İçeriğe atla

Radyo Tantana

Radyo Tantana
Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο
YönetmenNikos Perakis
YapımcıManos Krezias
Kostas Lambropulos
SenaristNikos Perakis
MüzikDimitris Kontopulos
TürüKomedi
Yapım yılı2005
Çıkış tarih(ler)i8 Kasım 2005
Süre99 dakika
Ülke Yunanistan
DilYunanca
Hasılat11,680,950 $

Radyo Tantana veya Ege'de Sirenler (YunancaΛούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο, romanizeLufa ke parallayi: Sirines sto Ayeo), Nikos Perakis tarafından yönetmenliği yapılan ve senaryosu yazılan 2005 yapımı bir Yunan komedi filmidir. Filmde Yunan ve Türk oyuncular oynamıştır.

Konusu

Film, İstanköy'de birkaç günlüğüne Pitta adlı küçük bir kaya adasına Türk birliklerinden savunmak amacıyla üs kuran küçük bir Yunan asker grubunun maceralarını anlatmaktadır. Askerler Pitta'ya varıncaya kadar her şey normal olup sabah erken saatlerde mankenlerin fotoğraf çekimi için gönderilen bir Türk teknesinin Pitta'ya varmasıyla olaylar gelişir. Modellerin birisi bir Türk amiralinin yeğeni olması Türk yetkililerin onları aramaya başladığında işleri daha karışık hale getirdi. Askerler diplomatik bir olay kaçınılmaz olabileceğinden ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Sonuç, her iki ülkenin olaya karışmasıyla birkaç komik duruma neden olması.

Oyuncular

  • Yannis Tsimitselis - Alexandros Tzibitzidis
  • Yorgo Seitaridis - Haralambis "Hambos" Parlavatzas
  • Yannis Papazisis - Denis Kalouris
  • Orfeas Avgoustidis - Minos "Survivor" Stavrakomathiakakis
  • Sokratis Patsikas - Stefanos Nakos
  • Stelyos Ksanthudakis - Manolis Papadakis
  • Vassilis Haralampopulos - Bakakos
  • Renos Haralambidis - Xenofon Makris
  • Vicky Kaya - Marialena Georgiadou
  • Tuğçe Kazaz - Havva
  • Arzu Yanardağ - Sevda
  • Müge Bakırcıoğlu - Pınar
  • Metin Belgin - Osman
  • Aris Bafaloukas - Gouvelis
  • Apostolis Totsikas - Panos Livadas
  • Yetkin Dikinciler - Kenan
  • Turgay Tanülkü - Turgut
  • Nizam Madak - Helih
  • Khan Farzana - Nouri
  • Ram Satoop - Haroon
  • Ahmad Habach - Cemal

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 121. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 244 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kardak</span> Ege Denizinde yerleşim olmayan bir ada

Kardak, Ege Denizi'nde Kalolimni Kayalığı'nın 5 km doğusunda, Muğla ilinin 7 km batısında bulunur. Kayalıkların toplam alanı 40 dönüm kadardır. Halk dilinde İkizce veya Limnia (Yunanca) diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kardak Krizi</span> 1996da Kardakta karaya oturan Türk bandıralı bir gemiye yardım eden Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlıkla başlayan diplomatik ve askeri kriz

Kardak Krizi, 25 Aralık 1995 tarihinde Yunanistan ile Türkiye arasında Figen Akat isimli Türk bandıralı kargo gemisinin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında çıkan anlaşmazlık sonucu patlayan diplomatik ve askerî krizdir. İki ülkeyi savaşın eşiğine getirmiştir. Olayı 20 Ocak 1996 tarihinde ilk kez Yunan Gramma gazetesi kamuoyuna duyurmuştur. Olaylardan yaklaşık on yıl sonra ikinci bir kriz Yunan balıkçılarının bölgeye yaklaşmasıyla ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'in İşgali</span> Yunanistanın 1919-1922 yıllarında İzmirde gerçekleştirdiği işgal

İzmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 7 Eylül 1922'de Yunan ordusunun İzmir'i terk etmesinin ardından 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun kente girmesiyle sona eren işgal.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'in Kurtuluşu</span> İzmirin Yunan işgalinden kurtuluşu

İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarih terimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<i>Ah Nerede</i> 1975 yapımı Türk filmi

Ah Nerede, 1975 yapımlı Türk romantik komedi filmidir. Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Film, adını Füsun Önal'ın "Ah Nerede" şarkısından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sarbel</span>

Şarbel Mihail Maronitis ya da bilinen adıyla Sarbel, 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Yasu Maria" şarkısıyla temsil eden şarkıcıdır. Annesi Lübnan Marunisi, babası ise Kıbrıs Rumu'dur. Adı Lübnanlı Aziz Şarbel'den gelmektedir. Ancak Yunancada "ş" harfi bulunmaması nedeniyle Sarbel olarak yazılmakta ve telaffuz edilmektedir. Londra'da doğdu ve 18 yaşına kadar orada yaşadı. 18 yaşında Yunanistan'a döndü.

