İçeriğe atla

Raci Alkır

Raci Alkır
Genel bilgiler
Doğum adıRaci Alkır
Doğum1933
Erzurum
Ölüm16 Aralık 2011
Erzurum
UyrukTürk
Evlilik(ler)iŞükran Alkır
ÇocuklarıVahit Alkır, Kadir Alkır, Nesrin Alkır, Kadriye Alkır Çapan, Şenay Alkır Sürbahanlı
AlanıTürk Halk Müziği
Etkin yıllar1955-1980

Raci Alkır (d. 1933, Erzurum - ö. 16 Aralık 2011, Erzurum), TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği emekli sanatçısı. Erzurum'un Yukarı Hasan-i Basri mahallesinde dünyaya gelen Alkır yedi göbek Erzurumludur.[1] Sevenleri tarafında Türkü Paşa şeklinde adlandırılır.

Meslek hayatına ilkokula giderken babası Şefik beyden öğrendiği terzilik zanaatı ile başladı. Sanat hayatına ise tasavvuf müziğine yönelen babasından etkilenerek başladı.[2]

Önceleri Halkevi'nde daha sonraları ise Halk Oyunları Derneğinde hobi olarak türküler söylemeye başlıyor. 1960 yılında TRT Erzurum Bölge Radyosu kurulduktan sonra terzilik hayatının yanı sıra sanatçılık hayatına başlıyor. Halk Oyunları Derneğinin korosu ile haftada iki gün TRT radyosunun yayınladığı Yurttan Sesler programına katılmıştır. Eşi Şükran Hanımla terzilik mesleği sayesinde evlenen Raci Alkır “Baktım ikisi bir arada gitmiyor, 1966’da kapattım dükkânı.” diyerek radyoda çalışmaya başlamasından altı yıl sonra terzilik hayatına son verdi.[3]

TRT Genel Müdürünün talimatıyla hocalardan ders almaya başlayan Raci Alkır 33 yaşında profesyonel müzik hayatına başladı. TRT sayesinde tüm Türkiye'de ünlü olan Raci Alkır birçok programa ve konser organizasyonuna katılmıştır.

Hayatı boyunca çok fazla para kazanmamış sanatçı “Bazıları çingenelik ediyor. Para almadan sahneye çıkmıyorlar, ben öyle şeyleri sevmiyorum. Para bir yana, Paşa olmak bir yana.” sözü ile para almaktan utandığını da söylemiştir.[3]

Muhammed Lütfi Efendi’nin eserlerini seslendirdiği ‘Klasikler’ albümü 2002 yılında Vatikan'da Aziz Ron Colli anısına düzenlenen bir törende çalınmasının ardından Türkiye'de tekrar büyük ilgi gördü.[4] Bu ilginin yardımıyla sanatçı 2005 yılında üç yıldır hastalığı yüzünden tedavi görmesine rağmen dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç'un desteği ile İlahiler adlı 15 parçalık bir albüm çıkarmıştır.[5]

Türk Halk Müziği repertuvarına 80'e yakın eser kazandıran Raci Alkır hayatı boyunca yedi plak, iki kasar ve iki compact disk yayınlamıştır.[2][6]

Sanatını devam ettiren oğlu Vahit Alkır'ı kendisi gibi yetiştirmiş ve birçok defa beraber sahne almışlardır.[7]

Uzun bir süredir Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören sanatçı 16 Aralık'ta akşam saatlerinde böbrek yetmezliği sonucu öldü. Ertesi gün büyük bir katılımla Lala Paşa Camii'nde düzenlenen cenaze töreniyle Erzurum Asri Mezarlığına defnedilmiştir.[8]

Bazı eserleri

  • Dün Gece Yar Hanesinde
  • Aya Bak Nice Gider
  • Beni Sorma Bana Ben Ben Değilem
  • Bir Postan Ektim Pazı
  • Bülbül Bağa Girip Yapmış Yuvayı
  • Can Bula Cananını
  • Erzurum Kilidi Mülk-i İslam'ın
  • Göç Göç Oldu
  • Hani Yaylam Hani Senin Ezelin
  • Kadem Bastı Gönül Tahtı
  • Seyreyle Güzel Kudreti Mevla Neler Eylerim
  • Tutam Yar Elinden Tutam
  • Vardım Eşiğine Yüzümü Sürdüm

