İçeriğe atla

Rafael İsraelyan

Rafael İsraelyan
Kişisel bilgiler
Doğum17 Eylül 1908(1908-09-17)
Tiflis, Çarlık Rusyası
Ölüm08 Eylül 1973 (64 yaşında)
Erivan, Sovyetler Birliği
VatandaşlıkErmeni
Çalışma ve başarıları
Ünlü yapıtlarıAziz Sarkis Katedrali
Aziz Vartan Ermeni Katedrali
Aziz Nerses Shnorhali Katedrali

Rafael İsraelyan (ErmeniceՌաֆայել Իսրայելյան; 17 Eylül 1908 - 8 Eylül 1973) Ermeni bir mimar ve tasarımcıydı. Mimar, sivil binalar, kiliseler ve anıtlar tasarlamıştır.

Hayatı ve Eğitimi

Rafael İsraelyan, 1908'de Gürcistan'ın Tiflis şehrinde doğdu. 1926-1928 yılları arasında Tiflis Sanat Akademisi'nin mimarlık fakültesinde ve ardından Ilya Repin Leningrad Toplumsal Yapı Enstitüsü'nün mimarlık fakültesinde eğitim gördü. 1934 yılında sanatçı-mimar unvanıyla mezun oldu. 1936'da aynı enstitüde yüksek lisans derecesini tamamladı. Aynı yıl Erivan'a taşındı ve Erivan şehrinin mimari tasarım kurumlarında çalışmaya başladı.

İsraelyan, 1941-1963 yılları arasında Erivan Politeknik Enstitüsünde uzun bir öğretim kariyeri sürdürmüştür.[1] 1956-1970 yılları arasında ise Kutsal Eçmiadzin Ana Makamı'nın Mimari Komisyonu üyesi olmuştur.

Ölümünden sonra, kendisi de bir mimar olan oğlu Areg, babasının bitmemiş projelerini tamamlamaya başlamıştır.

Projeler

Aziz Sarkis Katedrali

İsraelyan, neo-klasikliği Ermeni mimari gelenekleri ile birleştiren büyük doğal taş yapılar tasarlamıştır. İlk çalışmalarından biri, 1937'de Erivan'da karmaşık bir şarap mahzeni kompleksinin inşa edilmesidir.

II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında, ölülerin anısına sayısız kasaba ve köyde anıtlar tasarlamıştır. Ayrıca Haçkarların eski Ermeni mimari geleneklerini de canlandırmıştır. İsraelyan, Ermenistan ve diğer ülkelerde 150'den fazla konut, anıt ve kompleksin inşasında rol oynamıştır.

En önemli eserleri şunlardır:[2]

  • Erivan Ararat Şarap Fabrikası'nın şarap mahzenleri (1937–1961)
  • Hrazdan Boğazı Kemeri (1949-1950)
  • Erivan'daki Askeri Müze (Zafer Anıt Müzesi) (1950–1967)
  • " Vahagn Ejderhaları Boğuyor " heykeli (Erivan-Sevan karayolu 1962)
  • Eçmiyazin Katedrali'ndeki Ermeni kırımı kurbanları anısına yapılmış Haçkar Anıtı (1965)
  • 1918 Sardarapat Savaşı anısına Sardarapat Anıtı (1968)
  • Nor Hachen kasabasındaki Haçin direniş anıtı (1973)
  • Musa kasabasındaki Musa Dağı savaş anıtı (1976)
  • Yeniden inşa edilen Aziz Sargis Kilisesi binası, Erivan (1976)
  • Sardarapat'taki Etnografya Müzesi (1978)
  • Aparan’daki Baş Aparan savaşı Anıtı (1979)
  • Vartan Katedrali, New York, Amerika Birleşik Devletleri (1968)
  • Aziz Kırk Şehit Ermeni Kilisesi, Milano, İtalya
  • Aziz Nerses Shnorhali Ermeni Kilisesi Montevideo, Uruguay

Galeri

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Serdarabad Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni düzenli ordusu, Ermeni milisi ve Osmanlı ordusunun karşılaştığı savaştır. Serdarabad Anıtı bu savaş anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin</span>

Eçmiyazin ya da bazen kullanılan şekliyle Eçmiadzin, Erivan'dan batıya doğru 20 kilometre mesafede bulunan Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi'ne bağlı bir şehirdir, 52.757 kişilik nüfusu vardır. Belediye Başkanı Karen Emena Grigorian'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vanadzor</span> Lori, Ermenistanda şehir

Vanadzor ya da Karakilise, ülkenin kuzey kesimindeki Lori Eyaletinin başkenti olarak hizmet veren kentsel bir belediye topluluğu ve Ermenistan'ın üçüncü büyük şehridir. Başkent Erivan'ın yaklaşık 128 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. 1979 yılında yapılan resmi nüfus sayımında 148,876 olan nüfusu, 2011 nüfus sayımında 86,199'a düşmüştür. Şu anda kentin nüfusu yaklaşık 76.000'dir. Vanadzor, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Gougark Piskoposluğu'nun merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ovannes Kaçaznuni</span> Ermeni siyasetçi (1867-1938)

