İçeriğe atla

Raboçaya mısl

Raboçaya Mısl
Gazetenin 4 Ekim 1898 tarihinde çıkan dördüncü sayısı
TürSüreli yayın
Baş editörKonstantin Tachtarev
Kuruluş tarihiEkim 1897
Siyasi görüşüKomünizm
Sendikalizm
Reformizm
DilRusça
Son yayım tarihiAralık 1902
Genel merkezSankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu

Raboçaya Mısl (RusçaРабочая мысль, Türkçe: İşçilerin Düşüncesi), bir grup işçi ve bazı iktisatçılar tarafından Ekim 1897'den Aralık 1902'ye kadar Çarlık Rusyası'nda yayınlanan gazete. Toplam 16 sayı çıkarmıştır.

Hakkında

Gazetenin ilk iki sayısı Sankt-Peterburg'da teksir halinde yayımlanmış daha sonra 3-11. sayıları Berlin, 12-15. sayıları Varşova, 16. sayısı ise Cenevre'de yayımlanmıştır. Gazetenin ilk çıktığı dönemde işçiler gazeteyi kendilerine ait görüp, başkentteki işyeri ve fabrikalarda arkadaşlarına yaygın şekilde dağıtmışlardır.[1] Gazete, ekonomik çıkarların işçilerin örgütlenmesinden daha önemli olduğunu vurgulamaktadır.[2]

Bu gazetede yer alan makaleler Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından son derece sert eleştirilere maruz kalmıştır. Lenin, Eduard Bernstein tarzı reformizmden ve sendikalist eğilimlerden yana olduğu için Raboçaya Mısl'ı acımasızca eleştirmiştir. Nitekim Ne Yapmalı? adlı eserinde gazetede yer alan görüşlerin enternasyonal oportünizmin Rus türünün temsilcisi olduğunu belirtmiştir.[3] Ayrıca Rus Sosyal-Demokrasisinde Gerileyen Bir Akım adlı makalesinde de buna benzer görüşleri yazmış, bu gazete etrafında şekillenen düşüncelerin geri bir akım olduğunu savunmuştur.[4]

Kaynakça

  1. ^ Bookchin M, Üçüncü Devrim, cilt 3, s. 92-93.
  2. ^ Lenin Collected Works, Progress Publishers, 1967, Moscow, Volume 4, s. 462
  3. ^ Lenin Collected Works, Foreign Languages Publishing House, 1961, Moscow, Volume 5, s. 347-530.
  4. ^ Lenin Collected Works, Progress Publishers, 1964, Moscow, Volume 4, s. 255-285

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Gorki</span> Sovyet Rus yazar

Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Lev Kamenev</span>

Lev Kamenev, Sovyet komünist lider.

<span class="mw-page-title-main">John Reed (gazeteci)</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1887 – 1920)

John Reed, Amerikalı şair, gazeteci, yazar ve komünist aktivist. Moskova'daki Kremlin Duvarı Mezarlığı'nda gömülü olan tek Amerikalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi</span> 1898-1918 tarihleri arasında Rusyada faaliyet göstermiş sosyalist–marksist işçi partisi

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 1898'de kurulan, Rusya'nın ilk Marksist partisi. Daha sonra Bolşevik ve Menşevik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Zinovyev</span> Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisi (1883-1936)

Grigori Yevseyeviç Zinovyev, Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Malthusçuluk</span>

Malthusçuluk, 1766-1834 yılları arasında yaşayan İngiliz ekonomisti Thomas Malthus tarafından ortaya atılan ekonomik doktrin. Bu teoriye göre, nüfus katlanarak artarken, nüfusu besleyen kaynaklar aritmetik oranla artış gösterecektir. Bu dengesizlik büyük bir nüfus artışını beraberinde getirerek, kıtlık, savaşlar, salgın hastalıklar gibi nedenler sonucunda fazla nüfusun yok olması kaçınılmaz olacaktır. Malthus, öngördüğü bu soruna karşı ahlakî çözümler önermiştir. Bu teori Charles Darwin’i etkilemiş, Sosyal Darwinizm Malthusçu ilkeyi biyoloji ve toplumun ortak bir yasası olarak ele almıştır. Marksistler Malthus’un ekonomi ve toplumla ilgili savlarını, doğa bilimci Kropotkin ise Darwin’in kuramının Malthusçu ve rekabet odaklı temellerini yoğun bir şekilde eleştirmiştir.

