Akustik, sesi inceleyen bir bilim dalıdır. Katı, sıvı veya gaz halindeki maddelerde dalga yayılımının fiziksel özelliklerini inceler. Bunlar arasında gürültüye yol açan titreşimlerin ve gürültünün kontrolü de vardır.
Radyo, elektromanyetik radyo dalgalarındaki ses modülasyonunu önce elektronik ortama sonra da sese çeviren elektronik alet. Türk Dili dergisinde Kırgız Türkçesinde radyo anlamında kullanılan үналгы /ünalgı/ sözünün Türkiye Türkçesinde kullanılması da gündeme getirilmiştir. Radyoyu Marconi icat etmiştir.
Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.
Sinyal boğucu, bir alıcı-vericı sistemde aradaki iletişim ortamını bozmaya yarayan alete denir. Genellikle alıcıyı (çoğunlukla radyo) hedefleyen kuvvetli bir vericidir.
Deutsche Welle, Almanya'nın Bonn ve Berlin kentlerinden yurt dışına 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşudur. Radyo ve internet servisi Bonn'da bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Almanya'nın Sesi adıyla bilinirdi.
Frekans modülasyonu, İletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir modülasyon türüdür. FM kısaltmasıyla gösterilir. Bu modülasyon türü 1933 yılında Amerikalı mühendis Edwin Howard Armstrong (1890-1954) tarafından geliştirilmiştir.
Enterferans ya da girişim, istatistikten genetiğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan bir terimdir. Terimin en yaygın kullanılışı ise iletişim teknolojisindedir. İletişimde enterferans iletilmek istenen bilginin yanı sıra farklı bilgilerin de alıcıya ulaşması halidir.
İnternet sansürü, internetteki bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetime verilen addır. İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir. İnternetle ilgili olan birçok şirket internet sansürünün giderilmesi ve İnternet sansürden kaçınma yolları aramakla meşguldürler.
Arirang TV, Güney Kore'de 1999 yılında kurulan bir televizyon kanalıdır. Kanal; haber, kültürel programlar, eğitim programları, belgesel programları ile 188 ülkede yirmi dört saat yayın yapmaktadır. Arirang'ın misyonu dünyaya haberleri ve programları aracılığıyla Kore'nin bakış açılarını sunmaktır. Kore Uluslararası Yayın Vakfı, Arirang yayınlarını "Arirang Dünya", "Arirang Kore" ve "Arirang Arap" olmak üzere üç kanal aracılığıyla sunmaktadır. Türkiye'de KabloTV aracılığıyla izlenebilmektedir.
Radio Rebelde Küba kaynaklı İspanyolca yayın yapan radyo kanalıdır. günde 24 saat yayın yapan kanalda ulusal ve uluslararası müzik, haberler ve canlı spor müsabakaları yayını yapılır. Küba Devrimi sürecinde 1958 yılında Ernesto Che Guevara tarafından Sierra Maestra'da kısa dalga üzerinden yayın yapacak şekilde kurulmuştur. Kuruluş amacı Fidel Castro liderliğindeki 26 Temmuz Hareketinin tanınması ve desteklenmesi olmuştur.
DX'cilik, Amatör telsizcilerin uzak mesafelerden yayınlanan radyo ve televizyon sinyallerini saptayıp bu yayınların yapıldığı istasyonları tanımlamaları ve onlarla iletişim kurmalarına dayalı hobilerini tarif eden terimdir.
Bambu perdesi Soğuk Savaş döneminde, Doğu Asya'nın komünist ülkeleri ile kapitalist ve komünist olmayan ülkeleri ayıran politik sınırları ifade etmekte kullanılan örtmece kelimedir. Bu ifade, Kuzey ve Güney Kore'yi ikiye ayıran Kore'nin askerden arındırılmış bölgesi veya Güneydoğu Asya'yı Komünizmden ayıran esnek sınırlar için pek fazla kullanılmamaktadır.