Hovhannes Kaçaznuni, Ermeni siyasetçi ve Ermenistan'ın ilk başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Kilisesi</span> İstanbulda bir kilise

Kırım Kilisesi veya Kırım Anıt Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan bir Anglikan kilisesidir. İngilizlerin Kırım Savaşı anısına yaptırdıkları kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Tsitsernakaberd</span>

Tsitsernakaberd veya Ermeni Soykırımı Anıt Kompleksi, Ermenistan'ın Erivan'daki Tsitsernakaberd tepesine 1967'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı kurbanlarına ithaf edilen anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Mesrop Maştots Caddesi</span> Erivanda bir cadde

Mesrop Maştots Caddesi ya da kısacası Maştots Caddesi, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın başlıca trafik yollarındandır. Erivan'ın merkez ilçesi olan Kentron'da bulunan Zafer Köprüsü'nün güneyinden Matenadaran yakınlarına kadar geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haçkar</span>

Haçkar veya K(h)açkar genellikle Ermenistan'da bulunan, Ermeni kültüründe önemli bir yere sahip işlenmiş anıtsal taşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Gıduts Manastırı</span> Ermeni Apostolik manastır

Gıduts Manastırı, 9. yüzyılında inşa edilmiş ve Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı bugünkü Çitören köyünün ve Van Gölü'nün Çarpanak adasında bulunmakta olan tarihî Ermeni Apostolik manastır. Ktuts Manastırı olarak kayıtlara geçen manastır, adanın kuzey bölümünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Serdarabad Anıtı</span> Ermenistandaki savaş anıtı

Serdarabad Anıtı, Ermenistan'ın Armavir ilinin Araks köyünde bulunan, Serdarabad Muharebesi'ne adanmış bir anıt kompleksidir ve Armavir'in 11 kilometre güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ermenileri</span>

Gürcistan Ermenileri, Gürcistan'da yaşayan Ermenilerdir. Ermeni cemaati çoğunlukla başkent Tiflis, Abhazya Özerk Cumhuriyeti ve Samtshe-Cavaheti bölgelerinde yoğunlaşıyor. Resmi Gürcü istatistikleri, Samtshe-Cavaheti'deki Ermenilerin nüfusun yaklaşık %54'ünü oluşturduğunu belirtiyor. Abhazya'daki Ermeniler, Gürcü ve Abhaz çoğunluğun ardından bölgedeki üçüncü büyük etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi Kilisesi (Kldisubani)</span>

Qarapi Aziz Yorgi Kilisesi Gürcistan'ın Eski Tiflis bölgesindeki Narikala katedralinin dibinde yer alan bir 18. yüzyıl kilisesidir. Kilise tek katlıdır ve 1753 yılında inşa edilmiştir. Gürcü Ortodoks Kilisesi, Aziz Kral Vahtang Gorgasali döneminde inşa edilmiş eski bir Gürcü kilisesinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kilise, Ermeni tüccar Petros Zohrabian ve eşi Lolita'nın ve 1735'te yaptıkları yardımlarla yeniden inşa edildi. Kilise, Gürcü-Ermeni dostluğu ve işbirliğinin en önemli örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Noraşen Kilisesi</span> Gürcistanın başkenti Tifliste yer alan tarihi Ermeni Apostolik Kilisesi

Noraşen Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yer alan ve günümüzde kullanılmayan bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Kilise, Tiflis Sioni Katedrali ve Jvaris Ana Kilisesi'nin yanında, Eski Tiflis'te konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beytüllahim Meryem Ana Kilisesi</span>

Beytüllahim Meryem Ana Kilisesi Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te konumlanmış bir kilisedir. 18. yüzyılda daha eski bir kilisenin arazisine Ermeni kilisesi olarak inşa edilen kilise, günümüzde Gürcü Ortodoks kilisesi olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Culfa Ermeni Mezarlığı</span> Azerbaycanda bir Ermeni mezarlığı

Culfa Ermeni mezarlığı Culfa şehri yakınında bir mezarlıktı. Ermenice Jugha olarak da bilinen mezarlık, Azerbaycan'ın eksklavı olan Nahçıvan yaklaşık 10,000 anıt mezara sahiptir. Mezar taşları, çoğunlukla Orta Çağ Hristiyan Ermeni sanatının karakteristik olarak dekore edilmiş çapraz taşlarından oluşan binlerce haçkardan oluşuyordu. Mezarlık, Azerbaycan hükûmetinin anıtları yok etmek için sistematik bir kampanya başlattığı 1990'ların sonlarında hala ayakta duruyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bana Katedrali</span>

Bana Katedrali, tarihsel Tao bölgesinde, günümüzde Erzurum ilinin Şenkaya ilçesine bağlı ve eski adı Panaki (ფანაკი) veya Banaki (ბანაკი) olan Penek köyünde yer alan Bana Manastırı'nın ana kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.

<span class="mw-page-title-main">Tamar Tumanyan</span> Ermeni mimar

Tamar Tumanyan, Sovyet Ermeni mimar. Kendisine Ermenistan SSC'nin Onursal Kültür Emektarı unvanı verildi (1977). Babası şair ve yazar Hovhannes Tumanyan'dır.