İçeriğe atla

Radoje Domanović

Radoje Domanović
Doğum16 Şubat 1873(1873-02-16)
Ovsište, Sırbistan Sırbistan Prensliği
Ölüm17 Ağustos 1908 (35 yaşında)
Belgrad, Sırbistan Sırbistan Krallığı
Resmî site“Radoje Domanović” Proje

Radoje Domanović (16 Şubat 1873 - 17 Ağustos 1908) Sırp yazar, gazeteci ve öğretmendi, en çok hicivli kısa öyküleriyle ünlüdür.

Biyografi

Radoje Domanović orta Sırbistan’ın Ovsište köyünde, yerel bir öğretmen ve girişimci Miloš Domanović’in oğlu ve Birinci ve İkinci Sırp Ayaklanması’nın askeri komutanlarından Pavle Cukić’in soyundan gelen Persida Cukić’in oğlu olarak doğdu. Çocukluğunu ilkokula gittiği Kragujevac yakınlarındaki Gornje Jarušice köyünde geçirdi. Ortaokulu Kragujevac’ta, Felsefe Fakültesi’nde ise Belgrad Üniversitesi’nde Sırp dili ve tarihi okudu.[1]

1895’te Domanović, Osmanlı İmparatorluğu’ndan daha yeni kurtarılmış olan Sırbistan’ın güneyinde Pirot’ta öğretmenlik görevi olan ilk görevini aldı. Pirot’ta siyasi görüşlerini şekillendirmeye yardımcı olan öğretmen ve aktivist Jaša Prodanović (1867-1948) ile tanıştı. Orada, kısa ve çalkantılı hayatı boyunca ona destek olacak ve birlikte üç çocuğu olan, Sremski Karlovci’den fakir bir okul öğretmeni olan müstakbel eşi Natalija Raketić (1875-1939) ile tanıştı.

Muhalefetteki Halkın Radikal Partisi’ne katıldığından beri Obrenović Hanedanı rejimi ile çatışmaya girdi ve 1895’in sonunda Vranje’ye, ardından 1896’da tekrar Leskofça’ya transfer edildi. Domanović’in yazarlık kariyeri de öğretmenlik günlerinde başladı ve 1895’te ilk gerçekçi kısa öyküsünü yayınladı. 1898’de hükümete karşı ilk kez ortaya çıktıktan sonra hem kendisi hem de karısı memuriyetten çıkarıldı ve Domanović ailesiyle birlikte Belgrad’a taşındı.[2]

Belgrad’da haftalık “Zvezda” (Yıldız) dergisinde ve muhalefet siyasi gazetesi “Odjek” (Eko)’da yazar arkadaşlarıyla çalışmaya başladı. Bu sırada “İblis” ve “Tutkuların ortadan kaldırılması” gibi ilk hiciv hikâyelerini yazmaya ve yayınlamaya başladı. Radoje'nin şöhrete yükselişi, en ünlü öyküleri olan “Başbuğ” (1901) ve “Stradija” (1902)’nin yayınlanmasıyla geldi; burada rejime açıkça saldırdı ve rejimin ikiyüzlülüğünü ve yanılgılarını açığa çıkardı.[3]

1903’te Aleksandar Obrenović’in saltanatını sonlandıran darbeden sonra, popülaritesinin zirvesinde, Domanović Eğitim Bakanlığı’nda bir yazarlık görevi aldı ve yeni hükümet, alacağı bir yıllık uzmanlık için Almanya’ya, Münih şehrine gitmesine izin verdi. Radoje Sırbistan’a döndüğünde, toplumda herhangi bir gerçek değişiklik olmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradı. Yeni demokrasinin zayıf yönlerini eleştirmeye devam ettiği kendi siyasi haftalık dergisi “Stradija” yı başlattı, ancak yazıları artık eskiden sahip olduğu güce ve ilham kaynağına sahip değildi.[4]

Radoje Domanović, kronik zatürre ve tüberküloz ile uzun bir mücadeleden sonra, 17 Ağustos 1908'de gece yarısından yarım saat sonra 35 yaşında öldü. Belgrad'ın Yeni Mezarlığı'na gömüldü. Kalan yayınlanmamış eserleri Birinci Dünya Savaşı sırasında kayboldu.[5]

Eserleri

Radoje Domanović'in en ünlü eserlerinden bazıları şunlardır:

  • Başbuğ, 1901
  • Dağlama, 1899
  • İblis, 1898
  • Kraljević Marko, ikinci kez Sırplar arasında, 1901
  • Modern ayaklanma, 1902
  • Ölü deniz, 1902
  • Sıradan bir Sırp öküzünün mantığı, 1902
  • Tutkuların ortadan kaldırılması, 1898

Kaynakça

  1. ^ Vučenov, Dimitrije: Radoje Domanović: Život, doba i geneza dela (Rad, Belgrade 1959), p. 7-44
  2. ^ Vučenov, Dimitrije: Radoje Domanović: Život, doba i geneza dela (Rad, Belgrade 1959), p. 45-69
  3. ^ Vučenov, Dimitrije: Radoje Domanović: Život, doba i geneza dela (Rad, Belgrade 1959), p. 70-122
  4. ^ Vučenov, Dimitrije: Radoje Domanović: Život, doba i geneza dela (Rad, Belgrade 1959), p. 123-153
  5. ^ Vučenov, Dimitrije: Radoje Domanović: Život, doba i geneza dela (Rad, Belgrade 1959), p. 154-175

Dış bağlantılar

Radoje Domanović’in tüm eserleri 20 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpçe) (Türkçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

4 Şubat, Miladi takvime göre yılın 35. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 330 gün vardır.

