İçeriğe atla

Radyogonyometri

Radyogonyometri telsiz

Radyogonyometri, telsiz kestirmesi veya DF; verici bir telsiz istasyonunun doğrultusunu ve yerini bulma. DF kısaltması İngilizce direction finding (istikâmet bulma) kavramının akronimidir. Birden fazla alıcı ile (veya tek bir mobil alıcının hareket ettirilmesi ile) elde edilen doğrultu verilerinin nirengi hesabı ile karşılaştırılması ile verici istasyonun konumu tespit edilebilir.

Radyogonyometri modern seyrüsefer cihazlarının icadından önce deniz ve hava seyrüseferinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdi. Günümüzde daha çok eğitim amacıyla ve yedek bir sistem olarak kullanılmaya devam edilir. VDF, ADF gibi sistemler radyogonyometri prensibi ile çalışırlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

İstasyon kimliği herhangi bir telsiz istasyonun, genelde bir çağrı sinyaliyle, kendini tanıtmasıdır. Bu anlamda telsiz istasyonu belli bir frekanstan, herhangi bir amaçla yayın yapma izni olan vericidir.

Verici, elektromanyetik dalgaların modülatör yardımıyla alıcılar tarafından algılanmasını sağlayan cihazdır. Genellikle radyo televizyon gibi tek taraflı (alıcı) cihazlara sese dönüştürülmüş elektromanyatik dalgalar gönderilmesine yarar. Telsiz gibi alıcı-verici katlarının birlikte bulunduğu cihazlarda da "gönderici" ünitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Telsiz</span>

Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo dalgaları ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">DME</span> Distance Measuring Equipment

DME, havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısı. Taşıtın yer istasyonundan olan uzaklığını -genellikle deniz mili (nm) cinsinden- ölçen aviyonik bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">TACAN</span>

TACAN (/ˈtækən/), askerî uçaklar tarafından kullanılan bir UHF seyrüsefer yardımcısı. Hava aracı ile yer istasyonu arasındaki diyagonal mesafe ile uçak ve yer istasyonlarının birbirlerine göre manyetik istikâmetlerini verir. TACAN kısaltması İngilizce tactical air navigation kavramının akronimidir.

<span class="mw-page-title-main">NDB ve ADF</span> Seyrüseferi Sistemi

NDB ve ADF, hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır. Yeryüzündeki Non-directional beacon ve taşıttaki automatic direction finder olmak üzere iki eleman ile taşıt içindeki kumanda ve göstergelerden meydana gelir. NDB/ADF sistemi, manyetik pusulaya benzer çalışma prensibi nedeniyle radyo pusulası olarak da bilinir.

Aktarıcı, radyo ve televizyon yayıncılığında bir önceki istasyondan aldığı yayını değişik bir radyo frekansla yeniden yayınlayan yardımcı vericilere verilen addır. "Aktarıcı" terimi TRT kurumunda 1970'li yıllarda Fransızca transposer kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaya başlamıştır. Buna karşılık halk arasında kullanılan yansıtıcı terimi yayıncılıkta kullanılmaz.

DF kısaltması ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Havayolu (seyrüsefer)</span>

Hava yolu, seyrüsefer yardımcıları arasında oluşturulmuş, koridor şeklinde kontrollü hava sahası. Hava yolları VOR, NDB gibi çeşitli radyo seyrüsefer istasyonları arasında oluşturulurlar. Alet uçuşu yapan uçaklar tarafından kullanırlar. Örneğin şehirlerarası veya ülkeler arası yolcu uçağı seferlerinin önemli bir kısmı havayolları üzerinde gerçekleşir.

