İçeriğe atla

Radik Tülüş

Radik Tülüş Novosibirsk şehrinde konser verdikten sonra Aziyana Bayırool ile.
Radik; Hovalıg, Bapa, Sarıglar ile

Radik Viktoroğlu Tülüş (Radik Tülüş diye tanınmıştır), (RusçaТюлюш, Радик Викторович, İngilizceRadik Tyulyush) - Tıva Türklerinden ve Tuva Cumhuriyetinde yaşayan höömeyci, şarkıcı, besteci, sanatçı. Üyer müzik bölüğünün kurucusudur. Yat-Ha müzik bölüğünün önceden üyesidir 2006 yılından beri Hün Hürtü (Huun-Huur-Tu)| müzik bölüğünün höömeycisidir. Tıva Cumhuriyetinin ünlü sanatçısıdır.

2005 yılında birinci "Tuva: Spirits of my Land" adlı solo-albümü çıkmıştır.

2012 yılında "Çalama" adlı ikinci solo-albümü yazmıştır.

Kaynakça

Radiktyulyush 17 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tuva Cumhuriyeti</span> Rusya Federasyonu’nda Güney Sibiryada özerk bir Türk cumhuriyeti

Tuva Cumhuriyeti veya Tıva Cumhuriyeti ; Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya'da özerk bir Türk cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan Tuvalardan alır. Tıva Cumhuriyeti olarak da Türkiye Türkçesinde kullanımı vardır. Moğolistan'a komşu olan cumhuriyetin yüzölçümü 170.500 km²'dir. Nüfusu 313.612 kişidir. Konumu ise kuzeyinde Rusya Federasyonuna bağlı Krasnoyarsk Krayı, kuzeybatısında Hakas Özerk Cumhuriyeti, batısında Altay Özerk Cumhuriyeti, güneyinde Moğolistan, doğusunda Buryatya çevrelemiştir. Çevresindeki ülkelere göre Türk nüfusunun en yoğun olduğu Güney Sibirya ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Halk Cumhuriyeti</span> Komünist, 20. yüzyıl türk devleti

Tuva Halk Cumhuriyeti, 1921-1944 yılları arasında Güney Sibiryada şimdiki Tuva Cumhuriyeti topraklarında bağımsız yaşamış bir Türk cumhuriyetidir. 11 Ekim 1944'te SSCB'ye bağlanmıştır. Kuruluşta Tandı Uranhay ülkesindeki Tañnı Tuva Cumhuriyeti adı sonra Tuva Halk Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. Tuva meclisinin ilk başkanı Buyan Badırgıdır.

<span class="mw-page-title-main">Men Tuva men</span>

Men — Tıva Men Tuva Cumhuriyeti'nin millî marşıdır. Bayölke ili Sengel ilçesindeki Tuva lı Olonbayar Gantomir, Bayantsagaan Oohiy tarafından bestelenmiştir. Tuva Cumhuriyeti Büyük Hural tarafından resmi marş olarak uyumlaştırılmış ve eski millî marş olan Tooruktug Dolgay Tangdım yerine 11 Ağustos 2011 tarinden itibaren Men Tuva-men Tuvanın yeni ulusal marşı olarak kabul edilmiştir.

Çadaana, Tıva Cumhuriyeti'nin Doğu Kemçik bölgesinin merkez şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tuvalılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tıva Türkleri'nden kişiler listesi

Vladimir Seren-ool, , Tıva Türkleri roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Höömey</span>

Höömey, Tıva Türklerinin ve dolaydaki Türk ve Moğol toplumlarının boğazdan söyledikleri müzik tarzı. Türkçede uluslararası literatürdeki yaygın kullanımla "Hömey" olarak da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Alaş (bölük)</span>

Grup Alaş, 2000'lerin başında kurulmuş, ilk kadrosunda Kongar-ool Ondar (öldü), Sеdip Mаy-ооl, Оndаr Bаdı-Dоrju, Sаm Аnаy-ооl, Şirijik Аyan gibi höömeycilerinin bulunduğu Tuva (Türk) etnik müzik grubu.

Eker-ool Keçil-ool — Tıvalı yazar, şair, çevirmen.

Zoya Namzıray Aldınoolkızı, Tuvalı kadın şairdir. Tuva Cumhuriyeti Yazarlar Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tuva Ulusal Tiyatrosu</span>

Tıva Devlet Müzik ve Drama Ulusal Tiyatrosu Kızıl şehrinin meyanındaki tiyatro.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Kara-ool-Tülüş</span>

Sofya Dakpay-oolovna Kara-ool-Tülüş Tuvalı şarkıcı. V. Toka devlet senfoni orkestrası ve Tıva sanat orkestrasının solisti.

Tülüş - Tıva boylarından veya aymak (oymak) grubundan biri.

Tülüş Keçilool (1914-1945) — Sovyetler Birliği ile Almanya arasında gerçekleşen II. Dünya Savaşı'nda Sovyet tarafında yer alan Tıva Eki Turaçılar adlı ordunun komutanı. Sovyet kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Tıva arması</span>

Tıva arması veya Tıva ongunu, Tıva Cumhuriyeti'nin resmi sembolü. Devlet sembolü olarak 17 Eylül 1992 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çirgilçin</span>

Çirgilçin, 1996 yılında Tıva'da gelenekçi müzisyenlerce kurulmuş müzik grubu. Sahnede höömey adlı boğaz şarkısının da söylenmesi müziğe ayrı bir güzellik katar.

<span class="mw-page-title-main">Tuva müziği</span>

Tuva müziği, Sibirya, Orta Asya ve Rusya gibi yerlerde ağırlıklı etkileri görülür.

<span class="mw-page-title-main">Handagaytı(sum)</span>

Handagaytı sumu, Tuva Cumhuriyeti'nde Övür kojuununa bağlı kırsal yerleşim statüsünde bir belediye idari birimidir. Belde anlamında sumu sözü kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çaa-Suur (sum)</span>

Çaa-Suur sumu — Tuva Cumhuriyeti'nde Övür kojuununa bağlı kırsal yerleşim statüsünde bir belediye idari birimidir. Sınır bölgesinde yer almaktadır.