İçeriğe atla

Raet-Tawy

Raet-Tawy
hiyeroglif yazısıyla adı
r
a
iit
ra

ra t
tA
tA

Raet (Rˁỉ.t) veya Raet-Tawy (Rˁỉ.t-tȝ.wỉ), Ra'nın dişi yönü olan eski bir Mısırlı güneş tanrısıdır. Onun adı basitçe Ra'nın isminin dişi formudur. Raet-Tawy'nin uzun adı "İki Ülkenin Raeti" (Yukarı Mısır ve Aşağı Mısır) anlamına gelir.

Kökenleri

Beşinci Hanedan döneminde Raet, Ra'nın muadilidir ve ayrı bir kökene sahip değildir. Ona göklerin ve dünyanın hanımı denilmesine rağmen, Beşinci Hanedanlığın ardından, o zamana kadar Ra'nın karısı (veya başka efsanelerde kızı) olarak kabul edilen Hathor'un önemine asla ulaşamadı.[1]

Kült

Raet, Montu'nun eşi olarak da görülmüştür,[2] bu ikili ve Harpocrates Karnak ile Medamud şehirlerinde üçlü olarak anılmıştır. Ona adanan bayram günü hasat mevsiminin dördüncü ayıydı.[1] Onun kült merkezleri Medamud, El-Tod ve Teb şehirleriydi. Roma döneminden Raet'e kadar ilahiler içeren bir demotik el kitabı hayatta kaldı.[3]

İkonografi

5. Hanedanlığın ardından (Osiris bu dönemlerde Ra'nın yerini almıştır) literatürde Raet'in görüntüleri nadirdir. Tasvir edildiğinde, Hathor'un başlığına benzer şekilde, başında bir güneş diski tutan inek boynuzları olan bir kadın olarak gösterilir. Ek olarak, Isis'in herhangi bir temsili, Raet'in bir tür sunumu olarak kabul edilebilir. Başlık, uraeus veya tüylerle süslenmiştir.[1]

Etimoloji

Ra, konuşmanın "etkin yaratıcı güçlerini" temsil ederken, Raet, dilin yazılı yönünü temsil eder.[4]

Kenanlı/Fenike alfabesi ve Etrüsk Eski İtalik yazısının hemen hemen aynı olmasından dolayı, Raet'in Etrüsk tanrıçası Rhaetia ile bağlantıları olduğuna inanmak için nedenler var, her ikisi de genellikle benzer çevrilir.

Kaynakça

  1. ^ a b c Richard Wilkinson: The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. London, Thames and Hudson, 2003. 978-0500051207 p.164
  2. ^ Wörterbuch, p.402
  3. ^ Kockelmann (2003). "A Roman Period Demotic Manual of Hymns to Rattawy and other Deities (P. Ashm. 1984.76)". The Journal of Egyptian Archaeology. 89. 
  4. ^ Wallis Budge: The Gods of the Egyptians. London, Methuen & C., 1904. OCLC 659445773 p.322

İlgili Araştırma Makaleleri

Mısır tanrıları Mısır mitolojisinde adı geçen tanrılardır.

<span class="mw-page-title-main">Ra</span> antik Mısırda güneş tanrısı

Ra, Mısır mitolojisinde güneş tanrısıdır. Kutsal merkezi Heliopolis'tir. Genellikle başında bir disk bulunan şahin kafalı insan biçiminde canlandırılmıştır. Eski tanrı Atum'la bir tutularak; IV. sülale döneminde devlet tanrısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Thoth</span>

'Thoth ( ; Koinē GreekThṓth, Coptic Thōouttan alınmıştır. Eski bir Mısır tanrısıdır. Sanatta, genellikle kutsal olan hayvanlar olan ibis veya babun başlı bir adam olarak tasvir edildi. Dişi muadili Seshat', karısı Ma'at' idi. Ayın, bilgeliğin, bilginin, yazının, hiyerogliflerin, bilimin, sihrin, sanatın ve yargının tanrısıydı. Yunan karşılığı Hermes'tir.

<span class="mw-page-title-main">Hathor</span>

Hathor, Mısır mitolojisi'nde doğum, bereket, aşk ve evlilik ile ilişkilendirilen tanrıçadır. Ra'nın hem eşi hem kızlarından biridir. Hathor samanyolu galaksisinin kişileştirilmesini temsil eder. Hathor bazı figürlerinde memelerinden süt akan ilahi bir inek olarak çizilir. En eski tanrıçalardandır.

