İçeriğe atla

Rafael Calventi

Rafael Calventi Ağustos 2011'de

Rafael Calventi Gaviño (d. 18 Mart 1932 - ö.19 Ağustos 2018), Dominikli mimar, akademisyen ve diplomattır.[1][2] Calventi, 18 Mart 1932'de La Vega, Dominik Cumhuriyeti'nde doğdu. 1996 yılında Dominik Cumhuriyeti diplomatı olarak tayin edilerek ülkesinin temsilen İtalya, Meksika, Arjantin ve Almanya'da büyükelçi olarak görev aldı.

Calventi, Dominik Cumhuriyeti Bayındırlık ve Haberleşme Bakanlığı (SEOPEC) Ulusal Kentsel Planlama ve Tasarım Daire Başkanlığı Ofisi Müdür Yardımcılığı görevinide yürütmüştür.

Dominikli mimar, akademisyen ve diplomat Calventi, 1966-1968 yılları arasında Dominik Mimarlık Okulu'nun ilk başkanı olarak ve Mimari Kompozisyon ve Mimarlık Kuramı alanında profesör olarak görev almıştır. Aynı zamanda 1972'de kurulan Santo Domingo Teknoloji Enstitüsü'nün (INTEC) kurucularındandır.

Yaşamının son yıllarını Almanya'da sürdüren Dominikli mimar, akademisyen ve diplomat Rafael Calventi 19 Ağustos 2018'de Berlin'de kalp krizi sonucu 86 yaşında ölmüştür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Caribbean Modernist Architecture". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  3. ^ Dominican architect and diplomat 20 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca)

İlgili Araştırma Makaleleri

19 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 231. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 134 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlar Odası</span>

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odasına şu görevleri vermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

Ali Topuz, Türk siyasetçi.

Ali Mukbil Gökdoğan, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bonatz</span> Alman mimar (1877-1956)

Paul Bonatz, Alman mimardır. Türkiye'de bulunduğu 1940'larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın destekleyici ve yönlendiricilerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Moneo</span>

Rafael Moneo veya José Rafael Moneo Vallés İspanyol bir mimardır.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Tanyeli</span>

Uğur Tanyeli, Türk mimar, akademisiyen, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı.

<span class="mw-page-title-main">Leonel Fernández</span>

Leonel Antonio Fernández Reyna, Dominikli avukat, akademisyen, Dominik Cumhuriyeti'nin 2004-2012 yılları arası eski Cumhurbaşkanıdır. 1996 yılından 2000 yılına kadar aynı görevde kaldı. Görev süresi Ağustos 2012 yılında sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Félix Sánchez</span>

Félix Sánchez, Amerikalı-Dominikli atlet. Şampiyonalarda Dominik Cumhuriyeti'ni temsil eden atlet özellikle 400 metre engellide yarışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carme Pigem</span>

Carme Pigem, Katalan kökenli İspanyol mimar.

<span class="mw-page-title-main">Luis Abinader</span> Dominik Cumhuriyeti devlet başkanı

Luis Rodolfo Abinader Corona Dominik Cumhuriyeti'nin 54. ve şu anki Cumhurbaşkanı olan bir Dominik ekonomisti, iş insanı ve politikacıdır. 2016 ve 2020 genel seçimlerinde Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı için Modern Devrimci Partisinden aday oldu.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrauf el-Kasım</span> Suriyeli siyasetçi

Abdurrauf el-Kasım Suriyeli mimar, akademisyen ve 1980'li yıllarda Suriye'de başbakanlık yapmış bir siyasetçidir.