Handan İpekçi, Türk yapımcı, yönetmen ve senaryo yazarıdır.

<i>Paralı Askerler</i> (Birleşik Krallık filmi, 1970) 1970 Birleşik Krallık filmi

Paralı Askerler, 1970 İngiltere yapımı savaş-macera filmidir. Özgün adı You Can't Win 'Em All olan film, bazı Türk oyuncuların da katkısıyla Türkiye'de çekilmiş olmasına rağmen sansürlenip yasaklandığı için uzun süre Türkiye'de gösterilememiştir. Ancak devlet televizyonu TRT 1, 2011 yılında, filmin oyuncularından birinin de katıldığı bir özel programda filmin bazı bölümlerini yayınlayarak yasağı delmiştir. Peter Collinson (1936-1980)'ın yönettiği filmin diğer adları ise The Dubious Patriots ve Soldiers of Fortune 'dur.

<span class="mw-page-title-main">Urla Olayları</span>

Urla Olayları, Yunan kuvvetlerinin İzmir'e çıkmasından kısa süre sonra Urla'da gerçekleşen olaylardır. Yunanlar İzmir'in işgalinden sonra zaman kaybetmeden Bornova ve Karşıyaka'yı işgal ettiler. Buraların işgalini tamamladıktan sonra, Seferihisar, Urla, Karaburun ve Çeşme ilçelerinin bulunduğu yarımadaya yöneldiler. O tarihte Urla kasabasında 1914 istatistiklerine göre 9.321 Müslüman ve 24.711 Rum yaşamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Menemen Katliamı</span>

Menemen Katliamı, 16-17 Haziran 1919'da Yunan askerleri ve Rum yerlileri tarafından Türk sivillere karşı yapılan bir katliamdır. İtilaf Devletleri Kontrol Komisyonu Menemen'de yaşanan bu olayı katliam olarak teyit etti.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Helen Cumhuriyeti</span>

Birinci Yunanistan Cumhuriyeti, Yunanların Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başkaldırısı sırasında kurulan geçici cumhuriyettir. Kurulan bu cumhuriyet aynı zamanda Yunanların kurduğu ilk cumhuriyet olmakla birlikte daha sonra İstanbul Antlaşması ile yerini krallığa bırakacaktır. Tarihçiler devletin anayasal ve demokratik niteliği ile daha sonradan Yunanistan'da kurulacak olan İkinci ve Üçüncü cumhuriyetlere bir örnek teşkil ettiğini söylerler.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Yeorgakopulos</span>

Konstantinos Yorgokopulos Bir Yunan avukat, siyasetçi ve başbakandı.

Konstandinos Logotetopoulos II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Yunanistan'ın işbirlikçi hükûmetini yöneten Yunanistan Başbakanıydı ve seçkin bir Yunan tıp doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Korizis</span> Yunan siyasetçi 1885-1941

Aleksandros Koryzis 1941'de Yunanistan Başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">1920 Yunan Yaz Taarruzu</span>

1920 Yunan Yaz Taarruzu, İngiliz kuvvetleri tarafından desteklenen Yunan ordusunun, Marmara Denizi'nin güney bölgesini ve Ege Bölgesi'ni, Ankara'daki geçici Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'ne bağlı Kuvâ-yi Milliye'den ele geçirmek için yaptığı taarruzdur. Buna ek olarak, Anadolu'daki direniş hareketini ezmeye çalışan İstanbul'daki Osmanlı Hükûmeti'ne bağlı Kuvâ-yi İnzibâtiye tarafından Yunan ve İngiliz kuvvetleri desteklendi. Taarruz, Batı Cephesi'nin bir parçasıydı ve İngiliz birliklerinin ilerleyen Yunan ordusuna yardım ettiği birkaç angajmandan biriydi. İngiliz askerleri aktif olarak Marmara Denizi kıyı kasabalarını işgal etti. İtilaf Devletleri'nin onayı ile Yunanlar, 22 Haziran 1920'de saldırıya başladı ve 'Milne Hattı'nı geçti. 'Milne Hattı', Paris'te ortaya konan Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınır çizgisi oldu. Batı Anadolu'da az sayıda ve kötü donanımlı birlikleri olduğu için Türklerin direnci sınırlıydı. Doğu ve güney cephelerinde de meşguldüler. Birtakım muhalefetin ardından, Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle Eskişehir'e çekildiler.

<span class="mw-page-title-main">1922 Alaşehir yangını</span>

1922 Alaşehir yangını, Yunan ordusu tarafından geri çekilme sırasında başlatıldı ve 3 Eylül 1922'de başlayıp 5 Eylül'e kadar devam etti. Yangın ve katliamlar sonucu 3,000 kadar sivil öldü ve şehirdeki 4550 evin sadece 100 tanesi kurtulabildi.

<i>Sıralardaki Heyecanlar</i>

Sıralardaki Heyecanlar 1963 Türkiye-Yunanistan ortak yapımı bir komedi film Film Htypokardia sto thranio olarak aynı anda Yunanca çekildi.