<span class="mw-page-title-main">Firavun</span> Antik Mısırda hükümdarlara verilen isim

Firavun Antik Mısır'da hükümdarlara verilen isim. "Büyük Ev, Saray" anlamını taşıyan kelime daha sonraları hükümdardan bahsetmek şeklini almıştır. Firavunlar aynı zamanda tanrı Horus'un yeryüzündeki simgesi ve beşinci hanedandan sonra da güneş tanrısı Ra'nın oğlu olarak da kabul ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tanrıları</span> Antik Mısır dinindeki ilahlar

Antik Mısır tanrıları, Antik Mısır'da kendilerine tapınılan tanrı ve tanrıçalardır. Bu tanrılar çevresinde oluşan inançlar ve ritüeller tarihöncesi dönemde ortaya çıkmış ve Antik Mısır dininin özü hâline gelmiştir. Tanrı ve tanrıçalar doğa olaylarının ve fenomenlerinin simgesi olarak görülüyordu ve Mısırlılar doğa olaylarının ma'at'a yani ilahî düzene göre devam edebilmesi için ritüeller ve sunularla tanrı ve tanrıçaları yatıştırıyorlardı. Mısır devletinin MÖ 3100 yılı civarında kurulmasından sonra bu görevleri uygulama yetkisi, kendini tanrıların temsilcisi ilan eden ve ritüellerin yapıldığı tapınakları idare eden firavun tarafından kontrol edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Atum</span> Mısır tanrısı

Atum veya Atum-Ra, Mısır mitolojisinde diğer her şeyin kendisinden türediği ilksel Tanrı'dır.

Mehet-Weret veya Mehturt Eski Mısır dininde gökyüzünün eski bir Mısır tanrısıdır. Adı "Büyük Sel" anlamına geliyor.

Montu Mısır mitolojisinde şahin olarak resmedilen savaş tanrısıdır. Kendisine Teb ve Yukarı Mısır'da daha çok tapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nefertem</span>

Nefertem Mısır mitolojisinde Nefertem, Mısır mavi nilüfer Nymphaea caerulea'nın içindeki ilk sulardan doğan Mısır mavi lotus çiçeğinin hem ilk güneş ışığını hem de hoş kokusunu temsil ediyordu. Nefertem'in bazı başlıkları "Güzel Olan" ve "Güneşin Nilüferleri" idi ve Ölüler Kitabı'nın bir versiyonu şöyle diyor:

Nefertem gibi mavi nilüferden Ra'nın burun deliklerine yükselin ve her gün ufukta öne çıkın.

<span class="mw-page-title-main">Anhur</span>

Anhur, Mısır mitolojisinin erken dönemlerinde var olmuş bir tanrıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seker</span> Mısır tanrısı

Seker Mısır mitolojisinde şahin benzeri bir tanrıdır. Sefkhet-Abwy ismi de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hesat</span>

Hesat, inek benzeri yapıda eski bir Mısır tanrıçasıdır. İnsanlığa süt sağladığı ve özellikle firavunu ve birkaç eski Mısır boğa tanrısını emzirdiği söylenirdi. Piramit metinlerinde Anubis'in ve ölen kralın annesi olduğu da söylenir. Özellikle Heliopolis'te ibadet edilen yaşayan boğa tanrısı Mnevis ile bağlantılıydı ve Mnevis boğalarının anneleri Hesat'a adanmış bir mezarlığa gömüldü. Ptolemaik zamanlarda tanrıça İsis ile yakından bağlantılıydı.

Iusaaset, Iusaas veya Saosis, bir ilkel tanrıçadır Eski Mısır dininde yaratıcı tanrı Atum'un kadınsı halidir. Iusaaset, başında bok böceği olan bir kadın olarak tasvir edilmiştir. Yunan Heliopolis'inde Iwwnw ya da Iunu şehrinde Atum gibi ona tapılırdı. Iusaaset, akasya ağacıyla ilişkilendirildi ve akasalar, Heliopolis'teki Iusaaset'e adanmış kutsal alanda duruyordu.

<span class="mw-page-title-main">Imentet</span> Antik Mısır tanrıçası

Imentet, eski Mısır dininde Nil'in batısındaki nekropolleri temsil eden bir tanrıçaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Mnevis</span>

Mnevis, ibadet merkezi Heliopolis'te bulunan ve eski Mısırlılar tarafından Mer-wer veya Nem-wer olarak bilinen eski bir Mısırlı boğa tanrısının Helenleşmiş adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehit</span>

Mehit veya Mehyt eski bir Mısır tanrıçasıydı. Erken Hanedanlık döneminde, sırtından çıkan üç direk ile yatan bir dişi aslan olarak tasvir edildi. O dönemde, birçok erken hanedan mühürlerinde ve fildişi eserlerinde, genellikle bir Yukarı Mısır tapınağının temsiliyle birlikte görülürdü. Ana ibadet yerleri Hierakonpolis ve Thinis'ti.

Wepset (wps.t) eski bir Mısır tanrıçasıdır. Uraeus kobrasının kralları koruyan kişileştirmelerinden biridir. Ayrıca Ra'nın Gözünün formlarından biridir ve Tabut Metinlerinde "Göz" olarak geçmektedir. Adı "yanan kız" anlamına geliyor. Yeni Krallık metinlerinde Osiris'in düşmanlarını yok eder. Biga adasında bir tapınağı olduğu söyleniyordu; orada böyle bir yapı bulunamadı, ancak buradaki ve Aşağı Nübye'deki diğer tanrıların tapınaklarında göründü.