İçeriğe atla

Radia Perlman

Radia Perlman
Perlman (2009)
DoğumRadia Joy Perlman
18 Aralık 1951 (72 yaşında)
Portsmouth, Virginia, ABD
Milliyet ABD
EğitimMassachusetts Teknoloji Enstitüsü
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarIntel
Doktora
danışmanı
David D. Clark

Radia Joy Perlman (d. 18 Aralık 1951), Amerikalı bilgisayar programcısı ve ağ mühendisi. Digital Equipment Corporation'da çalıştığı sırada geliştirdiği Spanning Tree Protocol (STP) ile tanınmıştır. Dell EMC'de görev yapmaktadır.

İlk yılları

Bir mühendis çiftin kızı olarak Portsmouth, Virginia'da dünyaya gelen Perlman çocukluk yıllarını Asbury Park, New Jersey'de geçirmiştir.[1] Okul dönemi boyunca matematik ve sanatla yakından ilgilenmiş olan Perlman[2] programlamayla lise yıllarında tanışmıştır.[3]

Meslek yaşamı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde programlama becerisini geliştiren Perlman 1971'de bu üniversiteye bağlı Yapay Zekâ Laboratuvarı'nda Logo programlama diliyle hata ayıklayıcılar kodlamıştır. Perlman 1974-76 yılları arasında Seymour Papert'la yaptığı çalışmada ise çocuklara programlama becerisi kazandırmayı amaçlayan TORTIS ("Toddler's Own Recursive Turtle Interpreter System") sistemini geliştirmiştir.[4]

Ödülleri

  • National Inventors Hall of Fame (2016)
  • Internet Hall of Fame (2014)[5]
  • SIGCOMM Ödülü (2010)[6]
  • USENIX Yaşam Boyu Başarı Ödülü (2006)
  • Silicon Valley Intellectual Property Law Association Inventor of the year (2003)[7]
  • ACM Fellow (2016)[8]

Kaynakça

  1. ^ "Radia Perlman" (İngilizce). Jewish Women's Archive. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  2. ^ Salim, Nancy (18 Ekim 2010). "Radia Perlman: Don't Call Me the Mother of the Internet". The Atlantic. 8 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  3. ^ Salim, Nancy (18 Ekim 2010). "Meet the Mother of the Internet". IEEE Women in Engineering Magazine. 4 (2). ss. 10-12. doi:10.1109/MWIE.2010.938214. 
  4. ^ Leonel Morgado (2006). "Radia Perlman – A pioneer of young children computer programming". Current Developments in Technology-Assisted Education. ss. 1903-1908. CiteSeerX 10.1.1.99.8166 $2. 
  5. ^ "Internet Hall of Fame Pioneer Radia Perlman" (İngilizce). Internet Society. 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  6. ^ "2010 SIGCOM Lifetime Achievement Award given to Radia Perlman" (İngilizce). SIGCOMM. 18 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  7. ^ "Inventors of The Year" (İngilizce). Silicon Valley Intellectual Property Law Association (SVIPLA). 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  8. ^ Cacm Staff (Mart 2017), "ACM Recognizes New Fellows", Communications of the ACM, 60 (3), s. 23, doi:10.1145/3039921 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stone Cold Steve Austin</span> Amerikalı güreşçi ve sinema oyuncusu

Steven James Anderson Amerikalı aktör ve eski profesyonel güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Pittsburgh Steelers</span> Amerikan futbolu takımı

Pittsburgh Steelers, Pittsburgh, Pensilvanya merkezli profesyonel Amerikan futbolu takımıdır. Takım şu anda NFL'deki American Football Conference (AFC) kuzey klasmanında yer almaktadır. AFC'deki en eski kulüp olan Steelers 1933'te kurulmuştur. En son şampiyonluğunu 1 Şubat 2009'da, Super Bowl XLIII'yi kazanarak elde etmiştir. Daha sonra Super Bowl XLV'te finale kalmıştır; fakat "Green Bay Packers"a karşı yenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Johnson</span> Amerikalı boksçu (1878 – 1946)

John Arthur Johnson, Li'l Artha olarak da bilinir, ağır sıklette dünya şampiyonu olan ilk siyah boksördür. 10 Haziran 1946'da bir otomobil kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Natalya (güreşçi)</span>

Natalie Katherine "Nattie" Neidhart-Wilson, Kanadalı profesyonel güreşçi. Günümüzde WWE'de Natalya ring adı ile güreşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beth Phoenix</span> Amerikalı güreşçi

Elizabeth Kociański Amerikalı profesyonel güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">WWE Hall of Fame</span> Profesyonel güreş ünvanı televizyon şovu

WWE Hall of Fame, WWE kariyeri boyunca emek verenlerin ödüllendirildiği bir profesyonel güreş şeref unvanıdır. 1 Şubat 1993'te Monday Night Raw'da duyurulmuş ve ilk olarak programdan 5 gün önce vefat eden André the Giant takdim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">The Ultimate Warrior</span> Amerikalı güreşçi (1959 – 2014)

James Brian Hellwig, WWE'de mücadele etmiş Amerikalı profesyonel güreşçi.