İran'da sansür tanımlamasıyla; İran devletince belirlenmiş belirli konuların ve bazı bilgilerin, yayım ve dağıtımının kısıtlanarak veya tamamen yasaklanarak, bu bilgilere ulaşılmasının, geleneksel medya, internet ve sosyal medya üzerinden ulaşılmasının engellenmesi anlatılır. Sansür, pornografiden, belirli dinî konulara kadar değişik alanlarda uygulanır.
Sputnik, 10 Kasım 2014'te Rusya hükûmeti'nin sahip olduğu Rossiya Segodnya tarafından kurulan Moskova merkezli uluslararası medya kuruluşu. Dünyanın farklı bölgelerinde ofisleri bulunmaktadır. Sputnik, yayınlarını 34 ülkeyi kapsayan 130 şehirde, günde toplam 800 saatin üzerinde internet sitesinden ve radyo istasyonlarından yapar. Radyo yayınlarını FM, dijital DAB/DAB+, HD-Radyo gibi formatlarla yaparken, mobil platformlar ve internet üzerinden haber ve radyo yayıncılığı yapmaktadır.
Kuzey Kore'de sansür Dünya ülkeleri arasında, iletişim üzerinde en aşırı sıkı kontrol altına almış hükûmeti ile yapılan sansürdür. Ülke, rutin olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından her yıl yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi sıralamasında alt sırada yer almaktadır. 2007 yılından itibaren 2016 yılına kadar Kuzey Kore, yaklaşık 180 ülke içerisinde, Eritre'nin arkasında, sondan ikinci sırada ve 2002 yılından 2006 yılına kadar dünyanın en kötüsü olarak listede yer almıştır.
FM radyo, frekans modülasyonu (FM) teknolojisi kullanan bir radyodur. 1933'te Amerikalı mühendis Edwin Armstrong tarafından icat edilmiştir ve dünya çapında yüksek kalitede ses sağlamak için kullanılmaktadır. FM radyo, en rekabetçi radyo yayını teknolojisi olan AM radyo'dan daha iyi ses kalitesine sahiptir, bu nedenle çoğunlukla müzik yayını için kullanılır. FM radyo istasyonları VHF frekanslarını kullanır. "FM bandı" terimi, belirli bir ülkedeki FM yayınına ayrılmış frekans bandını tanımlamaktadır.
Radio Free Asia, RFA olarak kısaltılır, ABD Hükûmeti finansmanını alan, kâr amacı gütmeyen uluslararası yayın kuruluşu. Özellikle Doğu Asya'da yaşayan okuyucular ve dinleyicilere yönelik haberler, bilgiler ve yorumlar yayınlar. Kendisi tarafından belirtilen misyonu, “hükûmetleri özgür basına erişimi yasaklayan Asya ülkelerine doğru ve zamanında haber ve bilgi sağlamak” tır. RFA üzerinden halihazırda dokuz farklı dilde yayın yapılmaktadır:
- Standart Çince (Putonghua)
- Kantonca
- Birmanca
- Korece
- Laoca
- Kmerce
- Tibetçe
- Uygurca
- Vietnamca
Dijital radyo, radyo spektrumu boyunca iletmek veya almak için dijital teknolojinin kullanılmasıdır. Radyo dalgaları ile dijital yayın, dijital yayın ve özellikle dijital ses radyo hizmetlerini içerir.
Frekans atlamalı geniş spektrum telekomünikasyonda kullanılan bir şifreleme metodudur. Bu metot Nikola Tesla'dan Jonathan Zenneck'e kadar çeşitli radyo mühendisleri tarafından önerilmişse de daha çok 1942 yılında Hedy Lamarr ve George Antheil tarafından alınan patent ile bilinir. İlginç olan bu ikilide Hedy Lamarr'ın dönemin ünlü bir film yıldızı George Antheil'in de ünlü bir piyanist olmasıdır.