İkaz hizmeti (ALRS), herhangi bir uçuş bilgi bölgesi (FIR) içerisinde hava trafik hizmeti üniteleri (ATSU) tarafından sağlanan bir hizmet. ALRS kısaltması İngilizce alerting service kavramından oluşturulmuştur. İkaz hizmeti, arama-kurtarma (SAR) ihtiyacı içerisindeki bir hava taşıtı hakkında ilgili kurum ve kuruluşların haberdar edilmesi ve SAR faaliyetlerine yardımcı olunmasını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">El telsizi</span> portatif telsizler

Walkie-talkie veya el telsizi elde taşınan portatif alıcı-verici ve telsizlere verilen addır. II. Dünya Savaşı esnasında geliştirilmiş, savaş sonrasında sivil alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Tipik bir walkie-talkie haricî bir anteni bulunması dışında bir cep telefonunu andırır. Ancak walkie-talkie, diğer telsizlerde olduğu gibi Bas Konuş sistemi ile çalışır, aynı anda hem yayın yapıp hem de yayınlar alınamaz.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz iletişim</span>

Kablosuz iletişim herhangi bir kablolu iletken olmadan iki veya daha fazla nokta arasındaki bilgi aktarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Döngü anten</span>

Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Fiziksel tanımı içerisinde iki belirgin anten tasarımı vardır: boyutu bir dalga boyundan çok daha küçük olan küçük döngü anteni veya çevresi yaklaşık olarak dalga boyuna eşit olan salınım yapan döngü anteni.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de radyo</span>

Türkiye'de radyo, Türkiye'de ilk radyo yayını 6 Mayıs 1927'de yapıldı. İlk amatör radyo denemesi Fransız'ların hediye ettiği telsiz ile 19 Mart 1923 tarihinde denenmiş fakat bu deneme başarılı olmamıştır.

Telekomünikasyonda, bir transponder, bir sinyal aldığında yanıt olarak farklı bir sinyal yayan bir cihazdır. Terim, verici ve yanıtlayıcının bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek telsizi</span>

Bebek telsizi, bir bebeğin çıkardığı sesleri uzaktan dinlemek için kullanılan radyo. Telsiz sistemi bebeğin yanında bulunan, bir mikrofona sahip verici ile bebek ile ilgilenmekle yükümlü bireyin taşıdığı, bir hoparlöre sahip alıcıdan oluşur. Bazı bebek telsiz sistemleri ebeveynin bebek ile konuşabilmesine olanak sunan iki yönlü iletişim özelliğine sahiptir. Bir kamera ile donatılmış sistem ise bebek kamerası olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Amatör telsiz rölesi</span>

Amatör telsiz rölesi veya Amatör radyo tekrarlayıcısı, düşük çıkış gücüne sahip bir amatör radyo sinyalini alıp onu daha yüksek bir seviyede veya daha yüksek bir güçte yeniden ileten elektronik bir cihazdır. Böylece daha düşük güce sahip bir amatör telsizle, sinyal bozulmadan daha uzun mesafelere veri iletir-alır. tekrarlayıcılar, radyo yayılımını güçlendirmek için engellerin daha az olduğu tepelerde veya yüksek binalarda konumlandırılır. Amatör radyo tekrarlayıcılar, amatör radyo frekansı bantları içinde çalışacak şekilde ayalanmaktadır. Röleler; Alıcı, verici, güç kaynağı, anten gibi farklı bileşenlerden meydana gelmektedir. Amatör telsiz röleleleri; radyo amatörleri ya da amatör telsiz dernekleri tarafından kurulmakta ve güvenliği sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo oryantiring</span>

Radyo oryantiring veya İngilizce kısaltmasıyla: ARDF radyogonyometri ile oryantiring'i birleştiren harita okuma, yön bulma pusula kullanımı gibi becerilerin ön planda olduğu bir radyo sporudur. Radyo oryantiring, çeşitli ormanlık arazilerde radyo vericilerini takip edip topoğrafik harita, manyetik pusula ve radyo yönü bulma aparatı kullanarak radyo vericilerinin arandığı süreli bir yarıştır. Sporun kurallarını ve uluslararası yarışmalarını Uluslararası Radyo Amatörleri Birliği tarafından düzenlenmekte olup bu spor, genellikle Doğu Avrupa, Rusya ve Çin'de okullardaki beden eğitimi programlarında sıkça kullanılmış ve ilgi görmüştür.