Radyoloji, x ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Tanı ve tedavi amacıyla kullanılan yöntemlerden bazıları; radyografi, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), nükleer tıp yöntemleri, pozitron emisyon tomografi (PET), mamografi, floroskopi ve X ışını kullanan diğer bazı yöntemler olarak sıralanabilir. Bu yöntemlerin tanı amacıyla kullanımı, tıbbi görüntüleme ile elde edilen görüntülerden hastalıkların tespitinde yararlanılması şeklinde olurken, tedavi amacıyla kullanımı ise bazı radyolojik belirti ve cerrahi işlemlerin görüntüleme yöntemleri sayesinde daha az zararla yapılmasını sağlamalarıdır. Radyoloji iki ana başlığa ayrılır. Bunlar, "Diagnostik Radyoloji" ve "Radyoterapi" dir. Bazı radyolojik yöntemler aşağıda verilmiştir.
Bilgisayarlı tomografi, 1963 yılında Allan McLeod Cormack ve Godfrey Hounsfield tarafından teorize edilmiş ve radyolojide yeni bir çığır açmış kesitsel görüntüleme yöntemidir. Temeli Röntgen aygıtına dayanmaktadır. Bir cismin değişik açılardan çok sayıda iki boyutlu X ışını görüntüleri alınarak o cismin iç yapısının üç boyutlu görüntüsü elde edilmeye çalışılır.
Tomografi, radyolojik teşhis yöntemidir. 1915 yılında Fransız hekim Boccage tarafından icat edilmiştir. Fakat kullanıma geçilmesi 1930'ları bulur.
Venler veya toplardamarlar kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Venler dolaşım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Oksijen bakımından fakir, metabolizma artıklarını taşıyan, kirli kanın kalbe dönüşünü sağlayan damardır. Derinde bulunan toplardamarlar, kasların arasından geçer. Bu damarlar ve yüzeysel toplardamarlar arasında köprüler bulunmaktadır. Bu oluşumda dolaşımın en fazla zorlandığı bölge bacaklardır.
Ahşap, ağaçtan elde edilen doğal ve organik bir malzemedir. Tarih öncesi çağlardan beri insanların ihtiyaçlarını karşılamada ve gereksinimlerini gidermede kullandığı en yaygın malzemelerdendir.
Augustus, zamanla Latince'de "Majesteleri" anlamını kazanmış bir kelimedir. Dişi hâli Augusta'dır.
Radon, periyodik cetvelin VIIIA grubunda yer alan soy gazdır. Simgesi Rn, atom numarası 86, atom ağırlığı 222 olan radon; renksiz, kokusuz, tatsız ve doğada bütünüyle radyoaktif bir gazdır.
Hayat, 1956'dan 1970'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber-aktüalite dergisi.
Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.
Bob Klose İngiliz müzisyen ve fotoğrafçı. Pink Floyd'un ilk dönem gitaristi olarak bilinir.
Bulgaristan'da yapılan pop folk müziğidir. Adını Türkçe olan “çalgı”dan almaktadır. Türkiye'deki arabesk-pop müziğin Bulgaristan'daki halidir. Çalga şarkılara söz yazılarak Bulgaristan'da söylenmektedir. Romanya'daki Manele, eski Yugoslavya ülkelerindeki Turbo folk ve Yunanistan'daki Laika müziği şarkılarından da alıntılar mevcuttur. Arap müziği ve Roman müziği çalgayı etkileyen en önemli müziklerdir.
Allan MacLeod Cormack, Güney Afrika Cumhuriyeti doğumlu Amerikalı fizikçi. 1979 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü X-ışını temelli bilgisayarlı tomografi (BT) üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle kazanmıştır.
Ard alan ışınımı veya arka plan radyasyonu, Dünya'da yaşayan herkesin maruz kaldığı, doğal ve suni kaynaklardan yayılabilen ve her yerde bulunan iyonlaştırıcı ışınımdır.
Ternоpil, Ukrayna'nın batısında yer alan bir şehirdir. Bu şehir Siret Nehri kıyısında yer almaktadır. Ternopil, Batı Ukrayna'nın en önemli şehirlerinden biri olup tarihi Galiçya ve Podolya bölgelerinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2022 yılı itibarıyla 225,238'dür.
Radom, Polonya'nın Mazovya Voyvodalığında yer alan bir şehirdir. Polonya'nın başkenti Varşova'nın 100 km güneyinde yer almaktadır. Bu şehir Mleczna Nehri kıyısında yer almaktadır.
Ploieşti (Rumence telaffuz: [ploˈjeʃtʲ], Romanya'nın Prahova İlinin merkezi olan şehirdir. Bu şehir başkent Bükreş'in 56 km kuzeyinde, Prahova ve Teleajen nehirlerinin geçtiği vadilerin arasında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 209.945'tir.
Tskaltubo, Gürcistan'ın İmereti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Yüzölçümü 632.3 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 56,883'tür.
Tıbbi görüntüleme, tıbbi analiz ve müdahale için vücudun iç kısımlarının görsel temsillerini oluşturmak veya bazı organ veya dokuların işlevinin (fizyoloji) görsel tasvirlerini yaratmak için kullanılan teknikler ve işlemlerdir. Tıbbi görüntüleme, cilt ve kemiklerin görüntülenmesine engel olduğu iç yapıları ortaya çıkarmanın yanı sıra, hastalıkları teşhis, muayene ve tedavi etmeyi amaçlar. Tıbbi görüntüleme aynı zamanda anormallikleri tespit etmeyi mümkün kılan normal anatomi ve fizyoloji veritabanını da oluşturur. Vücuttan çıkartılmış organ ve dokuların incelenmesi tıbbi nedenlerle gerçekleştirilse de, bu tür işlemler genellikle tıbbi görüntüleme yerine patolojinin bir parçası olarak kabul edilir.
Matematikte, integral geometri, belirli bir uzayın simetri grubu altındaki geometrik uzay değişmezi üzerindeki ölçü teorisidir. Daha yakın zamanlarda, anlam, bir geometrik uzaydaki fonksiyon uzayından başka bir geometrik uzaydaki fonksiyon uzayına değişmeyen dönüşümlerin bir görünümünü içerecek şekilde genişletildi. Bu tür dönüşümler genellikle Radon dönüşümü ve genellemeleri gibi integral dönüşümlerin biçimini alır.
Johann Karl August Radon Avusturyalı matematikçi. 1910'da Viyana Üniversitesi'nde bitirdiği doktora tezi varyasyonlar hesabı üzerineydi.