İçeriğe atla

Rafael Urdaneta

Rafael Urdaneta

Rafael José Urdaneta y Farías (24 Ekim 1788 - 23 Ağustos 1845), Venezuelalı general ve İspanyol Amerikan bağımsızlık savaşlarının kahramanıdır.[1] 1830'dan 1831'e kadar Gran Colombia Başkanı olarak görev yapmıştır. Simón Bolívar'ın ateşli bir destekçisi ve onun en güvenilir ve sadık müttefiklerinden biridir.[2]

Özel hayatı

Dolores Vargas Paris, Urdaneta'nın karısı

Rafael Urdaneta, 24 Ekim 1788'de İspanyol asıllı önde gelen bir ailenin çocuğu olarak Venezuela'daki Maracaibo'da doğmuştur. Miguel Jerónimo de Urdaneta y Troconis ve María Alejandrina de Farías arasındaki evliliğin oğludur. İlköğrenimine Maracaibo'da, ortaöğrenimine Karakas'ta başlamıştır. Bağımsızlık savaşından önce Latince ve felsefe öğrencisiydi.

31 Ağustos 1822'de Gran Colombia, Santa Fe'de Santa Fe şehrinin genç ve ünlü bir kahramanı olan Dolores Vargas Paris ile evlenmiştir. Gran Colombia 1831'de dağılmadan önce, evlilik çok popülerdi. Ancak, Yeni Granada Cumhuriyeti'nde bir diktatörlüğün dağılması ve kurulmasının ardından ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardır. Maracaibo, Venezuela'ya (Urdaneta'nın memleketi) ulaştıklarında, Venezuela Bağımsızlık Savaşı'nın sona ermesinden sonra Bolivar'ın ideolojik düşmanlarından biri haline gelen General Páez'in zulmüne maruz kalmışlardır. Urdaneta ve Dolores, Bolivar'ın davasının destekçileriydi; bu yüzden tekrar, bu sefer Curaçao'ya kaçmak zorunda kalmışlardır.

1832'de Venezuela hükûmeti tarafından aileye verilen bir ruhsatla Karakas'a dönebilmişlerdir ancak Urdaneta'nın ülke siyasetine karışmamasını şart koşmuşlardır. Aile, hükûmete karşı bir isyanın patlak verdiği Santa Ana de Coro'ya taşınmıştır. Bu, Urdaneta'nın bir kez daha Venezuela siyasetine girmesinin kapılarını açmıştır. Sonunda 1845'e kadar senatör olarak konumunu koruyabilmiştir.

1845'te Venezuela'nın İspanya elçisi olarak atanmıştır ancak o yılın 23 Ağustos'unda Fransa'nın Paris kentinde böbrek taşlarından kaynaklanan komplikasyonlardan dolayı, İspanya'ya varamadan ölmüştür.16 Mayıs 1876'da Venezuela Ulusal Panteonuna gömülmüştür. 24 Ekim 2015 tarihinde, bu tarih Venezuela'da onu anmak için ulusal bayram ilan edilmiştir.[3]

Askerî kariyer

Yeni Granada Valiliği Santa Fe'de Santa Fe Real Audiencia'nın sayıştay başkanı olarak görev yapan amcası Martín de Urdaneta y Troconis tarafından cesaretlendirilen Urdaneta, 1804'te bu şehre gitmiştir. Askerî işlerin yönetiminde deneyim kazanarak Santa Fe'de birkaç yıl yaşamıştır.

20 Temmuz 1810'da Santa Fe'de bir cunta kurulmuştur: O yılın nisan ayında Caracas Cuntasının kurulmasının ardından tüm kıtada şekillenmeye başlayan birçok bağımsızlık hareketinden birine Urdaneta katılmıştır. 1 Kasım 1810'da New Granada vatansever ordusunun ilk taburuna teğmen olarak katılmıştır ve ertesi yıl Yeni Granada'daki Campaña del Sur'da savaşmıştır. 1813'teki Santa Fe Savaşı'nın ardından kralcılar tarafından yakalanmıştır ve serbest bırakılmadan önce birkaç ay hapsedilmiştir.

Simón Bolívar, 1811'de kurduğu ilk cumhuriyetin çöküşünden sonra Venezuela topraklarından sürgün edilmiştir ancak 1813'te Yeni Granada bölgesindeki kralcılarla savaşmaktaydı. Bu süre zarfında Urdaneta, Bolivar'ın devrimci ordusuna katılabilmiştir. Bolivar'ın Venezuela'yı geri almaya yönelik hayranlık uyandıran kampanyası, Urdaneta için bir sahne olduğunu kanıtlamıştır. 2 Temmuz 1813'te Niquitao Muharebesi'nde albay José Félix Ribas'ın komutası altında kendini ayırt etmiştir ve Albay Julián Izquierdo'nun kralcı güçlerine karşı Taguanes Savaşı'nda vatansever zafer için belirleyici olmuştur.