Novaya jizn, Nisan 1917 - Temmuz 1918 tarihleri arasında Sankt-Peterburg'da yayınlanan Menşevik günlük gazete.

<i>Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı</i> Leninin Şubat-Mayıs 1914 tarihleri arasında yazmış olduğu eser

Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in Şubat-Mayıs 1914 tarihleri arasında yazmış olduğu eser. Prosveşçeniye dergisi Nisan-Haziran 1914 sayılarında yayınlanmıştır.

Bu maddede; Rus sosyalist devrimci, Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'e ait kitap, yazı, konuşma, makale ve mektup gibi eserler ile kendi hakkında yazılmış kitaplar yer almaktadır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü ve Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ilk lideridir. Lenin, dünyada eserleri yabancı dile en fazla tercüme edilen kişidir.

<i>Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm</i>

Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından Ağustos-Ekim 1916 tarihleri arasında yazılan eser. Kitap Türkçe olarak ilk kez Sol Yayınları tarafından 1979 yılında yayınlanmıştır.

<i>Bolşevikler İktidarı Ellerinde Tutabilecekler mi?</i> Lenin eseri

Bolşevikler İktidarı Ellerinde Tutabilecekler mi?, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in 1917'de, Ekim Devrimi'nin hemen öncesinde yayınlanan eseri.

<i>Ekonomik Romantizmin Bir Karakterizasyonu</i>

Ekonomik Romantizmin Bir Karakterizasyonu, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından 1897 yılında yazılan ve aynı yıl Novoye Slovo dergisinde yayınlanan eser. 1898 yılında Ekonomik Araştırmalar ve Makaleler adı ve "Vladimir Ilyin" takma adıyla tekrar basılmıştır. Eser aynı dergi tarafından 10 yıl sonra, 1908 yılında bu makalenin de içinde bulunduğu birçok makaleyi derleyerek Tarım Sorunu başlığı altında tekrar yayınlamıştır.

<i>Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması</i>

Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in Ağustos-Ekim 1916 tarihleri arasında yazdığı ünlü eseri. İlk kez 1974 yılında Cemal Süreya tarafından Türkçeye çevirilen kitap, ilk kez Sol Yayınları tarafından 1979 yılında Türkçe olarak yayımlanmıştır.

<i>Materyalizm ve Ampiryokritisizm</i> Leninin 1909 yılında yayımlanan eseri

Materyalizm ve Ampiryokritisizm, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından 1908 yılında yazılan ve 1909 yılında yayımlanan eser. Lenin'in en çok bilinen felsefe kitabıdır. Türkçeye ilk kez Sevim Belli tarafından çevirilen eser 1976 yılında Türkiye'de Sol Yayınları tarafından yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">1905 Moskova Ayaklanması</span>

1905 Moskova Ayaklanması, 1905 yılında gerçekleşen Rus Devrimi kapsamında 7-17 Aralık 1905 tarihinde Moskova'da ortaya çıkan ayaklanma. İlk 2 gün barışçıl geçen ayaklanma, 9 Aralık günü silahlı çatışmalara dönüşmüş ve Çarlık ordusu saldırıları sonucu yüzlerce kişi ölmüştür.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2. Konferansı veya İlk Tüm-Rusya Konferansı, 3-8 Kasım 1906 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Tampere şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) ikinci konferansı.

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Konferansı veya Üçüncü Tüm-Rusya Konferansı, 5-12 Kasım 1907 tarihleri arasında Finlandiya'ya bağlı Helsinki şehrinde toplanan Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (RSDİP) dördüncü konferansı.

<i>Moskovskiye vedomosti</i> Rus gazatesi

Moskovskiye Vedomosti, Rus İmparatorluğu'nda 1756-1918 yılları arasında yayın yapan Moskova merkezli gazete.

<span class="mw-page-title-main">Vera Panova</span>

Vera Fyodorovna Panova, Sovyet romancısı, oyun yazarı ve gazeteci.