfi Rıza Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Nafiz Çamlıbel</span> Türk şair, siyasetçi, öğretmen (1898 - 1973)

Ahmet Faruk Çamlıbel, Türk şair, siyasetçi, öğretmendir.

Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkan Cumhuriyet dönemi edebî topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Atılgan</span> Türk yazar

Yusuf Atılgan, Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

İsmail Habip Sevük ya da İsmail Hakkı Sevük, Türk yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hulûsi Alataş</span>

Ahmet Hulûsi Alataş, Türk siyasetçi.

Kenan Hulusi Koray Cumhuriyet döneminde kurulan Yedi Meşaleciler adlı topluluk üyesi ve hikâyeci yazar

<span class="mw-page-title-main">Kemal Ergüvenç</span> Türk seslendirme sanatçısı ve oyuncu

Kemal Ergüvenç, Türk tiyatro, sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

Mahmut Ragıp Gazimihal ya da eski soyadıyla Kösemihal, Türk müzikolog, araştırmacı, tarihçi ve yazar. Eğitimine babasının yanında başladı. Rüştiyedeki eğitimi sonrasında liseyi farklı okullarda tamamlayabildi. Müzik eğitimini ise Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yaptı ve önemli müzikçilerle tanıştı. Türkiye'ye geri dönünce çeşitli okul ve üniversitelerde müzik tarihi üzerine dersler verip Kültür Haftası gibi dergilerde yazılarını yayımladı. 1961 yılında hayatını kaybeden Gazimihal aynı zamanda piyanist İdil Biret'in de dayısıydı.

Herbert Adams Gibbons Amerikalı gazeteci. Türkiye'de daha çok Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemi (1299/1303-1453) üzerine ortaya attığı iddialar ile tanınmaktadır. Ortaya attığı tezi genel olarak Osmanlıların devlet kurmak için gerekli olan unsurları İslamlaşan Rum tebâa ile İslam olmuş Türklerden hasıl bulduğudur. Tarihçi olmamasına rağmen büyük yankı uyandıran iddiaları çoğu Osmanlı tarihçisini anti-tez yaratmaya veya tez çürütmeye itmiştir.

Mecdut Mansuroğlu, (1910-1960) Türk dili biliminsanı.