O andan itibaren, aralarında Barbula Muharebesi, Doğu'ya Geri Çekilme, Santa Fe Kuşatması (daha sonra sadece 26 yaşında Korgeneralliğe terfi etmiştir), Yakalama gibi çok sayıda askerî harekâta öncülük etmiştir. Maracaibo ve 1821'de Coro Eyaletini kurtaran ve Carabobo Savaşı için zemin hazırlayan San Carlos Yürüyüşü. Bolivar, birliklerinin yürüyüş sırasında çektiği yorgunluğun çok büyük olduğunu düşündüğü için Carabobo Savaşı'na katılmamıştır. Urdaneta'nın hizmetini göz önünde bulunduran Bolivar, şu anda onun Genel Subaylığa terfi edilmesini talep etmiştir.[4]

1821'deki Carabobo Savaşı'nın ardından, Venezuela bağımsız ve vatansever davaya yıllarca hizmet ettikten sonra Urdaneta, Bolivar'ın en yakın arkadaşlarından ve işbirlikçilerinden biri olmuştur.

Eylül Komplosu

1828'de, o zamanki Savaş Bakanı ve Kabine'ye başkanlık eden Urdaneta, o zamanlar Gran Colombia başkanı olan Bolivar'a suikast girişiminde bulunulan Eylül Komplosu'nun arkasındaki sözde hainleri yargılamaktan sorumlu olmuştur. Francisco de Paula Santander'in baş komplocu olduğuna hiç şüphe duymadan ikna olan Urdaneta, Kabinedeki bakanların çoğuyla birlikte onu ölüme mahkûm etmiştir. Bolivar, Yeni Granada ve Venezuela arasındaki birliğin istikrarından korkmaktadır, bu yüzden Santander'i bunun yerine ömür boyu sürgüne zorlamıştır. Ancak, 1830'da Antonio José de Sucre'nin öldürülmesinin yanı sıra bunun gibi çatışmalar sonunda Gran Colombia'nın çöküşüne neden olmuştur. Bu nedenle, Bolivar'ın bağımsızlıktan bu yana sürdürmek için çok şey feda ettiği birlik elde edilmiştir.

Urdaneta, hayatı boyunca Ordu Kurmay Başkanı ve Savaş ve Donanma Bakanı olarak da görev yapmıştır.

Bolivar, savaştaki olağanüstü strateji anlayışı nedeniyle ona "El Brillante" ("Parlak") adını vermiştir; şimdi Venezuela tarih yazımında ona atıfta bulunmak için kullanılan bir isimdir.[5]

Cumhurbaşkanlığı

Venezuela Ulusal Panteonundaki Rafael Urdaneta Anıtı

1830'da Yeni Granadyalılar ve Venezuelalılar arasında yükselen düşmanlık bir kaynama noktasına ulaşmıştır. O sırada, General Bolivar'a sadık Venezuela taburu Callao, Bogota'da konuşlandırılmıştır. General Francisco de Paula Santander'e sadık ve yine aynı şehirde konuşlanmış başka bir tabur, hükûmeti Callao'yu Tunja şehrine taşımaya ikna etmiştir. Bu eylem, Bogotá'da yaşayan Venezuelalı sivil nüfusta infial yaratmıştır ve her iki tabur arasında bir çatışmayı tetiklemiştir.

Callao taburu Neogranadine taburunu yenmiştir ve Başkan Joaquín Mosquera y Arboleda ve Başkan Yardımcısı Domingo Caycedo y Sanz de Santamaría başkentten kaçmıştır. 5 Eylül 1830'da General Urdaneta, "Kolombiya Cumhuriyeti Hükûmeti Geçici Başkanı" unvanıyla cumhurbaşkanlığının kontrolünü ele geçirmiştir. General Urdaneta ve müttefiklerinin, o yılın Mayıs ayında istifa eden Bolivar'ı başkente dönmesi ve bir kez daha cumhurbaşkanı olarak devralması için ikna etme umuduydu.

Bolivar'ın başkente dönmeyeceği kesinleştiğinde barış ve düzeni yeniden sağlamak amacıyla Urdaneta, Kongre'nin 15 Haziran 1831'de Villa de Leyva şehrinde toplanmasını emretmiştir.