Telif kanunu, telif haklarını düzenleyen kanunlardır. Uluslararası telif hakları için imzalanmış anlaşmalardan biri Edebi ve sanatsal eserlerin korunmasına dair Bern Konvansiyonu'dur. Bern Konvansiyonu'na 1886 yılından beri 170 ülke ve Vatikan imza atmıştır. Amerika Birleşik Devletleri önderliğinde 18 tane Amerika kıtası ülkesi de Bern Konvansiyonu'nun yanında Buenos Aires Konvansiyonu'na taraf olmuştur. Bu ülkeler daha sonra Evrensel Telif Hakları Konvansiyonu'na (ETHK) taraf olan ülkeler arasında yer almışlardır. ETHK tarafı olan ülkeler genel itibarı ile Dünya Ticaret Örgütü ülkeleri olduğu için 1995 yılındaki Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşması (TBFMHA) anlaşması ile ETHK etkisiz hale gelmiştir. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (DFMÖ) çerçevesinde 2002 yılında bir telif hakları konvansiyonu düzenlenmiştir. DFMÖ Telif Hakları Anlaşması'nı 2016 itibarı ile 94 ülke imzalamıştır. İmzalanmış olan uluslararası anlaşmalar gözetilerek ülkeler kendi telif kanunlarını çıkarmışlardır. Bunlara hiçbir uluslararası telif hakkı anlaşmasını imzalamamış olan İran gibi ülkeler de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Rick Hall</span>

Roe Erister "Rick" Hall, Amerikalı müzik yapımcısı, yayıncı ve söz yazarı. Alabama, Muscle Shoals'taki FAME Stüdyolarının sahibidir. "Musca Shoal'un Müzik Babası" olarak biliniyordu.

Lou Marsh Kupası, yılın en iyi Kanadalı sporcusu olarak belirlenen kişiye verilen ödüldür. Gazetecilerden oluşan bir kurul tarafından her yıl aralık ayında yapılan oylama sonucunda dağıtılan ödül, Lou Marsh'a atfedilmiştir. Marsh'ın ölüm yılı olan 1936'da ilk kez verilen kupa 75 santimetre yüksekliğinde olup, kaidesi siyah mermerden yapılmıştır. Kupanın üzerine bulunan "With Pick and Shovel" yazısının altında ödül sahiplerinin adları yer almaktadır. Seçici kurul, aralarında Toronto Star, The Canadian Press, FAN590, The Globe and Mail, CBC, Sportsnet, CTV/TSN, La Presse ve National Post muhabirlerinin de bulunduğu kişilerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rhea Perlman</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Rhea Jo Perlman Amerikalı oyuncu ve yazar. 1982'den 1993'e kadar durum komedisi dizisi Cheers'de baş garson Carla Tortelli rolüyle tanınmıştır. Rhea, 11 sezon boyunca dört kez kazandığı En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında on Emmy Ödülleri'ne aday gösterildi ve bir Televizyon Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında yedi kez Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">John W. Thompson</span> Amerikalı iş insanı

John Wendell Thompson, Microsoft'un Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan bir Amerikan işletme yöneticisi. Virtual Instruments'ın CEO'su, IBM'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Symantec'in CEO'su olarak görev yapmıştır. Thompson daha sonra Microsoft Yönetim Kurulunda bağımsız direktör oldu ve 4 Şubat 2014'te Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Microsoft'un bir sonraki CEO'sunu aramaya öncülük etti; sonuç olarak, Satya Nadella seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet öncüleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste internetin gelişimine öncülük eden kişileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mildred Dunnock</span> Amerikalı sahne sanatçısı (1901 – 1991)

Mildred Dorothy Dunnock Amerikalı tiyatro ve sinema oyuncusudur. İki kez Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.1951'de ilk defa Death of a Salesman, daha sonra 1956'da Baby Doll filmiyle aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Marchand</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1928 – 2000)

Nancy Lou Marchand, Amerikalı kadın oyuncudur. Tiyatro kariyerine 1951 yılında başladı. En çok Lou Grant'teki Margaret Pynchon rolüyle ve The Sopranos'taki Livia Soprano rolüyle ünlüydü.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi asıllı Amerikalı bilgisayar bilimcileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa tenınmış Yahudi asıllı Amerikalı bilgisayar bilimcileri için bir referans listtedir. Diğer Amerikalı Yahudileri görmek için Yahudi asıllı Amerikalılar listesi sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.