İçeriğe atla

Radovan Višković

Radovan Višković
13. Sırp Cumhuriyeti Başbakanı
Görevde
Makama geliş
18 Aralık 2018
CumhurbaşkanıŽeljka Cvijanović
Yerine geldiğiŽeljka Cvijanović
Milorad Dodik
Ek makamlar
Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Üyesi
Görev süresi
9 Kasım 2006 - 18 Aralık 2018
Kişisel bilgiler
Doğum 01 Şubat 1964 (60 yaşında)
Vlasenica, Yugoslavya
Partisi Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Saraybosna Üniversitesi

Radovan Višković (Sırpça: Радован Вишковић; d. 1 Şubat 1964) Sırp Cumhuriyeti'nin 13. ve şimdiki Başbakanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı üyesi olan Bosnalı Sırp siyasetçi.

Biyografi

Višković 1 Şubat 1964'te Vlasenica yakınlarındaki Buljevići'de (bugün Milići belediyesi sınırlarında) doğdu. 1990 yılında Saraybosna Ulaştırma Fakültesi'nde (karayolu taşımacılığı) trafik mühendisi unvanını aldı ve orada asistan olarak çalıştı.

Temmuz 1995'te Teğmen Radovan Višković, Sırp Cumhuriyeti Ordusu Genelkurmay Başkanlığı'nda trafik asistanı olarak çalıştı. ICTY arşiv belgelerine göre, 13 Temmuz'da Srebrenica soykırımı sırasında, tutsak edilen Srebrenica Boşnaklarının bulundukları Bratunac ve Zvornik gibi yerlere nakledilmesiyle ilgili olarak, savaş suçlusu Radislav Krstić'in trafik memuru Albay Rajko Krsmanović ile temas halindeydi.

ICTY tanıkları, Višković'in Srebrenica'nın düşüşünden hemen önce Krsmanović ile görüştüğünü ve daha sonra onu yakalanan kişilerin gözaltına alındığı Nova Kasaba'daki stadyumun yakınında gördüklerini hatırladılar.[1] 2020'de bir tanık, eski polis memurları Miodrag Josipović ve Branimir Tešić'in Bosna'da Srebenica ile ilgili suçlamalarla yargılandığı duruşmada Višković'in 1996'da Milići'de bir toplu mezar kazması için kendisine para teklif ettiğini söyledi.[2] Sırp Cumhuriyeti medyası koruma altındaki tanığın kimliğini yayınladı. Višković tüm iddiaları çürüttü ve medyaya ve haberi yayınlayan kişilere karşı davalar açılacağını açıkladı.

Savaştan sonra Milići'deki "Bauxite" şirketinde nakliye sektörünün yönetici müdürü olarak çalıştı.[3] Višković, siyasi kariyerine 2004 yılında Milići Belediye Meclisi üyesi olarak başladı ve 2006, 2010, 2014 ve 2018'de Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'ne parlamento üyesi olarak seçildi. Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı'nın parlamento grubunun başkanıydı.[4][5]

Zvornik Teknoloji Fakültesi'nde yüksek lisans (2005) ve Doboj'da Ulaştırma Fakültesi'nde doktora çalışmalarını tamamladı (2015). Daha sonra Doboj Ulaştırma Fakültesi'nde Ulaştırma Mühendisliği, Karayolu Trafiği ve Ulaştırma alanlarında yardımcı doçent olarak görev yaptı.[3] 2 Kasım 2018'de, Milorad Dodik, Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olacak olan Željka Cvijanović'in yerine, Sırp Cumhuriyeti'nin yeni Başbakanı olarak Višković'ten yana tercihi olduğunu duyurdu.[6]

Višković, evli ve iki çocuk sahibidir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Istraga.ba". 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  2. ^ Grebo, Lamija (22 Eylül 2020). "Bosnia to Prosecute Media for Revealing Srebrenica Witness's Identity". Balkan Insight. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2020. 
  3. ^ a b Саобраћајни факултет у Добоју: Извјештај Комисије за избор једног наставника у звање доцента, кандидат Радован Вишковић (2015)
  4. ^ Савез независних социјалдемократа: Потпредсједници 2018-11-03 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Приступљено 1 November 2018.
  5. ^ Народна скупштина Републике Српске: Радован Вишковић 2017-03-21 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Приступљено 2 November 2018.
  6. ^ "Dodik: Radovana Viškovića za novog premijera Srpske". 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  7. ^ "Radovan Višković". 22 Aralık 2018. 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2018. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Željka Cvijanović
Sırp Cumhuriyeti Başbakanı
2018–günümüz
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna Soykırımı</span> Soykırım