16 Şubat, Miladi takvime göre yılın 47. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 318 gün vardır.

17 Şubat, Miladi takvime göre yılın 48. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 317 gün vardır.

27 Mart, Miladi takvime göre yılın 86. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 279 gün vardır.

17 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 229. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 136 gün vardır.

21 Kasım, Miladi takvime göre yılın 325. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 40 gün vardır.

3 Aralık, Miladi takvime göre yılın 337. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 28 gün vardır.

Ressamların soyadlarına göre alfabetik listesi için bakınız:Ressamlar Listesi

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

Belgrad, MÖ 7000'e kadar giden bir tarihe sahiptir. MÖ 6. binyıldaki Vinča kültürünün izlerine ilk olarak Belgrad'da rastlanmıştır. Traklar ve Daçyalılar Roma'nın bölgeyi fethine kadar bölgeyi yönetmiş, adı 1. yüzyılda Romalılarca Singidunum yapılmış, 2. yüzyılın ortalarında kent Roma otoritelerince municipium ilan edilmiş ve yüzyılın sonunda tam teşekküllü bir koloniye evrilmiştir. Kent daha sonraki dönemlerde Habsburgların Macarların ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ellerine geçmiş, 1830'dan itibaren bağımsız Sırp devletleri tarafından yönetilmiştir. Kent günümüzde Sırbistan'ın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Milan Nedić</span> Sırp general ve politikacı (1878-1946)

Milan Nedić Sırp general ve siyasetçidir. II. Dünya Savaşı döneminde, Yugoslav Ordusu'nun Genelkurmay Başkanı, Yugoslav Kraliyet Hükümeti'nin Savaş Bakanı ve Nazi destekli bir Sırp kukla hükûmeti olan Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin Başbakanı'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Nadežda Petrović</span> Sırp ressam

Nadežda Petrović ; 19.yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış Sırp ressam. Döneminin en önemli Sırp kadın ressamı olan sanatçı, aynı zamanda ülkesinde İzlenimci ve Fovist akımın en önde gelen temsilcisi olarak addedilir.

<span class="mw-page-title-main">Dame Gruev</span> Bulgar devrimci

Damyan Yovanov Gruev ya da bilinen kısa adıyla Dame Gruev, Osmanlı Makedonyası ve Trakyası'da Bulgar devrimci ve isyancı liderdi. İç Makedon Devrimci Örgütü'nün kurucuları arasındaydı. Makedon tarih yazımına göre, bir Makedonyalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Sırbistan ilişkileri</span>

Rusya-Sırbistan ilişkileri, Rusya ve Sırbistan arasındaki ikili dış ilişkilere atıfta bulunur. Ülkeler, 1816'da Rusya İmparatorluğu ve Sırbistan Prensliği olarak resmi diplomatik ilişki kurdular. Rusya'nın Belgrad'da bir fahri konsolosluğu, Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın Kosova ve Metohija eyaletinin Priştine şehrinde UNMIK ile temas kurmak için irtibat bürosu bulunmaktadır. Sırbistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği, St. Petersburg'da bir fahri konsolosluğu var ve Yekaterinburg'da bir başkonsolosluk açacağını duyurdu.

Sırbistan mimarisinin uzun, zengin ve çeşitli bir tarihi vardır. Sırbistan mimarisi, Roma'dan Postmodern'e kadar belli başlı Avrupa üsluplarından bazılarını, Brütalizm ve Streamline Moderne'deki başlıca örneklerle Raška, Sırp-Bizans canlanma dönemi, Morava, Barok gibi Klasik ve Modern mimarinin örneklerini sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Dučić</span>

Jovan Dučić, şair, diplomat ve akademisyendi.

<span class="mw-page-title-main">Gevrem Obrenoviç</span>

Prens Gevrem Teodoroviç Obrenoviç Sırp siyasetçi ve devrimciydi. Obrenoviç Hanedanının kurucusu Sırbistan Prensi I. Miloş Obrenoviç'in küçük erkek kardeşiydi.

Radomir Putnik GOLH, KCMG ilk Sırp Mareşali ve Balkan Savaşları'nda ve Birinci Dünya Savaşı'nda Sırp ordusunun Genelkurmay Başkanıydı. 1876'dan 1917'ye kadar Sırbistan'ın katıldığı her savaşta görev yaptı.