Kaynakça

  1. ^ "Raci Alkır'ın 60.Sanat Yılı…". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  2. ^ a b "Dadaş Raci Alkır (Türkü Paşa)". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  3. ^ a b "Erzurum'un Paşası'ndan selam var". 31 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  4. ^ "Vatikan'ı hayran bırakan dadaş". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  5. ^ "Raci Alkır hasta yatağında ilahi CD'si çıkardı". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  6. ^ "Türkü Paşa hayatını kaybetti". 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  7. ^ "Oğlan gelmedi mi? Nerede?". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  8. ^ "Raci Alkır Son Yolculuğuna Uğurlandı". 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Ali Ekber Çiçek, Türk halk müziği sanatçısı. Başta "Haydar Haydar" olmak üzere Türk halk müziğine birçok unutulmaz türkü armağan eden bağlama sanatçısı ve derlemecidir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Kutlu Payaslı, Türk Sanat Müziği sanatçısı ve şefi.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

<span class="mw-page-title-main">Perihan Altındağ Sözeri</span> Türk şarkıcı

Perihan Altındağ Sözeri, Türk sanat müziği yorumcusu ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Erkal</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair, oyuncu

İbrahim Erkal , Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, şair ve oyuncu. "Fantezi Müziğin Kralı" olarak anılan sanatçı, 1990'lı yılların başından itibaren çıkardığı albümlerle fantezi ve arabesk müziğin en önemli sanatçılarından birisidir. Otuz yıldan fazla bir kariyeri olan sanatçının, yazdığı sözler ve yaptığı besteler onu fantezi ve arabesk müzik dalında oldukça ön plana çıkardı. İbrahim Erkal, birçok müzik türündeki sanatçıyı etkiledi. Ulus Müzik döneminde keşfettiği birçok sanatçıya albüm çıkardı ve sanatçılara verdiği eserlerle çok sayıda müzisyenin popüler hale gelmesini sağladı. Erkal, Türkiye ve dünya çapında 10 milyona yakın satışıyla, Türkiye'de tüm zamanların en çok satan müzik sanatçılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">TRT Radyo 4</span>

TRT Radyo 4, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun Türk halk ve sanat müziği yayınlayan ve gün içinde çeşitli saatlerde haber bültenleri sunan radyosu. 2009 yılından sonra TRT Türkü ve TRT Nağme'yi dönüşümlü olarak yayınlamaktaydı. 2016 yılında kapandı ve çoğu il/ilçede frekansları TRT Türkü ve TRT Nağme'ye devredildi.

Belkıs Akkale, Türk halk müziği sanatçısı.

Aysun Gültekin, TRT Türk halk müziği şarkıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emine Ata</span> THM ses sanatçısı

Emine Ata, TRT Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı.

Ümit Tokcan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Meral Mansuroğlu, Türk sanat müziği sanatçısı. 1956 yılında İstanbul'da dünyaya gelen sanatçının baba tarafı Azeri, anne tarafı Çerkes'dir. Türk Sanat Müziği aşığı olan babasının teşviki ile küçük yaşlarda Türk sanat müziği eserlerini öğrenmeye ve icra etmeye başladı. 15 yaşında Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne girdi. Burada 8 yıl eğitim aldı.

Mükerrem Kemertaş, Türk Halk Müziği sanatçısıdır.

Nurinisa Toksöz, TRT kökenli Türk halk müziği sanatçısı.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Akgün</span> Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncu

Hatice Muzaffer Akgün, TRT kökenli Türk halk müziği ses sanatçısı. Kışlalar Doldu Bugün türküsüyle tanındı.

Bircan Pullukcuoğlu, TRT Ankara Radyosu Halk Müziği Ses ve Bağlama sanatçısıdır. 15 Ağustos 1948'de Aydın ilinin Söke ilçesinde dünyaya gelen sanatçı, Coşkun Güla'dan müzik eğitimi aldı. Pek çok türküyü notaya geçirmiştir.

Mihrican Bahar Türk Halk Müziği sanatçısı, oyuncu. Seslendirdiği yöresel şarkılarla bilinir.

<i>Türküler Dile Geldi</i> (televizyon programı)

Türküler Dile Geldi Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman tarafından sunulan bir müzik programı. 5 Eylül 2013 tarihinde TRT Müzik kanalında yayınlanmaya başladı. Program adını Güler Duman'ın 2009 yılında çıkardığı Türküler Dile Geldi albümünden almıştır. Programın jenerik müziği ise albümde yer alan "Islanmış Kirpiklerin" adlı parçadır. Tarık Can'ın yapımcılığını üstlendiği programa on bölüm sürmüştür. Güler Duman'ın sunduğu programda her bölümde Sevcan Orhan, Yudum, Mustafa Özarslan, Turgay Başyayla ve Gülay gibi sanatçılar konuk olmuştur.