Bununla birlikte, kongre toplanamadan önce, Neogranadin generalleri General Urdaneta'ya karşı memnuniyetsizliklerini dile getirmişlerdir ve ülke çapında askerî harekâtlar patlak vermiştir. Generaller José María Obando ve José Hilario López, Yeni Granada'nın güney eyaletlerinin ve kuzey eyaletlerinin General José Salvador Córdova Muñoz'un kontrolünü ele geçirmiştir. 14 Nisan 1831'de ilerleyen ordular, Caycedo'yu yürütmenin meşru başkanı olarak ilan etmiştir ve General Urdaneta'nın barış görüşmelerine katılmasını istemiştir. Urdaneta kabul etmiştir ve Apulo kasabasında Neogranadin generalleriyle bir araya gelmiştir. 28 Nisan'da her iki taraf da barışın sağlandığı ve Urdaneta'nın iktidardan feragat ettiği Apulo Antlaşması'nı imzalamıştır.

Kaynakça

  1. ^ Mis Mejores Amigos - 110 Biografías de Venezolanos Ilustres. Vinicio Romero Martínez. Editorial Larense. Caracas. 1987
  2. ^ Monografias "Generales de Bolívar" 18 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2013
  3. ^ "Decretan el 24 de octubre, natalicio de Rafael Urdaneta, como "fecha de la Patria"". Noticias24. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  4. ^ "Archived copy". 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2015. 
  5. ^ INCES "Erase una vez un hombre llamado Rafael Urdaneta" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2013

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya</span> Güney Amerikada bir ülke

Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülkedir. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. Yüz ölçümüne göre Güney Amerika'nın 4., dünyanın ise 26. en geniş ülkesidir. Ülke 32 departman ve aynı zamanda en büyük şehir olan Bogotá Başkent Bölgesi'ne ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">José Martí</span> Kübalı filozof ve şair (1853-1895)

José Julián Martí Pérez, Küba bağımsızlık mücadelesinin öncülerinden, şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Callao</span> Peruda bir liman şehri

Callao, Peru'nun 1.453.720 nüfuslu bir liman şehridir. 146,98 km² bir alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires (eyalet)</span>

Buenos Aires eyaleti, 2007 yılı tahminlerine göre on beş milyona yaklaşan nüfusuyla Arjantin'in en kalabalık eyaletidir. Ülkenin doğusunda ve merkez bölgesinde yer alan eyalet Córdoba, La Pampa, Río Negro, Entre Ríos ve Santa Fe eyaletleriyle komşudur. Buenos Aires içinde yer alan Buenos Aires Özerk Şehri eyalete bağlı değildir ve federal bir bölgedir. Eyalet başkenti La Plata şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Bağımsızlık Savaşı</span>

Kolombiya Bağımsızlık Savaşı, 1810-1819 yılları arasında yapılmış bağımsızlık savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela bayrağı</span> Ulusal bayrak

Venezuela bayrağı günümüzdeki bayrağa benzer şekilde ilk olarak 1806 yılında göndere çekilmiş, zaman içerisinde ülkenin konumu nedeniyle de birçok kez değişikliğe uğramış, yapılan son değişiklik ile günümüzde kullanılan hâli ile 12 Mart 2006 tarihinde resmî olarak kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antonio José de Sucre</span>

Antonio José de Sucre, Ayacucha'nın Büyük Mareşali olarak bilinen Güney Amerikalı devrimci önderdir. Simón Bolívar'ın generallerinden birisidir ve Bolivya'nın ikinci devlet başkanıdır.

Francisco Morazán 1830-1839 yılları arasında Orta Amerika Federal Cumhuriyeti başkanlığı da yapan siyasetçi. Orta Amerika başkanı olmadan önce Honduras devlet başkanı idi. 11 Kasım 1827 tarihinde yapılan La Trinidad Savaşı ile popülaritesi arttı. Savaştan sonra 1842 yılında idamına kadar, Morazán Orta Amerika'nın siyasi ve askeri alanında önemli bir yere sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar'ın Doğum Yeri</span> Venezuelanın 2. başkanı Simón Bolívarın doğduğu ev

Simón Bolívar'ın Doğum Yeri Venezuela'nın başkenti Caracas'ın Simón Bolívar Meydanı yanında bulunan Venezuela ve Latin Amerika'nın bağımsızlık kahramanı ve bağımsız Venezuela'nın 2. başkanı olan Simón Bolívar'ın doğduğu evdir. Aynı zamanda Bolivar Müzesi olarak düzenlenerek hizmet veren yapı, ülkenin turistik cazibe noktalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Otero Silva</span> Venezuelalı yazar ve siyasetçi (1908-1985)

Miguel Otero Silva Venezuelalı gazeteci, romancı, şair, siyasetçi, devrimci. Venezuela edebiyatında büyük bir referans figürü olan Silva'nın edebi ve gazetecilik çalışmaları özellikle Venezuela'nın sosyal ve siyasal tarihi ile ilgiliydi. 1958 yılında demokrasiye geçilmeden önce defalarca sürgüne zorlandı; ancak sonrasında Venezuela Senatosu'na seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Panteon, Venezuela</span>

Ulusal Panteon Venezuela'nın ulusal kahramanların mezarlarının bulunduğu anıt mezardır. Panteon 1870larda Venezuela'nın Caracas'ın eski şehir kısmının kuzey ucundaki yıkık bir tarihi kilisenin bulunduğu yerde inşa edilmiştir.