Bosna Soykırımı ya da Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı sırasında özellikle Sırplar tarafından Boşnaklara karşı Bosna-Hersek Cumhuriyeti topraklarında yapılmış bir soykırımdır. Terim, hukuksal bir kavram olarak daha çok Srebrenitsa ve Jepa katliamları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Karadžić</span> Sırp cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve savaş suçlusu Bosnalı sırp siyasetçi

Radovan Karadžić, Bosnalı Sırp siyasetçi, psikiyatrist ve şairdir. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından mahkûm edildi. Bosna Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ratko Mladić</span> Bosnalı Sırp general

Ratko Mladić Bosnalı Sırp General. Bosna Savaşı sırasında Bosna Sırp Ordusu'nun Başkomutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa ve Jepa'nın düşmesi</span> Bosna Savaşında bir kuşatma

Srebrenica'nın düşmesi, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı 'nın en dramatik olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı</span> Sırpların Müslüman Bosnalılara uyguladığı soykırım veya Hırvat Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı, 1991–1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği harekât esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun Bosna–Hersek'in Srebrenitsa kasabası ve çevresinde, Ratko Mladić komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından sistematik olarak öldürülmesidir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Kırıma, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Üniversitesi</span>

Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ülkenin en büyük ve en eski üniversitesidir ve ilk kökenleri 1537'de bir İslam medresesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Goran Hadžić</span> Hırvat Sırp politikacı (1958-2016)

Goran Hadžić, , Hırvatistan Savaşı sırasında görev yapan Krayina Sırp Cumhuriyeti eski devlet başkanı. Goran Hadžić, eski Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş yasası ve geleneklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Hadziç, 20 Temmuz 2011 tarihinde Sırp yetkililer tarafından yakalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milorad Dodik</span>

Milorad Dodik, Bosnalı Sırp siyasetçi. Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı'nın genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Cahit Turhan</span> Türk siyasetçi

Mehmet Cahit Turhan, Türk bürokrat, siyasetçi ve eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Stanari</span>

Stanari, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 165 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 6,958'dir.

<span class="mw-page-title-main">Milići</span> Bosna-Hersekte kent

Milići, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 279.13 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 11.441'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı</span> Bosna Hersekte faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Bosna Hersek'te faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti'nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

1994 yılında kabul edilen "Bölgesel Örgütler ve Yerel Yönetimler Kanunu" uyarınca, Sırp Cumhuriyeti 80 belediyeye bölünmüştür. Dayton Barış Anlaşmasının imzalanmasından sonra, yasa 1996 yılında ülkenin sınırlarındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi ve şimdi Sırp Cumhuriyeti'nin 64 belediyeye bölünmesini öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Željka Cvijanović</span>

Željka Cvijanović, Bosnalı Sırp siyasetçi. Sırp Cumhuriyeti'nin 9. Başkanı, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı'nın mevcut Sırp üyesi. 18. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mićo Mićić</span> Boşnak-Sırp siyasetçi

Mićo Mićić Bosnalı-Sırp siyasetçi. 2004'ten 2020'ye kadar 16 yıl boyunca Bijeljina belediye başkanı ve Sırp Cumhuriyetinde bakandı.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Demokratik Partisi (Bosna-Hersek)</span>

Sırp Demokratik Partisi Bosna-Hersek'te bir Sırp siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Saraybosna Üniversitesi</span>

Doğu Saraybosna Üniversitesi, Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti Doğu Saraybosna şehrinin Lukavica yerleşiminde bulunan bir devlet üniversitesidir.

Kravica katliamı, Srebrenitsa katliamı sırasında Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından Boşnaklara yönelik yapılan en büyük toplu infazlardan biriydi. 14 Temmuz 1995'te işlendi. 1.000 ila 1.500 erkeğin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

2016 yılında Bosna-Hersek'te yaşanan olaylar aşağıdadır: