İçeriğe atla

Radyotelefon

Amatör radyo el telsizi, cep telefonu ile kibrit kutusunun kıyaslanması

Radyotelefon veya telsiz telefon, konuşmanın radyo üzerinden iletilmesini sağlayan bir telekomünikasyon sistemidir. Radyotelefon sistemleri, genel aktarlamalı telefon şebekesine çok nadiren bağlanır ve GMRS de dahil olmak üzere bazı radyo servislerinde, bu tür ara bağlantı yasaktır.[1] Radyotelefon, radyotelgrafın veya video iletiminin aksine sesin radyo yoluyla iletilmesi anlamına gelir. Bir mobil istasyonda konuşma ve dinleme için iki yönlü bir telsiz sisteminin düzenlendiği ve bunun halka açık telefon sistemine bağlanabildiği yerlerde, sistem mobil telefon hizmeti sağlayabilir.

Kaynakça

  1. ^ "47 CFR 95.141 - Interconnection prohibited". 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon</span> İki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunması

Telekomünikasyon, iki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunmasına denir. Haberleşme teknolojisi kanalları kullanarak ve fiziksel yollarla ya da elektromanyetik dalgaların bir formu olarak bilgileri iletir. Elektrik sinyalleri buna örnek olarak verilebilir. Telekomünikasyon topluluk adı olarak isimlendirilebilir çünkü birçok farklı teknolojiyi içinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Graham Bell</span> Telefonun icadı ile tanınan İskoç bilim insanı (1847–1922)

Alexander Graham Bell, telefonun icadı ile tanınan İskoçya doğumlu Amerikalı bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Mobil terminal</span>

Mobil terminal, bir mobil ağ ile iletişim için gerekli tüm kullanıcı ekipmanını ve yazılımı içerir. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Telsiz</span>

Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo dalgaları ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

TRT İstanbul Radyosu veya yaygın olarak kullanılan adıyla İstanbul Radyosu, Türkiye'nin en eski ve en büyük radyolarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">El telsizi</span> portatif telsizler

Walkie-talkie veya el telsizi elde taşınan portatif alıcı-verici ve telsizlere verilen addır. II. Dünya Savaşı esnasında geliştirilmiş, savaş sonrasında sivil alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Tipik bir walkie-talkie haricî bir anteni bulunması dışında bir cep telefonunu andırır. Ancak walkie-talkie, diğer telsizlerde olduğu gibi Bas Konuş sistemi ile çalışır, aynı anda hem yayın yapıp hem de yayınlar alınamaz.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz iletişim</span>

Kablosuz iletişim herhangi bir kablolu iletken olmadan iki veya daha fazla nokta arasındaki bilgi aktarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Mobile 6.0</span> Mobil işletim sistemi

Windows Mobile 6.0 kod ismi "Crossbow", Microsoft şirketinin Windows Mobile işletim sisteminin 5. sürümüdür. 3GSM Dünya Kongresi 2007-de, 12 Şubat 2007 tarihinde serbest bırakıldı. Üç farklı versiyonu geliyor: akıllı telefonlar için "Windows Mobile 6 Standard", Telefon işlevselliği ile Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Professional" ve Hücresel radyolar olmadan Pocket PC'ler için "Windows Mobile 6 Classic". Microsoft 6.0 sürümüne 6.5 ve 6.1 sürümü ile birlikte 8 Ocak 2013 tarihinde desteklemeye son verildi.

LG CT810 Incite LG Electronics tarafından üretilen bir İnternet özellikli bir Windows Mobile Pocket PC akıllı telefonudur. Kasım 2008 (AT&T) ve Şubat 2009 yılında çıkdı. Microsoft'un Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemini çalıştırıyor. AKU ile güncellenir. Bu telefon Java MIDP sistemli LG Shine gibi yansıtıcı bir ekrana sahip, ancak fark, krom kaplı plastikdedir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Asha 302</span> Nokia markalı bir cep telefonu.

Nokia Asha 302, Nokia tarafından üretilmiş Seri 40 sistemi'ne mensup bir bir QWERTY cep telefonudur. Mobil Dünya Kongresi 2012'de diğer Nokia Asha serisi telefonları olan Nokia Asha 202 ve Nokia Asha 203 ile birlikte ilan edildi. Asha ailesinin amiral gemisi olarak kabul ediliyor. Başlıca özellikleri QWERTY klavye, pentaband 3G radyo, 3G üzerinden SIP VoIP ve Wi-Fi'dir. Nokia Asha 302'nin yazılım güncellemesi Mail for Exchange desteklenmektedir. Nokia C3-00 ve Nokia Asha 300'ü takip etti. 302'in ardılı plarak ise Windows Phone sistemli Nokia Lumia 510 modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil telsiz telefon</span> taşınabilir telefonların ilkel modelleri

Mobil radyo telefon sistemleri, telefon teknolojisinin modern hücresel mobil formundan önce gelen kablosuz tipte telefon sistemleriydi. İlk nesil olan 1G hücresel telefonların öncülleri olduklarından, bu sistemler bazen hücresel öncesi sistemler olarak adlandırılır. Ön hücresel sistemlerde kullanılan teknolojiler arasında bas konuş, Mobil Telefon Hizmeti (MTS), Geliştirilmiş Mobil Telefon Hizmeti (IMTS) ve Artırılmış Mobil Telefon Sistemi (AMTS) sistemleri bulunmaktadır. Bu erken mobil telefon sistemleri, daha önceki kapalı telsiz telefon sistemlerinden ayırt edilebilir. Bu cep telefonları genellikle arabalara veya kamyonlara monte edildi, ancak evrak çantası modelleri de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">LTE Advanced</span>

LTE Advanced veya LTE+ bir mobil iletişim standardıdır ve LTE standardının önemli bir geliştirmesidir. IMT-Advanced standardının gereksinimlerini karşıladığı için 2009'un sonlarında ITU-T'ye aday 4G olarak sunuldu ve Mart 2011'de 3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) tarafından 3GPP Sürüm 10 olarak standartlaştırıldı. Daha sonra LTE Advanced Pro da sunuldu.

International Mobile Telecommunications-Advanced Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) ITU Radyokomünikasyon Sektörü (ITU-R) tarafından 2008 yılında yayınlanan gereksinimlerdir. 4G cep telefonu ve İnternet erişimi olarak pazarlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jan Sterling</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1921 – 2004)

Jan Sterling Amerikalı bir film, televizyon ve tiyatro oyuncusuydu. 1950'lerde filmlerde en aktif olduğu dönemde Sterling, The High and the Mighty'deki (1954) performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Altın Küre Ödülü aldı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. En iyi performansı genellikle Billy Wilder'ın 1951 tarihli Ace in the Hole filmindeki fırsatçı eş rolü kabul edilir. Kariyeri 1960'larda düşüşe geçmesine rağmen, ara sıra televizyon ve tiyatro rollerinde oynamaya devam etti.