Kolombiya devlet başkanı, Amerika kıtasının güneyinde bulunan Kolombiya'da öncel devletlerini de kapsayacak şekilde 1831 yılından bu yana ülkenin üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

<i>Labirentindeki General</i>

Labirentindeki General, Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1989 yılında yayımlanan romanıdır. Kitap, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru ve Bolivya dahil olmak üzere bölgedeki birçok ülkenin bağımsızlığında kilit rol oynayan Güney Amerikalı bir askeri ve siyasi lider olan Simón Bolívar'ın hikâyesini anlatıyor. Roman, Bolívar'ın hayatının son günlerinde, Kolombiya'daki Magdalena Nehri'nde hayatını ve başarılarını düşündüğü bir yolculuğa çıktığı sırada geçiyor.

<span class="mw-page-title-main">Agustín Gamarra</span>

Agustín Gamarra Messia, Peru'da 4. ve 7. Cumhurbaşkanı unvanlarıyla görev yapan Perulu bir asker ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Andrés de Santa Cruz</span> Bolivyalı siyasetçi ve asker

Andrés de Santa Cruz y Calahumana, 1829 yılından 1839'a kadar Bolivya'nın yedinci başkanı olarak görev yapan, Bolivyalı general ve politikacıydı. Kendisinden önce başkanlık yapan José Miguel de Velasco iki kez görev aldığı için, başkanlık yapan altıncı farklı isimdir. 2005 yılında başkan seçilen Evo Morales'e kadar, Bolivya'da en uzun süre başkanlık yapan isim Santa Cruz'dur. Ayrıca, 1827 yılında ve ardından 1836 yılından 1838'e kadar Peru'nun geçici başkanı olmuştur. Peru ile Bolivya'nın konfederatif bir yapıda birleşmesi için uğraşan ve 1836 yılından 1839'a kadar hayatta kalan Peru-Bolivya Konfederasyonu'nun "Yüce Koruyucusu" sıfatıyla görev yaptı; onun kişisel çabalarıyla oluşturulan bu siyasi yapı uzun süreli olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Cumhuriyeti</span> Güney Amerikada 1831–1858 arası var olan devlet

Yeni Granada Cumhuriyeti, bugünkü Kosta Rika, Ekvador, Venezuela, Peru ve Brezilya'nın daha küçük bölümleriyle birlikte bugünkü Kolombiya ve Panama topraklarından oluşan ve 1831-1858 yılları arasında var olan merkeziyetçi üniter bir cumhuriyetti. 9 Mayıs 1834 tarihinde ulusal bayrak kabul edildi ve 26 Kasım 1861'e kadar Veles'in düzenlemesindeki Gran Colombian renkleri ile kullanıldı. Tüccar sancağının sekiz köşeli yıldızı beyazdı.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya Birleşik Devletleri</span> Güney Amerikada 1863–1886 arasında var olan devlet

Kolombiya Birleşik Devletleri, 1863'te Rionegro Sözleşmesi ile yıllarca süren iç savaşın ardından Granada Konfederasyonu için kabul edilen isimdi. Kolombiya, dokuz "egemen devletten" oluşan federal bir devlet haline geldi. Bugünkü Kolombiya ve Panama topraklarını ve kuzeybatı Brezilya'nın bazı kısımlarını kapsıyordu. Birkaç yıl daha aralıklı iç savaşlardan sonra, 1886'da günümüzdeki modern Kolombiya'nın öncülü olan daha merkeziyetçi Kolombiya Cumhuriyeti aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Granada Birleşik Eyaletleri</span> 1810dan 1816ya kadar Kolombiya devleti dönemi

Yeni Granada Birleşik Eyaletleri, Kolombiya tarihinde la Patria Boba olarak bilinen bir dönem olan 1810 yılından 1816 yılına kadar Güney Amerika'da bir ülkeydi. Kabaca günümüz Kolombiya topraklarına karşılık gelen Yeni Granada Krallığı bölgelerinden oluşmuştur. Hükûmet, zayıf bir yürütme ve güçlü bir kongreden oluşan parlamenter sisteme sahip bir federasyondu. Ülke 1816 yılında İspanya tarafından yeniden fethedildi.